Абатменты за имплантите: видове, начини на закрепване, снимка

Абатменты за имплантите

Имплантиране на зъби, въпреки наличието на неясни и понякога ужасяващи термини, разчитам, които могат само протезисты или стоматолозите, се считат за напълно безопасна процедура. Възстановяване на зъбната редица е възможно по няколко иновации, но всяка от тях се осъществява от един единствен алгоритъм. На първо място – преглед и консултация от лекар, след това — въвеждането на импланта, и е само на последния етап се случва протези.

За зъбни алвеолата се определя корона или протеза, но има и още един елемент, крепящийся между тях – това е надстройката. Ролята на абатмента е проста: той е свързващо звено в този проект, освен за него съществуват и други определения, като част от импланта, основата под протеза и така нататък. Повече за абатменты за имплантите и ще бъдат обсъдени в тази статия.

Какво е това

Много години по стоматология, успешно се прилага този елемент при имплантиране на зъби. Но в началото лекарите установяват само мостовидные протези и едва след това се появи друг начин, не се предвижда нарушаване на целостта на съседни здрави зъби. Една малка подробност, извисяващи се над венеца – това е надстройката.

Защо е необходим? Както вече бе споменато, е един вид на съединителната детайл, който свързва коронку с штифтом, който играе ролята на зъбен корен. За безопасна и удобна за определяне на видимата част на корони на база колко пъти и се нуждае от специален елемент, някакъв адаптер.

На процедурата за инсталиране на абатмента трябва да се пристъпи само при пълно заздравяването на венците след имплантиране. Съществува голямо разнообразие на тези елементи, а също така и методи за тяхната настройка. Освен това абатменты могат да се правят от различни материали, които трябва да се вземат предвид при избора.

Използвани материали

За направата на данни на устройства производителите могат да използват различни материали, отличаващи се един от друг по своята здравина и цена. Някои материали могат да се прилагат само при производството на някои видове абатментов, а други са универсални.

Да разгледаме основните видове използвани материали за производство на абатментов:

  • титан. Много издръжлив и здрав материал, използван в стоматологията за протезиране дъвчащи моляров. Се отнася до евтини материали в сравнение с други, използвани за производство на абатментов. Сред недостатъците си струва да се отбележи възможността за просвечивание през протеза, заради което лекарите не препоръчват да изберете този материал при инсталиране на имплант на преден зъбния ред (зона усмивки);
  • цирконий. От-висока цена не всички пациенти предпочитат цирконию. Използва се при протезирането на зъбите в зоната на разпознаване на усмивка, тъй като цирконий не е в състояние да прониква чрез протеза, за разлика от други материали;

  • пластмасата. Най-евтиният материал, използван за направата на абатментов. Поради ниска стойност на тези продукти отстъпва по нищо на своите колеги в надеждността и здравината. Най-често пластмаса се прилага само за временно протезиране;
  • комбинираната абатменты. Се различават от другите видове се дължи на комбинация от няколко материала. Например, за производството на елемент може да се използва цирконий заедно с титан. Такива проекти имат висока эстетичностью, надеждност и трайност – всички качества, които са необходими при зъбния протезирането. Обикновено, производство на комбинирани абатментов се случва индивидуално.

Класификация абатментов

Има няколко вида абатментов, активно използвани в съвременната стоматология. Нека разгледаме най-често срещаните от тях.

Таблица. Основните видове абатментов.

Името на вида, снимка Описание

Произведен под формата на округлого елемент, приложим в стоматологичната практика за сменяеми протезиране. Сферични абатменты се радват на голяма популярност, поради по-лесна инсталация и висока степен на надеждност.

Това е по-практичен вид абатментов, най-често използван в случаите, когато феята на конструкцията се предвижда по права линия. По принцип, лекарите избират директни елементи за протезиране предна зона.

Има още едно име на ъглов абатмента – мультиюнит. Се прилага в редки случаи, когато настройката на импланта става не под прав ъгъл, както обикновено се случва. Причини за неспазване на ъгъл от 90 могат да бъдат много, ето защо в такива случаи е необходимо да компетентно, за да се осигури преход между имплантом и зъбната корона.

Най-често срещаният вид абатментов, предполага широко разнообразие от необходимите размери, форми и дължини. Това дава възможност за извършване на евтин, но е доста добра и качествена протеза.

В дентална практика тя се нарича още мъниче или временно абатментом. Използва се в периода на заздравяване на венците, благодарение на което размер може да изберете по-точно. С помощта на такива заживляющей проекти за защита на имплант от проникване на различни микроорганизми вътре, формирана на раната. Това допринася за по-бързо зарастване на меките тъкани.

Че се вземат предвид при избора на

Благодарение на това разнообразие, пациентът може да избере абсолютно всеки от видовете абатментов, но най-ефективен се счита за цельнолитая дизайн, предусматривающая производство на импланта с вече вграден абатментом. Този избор позволява да се изключи необходимостта от ввинчивания и кацане на цимент абатмента, тъй като продуктът се слива още в завода. Форма на зъбите на пациента може да се поддържа незначителен подпиливанием изделия.

