Запек при деца (на възраст година, 2, 3, 4, 5, 6, 7 години): причини, лечение, какво да правя

Проблеми с червата при малки деца и предучилищна възраст – нередкое явление. Дори ако детето се притеснява корема, той не винаги може да се оплаче на майка ми. За родителите е важно навреме да забележите, ако имате малко дете отдавна не е имало на стола или на поход «по-голям» причинява му болка, и се опита да му помогне да се отървете от запек.

Запек е в следствие на бавния транспорт каловых масите на червата. Причините за това състояние са много, и да възникне, то може на всяка възраст. При децата това най-често срещано заболяване на стомашно-чревния тракт, въпреки че много родители не дават на този проблем от голямо значение и не смятат за необходимо да се покаже на детето на лекар. Освен това, не всички майки знаят, каква е честотата на туризъм на на пот е нормалното за дете на един или друг възраст, и не обръщат особено внимание на характера на детското столче.

Което се счита за запек при бебето?

Като се започне с полуторагодовалого възраст и по-голямо дете какает 1 – 2 пъти на ден и изпражненията си вече не кашицеобразный и дизайн. При склонност към запек интервали между дефекациями се удължават, а самият акт на изпразването може да предизвика затруднения. Запек също се счита за един стол с нормална честота, ако е придружена от болезненностью и сгъсти в изпражненията.

Родителите трябва да се обърне внимание на такива «звоночки», сигнализирующие за нарушаване на функцията на червата при бебето:

 • дете до 3-годишна възраст отива в тоалетната, по-малко от 6 пъти в седмицата;

 • на възраст над 3 години детето е по-малко от 3 дефекаций седмица;
 • детето се оплаква от болки в корема, при деца те се проявяват плач и безпокойство;
 • процесът на изхождането е придружено от болезненностью, натуживанием, се случва с труд;
 • стол е необичаен характер: отделя на малки «сухи» фрагменти (овце лкд) или се образува много гъста сместа във формата на дебел цилиндър;
 • наблюдава непълно изпразване.

Системно появата на такива симптоми трябва да се превърне в повод за обръщане към детето на лекар. Продължителност на признаци на запек повече от 3 месеца, заяви за хронично заболяване.

Защо при децата се появяват запек?

Ако не се разкриват и не се премахнат причините за забавяне на изпражненията, запек могат да придобие хроничен характер, и след това да се отървете от тях, ще бъде лесно. Много възрастни годините са обсебени лостове, които водят началото си още по време на детството. Настоява за редовно изпразване на червата с помощта на клизми и лаксативи, е безсмислено, ако не се отървете от които провокират заболяването фактори.

Органични запек

Сред причините, водещи до запек при деца, до малко вероятно може да се дължи на органични. В този случай на нарушаване на дефекация – последица на аномалии на червата, вродени или придобити. Вродена патология, като например удължаване на сигмовидной черво и липсата на инервация на дебелото черво, на възраст 2-3 години, обикновено не се открие и лекува, така както се проявяват те силно и почти от първите дни на живота на детето.

Изключи органично запек при preschooler следва, ако липсата на самостоятелно стола той се е появил на фона на обичайното хранене и начин на живот и се придружава от симптоми на нарушения в храносмилането. Подуване на корема, бурление, болки в корема могат да бъдат причинени от един каловых масите и газове в червата, поради получената в него препятствия. Това могат да бъдат тумори, полипи, сраствания, в резултат на остра или хронична непроходимост. Лечение в тази ситуация, обикновено е хирургично.

В повечето случаи проблеми с червата при деца носят функционален и психологически характер.

Функционален запек

Функционален запек може да е следствие от:

 • загуба на хранене на бебето в продължение на дълго време, преобладаващо в храната протеини и мастни продукти и недостатък на растителни фибри;
 • хроничен недостиг на течности при нарушаване на режима на пиене, когато детето е малко за пиене или получава влага единствено от «неправилно» напитки (не вода, сокове, чай, lemonades и т.н.);
 • дисбаланс на чревната микрофлора, която се развива на фона на антибактериални терапия и нарушения на храненето и води до гнилостным процеси и слаба перисталтиката;
 • хранителна алергия, в резултат на което еволюира, гистамины увреждат стените на червата;
 • ензим недостатъчност, когато поради вродени заболявания и заболявания на органите на СЧ в една или друга храна е лошо преработват в червата;
 • гельминтозов, при които глистные нашествия нарушават работата на червата;
 • рахит, който се придружава от изгодни тонус на мускулните тъкани, включително и на намиращите се в чревните стени;
 • дефицит на желязо в организма, поради което развива се кислороден глад на мускулатурата на червата;
 • хипофункция на щитовидната жлеза, клиничен израз на която са запек;
 • нарушения рефлекс изпразване поради поражения на нервната система;
 • злоупотреба с лекарствени средства, влияещи върху храносмилателния тракт (ензими, пробиотиками, закрепляющими, антиациди лекарства);
 • честото прилагане на лаксативи, клизми, което води до изчезване на позывов и привыканию на червата към външната страна на стимулиране, загуба на способността им сами да се отървете от каловых масите.

Тези фактори водят до нарушаване на двигателната функция на червата: намаляват го перисталтиката, цвета на стените, увреждат лигавицата. Като резултат, движение на храносмилателни отпадъци се забавя и се формира «задръстване».

Психологически запек при деца

Запек, поради психологически причини, също носят функционален характер, но се открояват в отделна група се дължи на разликата в подхода към лечение.

Желание «по-голям», възниква, след като каловые маса, благодарение на моторике на червата, достигат до него на по-долните участъци и действат дразнещо на намиращите се там нервните рецептори. За разлика от деца до една година, при по-големи деца процес на изхождане се случва съзнателно и е под контрола на ЦНС. Но ако детето е в некомфортных условия, той може дълго да задържи нужда, предпочитат да страдат, отколкото да отида до тоалетната в непривычном място. Потискане на рефлекс на изпразването води до накапливанию кала, неговата уплътняване, че в момента на дефекация води до болка и увреждане на задния проход.

Такива проблеми често възникват при децата в период на опознаване с детето на градина, при контакт на непознато място (в болница, в офиса) и други ситуации. Запек може да се придружава от приучение към гърне 2-3-годишни деца. Съзнателно ограничаване на дефекация и продължително пренебрегване на позывов рано или късно води до «разхлабване» на самия механизъм за движението на червата, запек придобиват хронично продължение. Детето може да се страхува какать дори и в нормални условия, тъй като инстинктивно вече очаква болка.

Преходящие запек

Всяко дете може да се случи «еднократно» запек, когато той е ял нещо засилва, се разболя с температура и признаци на обезводняване или е прегряване на улицата в жегата. Печат на кала в този случай е свързано с погрешностями в областта на храненето и на временен недостиг на течности в организма, корекция на които сама по себе си води до възстановяване на нормалната консистенция и периодичността на стола. В такава ситуация не е необходимо да се предприемат драстични мерки за отстраняване на запек, е достатъчно да оздравее «правилната» диета и пиене режим.

Защо трябва да се лекува запек при бебето?

Запек при детето – това е не само трудността да се отправят в тоалетната. Системно неспазване на срока на изпразване на червата е в състояние да окаже вредно влияние върху органи на СЧ и на целия организъм като цяло. Хроничен запек в една или друга степен може да доведе до следните последици:

 1. Нарушение на процеса на храносмилането и при запек води до лошо всасыванию полезни вещества, витамини, микроелементи, че е заплашен от развитие на анемия, слабост, спад на имунитета.
 2. В същото време, продукти от разпадането на натрупаните каловых масите през стените на червата абсорбират в кръвния поток и тровят организма. Признаци на интоксикация може да се прояви в летаргия, сънливост, намаляване на активност, нарушаване на апетит и т.н.
 3. Застой в червата, внася дисхармония в баланс полезна и болест микрофлора, което не може да не повлияе на устойчивостта на организма на заболявания и в процеса на храносмилането.
 4. Каловые маса се простират на чревната стена, още по-утежняващи запек, предизвикват възпаление на лигавицата, спастични болки, повишено газообразование, нарушение на местното кръвообращение.
 5. Дрехите са запек водят до начисляване на ректума, кървене от задния проход, болезненост. Детето се страхува да ходи в тоалетната, той се развиват неврологични проблеми.

