Запушване на вени (на крака, ръце…): причини, лечение, отколкото опасна

В нашето общество е вкоренено възгледи, че е запушване на вените е достояние на по-възрастните, пълни хора с варикозно променени съдове на долните крайници. Медицинска практика този факт не се отрича. Да, наднорменото тегло, варикозная болест, възраст и други множество болезнени състояния играят роля в развитието на запушване на венозных съдове, обаче роля, тази на един от многото и понякога не е водеща. Освен това много хора не знаят, че венозен тромбоза, флебит, тромбофлебит и разширени вени това са различни заболявания, понякога те могат да се появят едновременно на един човек, но в медицинската практика те често се срещат поотделно.

Причините за запушване на вените

Преди около 150 години немският учен Рудолф Вирхов описани основните принципи на формиране на внутрисосудистых свертков кръв, които получили името «Триада Вирхова». Независимо от напреднала възраст отваряне, то обективно и ясно отразява същността на патологичния процес и защото са запазили своята актуалност и в наши дни.

Има три основни елемента елемента, които влияят върху формирането на свертка кръвта във вътрешността на плавателния съд:

 1. Прекомерно съсирване на кръвта (гиперкоагуляция);
 2. Увреждане на ендотелните (тънък слой клетки, покриващи вътрешната повърхност на кръвоносните съдове);
 3. Намаляването на скоростта на движение на кръвта във вътрешността на плавателния съд.

За сухота на медицинската терминология се крият не толкова рядко срещани в живота на състоянието.

1. Засилено съсирване на кръвта, от своя страна, е в основата на 2 механизма: вродени заболявания на системата на кръвосъсирването (тромбофилии) и купен гиперкоагуляционный синдром. В случая с вродени дефекти диагностика предполага генотипоскопические и други лабораторни изследвания, които са закупени и съща държава могат да носят транзиторный (временно) характер и могат да бъдат причинени от:

 • Вредни навици (тютюнопушене, алкохол, наркотични вещества);
 • Този начин на живот (губят тегло, физическа, грешка в диетата);
 • Бременност, като се започне от втория триместър;
 • Прилагането на лекарства (орални контрацептиви, естрогени, обезболяващи лекарства, рентген-контрастни вещества, хормони на кората на надбъбречните жлези);
 • Чернодробна, бъбречна недостатъчност;
 • Тумори;
 • Дехидратация;
 • Хронично и болезнено стреса.

2. Увреждане на вътрешната обвивка на вените:

 • Непосредствената травма съд (внутрисосудистые инжекции и катетри);
 • Обширна механична травма;
 • Обемна хирургически интервенции;
 • Инсталиране на внутрисосудистых устройства (филтри, стентове, клапи, протези и други);
 • Инфекции (вирусни, бактериални), токсикоинфекции, септические състояние;
 • Масивна кровопотеря;
 • Обширни изгаряния;
 • Остра и хронична хипоксия (липса на кислород);
 • Авто-имунни заболявания (системен лупус еритематозус, антифосфолипидный синдром и други).

3.

До намаляване на скоростта на ток на кръвта във вените водят:

 • Разширени вени;
 • Сдавление виена каквото и да било (тумор, чуждо тяло, увеличена матка, фрагменти косей при фрактури и други);
 • Увреждане на клапите на вените;
 • Дълго принудително положение на тялото (при фрактури, операции, тежки заболявания);
 • Повишена вискозитета на кръвта.

Също така имайте предвид, че ако по-рано човек имаше запушване на кръвоносни съдове (инсулт, инфаркт, венозен тромбоза, тромбоэмболия белодробната артерия), след това на риска от повторна тромбоза по-горе 3-4 пъти.

Клиничните прояви на запушване на вените

В сърцето се вливат в 2 основни вени, които се наричат горната и долната куха вена. Горната събира кръвта от горната част на тялото (глава, шия, горни крайници), по-ниска съответно от всички останали части на тялото и органи. Клинично всички симптоми на запушване на вените зависи от тяхната локализация, защото те са разделени на тромбозы в системата на горната и долна кухи вени.

1. Запушване на съдове басейна долната куха вена

Запушване на съдове басейна долната куха вена представлява по-голямата част (95%) от общия брой на регистрираните венозных тромбози, най-опасно за човешкия живот, защото изискват внимателно и внимателното отношение към проблема, както от страна на лекаря, така и от страна на пациента.

