Акрилни протези — качество и технологии, проверени

Материал, използван за производството на зъбни протези, трябва да притежава много специфични свойства, за които повечето от нас дори не подозира. Това е не само натуральность на цвета на зъбите и висока якост. Тя трябва да бъде стабилна в размери, без да имат мирис и вкус, да бъде ремонтопригодным, не отделят вредни вещества, има добра топлопроводимост и устойчивост на бактериите. И, разбира се, цената му не трябва да бъде прекалено висока.

Не е чак толкова много да се намерят материали, които отговарят на всички тези изисквания. Един от тях – от акрил пластмаса на основата на полиметилметакрилат. Благодарение на специалните свойства на акрилни протези принуден да напусне дизайн от смола и други материали-предшественици и в момента са най-търсени в областта на зъбната протеза.

Дизайн и видове протези от акрил

Акрилни подвижна протеза представлява пластмассовое основата на розово (по цвета на венците) на цвят, с вградени в него изкуствени зъби.

Дизайнът му зависи от това, дали е налице в устата на пациента зъби или те напълно липсват. В зависимост от това, подвижни зъбни протези от акрилна пластмаса могат да бъдат:

 • пълна;
 • покрывными;
 • частичными.

Всеки дизайн се определя в определен случай:

 1. Пълна протеза произведен при липса на всички зъби. Той разчита само на венците и небцето (ако това е горната челюст). Определяне на

  протеза на венеца се случва за сметка на вакуум – между него и повърхността на лигавицата се създава разрежение, което и държи конструкция на място.

 2. Покрывные протези се използват и при липса на зъбите на пациента. Но са приложени те не за венеца, а за имплантам – штифтам, въведени в откритата кост специално за фиксиране на протезата.
 3. Частични протези заместват липсващи зъби редица. Те разчитат на десну и допълнително са приложени към съседните зъби на специални механизми под формата на дъги, кламмеров или замочков-аттачментов.

Изработени протези от акрил литьевым компресия оформено. В приготвената форма чрез специален канал се подава течна пластмаса, която, затвердевая, точно копира конфигурация форма.

Предимства и недостатъци на използването на акрил

Първо за безспорни плюсове, благодарение на които акрилни протези са станали толкова популярни, че ги е напълно възможно да се нарече «народни»:

 1. Висока естетичност. Акрилни този начин, което може да даде на всеки цветови нюанс. Обикновено той е избран в тон деснам и собствените си зъби, но ако е необходимо може да се направи и още. И което е особено важно, на цвят е стабилен и се запазва в продължение на целия срок на експлоатация.
 2. Лесно отстраняване и монтаж.
 3. Разпределение на налягането протеза на десну.
 4. Ниско тегло. Акрилна дизайн не създава усещане за тежест, което допринася за бърза адаптация към нея.
 5. Ниската цена, която достъпни акрилни протези в почти всички категории граждани. По показател «цена-качество» те са уникално заемат първото място.
 6. Технологичността. В сравнение с другите видове протезиране изработване на протези от акрил отнема сравнително малко време.
 7. Добра поддръжка. Ако е имало загуба на протезного зъб, или са се появили олющена и напукана на база това, това е лесно исправляется ремонт.

Недостатъците на акрилни протези в голяма степен определя качеството на тяхната изработка и на тези, как да ги ползват. Към най-значимите са такива:

