Алергичен стоматит — как и защо алергия атакува устата?

Алергични стоматитом се нарича възпаление, при което дължи на контакт на организма с антигена възниква поражение на лигавицата в устната кухина на собствени имунни агенти.

В зависимост от това, на кой терен локализуется алергия в устата, отличават:

 • хейлит — поражение на лигавицата на устните и ги преходната зона;
 • глоссит — възпаление на локализуется на език;
 • палатинит — реакция на възпаление протича в меки или твърди корици и небето;
 • папиллит — възпаление на сосочка венците;
 • гингивит — процесът е локализиран в областта на венците;
 • стоматит — в този случай страда лигавицата в областта на преддверия устата и бузите си.

Стоматиты алергична природа може да бъде и един от симптомите на автоимунни заболявания или генерализованных реакции на свръхчувствителност, като например:

 • ангионевротический оток на Квинке;
 • системни васкулиты (болест на Бехчета или лупус еритематозус (СЛЕ));
 • вулгарно пузырчатка (най-тежко протичащи форми — с-м на Стивън-Джонсън, или Лайъл);
 • буллезный пемфигоид;
 • многоформная экссудативная еритема (МЭЭ).

При това също така ще присъства или симптоми на обща интоксикация на организма, или поражение на вътрешните органи. Например, при многоморфной экссудативной эритеме се наблюдава специфичен обрив (обикновено на ръцете си) и поражението на преходната зона на устните (също се нарича червена рамка).

Механизъм на развитие и причини алергична реакция

Алергичен стоматит се появява в отговор на повторното нахлуване на антиген в организма. При първото въвеждане на алергени Т-лимфоцити

предават информация за неговата структура е По-лимфоцитам, които стават плазмоцитами и да започне да произвежда антитела към чужеродному белковому връзка.

Този процес се нарича сенсибилизацией на организма. Когато протеин-антигени в кръвния поток за втори път, той се свързва с иммуноглобулинами и стартира отделянето на медиатори на възпалението.

Така протича реакция на свръхчувствителност. В зависимост от скоростта на проявление на симптомите, се отличават с известна свръхчувствителност незабавно или чакат тип.

В първия случай, основната причина за появата на симптоми служи масивна отделянето на хистамин от базофильных на белите кръвни клетки. Във втория — последващи реакции, при които «етикетирани» антитела чужди протеини взаимодейства с клетките, а те лизируются (разрушен) клетъчни имунни агенти, распознающими антиген.

При проява на алергия в устната кухина често трябва да чужди представител многократно бе въведена в тялото и «подигравателен» на имунната система, предизвиквайки я да произвежда все повече и повече имуноглобулини. В резултат на това ги натрупва толкова много, че при контакт минимално количество антиген може да се случи бурна алергична реакция.

Вещества, способни да провокират алергия в устната кухина, могат да бъдат:

 • антигени микроорганизми, които живеят в устната кухина, особено вярно е това, ако е налице кариозное поражение или периодонтит (на огнища на хронични инфекции);
 • непоносимост към лекарства, която възниква при продължително приемане;
 • -математика-алергични реакции на зубопротезные проекти (най-често така наречените «протезный» контактен алергичен стоматит).

Самата реакция минава през три основни етапа:

 1. Имунологични. Чужеродное субстанция се инжектира в тялото, където се извършва процес на отделяне именно на това на протеин, срещу които може да се изработи антитела — представяне на антиген. Впоследствие се задейства каскада от реакции, чиято цел е да сенсибилизацию на организма. Когато това вещество влиза в тялото, отново, се случва коньюгация го с иммуноглобулинами.
 2. Патохимическая. Комплексът антиген-антитяло» стимулира отделянето на различни невротрансмитери воспалительной реакция.
 3. Патофизиологическая. Ефект, възникнал поради емисии на възпалителни химически вещества, и в крайна сметка води до появата на симптоми.
READ  Как да премахнете пропастта между предните зъби - най-ефективните методи и цени

Класификация на пародонтит алергична природа

Според тежестта на симптомите, стоматит алергична природа може да бъде:

 • катарална делене;
 • эрозивный;
 • эрозивно-улцерозен;
 • язва-некротический.

Этиопатогенетическая класификация включва стоматит:

 • щифт;
 • аутоиммунный дерматостоматит;
 • медицински;
 • токсико-алергичен;
 • хроничен рецидивирующий са афтозен стоматит (ХРАС, крайна проява — афтоз Сеттона).

Характеристики на симптоматиката

Симптомите се различават в зависимост от вида на алергени и специфични разновидности на стоматит:

 1. Катарална делене отличават най-леки клинични прояви. Има такива оплаквания: сухота в устата; болки

  лигавицата при консумация на храната; усещане за парене и сърбеж на венците; промяна на възприятието на вкуса наличието на кисел вкус, или метална). При проверка е лекар, може да разкрие зачервяване и подуване на лигавицата на устата.