Запушване на дълбоките вени на долните крайници – най-често срещано състояние от всички тромбози и при това доста неприятно и опасно, тъй като може да доведе до развитието на тромбоэмболии белодробната артерия, хронична венозна недостатъчност и венозни язви – тежки и тежки усложнения. Най-честото разположение на първоначалното образуване на тромба са вените на краката и илиачните вени (разположени във вътрешността на тазовия пръстен в дълбините на нашето тяло). Наличието и тежестта на симптомите до голяма степен зависят от местоположението на запушване, калибъра и броя на засегнатите от процеса на кръвоносните съдове.

READ  Диетичен таблица №10: когато се предписва, менюто е за една седмица, лечебен таблица 10а, 10в, 10и

а. На дълбоките вени на подбедрицата

Запушване на няколко, до три, на дълбоките вени на подбедрицата, в случай поддържане на нормалната функция на останалите вени, не води до значими нарушения на венозна кръвоснабдяване на крайниците, оттук и липсата на изразена клиника и, като резултат, тази патология може да бъде изобщо не се диагностицира. При това възможността за развитие на негативните ефекти от запушване на кръвоносните съдове под формата на хронична венозна недостатъчност, венозни язви и ТЭЛА се запазва. Запушване на дълбоките вени на подбедрицата трудно се диагностицира и често служи като причина за внезапна смърт на лицето, на фона на външния пълно здраве. До възможните клинични прояви на запушване на вените на краката са:

 • Болки в теле мускулите, които не се различават по своята интензивност, се засилват при ходене, резки движения на крака и в положение «постоянен»;
 • Миниатюрен едностранно подуване на крака, глезена и на долната трета на подбедрицата, на който може да се определи с помощта на мерителната лента – обиколката на пищяла, с закупоркой на дълбоките вени ще бъде 2-3 сантиметра повече;
 • Повишаване на температурата на крайник – разлика в температурата обикновено е много малък, което изисква внимателност, а по-точно термометър;
 • Симптом Хоманса – болка в gastrocnemius мускулите се засилва при флексия в голеностопном ставата (когато пръстите са привлечени от племе);
 • Появява симптом Mozes – ако попитате някой сдавить джолан в горната трета на двете ръце в посока отпред назад болки в мускулите на подбедрицата скачат;
 • Ако обличане на маншета на апарата за измерване на налягането в долната част на крака и помпа, налягането в нея по-високи от 150 мм hg.календар. болки в мускулите на подбедрицата скачат (симптом Ловенберга).

б. Бедренная виена

Запушване на обща бедрената вена често е манифестацией (първичен израз) се крие протекавшей запушване на кръвоносните съдове на краката си. Има жива картина, и не води до усложнения при диагностициране на:

 1. Внезапно подуване, което представлява значително увеличение в размер на по-голямата част на долния крайник;
 2. Изразена синюшность крайници, увеличаване на върха на спускане;
 3. Подкожни вени в областта на целия долния крайник, слабините и монс пубис се подуват, стават по-силни, по-еластична;
 4. Увеличение на лимфните възли в слабините;
 5. Висока телесна температура до 38°C.

Обикновено, независимо от текущо лечение, клинични прояви при запушване на обща бедрената вена, като се започне с 3-ти, 4-ти ден постепенно се понижават, и бавно настъпва подобряване на състоянието.

v. Багажника на вените на таза

В специална медицинска литература е оценена събирателен термин илеофеморальный тромбоза, което означава съвместна запушване на илиачна (намиращи се вътре в таза) и на бедрената кост вени. Клиничните прояви на запушване на вените на този анатомични ниво е до голяма степен са сходни със симптомите на запушване на бедрената вена, с единствената разлика, че в клиниката на запушване на кръвоносните съдове на краката си и се занимават област, бедрата и долната трета на корема. Приблизително в една четвърт от случаите засегнатата крайник не придобива синкав, а млечно-бял цвят, което в известна степен говори за висока степен на запушване на кръвоносните съдове.

2. Запушване на съдове система на горната куха вена

Запушване на съдове система на горната куха вена като самостоятелно заболяване се среща доста рядко, което е свързано с анатомични и топографическими особености в сравнение с плавателни съдове долната куха вена действието на силата на тежестта на земята на съдове на горната част на тялото са значително по-ниски.