Забележка! Основното предимство на този вид е, че дизайнът се определя веднага (корона, надстройката, както и зъбни импланти). Все още тя е в състояние да издържат на високо натоварване.

В процеса на инсталиране на мека тъкан, не е контузен, така че по възможност е желателно да изберете непрекъсната дизайн. Разбира се, струва тя е на порядък по-скъпо в сравнение с други видове абатментов, но процедурата по инсталация се осъществи по-бързо и по-лесно. Ако това не е възможно, тогава може да инсталирате надстройката отделно – това също е много ефективно.

Основните моменти, които трябва да се вземат предвид при избора на:

  • цената на продукта;
  • метод за определяне на абатмента;
  • естетически функции. Ако ви се ще да инсталирате протези на предните зъби, от използването на метални абатментов си струва да се откажат (те просвечиваются);
  • индивидуалните особености на пациента. Тук трябва да се има предвид разстоянието импланта от зъба, височина на лигавицата на пациента и дълбочината на импланта.

При избора опитайте се да не се фиксирам върху ценовата категория на продукта, тъй като основен приоритет трябва да остане естетиката, трайност и здравина на абатмента.

Видео — Надстройката

Характеристики на инсталацията

Само един вживления или ввинчивания ниво не е достатъчно, защото надеждност и висока трайност зависят от добрата фиксация на продукта. Некачествена инсталация може да доведе до това, че коронката с течение на времето ще започне да залита или ще изчезне напълно. В стоматологията се използват два метода за надеждно закрепване, и двете са подходящи за всички видове абатментов.

Метод №1. Козела стана планина

Неговата функция е да накручивании зъбни коронки, в която за начало трябва да се направи една малка дупка. След това лекарят пристъпи към монтаж, а след това мина с перка е работил в продължение. Прилагането на този метод на закрепване се предвижда изпълнението на отвора в тази част на зъбни коронки, на която припадает-малко натоварване.

Метод №2. Циментова планина

Различен от предишния метод е факта, че в коронке не просверливается дупка, а самото закрепване се осъществява с помощта на специални медицински фиксирующей течност – цимент. С помощта на лекар осигурява на алвеолата към абатменту. Се използва този начин само тогава, когато не може да се проведе навинчивание поради вероятността от повреди коронку или протеза, в резултат на което естетика на продукта може да се влоши.

Избор на начин за закрепване прави лекуващият лекар индивидуално за всеки случай, като се има предвид на особеностите на организма на пациента, качество на използваните продукти, както и функция на провежданата имплантиране.

Ако говорим за избора на абатмента, всеки човек има право да реши, че му е по душа. Но все пак лекарите не препоръчват да изберете изделия от пластмаси, независимо от техните съблазнителен цената, тъй като такива абатменты най-често се прилагат само като временни мерки. Самата процедура е достатъчно проста, така че няма нужда от дълга адаптация на пациента към инородному тялото, тъй като това може да става при инсталиране на подвижни зъбни протези. В зависимост от разположението на зъбите, които трябва да протезировать, се случва избор фиксирането на елемента.

По-нататъшни грижи

След като лекар-стоматолог ще абатменты, за тях трябва да се грижа правилно. Не може просто да забрави за тях, защото данните изделия, както и истински зъби, изискват внимание и щадящо отношение към себе си. Ротовая кухина трябва винаги да са чисти, особено парцел около фундаменти. Няколко дни по-късно след операцията грижа може да доведе до неприятни, а понякога и болезнено усещане, така че използването на четка за зъби с мек косъм може да 2-3 дни след инсталиране на абатментов.

След като абатменты ще бъдат инсталирани повече операция се извършва не ще. Необходимо е само да направите малка пауза 7-14 дни, за да меките тъкани успели да се лекува. След това може да се пристъпи към инсталиране на зъбни протези.

Възможни усложнения

Ако пациентът се грижи правилно за устната кухина, но възпалителен процес с всеки изминал ден се засилва (подуване на венците, образуването на секрети в мястото на инсталиране на абатмента), трябва да се консултирате с лекар. Заслужава да се отбележи, че такива усложнения се появяват рядко, освен да ги излекува достатъчно просто.

При ненадеждни определяне на абатмента (той полита) герметическое връзка с имплантат е нарушена, в резултат на меките тъкани около продукта, могат да воспалиться или се заразят. При възникване на инфекция или най-малкото подозрения за това трябва също да се обърнат към лекар за помощ.

Липсата на специален антиротационного механизъм в дизайна на абатмента може да доведе до счупване. Този механизъм е отговорен за стабилна и надеждна фиксация елемент. Ако това се случи, трябва развийте надстройката. Разбира се, това може да направи само опитен специалист, така че да самолечение правят невъзможно.

Видео – Какво е надстройката

READ  Тиранти Mini Master: описание и предимства на системата

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00118 sec