 1. Достатъчно дълъг период на адаптация. Може да се наложи преди 2 месеца, за да спрете да изпитвате дискомфорт в устната кухина.
 2. Понякога се случва увреждане на венците или други мукозните тъкани. Обикновено това се случва, когато не е достатъчно добра монтаж на протеза.
 3. При продължителна употреба протезная дизайн може да повреди емайла близки зъби и да работи в тях кариозный процес.
 4. Възможност за алергия. Използвана акрилна пластмаса съдържа някои алергенни вещества. Те не са толкова опасни, за да донесе каква-нищо съществено увреждане на здравето на потребителите, но са достатъчни за алергични прояви.
 5. Твърдост на акрилни пластмаси понякога води до пукнатини в протезе.
 6. Не е достатъчно силна фиксация на венеца. Най-често това се отнася до пълните протези, които се държат благодарение на ефекта на присоса. Този недостатък преодолеем с помощта на специални лепила, които конструкция е залепен до венеца.
 7. Пореста структура на пластмаси допринася за неговото натрупване на повърхността на микроорганизмите, които може да доведе до пародонтит, стоматит и възпаление на венците.
 8. Срещат случаи на индивидуална непоносимост на зъбни протези от акрил, която може да се прояви с гадене и позывами на повръщане. Понякога това води дори до необходимостта от отказ от протезата.

Сравнителни характеристики

Акрилни протези превъзхожда своите предшественици (каучук и други изделия), но по някои параметри отстъпва на проекти от по-съвременни материали, по-специално, от найлон. По-долу е дадена таблица, разглеждането на която може да се оцени, какви протези-добре е по един или друг параметри -найлон или акрил:

Показания и противопоказания за инсталиране

Основната индикация за инсталиране на подвижни зъби от акрилна е необходимостта от възстановяване на дъвченето на функцията, която се губи при пълна или частична загуба на зъби.

Най-често това важи за възрастните хора. Но акрилни протези могат да се наложи и на младите хора – като временно решение, например, след изваждане на зъба преди протезированием.

Понякога се нуждаят от акриловом протезирането и деца – при корекция на неправилно привеждане в съответствие хапят поради загуба или унищожаване на млечните зъби.

Противопоказание е обикновено алергична реакция към съставки акрил или деградацията на челюстната кост. В някои случаи е противопоказание става видима при отделните пациенти с повишен мога да понасям рефлекс на протеза.

Симптомите, които може да се говори за алергия към акрил:

 • парене и/или сухота в устата;
 • необичайно вкуса на храната;
 • силно слюноотделяне;
 • възпаление на венците, езика, на слизестите мембрани.

При наличието на такива прояви трябва да се обърнете към зъболекар, който ще вземе решение относно по-нататъшното използване на акрилни протези.

Технология на производство

Време за производство ръчна протеза дизайн от акрил зависи не само от естествената продължителност на технологичните операции, но и от режима на работа на зъботехническа лаборатория, оборудване оборудване и др. Обикновено това е 3-10 дни.

Процесът на производство на протезата се състои от следните етапи:

 • подготвителна фаза — се отстранява печат с мрежа от горната и долната челюст, при необходимост се монтират корони на опорните зъби.
 • за постигнатите оттискам се извършва гипсова модел, по която след това са направени прикусные валяци за боядисване;
 • оттегляне на печат на зъбите с помощта на прикусных на ролките (пациентът закусывает им);
 • производство на восъчни основа;
 • прилепнала основа;
 • леене на протезата, го шлайфане и полиране;
 • монтаж и корекция ръчна протеза дизайн.

Грижа за зъбни протези

Акрилни продукти се нуждаят от подобна грижа, че и протезные дизайн, изработени от други материали, а именно:

 • за почистване на протези след всяко хранене, за изплакване на устната кухина;
 • периодична дезинфекция составами, които се продават в аптеката;
 • професионално почистване в зъболекарски отдел – 1-2 пъти в годината;
 • отказ от прекалено твърд и липко-тягучей храна – бисквити, ядки, карамел, дъвки т.н;
 • эпизодическое посещение на зъболекар за разглеждане на протезата за дефекти.

Видове оперативни дефекти и ремонт на

Най-много щети протезных проекти от акрил може да се определи, не тратясь за производството на нови. Ремонт може да се наложи в следните случаи:

 • при изтриване на референтния зъб, вместо него на разположение основа се увеличава допълнителен изкуствен;
 • загуба или надкол изкуствен зъб – се заменя с нов;
 • на излизане от строя замкового устройство, с помощта на които протеза привързана към референтната зъбите;
 • нарушение на прилепване на протезата към венеца – да се наложи корекция база;
 • чупката основа – в зависимост от дефекта протеза се променя или ремонт.

