Абсцес на венеца дете: причини, видове и лечение

Абсцес на венеца при бебето

Венци – това е комплекс от меките тъкани и лигавиците, покриващи зъбите в областта на шийката и альвеолярную част от долната и горната челюст. При липсата на необходимите грижи венците могат да воспаляться и кърви, така че в основата на профилактика на заболявания на десенной тъкан е цялостна и редовна хигиена. Ако човек игнорира признаци на възпалителен процес и не е предприел никакви мерки за неговото отстраняване и подобряване на функционалното състояние на венците, на повърхността им може да се образува абсцес. Това абсцес в меките тъкани, който е блистер, изпълнена с гной или ексудат – течност, освободена от кръвоносните съдове.

Рани могат да се появят във всяка възраст, но най-уязвимата категория пациенти се считат за по-малките деца и училищна възраст. Това се дължи на няколко причини, сред които водеща позиция заема лоша хигиена на зъбите и венците, както и нестабилността на работата на имунната система. Имунитета при децата напълно се формира до 7 години – до този момент всеки провоцирующий фактор може да предизвика възпаление на венците и образуване на абсцес.

Какво трябва да знаят родителите за причините

Предизвика възпаление под формата на абсцес могат да стоматологични заболявания, така и външни фактори, влияещи негативно върху състоянието на венците. Към това може да се дължи оскъдна и неправилно хранене, липса на грижи гигиеническими норми за грижа за устната кухина, прекомерната консумация на храни, съдържащи захароза и киселини, а също и на газирани напитки. За да венците са здрави, диетата на детето трябва да включва всички необходими полезни елементи, това се отнася особено на минерални соли (фосфор, желязо, калций) и на витамини (аскорбинова киселина, витамини F, A, E и K). Децата до 10 години, след употреба на продукти с повишена киселинност, трябва да изплакнете устата си с преварена вода. Към тези продукти се отнасят нарове, киви, всички видове цитрусови плодове, храни с оцет.

От голямо значение е правилният хигиенни грижи. Обучават бебето грижа за зъбите и венците е необходимо от най-ранна възраст. Стоматолозите съветват да се започне обучение в игрова форма, от момента, когато бебето навърши година. До този момент за почистване на устната кухина, трябва да използвате дентальные салфетки или специални четки от силикон под формата на напальчников.

Към другите причини за появата на възпаления и гнойников на венците при децата са:

 • хронични заболявания на устната кухина, придружени от възпалителни процеси на лигавиците (гингивит, пародонтит, пародонтоза, пародонтит, глоссит);
 • рецидивирующий стоматит бактериална или гъбична природа;
 • честото използване на детски устни за изплакване на устата, в състава на които влизат противовъзпалителни компоненти и антисептици;
 • нарушена микрофлора на устната кухина (гуша);
 • механични и термични увреждания на венците (например, при консумация на риба с кост);
 • здраво бактериална плака и отлагания по повърхността на зъбите;
 • качеството на стоматологично лечение.

Важно! Ако цирей вече се появи, трябва да се консултирате с лекар, тъй като в повечето случаи е необходима хирургическа аутопсия и поставяне на дренаж. За да се избегнат случаите на повторно възпаление, трябва внимателно да анализира възможните причини, както и да коригира режим, начин на живот, хранителната диета на детето.

Видове абсцеси

Избор на метод на лечение, както и лекарствена терапия зависят от това, какъв цирей се появи детето. Точно да се определи типа на възпалителния процес и причината за нея може само специалист, така че категорично са забранени всички методи за домашно лечение без консултация с детски стоматолог. Неправилното лечение може да доведе до разпространяване на гнойного процеса на област зъбен корен и до загуба на зъба (в тежки случаи на поражение може да обхване и съседни зъби).

READ  Тетрациклиновые зъби: симптоми, диагностика, лечение и избелване

Таблица. Видове абсцеси при деца и техните симптоми.

Тип образование Описание

Образование представлява кухина, външно напоминающую кистозна израстъци. Вътре гранулема пълни с гной и некротичен клетки. Е такъв цирей в тъканите на пародонта и засяга зъбен корен, така че при липсата на своевременно лечение на патология бързо ще доведе до загниване на кореновата система на зъба.

Кухината, която се образува в тъканите около зъба, попълнен на ексудат или гной. Разлика абсцес от грануломи в това, че тя няма да засегне кореновата система.

Кистата е кухина, вътре в които се натрупва гной, така че е второто име на тази патология — «гнойный чанта». Е в резултат на хронични възпалителни процеси и в повечето случаи изисква оперативно лечение.

Важно! Някои родители се опитват да разкрие абсцес себе си, за да го изтръгне от него гной и бактериален ексудат. Да направи това в никакъв случай – в 97% от случаите такива действия водят до тежки усложнения и да се влоши състоянието на детето се дължи на вторична инфекция на меките тъкани.

Лечение при зъболекар

Лечение на абсцеси в повечето случаи изисква аутопсия на гнойника. За тази цел, лекарят използва специален инструмент, който прави малък разрез и вычищает кухина от скопившегося в нея гной. След това раната бъде обработена антисептичен разтвор и има дренаж, който е необходим за свободно изтичане на гной и ексудати от меките тъкани. Дренаж външно изглежда като малка дъвка (такива се използват в офиси за теглене на ценни книжа) и не позволява на тъканите се проточат преди време, за да се предотврати повторно възпаление и образуването на нов абсцес.

Процедурата за аутопсия на абсцес доста болезнено, така че мястото на ниво първо обезболивается анестетиками местно действие. Най-често това се използва «Лидокаин», но той може да предизвика алергични реакции. Ако детето не понася лекарства въз основа на него, за анестезия може да се използва «Новокаин» или «изпълнението на същата».

След отваряне на абсцес трябва да се придържа към препоръките на лекаря, за по-бързо раната е зараснала, и състоянието на бебето нормализовалось.

 1. След процедурата, изплаквайте устата си с антисептици от 2 до 4 пъти на ден. За тези цели ще отговарят на «Мирамистин», «Хлорхексидин» или «Гекседитин».

 2. В рамките на 1-2 дни след хирургично лечение на всички храни е желателно да се смила до състояние на пюре или каша. Температурата на готови храни и към момента на подаване не трябва да надвишава +32°.
 3. Да си миете зъбите и изплакване на устата е необходимо внимателно, за да не се допусне загуба на дренаж.

Специални събития за премахване на отводняване не са нужни – той пада сам на третия-четвъртия ден от отваряне на абсцес.

Трябва ли да давам на детето си антибиотици?

Лекарят може да предпише на детето антибактериални препарати с широк спектър, за облекчаване на възпалението и намаляване на риска от усложнения след процедурата. Антибиотиците помагат да се справят с инфлуенца флора и за предотвратяване на вторичен вземане на тъкани, но те могат да бъдат използвани само по предписание на лекаря в препоръчваната доза.

Медикаменти на избор за профилактика на усложнения при деца стават средство пенициллинового редица. Те се предлагат под формата на таблетки и капсули, и деца по-малки деца могат да се дават лекарства под формата на суспензия. До често назначаемым медикаменти с висока ефективност и минимални странични ефекти включват:

 • «Аугментин»;
 • «Амоксиклав»;
 • «Амосин»;
 • «Флемоксин».

Деца над 10 години може да бъде назначен прием на «Метронидазол» в доза, подходяща за възрастта. При силни възпаления или осложненном рамките на патология лекарите препоръчват прием на мощни антибактериални лекарства от групата на цефалоспорин или макролидни («Зиннат», «Сумамед», «Ципрофлоксацин»). Курсът на лечение зависи от избрания наркотици и тежестта на възпалителния процес, и може да варира от 3 до 10 дни.

Моля, обърнете внимание! Приемът на антибиотици всяка група трябва да се съчетаят с използването на средства, в чийто състав влизат пробиотични култури lactobacillus, пребиотици и бифидобактерии. Деца по-малки деца е най-добре да «Бифиформ», «Linex» или «Бифидумбактерин» (при условие че не лактазной недостатъчност). Деца над 7 години добре се вписват «Нормобакт», «Аципол».

Лечение гелями и мехлеми

На фармацевтичния пазар е представена от голям брой стоматологични лекарства под формата на гелове и мазила противовъзпалително действие. Те помагат за облекчаване на възпалението, подобряване на състоянието на венците и за укрепване на кръвоносните съдове, разположени в устната кухина. Много от тях съдържат вещества от група от местни аналгетици и позволяват не само да се лекува възпалителния процес, но и да намали интензивността на болка регионална синдром. Преди употреба трябва внимателно да прочетете инструкциите за употреба, тъй като някои лекарства от тази група не може да се използва до достигане на определена възраст (например, «Метрогил Дента» на основа хлорхексидин и метронидазол е разрешен за употреба при деца над 6 години).

За лечение на възпаления и възпалителни процеси при децата могат да се използват следните лекарства:

 • «Холисал»;
 • «Асепта»;
 • «Дентинокс»;
 • «Камистад».

Те трябва да се прилага върху засегнатата повърхност от 1 до 3 пъти на ден – зависи от избрания препарат. Курсът на лечение обикновено е от 5 до 7-10 дни.

Важно! Употреба на наркотици на местно действие ще бъде ефективно само в случаи, когато липсват признаци на гнойно-инфекциозен процес. Ако в устната вече започна да се събират гной, да бъде в състояние да само аутопсията образование и монтаж на канализация.

Възможно ли е да се справят с нарывом в домашни условия?

Лечение на циреи и кожни в домашни условия е напълно възможно, но само ако процесът не премина в гнойную форма. Във всички останали случаи детето е необходима спешна помощ от зъболекар. Рецепти от народната медицина могат да се използват, за малко да се намали тежестта на възпалителния процес, преди да отидете на лекар, както и в восстановительном план за по-бързото зарастване на увредените тъкани.

Фалшиви джаджи

По 1 лъжица от цветовете на липа и късчета дъбова кора се разбърква и се изсипва в 300 мл вряща вода. Настоявайте под капака не по-малко от 1 час. Инфузия се използва за изплакване на устата 4 пъти дневно в продължение на 10 дни. Малките деца могат да се направят приспособления: за това е необходимо, навлажнете памучен тампон с инфузия, и да се прикрепя към нарыву в продължение на 10-15 минути. Процедурата също трябва да се повтаря 3-4 пъти на ден.

Маслена смес с эвкалиптом

Средство добре се справя дори и с по-силни нарывами, но за подготовката му ще отнеме ден. 2 супени лъжици смес от зехтин и тиква масло се разбърква с лъжица нарязани листа от евкалипт. Отстрани средство за защита в хладилника и се оставя за 24 часа. На следващия ден, да добавите към него сок от половин глави лук, разбърква се добре и се слага в хладилник за още 1 час. Получившимся състав смазване на рани и гнойники 5-6 пъти на ден в продължение на 15 дни.

Абсцеси на венците – доста тежка патология, която се поддава добре на лечение, ако не се забави лечението на зъболекар. При неправилно лечение е висока вероятността от усложнения под формата на загниване на корена, което е индикация за екстракция на засегнатия зъб. Това да се предотврати и да се запази целостта на зъбната редица, не е нужно да се отдадете на самолечение – най-разумен избор ще ходя на екскурзия до лечащему зъболекар и изпълнението на всичките му срещи и препоръки.

Видео — Премахване на гнойта от венците

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00096 sec