Как да помогнете на детето при запек?

Ако всички опити покакать завършват без успех, задачата на родителите е да се облекчи състоянието на детето, да му помогне да се справи с запек. Въпреки, че на децата преди училище са разрешени много лаксативи, родителите трябва да се постараем да не прибягват до тях, без лекарско предписание.

Като първа помощ на детето напълно се вписват глицериновые свещи и очистительная клизма. Ректално свещички с глицерин поставят дори и на новородени, те са безопасни и ефективни.

При липса на свещи може да се направи клизма на чаша преварена хладка вода. Във водата за клизмата се препоръчва да се добави 1-2 малки лъжички глицерин. Понякога се препоръчва да се направи клизма на без съдържание, но тя може да предизвика парене и болка.

При поставяне на клизми трябва да се спазват мерките за безопасност.

 1. Круша трябва да бъдат дезинфекцирани и намажете върха масло или детски крем.
 2. Водата може да се използва само студено, не по-топла стайна температура, в противен случай тя всосется в червата, увлекая за себе си токсични продукти, които изтичат застоявшимся изпражнения.
 3. Не може да се прелива много течност в дебелото черво, тъй като може да я нарани или да се излегнете, да предизвика болки и остри спазми.

Тези мерки трябва да бъде достатъчно за получаване на послабляющего действие в домашни условия, след което детето трябва да се обадите на вашия лекар или, за да го закара до педиатър в клиниката. Не си струва често се прибягва до такива средства, тъй като тя не се лекува, а временно отстраняване на симптомите затрудненной дефекация.

Незабавно трябва да се консултирате с лекар, не се опитват да направят клизма на детето, ако:

 • силни болки в корема, бълбукане, симптоми на интоксикация;
 • кръвта от аналния отвор;
 • принудително каломазание, когато на фона на упорит запек редки изпражнения се процежда навън.

Лечение на детски запек

Ако детето се притеснява запек, родителите, не може да се игнорира този факт и се опитват да се справят с проблема сами. Решаването на този въпрос трябва да се направи педиатър, който ще ви предпише изследване (кръв, урина, копрограмму, лкд за обезпаразитяване) и ще насочи детето си към правилния специалисти: хирург, гастроэнтерологу, эндокринологу, невролог и т.н.

Комплекс от терапевтични мерки трябва да бъдат насочени към постигане на редовни и естествена почистване на червата на детето (всеки ден или поне през ден), за предпочитане, по едно и също време. Дефекация дете трябва да мине без напрежение, каловыми масите нормална плътност и последователност.

Лечение на запек при бебето – индивидуален случай, който отчита всички налични фактори: тежест на заболяването, причините за него, наличие на болка, възраст и психологически характеристики на дете, на съпътстващи заболявания. Родителите трябва да бъдат подготвени, че лечението му ще продължи не един месец. Пълно възстановяване на функциите на червата и отстраняване на свързани с това психологически проблеми на детето може да отнеме до 2 години.

Лечебна диета

Като правило, първото упражнение при запек се предписват послабляющую диета. Това е едно от най-важните връзки, без които борбата със запек е невъзможна. Въпреки това се организира за детето лечебно хранене не е толкова просто. Най-често лекари молят родителите си да променят хранителните навици на цялото семейство – така детето ще бъде по-лесно да понесе «лишения» и да се адаптират към новата диета.

 1. Да се откаже от храна, предизвикваща съответния загустение на стола. Това сладкиши, ориз, зърнени храни, тестени изделия, мляко, плодове – банани и нечищенные ябълки.
 2. Изключи газообразующие продукти: зеле, боб, гъби, домати.
 3. Няма да има ястия, които намаляват перисталтиката на червата. Това е танин — и кофеинсодержащие храни (чай, кафе, какао, шоколад, боровинки), обгръща супи и каши, желе.
 4. За бърз транспорт на фекални маси в червата, те трябва да се образува в достатъчно количество. За това основа меню представляват ястия, съдържащи груби влакна. Това зеленчуци, плодове, зърнени храни. В храната полезно е да добавите трици, има пълнозърнест хляб. Количество фибри, препоръчителни за консумация на деца над 2 години, се изчислява от възрастта на детето: тя се равнява на броя на пълните години на детски плюс 10 грама отгоре.
 5. Останалата част от диетата се допълва от «неутрални» продукти: постно месо, пиле и яйца, масла.
 6. Детето трябва да пие много, в основата на режима на пиене чиста некипяченая вода (филтрирана, бутилирана), без парникови газове, без добавки.
 7. Задължително в храненето намира достатъчно количество мляко и млечни продукти. Това кисело мляко без добавки, кефир, кисело мляко, бифидонапитки.
 8. Ако детето диагностицирани възпаление на червата, тя се превежда стриктното спазване на диета – таблица №3 или №4 за деца.

Режим на деня

От съществено значение при лечението на детски запек имидж на организацията на стабилен режим ден. Трябва да хранения, походи до тоалетната и т.н. се случват винаги в определено време. Така детето ще се изработва навик ежедневно изпразване на червата приблизително по едно и също време, най-добре сутрин. При това той ще бъде готов за акта на дефекация, както психически, така и физиологически.

Също така родителите трябва да внушават на детето си навик да се започне сутрин с една чаша хладка вода и зареждане. Ако след пиене на вода нужда в тоалетната не се е случвало, детето трябва да се замеси, закуска и опитайте отново покакать още веднъж.

Физическата активност трябва да се прояви и в рамките на деня. Гимнастика спомага за съживяване на мотилитет на червата и насърчаване на остатъци от храна по храносмилателния на хората с увреждания. Особено полезни упражнения:

 • клякам;
 • писти;
 • махи прави и свити крака;
 • събирането на коленете към корема;
 • упражнения за пресата.

Кънки на лед, колоездене, бягане, екшън игри – всяко движение обединявайки предната част на коремната стена и принуден да работи чревни мускули. Малки деца може да предложи на гостите в играта под формата на: разлее по пода мъниста и да ги събира, напълно разгибаясь, вдигане на всяка от тях и т.н.

Възстановяване на дефекация

При проблеми със запек трябва да научи детето, колкото и да е странно, това не звучи правилно какать.

 1. Трябва да се обясни на детето си, че лекар, скоро ще се лекува му свещеника, така че да ходи в банята да бъде не боли. Дори ако сега неприятно, трябва все пак ще се опитаме какать в едно и също време.
 2. Детето трябва да се създаде комфортна среда. Ако ходи на гърне, то купи удобен гърне, внимавайте той да не е студена. Оставя бебето само в тоалетната или го подкрепят морално – всеки родител знае най-добре своето дете. Важното е да не се скара му при никакви обстоятелства и се хвалят с успеха.
 3. Най-ефективната поза за изпразване – демократ, крака, притиснати към корема. Ако седи, а след това да поставите под краката си скамеечку. Може да масажирате корема си с ръце. Подпомагане на процеса на дефекация детето може да е, ако ще с бързи темпове се изготвя и се отпуснете ануса или надавит с пръст в точката между ануса и копчиком.

Фармакологическая помощ: какво да даде на детето си от запек?

Ако е необходимо лекарят ще предпише лечение с лаксативи лекарства. Тъй като лаксативи може да доведе до пристрастяване, а също и странични ефекти като алергии, лекарствени диария и други проблеми, терапия тях при деца не трябва да продължи повече от 2-те седмици.

За деца до 3-годишна възраст са разрешени лаксативи въз основа на лактулозы, например, Дюфалак и неговите аналози. Това е безопасен медикамент, назначаемый дори бременни жени за увеличаване на обема на фекалиите и мека стимулиране на чревната перистальтики. Дозировка Дюфалака увеличават постепенно, като се започне с по 5 мл от сиропа, а след това също толкова постепенно намаляват.

Отстраняване на слабата работа на червата и да стреля в него спазми са предназначени лекарствата на две групи: прокинетики и спазмолитици. Първите значително активизиране на храносмилателния тракт, като се започва с експулсирането на храната от стомаха и завършвайки с давайки тонус само на червата. Един от тези лекарства – Домперидон, нормализира стол, облекчава болки в стомаха и премахва газове. Децата предписват преди ядене по 0,5 – 1 таблетка 3 пъти на ден в продължение на един месец. На децата се дават лекарства под формата на течност.

При нарушения в работата на червата, выражающихся в спазми (т. нар. синдром на дразнимото черво), на децата се предписват спазмолитици – Но-шпу, Папаверин, красавку на свещи в продължение на една-една и половина седмици.

И на деца със склонност към запек показва растителни cholagogue лекарства, като Хофитол. Тяхната задача – да се компенсира недостигът на храносмилателни сокове, като стимулира производството на жлъчка и секреция на задстомашната жлеза. Това позволява на детето по-добре да усвоява храната и по-бързо извежда я непереработанные останките от тялото.

Лекарства, които съдържат бифидобактерии и лактобактерии, препоръчва се всички деца със запек за лечение на дисбактериоза, възстановяване на здравословна чревна флора. Към тях се отнасят Linex, Бифидумбактерин, Хилак Форте и други.

Лечение на запек при деца на народни средства за защита

Да помогне на тялото на детето да се справи със запек и установяване на нормална дефекацию е възможно с помощта на народни методи.

 1. Естествени лаксативи са пшенични трици и морско зеле. Можете да ги добавяте в храната или се вземат направо с лъжица, обилно се измива с вода. В червата те разбухают от водата, увеличават обема на каловых на масите и да ги разреждат, насърчаване на ефективното отвеждане навън. Дозировка трици – 15 – 50 г на ден, прах от водорасли — 1-2 ч. л.
 2. Инфузия на листа от сена (1 супена лъжица. л. на чаша вода), произведена от вечерта, на сутринта се прецежда, за да се даде на детето по 1 лъжица до 3 пъти на ден. Притежава слабително действие, без това да води до спазми в корема.
 3. Смелете листата на шипка със захар или изцедете сок от цветя в изворна вода, за да се даде на бебето по няколко пъти на ден.

Има десетки, ако не стотици народни рецепти лаксативи. Но не трябва да забравяме, че далеч не всички природни лекарства, подходящи за деца. Едва ли детето ще се съгласи да пие горчиво, стягащо, пресен сок от лук или картофи. Той може да се откаже от инфузия, който трябва да се вземе чаши.

При избора на рецепта за детето, трябва да се търси такъв, който действа меко, безболезнено и не ще бъде отвратен да вземат. Универсални средства, които се харесват на всички деца, са сушени плодове (сини сливи, сушени кайсии) и отвари от тях (изюмная vodicka). Ето още няколко рецепти, нормализующих изпразване, които са приложими в ситуацията запек при деца:

 • смила на прах грах, даде на детето всеки ден по една чаена лъжица;
 • приемайте 3-4 пъти на ден овесени желе или плътен бульон, сливи;
 • мили деца, обича солено, може да се туршия от зеле;
 • сварете чай от сушени череши или ябълки;
 • 3 пъти на ден изяде «десерта» от смес от мед и сок от алое (по 100 г от двете да се влеят не по-малко от 3 часа, вземайте по 1 лъжица преди хранене в продължение на час).

Всички тези мерки — нещо, което е по силите да направи всеки родител. Ако детето се развили психогенна запек, които, макар и симптоматично лечение, продължават да вадя душата на малко дете, не трябва да се пренебрегва съвети от психолог. Може би специалист ще бъде в състояние да разкрие истинските причини за ситуацията на запек и ще помогне с решението на този проблем.

READ  Кръвопреливане: видове гемотрансфузии, усложнения, показания и противопоказания, процедурата на преливане на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00121 sec