На всеки протеза се определя гаранционен срок, който обикновено е една година.

Периодът за приспособяване,

Планиране на инсталацията на акрилни протези, пациентът трябва да знае, че пълен комфорт от обявяването на нови зъби той ли ще преживее не веднага, а с известно закъснение след инсталацията. Твърд материал на първо време ще окаже натиск върху меките тъкани, да причинява болка или по-малко дискомфорт. Може да се наблюдава промяна на вкуса и на топлинните усещания.

Обикновено се приспособяват трае 1-2 месеца. Това е времето, необходимо за монтаж на протезата и пристрастяване към него. Като правило, възниква необходимостта да се в няколко посещения при лекар за монтаж на протезата.

За да се намали времето за адаптация, се препоръчва носенето на протеза колкото се може повече време – дори въпреки дискомфорт. Първоначално по 2 часа непрекъснато носене с 10-15-тю минути облекчение, а след това повече. На първо време не е препоръчително да стреля протези за една нощ.

По-нататък по степен на привикване към протеза се отстранява вечер и се държат до сутринта в дезинфицирующем разтвор. За по-бързо възстановяване на дикцию, трябва да говорят повече.

Срок на експлоатация

На срока на експлоатация на изделията се отразява множество фактори, основните от които – коректната работа и правилни грижи. Оказват влияние върху трайността на ръчна протеза дизайн и атрофичен промени в челюстните кости.

При подходящи грижи, и липсата на разграждане на костната тъкан срока на експлоатация на акрилния на зъбната протеза е 5 и повече години. При неблагоприятни условия, той може да падне до 2,5 години.

Гледна точка

Отзиви на пациенти на стоматологични клиники, които са били произведени и монтирани на акрилни протези.

Загубил съм четири долните предни зъби. Не веднага, разбира се, постепенно. Трябвало да отиде на зъболекар, който направих акрилни протези.

Когато всичко беше готово, той каза, че ще трябва още няколко пъти да дойде за корекции, а докато трябва да хуля, да проблемните места колебаят. Наистина, в някои места, при дъвчене изявление на болката, но на лекар, аз вече не ходи, с помощта на надфиля и тънки кожи подкорректировал всички проблемни области на себе си.

Може да се използва почти не се наложи, може да бъде само за няколко дни. Нося протеза вече повече от 4 години, никакви проблеми, не изпитвам.

Като цяло, за мен, дори не е ясно, защо се смята, че продължителността на живота на протези от акрил е 4-5 години. На моята за 4 години никакви дефекти не се случи. Не виждам причина защо му се даде още толкова години не работи.

Андрей, 60 години

Аз защо-това е имала предразсъдъци подвижни протези. Иска да направи постоянни мостове, но лекар ме посъветва все пак подвижна акрилни протези. Забелязала, се съгласи и не ошиблась.

Протеза стана като влитой, дори става, колкото нещо видимо не е засегната. Няколко пъти ходих на преразглеждане, след което дискомфорт, който и без това е малък, напълно изчезна. Нося акрилни зъбите вече 2 години, никакви дефекти по него не намирам.

Благодаря ви лекар за внимателно отношение и добри съвети, така че и за работа също. Като разбрах, производство на зъбната протеза – това е много коварен, изискващи този майсторство.

Елена, 55 години

Разходите за производство и монтаж на

Сравнително ниската цена на акрилни протези позволява да ги хора от всички средства. Например за протеза от акрил върху цялата челюст (колела), може да освободи пациентите от 10 000 рубли, а началната цена на нейлонового е не по-малко от 18000 евро.

READ  Четка за скоби oral b: преглед, характеристики, използването на

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec