Запушване на съдове: причини, видове (на мозъка, на краката, на сърцето) и симптоми, лечение

Кръвоносните съдове в човешкото тяло са основно звено в поддържането на жизнените функции на всички вътрешни органи. Точно по него до клетките на организма притекает кръвта с необходимите енергийни субстрати, които участват в необходимите биохимични процеси. Но във връзка с много външни и вътрешни фактори лумена на съда може да бъде облитерирован (запушен с тапа) отвътре, вследствие на което съответните органи не получават достатъчно храна, а клетките да умират, което води до загуба на орган на техните функции.

Да разгледаме по какви причини и от обикновено «запушена кръвоносните» съдове на човека — артерии и вени.

Защо възниква запушване на кръвоносните съдове?

Съдова Облитерация на лумена може да възникне както в кръвно, така и в венозном начин. До механизми, които допринасят за запушване на артерия или вена, са два основни: образование тромба и образуването на атеросклеротични плаки:

  1. Тромбы могат закупоривать съдове и двата вида — вени, артерии, но първоначално се образуват предимно във вените.
  2. Атеросклеротични плаки, от своя страна, «да» растат » само по стените на артериите. Въпреки това, както и тромбы при допир могат да мигрират по кровотоку.
  3. В много случаи, когато става въпрос за закупорках съдове «сериозни» ) (запушване на кръвоносните съдове на сърцето, на мозъка), откъде идват е смесена — атеротромботическим. Атеросклеротична плака не дава да мине «микротромбу» и субстрат атеротромбоза израства от две компоненти като снежна топка.
  4. В сравнително редки случаи на запушване на кръвоносните съдове може да се осъществи по други механизми — мазнини, тъкани на организма от микроби. За това — в отделен материал.

До първата група причини, в повечето случаи (с изключение на местната тромбоза на вените на краката) са тромбоемболични състояния, т.е. образуването на тромба в skylight стая съда, и по-нататъшната му миграция кровотоку. В основата на тромбоэмболии изложени на системата на белодробната артерия, коронарна артерия (собствени съдове на сърцето), артериите на мозъка, вените на долните крайници, както и на артериите брызжейки в коремната кухина, кровоснабжающие тънки и дебели отдели на червата. Най-често тромбы се образуват в skylight стая дълбоките и повърхностни вени на краката и бедрата, а при нестабилна фиксация към стената на вената се случва пред тромба и за по-нататъшното му разпространение до дясното отдели на сърцето и в легочную артерия. Ако, обаче тромб се образува в една от лявата камера на сърцето си (пристеночный съсирек), той може да попаднат в артериите на главния мозък с развитие на исхемичен инсулт, в системата на коронарните артерии с развитието на остър инфаркт на миокарда или в брызжеечные артерия с развитието на мезентериального тромбоза.

READ  Варифорт - възглавница от разширени вени: цена, отзиви за продукт

Към втората група причини се отнася атеросклероза — болестния процес, който се характеризира с образуването и фиксиране на вътрешната стена на артериите от плаки, състоящи се от ядро и гуми. В ядрото съдържа наднормено холестерол, както и на покрышке могат да се изкриви микротромбы. Освен, че плака вече сама по себе си причинява стесняване на съда отвътре, тя може да дестабилизироваться, при това атеро-тромботические маса и ще разноситься по кровотоку, докато не облитерируют някаква артерия. По-често образуване на плаки, изложени на артериите на главния мозък, коронарните артерии, артериите на долните крайници.

Как се проявява запушване на кръвоносните съдове?

Клинична картина на облитерации съдова лумена е голямото разнообразие от симптоми. На първо място, това зависи от това, дали процесът се разви остро или протича дълго време. Освен това, важна роля в клиника играе локализация на облитерации.

Най-честата форма на запушване на кръвоносните съдове — тромбоза на вените на долните крайници. Коварность тромботической запушване на вените на краката — в това, че заболяването може да протече напълно бессимтомно и да бъде невидим спътник венозна стагнация и недостатъчност. Картина на острата форма също може да бъде цветна — пациентът започва да усеща болка, крайник променя цвета си, се развива оток.

Както, например, при запушване на артериите на долните крайници, причинено от облитерирующим атеросклероза, патогномоничным знак е интермитентно накуцване, когато във връзка с натоварване (ходене) се увеличава нуждата на скелетните мускули на подбедрицата в кислород, а облитерированные артерия отговори на тази потребност не може. След определен брой стъпки на пациента възниква една тъпа или остра болка в краката, поради което той е принуден да се отпуснат и постоянно да се спре.

При облитерации на лумена на коронарните артерии на сърцето, клинична картина, ще зависи от процента, на който лумена на артериите затворена отвътре. При запушване на кръвоносните съдове на сърцето по-малко от 50% от пациента ще празнува редки пристъпи на загрудинных болки по вид на стенокардия, както и при значителна стенозе (70-90% и повече) — вероятно развитие на остър инфаркт на миокарда с остри загрудинными болки, купирующимися само въвеждането на наркотични аналгетици, както и с общо тежко състояние на пациента. При част от пациентите може да се развие безболевой или атипична форма на остър инфаркт на миокарда.

Дълго която тече, но не е от решаващо значение облитерация на кръвоносните съдове на главния мозък води до развитие на енцефалопатия. Обикновено лекарят при подтвержденном атеросклероза на каротидните артерии споменава за присъствието на пациента енцефалопатия атеросклеротического генезиса. Тази патология обикновено се появява при по-възрастни лица и се проявява в промяна на настроението, плаксивостью, обидчивостью, намаляване на паметта и познавателните (мисловни) процеси. Продължително съществуващата запушване на кръвоносните съдове на главния мозък води до намаляване на интелигентността чак до сенилна (сенильной) деменция.

READ  Порок на сърцето при деца: какво е това, причини, симптоми, преди година, лечение, операция

Остро възникнала запушване на артериите на главния мозък води до развитие на остър инсулт по ишемическому тип. Отново, в зависимост от локализацията на инсулт, на пациента се наблюдават симптоми с различна степен на выраженности — от леки нарушения на речта (дизартрии) и малък ассиметрии лица до тежко парализации на крайниците (пара — и тетрапарезы), често с нарушение на глотательной и дихателната функции.

Запушване на съдове брызжейки с тромб е тежка хирургична патология, изискващи спешно от хирургическа интервенция, тъй като липсата на кръвоснабдяване в брызжейке води до развитие на некроза на червата, последвано от перитонит и сепсисом (заражением кръвта). Проявява такава тромбоза остри болки в корема, гадене, повръщане и бързото присъединяването на перитонеальных симптоми (симптомите на дразнене на перитонеума, които свидетелстват за развитието на перитонит).

Как се диагностицира запушване на кръвоносните съдове?

Във връзка с това, което запушване на съда, всяка локализация е потенциално опасно състояние, изисква своевременно предоставяне на помощ, лекар на всяка специалност трябва да знае, с помощта на какви методи за диагностика може да се потвърди или изключи признаци на облитерации на съда.

За това, за да се визуализира на засегнатия съд, се прилага ултразвукова диагностика, в частност, допплерографическое проучване и дуплексное сканиране. Тези методи позволяват надеждно да се оцени засегнатата артерия или вена, както и оценка на проходимостта на съда за кръв и степента на нарушение на притока на кръв. УЗДГ се използва за диагностика на запушени кръвоносни съдове на краката, както и в случай на атеросклероза на каротидните артерии, захранващи мозъка.

В случай на съмнение за запушване на кръвоносните съдове на сърцето се провежда коронароангиография (КАГ) с въвеждането на рентгеноконтрастного вещества в лумена на коронарните артерии и с последващо изследване на получените снимки.

При развитие на остра запушване на кръвоносните съдове на главния мозък се използва ядрено-магнитен резонанс или компютърна ТОМОГРАФИЯ на главния мозък с цел визуализация на развившегося инсулт.

Как за лечение на запушване на кръвоносните съдове?

Тактика на лечение на запушване на съдове в зависимост от вида и локализацията на поражението. Така, при тромбозе трябва да се «разтвори» съсирек, за което успешно се прилагат директни антикоагуланти (хепарин) или тромболитики (стрептокиназа, альтеплаза и др.). Тази схема е показан за лечение на остър инфаркт на миокарда, вызванном закупоркой съдове на сърцето. Терапия дълго съществуващ стеноза на коронарните артерии е в прилагането на лекарства нитроглицерина, който разширява артериите, както и в постоянен прием на антиагрегантов — по-специално на лекарства, базирани на ацетилсалицилова киселина за предотвратяване на повишено съсирва (аспирин, тромбоАсс, ацекардол, аспирин Кардио и др.). Ако се развиват усложнения, пациентите в дългосрочен план се предписват таблетки форми на косвените антикоагуланти (фарварин, фенилин, неодикумарин и др.). От съвременните лекарства, най-често като ксарелто и прадакса.

READ  Хемороиди при жените: лечение, снимка

При запушване на вените на долните крайници се използват мазила, базирани на гепарина (гепариновая мехлеми, гелове лиотон и гепатромбин), елементи venotonics таблетки — например «Флебодиа», както и эластическое бинтование бедрата и долната част на краката или носенето на компрессионного трикотаж (чорапи и чорапогащи).

Атеросклерозата на долните крайници може да се лекува с помощта на вазодилатирующих (нифедипин, амлодипин) и гиполипидемических лекарства — статини (аторвастатин, симвастатин и др.).

В случай на развитие на пациента остро запушване на кръвоносните съдове на главния мозък тактика на лечение е лечение на исхемичен инсулт с помощта на интравенозно приложение на подходящи лекарства. Хронична енцефалопатия на атеросклеротични природата се лекува с помощта на първото приемане на ноотропных и антигипоксических лекарства (пирацетам, актовегин, милдронат и др.).

В редица случаи пациентите с закупоркой съдове може да се наложи хирургично лечение на аорто-коронарна байпас (CABG) и стентирование при стенокардия и инфаркт, премахване на затромбированных на вените на долните крайници, инсталиране на кава-филтър в skylight стая долната куха вена с цел превенция на миграцията на тромба по венозному поречието и др

Възможни ли са усложнения от запушване на кръвоносните съдове?

Облитерация на съда всеки локализация може да причини значителни вреди на здравето на човека, тъй като при липса на кръв се развива исхемия и хипоксия орган, вследствие на което клетките умират — се развива некроза. Подобни патологични процеси в долните крайници може да доведе до ампутация на крайник, а в съдовете на сърцето, мозъка или брызжейки — до смърт на пациента. Но при навременно откриване на емболия и облитерации, както и при успешното лечение на риска от усложнения може да се сведе до минимум, като по този начин качеството на живот и неговата продължителност несъмнено ще се увеличи.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00079 sec