Афты Беднар: причини, симптоми, лечение и предотвратяване на появата на язви

Защо афты Беднар се наричат точно така – по фамилията на първия си изследовател? Те са по-специални?

Да, те са, които са доста често явление в стоматологията, се различават рязко от други симптоми и нарушения. И различие от другите видове язви на лигавицата на устната кухина са абсолютни.

На първо място, това заболяване е изключително детския период на живот, и второ, локализация и външен вид на язви са типични признаци на точно за afl Беднар. Най-накрая, заболяване има черти и продължение, характерни само за тях.

А всичко започва с палеца. По-точно, с неговата суче. Отдавна е забелязано, че при деца, смучене на палеца, афты Беднар се срещат по-често. Любима същия обект процес – на палеца.

Възникват афты Беднар, като в една от областите, където е срещу този пръст, отдолу подпираемый език. Това е област от небето, по – точно-на границата твърдо небето с по-мек.

Лигавицата в тази област не се различава, особена дебелина, и дълго сдавленная между доктор на науките костите, от една страна, и намиращи се в устата на чужденец обект на достатъчна твърдост – от друга, тя се повреждат. И веднага в цялата им дълбочина (дебелина).

Механизъм нараняване при образуването на язви Беднар, сравними с тези при формирането на пролежня. Затова, както и при него, дълбочина некроза на тъканите е различна значительностью.

Така «сладка пръст», комуникацията с който детето не искат да прекъсват нито през деня, нито през нощта, става причина за сериозно заболяване.

Други фактори этиологические

Адекватен заместител на «любим изменение и» може да бъде и друг, достатъчна плътност инородный за устната кухина обект:

 • недостатъци на имоти (големина, форма) или просто често даваната dummy;
 • продукти за хигиена на устната кухина (за изсушаване на нея или други);
 • всички случайни елементи, дълга в устата на бебето, не са пригодени специално за смучене.

Сред които активират увреждане на епитела на небето фактори показва зърното на майчината гърда с висока степен на огрубения.

Към причините, ослабляющим силата на лигавицата на устната кухина при детето и облегчающим я травмата, са:

 • прехвърлени на раждане травма;
 • недоносено на белите, гипотрофия;
 • вродени малформации на сърцето;
 • наличност в устата на патогенни микроорганизми и спори на гъбички или вече съществуващи заболявания на посочената област;
 • ниско ниво на вроден имунитет.
READ  Как е отстранен зъб на мъдростта: за тежък режим на работа и препоръка на лекарите

При деца по-възрастни (не на кърмене) възрастта на появата на afl Беднар се дължи на същите этиологическими фактори. Но с присъединяването на още няколко под формата на нежеланието на:

 • правилно да се грижат за устната кухина;
 • правилното хранене (с излишък на сладко в диетата).

Което, от своя страна, води до:

 • хормонални смущения;
 • авитаминозу;
 • дисбактериозу;
 • ниска степен на имунитет.

Смучене на палеца-при по-големи деца (предучилищна възраст и по-малките ученици) се заменя с дълъг намирането в устата на чужди предмети (моливи, химикалки и подобни).

На процедурата, срок и диагноза

Афты Беднар имат съществени разлики от всички, включително от афтозных и эрозивных форми на стоматит.

Особено дълбоко който посещава процес може заедно с вторична инфекция да доведе до перфорация на небцето. Но дори и в по-тежки случаи и за заздравяване на язви на Бернар отнема от няколко седмици до няколко месеца.

Фигура лезии на лигавицата зависи от травматични небето причини.

При хронична травма огрубевшим зърното при майчиното хранене на ерозия са локализирани в средната линия на небцето. В случай на увреждане на епитела сосанием пръст, обект на грижи или нещо външни лица с образование, богат на парцела лезии се оформя контура на пеперудата.

Местоположение на ерозии на границата на мекото с твърдо, по-често симетрично, по-рядко едностранно. Увреждане областта на лигавицата рядко са единични, с размер няколко милиметра, най-често това е сливающиеся в обширни лезии на лигавицата афты-ерозия кръгла, овална или продълговата форма.

На самия стелаж-афта ясно отграничен от не драстично гиперемированных и подути области на околните тъкани, повърхността им е покрита почти не се отстранява състояние фибриновым разцвет сиво и мръсно жълто.

В случай, когато повърхността на афты наличност от фибрин, то е различно оцветяване по-ярка, отколкото в околните и съседни тъкани, което говори за състоянието на гиперергии.

При особено дълбоки лезии на лигавицата эрозивная етап отстъпва на язва, активиране на собствения си микробни и гъбични флора допринася за разпространението на процеса на ширината и дълбочината.

Повод за обръщане към детето на зъболекар служи ясно фиксируемый симптом: започнал хранене активно сосанием в продължение на няколко първи секунди на дете с викове и плач отказва да го продължи, останалите очевидно е гладен.

По-нататъшното развитие на болестта зависи от:

 • обхват и дълбочина на лезии на лигавицата;
 • активност микробно-гъбична флора в устната кухина;
 • състояние на имунитета и други фактори.
READ  Отстраняване на млечни зъби при деца: основни показания и цени

В случай на тежко се отбелязва увеличаване на температурата и явления на интоксикация, като при инфекциозен заболяване.

Диагнозата се поставя въз основа на типичните оплаквания на майката, в медицинската история на състоянието и характерните поражения на лигавицата.

Дифференцируют състояние от:

 • неспецифического афтозного стоматит;
 • херпес болки в гърлото;
 • язви туберкулезной и сифилитической етиология.

При термическом поражение на лигавицата (от храненето горещо мляко или бульон) естеството на увреждане да бъде по друг начин: с поражение областта на устните, върха на езика, предния отдел на твърдо небето, които придобиват рязко едематозното и гиперемированный вид, стават рязко болезнени при допир.

При по-дълбоко ожоге от епитела се образуват бързо лопающиеся мехурчета, оставяйки парчета бял цвят с гиперемией в база.

За принципите на лечение

Предваряющей лечение мярка трябва да бъде отстраняване на причините, водещи до появата на afl:

 • нормализиране на процеса на хранене;
 • отучение от вредни навици;
 • контрол на изпълнение на норми на хигиена;
 • отстраняване (ако е необходимо) на млечните зъби при преждевременно ги прорезывании.

На първия елемент при изкуствено хранене се отнася подбор на зърната на адекватни свойства на (къса, от твърда гума, не е съставен при сосании с постижение зона ерозии). Или това е използването на специални накладки при грапавост на кожата на зърната (при хранене по естествен начин).

За правилното лечение се прилага локална обработка на повредени зони на лигавицата на устата в съчетание с прилагане на укрепване на здравето и имунитета на организма средства.

Основната разлика от лечение афтозного стоматит е в съответствие (осъществени в няколко етапа в определен ред) ежедневното прилагане на цял комплекс от лекарствата.

Категорично е забранено използването на прижигающих средства, а при използване на разтвори антисептици – енергичен протирание на лигавицата на устната кухина.

Алгоритъм на ежедневните действия за прилагане на местнодействующих средства включва следните етапи:

 1. Напояване на засегнатите зони на лигавицата на решения на Лизоцима и Трипсин.

 2. Налагането на компрес от отвара, лекарство, билки: градински чай, лайка, невен, жълт кантарион, за бебета, за деца, по-възрастните – изплакване със същия състав. Приложими слаби официнальные разтвори антисептици (3% съдържание на Водороден прекис или 0,25%-ти Хлорамин).
 3. Нанасяне на ранозаживляющего средства: Солкосерила, масло от морски зърнастец.
 4. Размазването на обезболяващи състав (анестезиновой мехлем, Камистад-гел).

Алгоритъмът се повтаря със строго изпълнение на последователност от действия в продолжениb няколко дни с изискване за редовен лекарски контрол.

READ  Укрепване на зъбите с помощта на специални лакове и изкуствена емайл

Успехът на лечението настъпва след прилагане на цял арсенал от средства в период от две седмици – на няколко месеца, и болезнените усещания се съхраняват в продължение на целия курс на лечение, за което трябва да ви предупредя и детето, и родителите.

Провала на същото лечение – това е рецидиви на заболяването до няколко пъти за една година, защото недолеченные язви – това е жива хранителна среда за култивиране на причинителите на инфекциозни болести, като се започне от банална ангина и завършва с дифтерией.

Трудността за лечение на afl Беднар се състои не само в необходимостта от прецизен подбор на лекарствата, но и скованост в изпълнение на изискванията на схема на лечение – никакви услуги на детето, независимо от неговите викове и сълзи. Защото всеки пропуснато ден – възможност за укрепване на позициите на болестта!

Деца по-възрастни, по-лесно като отбият от смучене на пръст и на различни позиции, така и да подтикне към изпълнението на нормите за хигиена, така че за тях курс на лечение, обикновено е по-кратък.

За усложнения, прогноза и профилактика

За какво още е важно да се помни родителите си, така че това за вредите от самоуправства и опити за самостоятелно лечение на детето. Заболяването се поддава на въздействието на само при непрекъснат контрол на специалист-стоматолог.

Прогнозата става сериозна не само поради слаба имунна система на пациента, но и вследствие на развитието на усложнения на болестта на формата:

 • склонност към затяжному веригата и рецидивированию;
 • присъединяване на вторична инфекция;
 • утяжеления на вече съществуващата соматической патология.

Мерки за превенция на състоянието, са не само правилното хранене и насаждане на детето си вкус към въпросите за личната хигиена. Това е и създаване на нормален моралния климат в семейството, защото смучене на пръст е подсъзнателно акт на протест срещу съществуващото положение на нещата, воспринимаемого дете като враждебна към себе си отношение.

Затова участва в живота на семейството бебешка или семеен психолог ще бъде доста полезно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00080 sec