В повечето случаи причините за запушване в системата на горната куха вена от тях, които са проява на някакво друго заболяване:

 1. Последиците от медицински манипулации (катетеризация venas или subclavian вени);
 2. Bacterially-септические състояние;
 3. Тумори на органите на гръдния кош.
READ  Кръвен тест за ХИВ, СПИН, ELISA, PCR, дешифриране, срокове на издаване, при бременност

Отделно сред всички случаи на запушване на кръвоносните съдове система на горната куха вена отделят болест (синдром) на Paget-Шреттера същността на който се състои в силно притиснати притока на кръв през подключичную виена. Клиничните прояви на техните идентични, разликата е само в причините за тяхното причиняване. Болестта често се наблюдава при физически здрави, атлетических мъже, занимаващи се с тежък физически труд или спорт. Синдром е резултат на фрактура на ключицата или първо ребро на онкологични заболявания в областта на subclavian на виена, нейната пункция сайт и сърдечна катетеризация.

Запушване на подкожната (повърхностни) вени на горните крайници е почти винаги възниква в резултат на медицински манипулации: пункция сайт или сърдечна катетеризация, от време на време в резултат на преки травматично въздействие. Клиничните прояви на запушване на вените на ръката красноречивы и рядко водят до затруднения при диагностициране на:

 • Анамнеза: началото на заболяването, предшествано от травма, или внутривенная инжекция в областта на засегнатата вена;
 • Изразено възпаление на: виена гъста, червена, гореща, силно боли;
 • Липсват признаци на нарушение на притока на кръв по целия крайник: няма обширно подуване на целия крайник, процесът е ограничено до една малка площ;
 • Регионални лимфни възли (аксиларни) не увеличи, безболезнено.

Запушване на subclavian виена (прояви на болест или синдром на Paget-Шреттера):

 1. Подуване улавя цялата горна крайник от четката до ключицата;
 2. Изразена синюшность крайниците;
 3. Повърхностни вени на рамото и предмишницата се подуват, стават добре видими, напрегнати, но остават еластични;
 4. Болката е тъпа, распирающая, изразено чувство на тежест понякога слабост в ръката си;
 5. При ощупывании областта под мишниците и вътрешната повърхност на рамото болка се засилва.

Запушване на venas виена е придружено от подуване, синюшностью и распирающей болка в областта на засегнатата половина на шията и главата.

Запушване на най-горната куха вена се изразява одутловатостью, синюшностью и болезнени усещания в областта на двете горните крайници, главата и врата, които растат бавно, за няколко дни.

Диагностика на запушени вени

Подробно разглеждане и проучване на пациента позволява да се определи посоката на глобалното диагностика и инсталиране на предварителна диагноза.

Най-ефективна лаборатория за диагностика се свежда до определяне на D-димера в кръвта. Подобряване на този показател се случва, когато множество държави, включително и при активното образуването на кръвни съсиреци в организма. Това е нормално ниво на D-димера напълно елиминира процеса на активно образуване на кръвни съсиреци в тялото в момент на оградата на кръвта, което позволява веднага отсече диагностика търсене в посока тромботической запушване на кръвоносните съдове.

Инструментална диагностика:

 • Ултразвуково компресия дреха дуплексное ангиосканирование (ЕХОГРАФИЯ) включва проучване както на повърхностните, така и дълбоките вени на крайниците;
 • Радиография с помощта на контрастни вещества, се прилага в случай на дефицит за диагностика на ефективността на ултразвукови изследвания;
 • Компютърна томография (КТ и МРТ), по-често се прилага при запушване на вени, разположени в коремната и гръдната кухини.

Лечение на запушване на вените

Избор на лечебната тактика се определя от локализацията на запушване на вените и вероятността от развитие на ТЭЛА.

Запушване на подкожни вени горните крайници

Почти винаги се прилага консервативно лечение, което включва:

 1. Студ в мястото на запушване на съда;
 2. Местни лекарства, лекарства за разреждане на кръвта (гепариновая мехлем, и множество от неговите аналози – лиотон, тромблесс, лавенум и други);
 3. Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), локално и вътре (анальгин, аспирин, индометацин, диклофенак и др.).

Запушване на подкожни вени на долните крайници

В зависимост от тактиката на избрания от вас лекар може да се проведе както консервативно, така и оперативно лечение или комбинация от тях. Консервативното лечение включва в себе си всички посочено за запушване на повърхностни вени на ръцете, плюс:

 • Активен режим: в този случай движението е живот;
 • Компресиране терапия: чорапи, ластични бинтове.
READ  Мезентериальный тромбоза на кръвоносните съдове на червата: причини, симптоми, лечение

Оперативно лечение

 1. Кроссэктомия – след лигиране на подкожна вена и нейните клонове, произведени си ексцизия;
 2. Тромбэктомия от багажника на дълбоките вени: ако се разпространява запушване на дълбоките вени – премахване на тромб от тези вени и нататък произвеждат кроссэктомию;
 3. Минифлебэктомия – произведени в ранните срокове след запушване на вените и предполага кроссэктомию с премахването на всички варикозно-променени съдове, свързани с подкожната виена;
 4. Пункционная тромбэктомия – премахване на тромба от възпаление на мястото на запушване на вените, когато има място застаревшая, повтаряща се или нелеченая запушване на вените.

Запушване на дълбоките вени на долните крайници

Тази локализация на запушване на доста опасно и изисква максимално внимание.

Консервативно лечение:

 • При риск ТЭЛА (или липсата на информация за такива риск) – строжайший легло режим! При диагностически (ЕХОГРАФИЯ, компютърна ТОМОГРАФИЯ, рентген) подтвержденном липсата на риск – активен режим;
 • Эластическая степента (чорапи, превръзки);
 • Антикоагулация терапия (хепарин, апиксабан, ривароксабан).

Оперативното лечение има три области, както и избор на начин на оперативно лечение произвежда съдовата хирург, въз основа на редица сложни медицински показания:

 1. Инсталиране на кава-филтър – при висок риск от ТЭЛА и липсата на ефективност на текущо лечение в долната куха вена се определят специално устройство, чиято задача е да се спре оторвавшийся тромбози и на практика спаси живота на пациента;

 2. Внутрисосудистая тромбэктомия – премахване на тромба от лумена на съда хирургично эндоскопическим метод;
 3. Внутрисосудистый лизис (разтваряне) тромба въвеждането в него чрез катетър специални препарати,
 4. Стентирование виена (инсталация «протеза» на съда).

Ако не се лекува?

Как може да бъде решен ситуация, ако запушване на вените възникна, както и подходящо лечение не е произведено? Резултата от тромбоза на вените зависи от много фактори и може да мине без следа, така и да доведе до настъплението на смъртта:

 • Тромб може самостоятелно лизироваться (рассосаться);
 • Тромб може да започне да расте и да доведе до запушване на кръвоносните съдове, разположени като по-горе места първоначалното тромбоза, така и по-долу;
 • Възможно разделяне на тромба или част от съдовата стена, я преместите с тока на кръвта в сърцето и следват эмболией белодробни артерии (развива ТЭЛА, която много често води до смърт);

 • Тромб може да се организира (уплотнится, да станат подобни на сухожилие), след което може да се развие устойчива запушване на вените, или с течение на времето тромб може да реканализоваться («прорости» нови съдове);
 • Изход от всеки тромбоза е по-голяма склонност към рецидивному (повторно) тромбообразоваию, като на мястото на първични запушване, така и на всяко друго място съдова на речното корито.

Своевременно, колкото може по-рано, обръщането за медицинска помощ в случай на запушване на вените, значително увеличава шансовете за поддържане на здравето и дори живота на човек.

Превенцията от запушване на вените

 1. Лечение на разширени болест;
 2. Множество интравенозна инжекция трябва да се произвежда в различни виена;
 3. Активен начин на живот, правилно хранене, отказ от вредни навици;
 4. Прилагането на еластични чорапи и превръзки при оперативни вмешательствах, по време на бременност, продължително пребивават в положение «стои» и постоянно носенето на компрессионного трикотаж на всички лица, които са изрично изложени на риск;
 5. Контрол на съсирването на кръвта (коагулограмма), включително при бременност;
 6. В началото на съживяване след оперативни интервенции.

Видео: запушване на дълбоките вени на краката в програмата «Живеят здравословно»

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00023 sec