 2. Катарална хеморагичен. Среща се при геморрагическом диатеза. Включва всички симптоми на катарального стоматит, а така също и при преглед лекарят може да видите наличието на петехиальной хеморагична белези на засегнатите райони.
 3. Буллезный. Характерен за буллезного пемфигоида, протича с образуване на мехури, пълни с прозрачна ексудат. В този случай мехурчета имат дебела hubcap. Те могат да се спука с образуването на болезнени, покрита с бял филм фибрин, ерозии. Наблюдава се намаляване на апетита, гиперсаливация.
 4. Эрозивный. Се среща при синдрома на Стивънс-Джонсън, МЭЭ. Първо е налице образуване на везикули с глоба дълго.той разполага с hubcap. Лесно лопаясь, те образуват множество эрозивные повърхност, покрита с филм от фибрин. Процесът е придружен от силни болевыми усещания, намален апетит, общеинтоксикационными симптоми. Изцеление се случва, без появата на белег.
 5. Эрозивно-улцерозен. При тази форма на заболяване на ерозия, които се появяват точно както и при эрозивной форма, не се решават, а се превръщат. Процес обхваща тъкан под епител, и се образуват язви с фибринозным бял филм. По течение се характеризира с афтоз Сеттона. Зарастването на дефект на лигавицата ще бъде с образуването на белег.
 6. Язва-некротический. Се характеризира с образуването на язви и ерозии. При този язви ще бъдат покрити от некротичен масите сив цвят. Процесът е придружен от силна болка, регионарной лимфаденопатией, сиалореей, общеинтоксикационными симптоми. Може да се срещне при нарушения на Лайъл.

Особености на протичането при децата

Тялото на детето се характеризира с:

 • не е установена система на имунитета;
 • активно деление на клетките;
 • висока скорост на метаболитните реакции.

Всичко това води до факта, че всяко възпаление, в това число и алергии в устата си, ще бъде:

 • започва остро;
 • тече по-трудно, отколкото при възрастен човек;
 • има бързо развитие (усложнения се развиват по-рано, отколкото при възрастни);
 • ярко изразен синдром на интоксикация на организма;
 • често се диагностицира в етап на развитие на усложнения.

Освен това детският организъм е по-склонен към появата на алергии, отколкото при възрастни: твърде активен отговор на всяка потенциалната «опасност» от страна на имунитета води до появата на истински алергични, така и псевдоаллергических реакции.

Последните се характеризират с факта, че степента на интензивност на симптомите зависи от това, колко много антиген е попаднало в организма (като правило, това е реакция на храните с определен цвят или на състава).

Така че алергичен стоматит при децата ще бъде:

 • придружени от покачването на температурата;
 • да доведе до голям подуване на околните тъкани;
 • бързо напредват.

При наличието на такива симптоми не трябва да се самолечение — трябва да се облекчи детето си на лекар в същия ден, в който се появиха първите признаци на болестта.

Диагностика и диференциация на

При поставяне на диагнозата, трябва да бъдат изключени всички системни или инфекциозни заболявания с подобна клинична картина.

Катарална делене стоматит се характеризира следващата картина в зависимост от предизвикваща съответния причини:

 1. Анамнеза. При алергии — взаимодействие с антиген, при инфекции — неспазване на правилата за хигиена, пародонтит.
 2. Характеристики. При алергичен възпаление — сърбеж, парене в устата, перверзия вкус на чувствителността (присъства някакъв вкус). При инфекциозен характеристики не.
 3. Мирис. Алергична реакция е «стерилен», така че лош дъх при нея липсва. При инфекциозен процес той има.
 4. Саливация. Алергия предизвиква намаляване на отделяне на слюнка и сухота в устата, при микробном процеса е в норма или се засилва.

Эрозивная форма се диференцират, както следва:

 1. Анамнеза. При алергия се наблюдава ефект върху тялото антиген. При инфекции от време на време има продромальные симптоми, взаимодействието на заразените човек.
 2. Локализация. Алергия — както през устата, така и около него, както и в целия организъм (МЭЭ, с-м на Стивън-Джонсън, или Лайъл). При инфекция — само устната кухина, при ОГС — също понякога се влияе от кожа на устните.
 3. Мирис. Както и при катаральном стоматит.
 4. Размахване зачервяване. При алергии-не, при всяко инфекциозен процес той има.

Эрозивно-язвен процес:

 1. Анамнеза. При алергии — взаимодействие с извънземни агент, при инфекции — контакт с болеющим човек.

 2. Брой на язви. Алергии (афта Сеттона) — единични язви с бял филм от фибрин. Инфекциозен процес — множество рани от некротическим разцвет (бактерии), или фибринозным (причинител — вирус).
 3. Мирис. Липсва при алергии, но има при инфекциозен възпаление.
 4. Локализация. Синдром на Стивънс-Джонсън: засегнати кожата, СОПР (лигавицата на устната кухина), конъюнктива, както и С носната кухина; други форми — в рамките на СОПР. Ако процесът е причинено от инфекция, засегнати само СОПР.

Язва-некротический процес:

 1. Анамнеза. Същата, както при катаральном стоматит.
 2. Локализация. Синдром на Лайъл: поражението на кожата и на всички лигавиците. Фузоспириллярный стоматит — възпаление в рамките на СОПР.
 3. Язви. Покрити с бели или светло-сиво покритие при алергии, и кафяво, мръсно-сиви и черни некротическим масите при инфекция.
 4. Мирис. При алергичен възпаление липсва, при бактериальном — силен, рязко изразени.

Данни на клиничното проучване, обикновено не е достатъчно, за да се установи точна диагноза.

Лаборатория за диагностика на

Идентифициране на електрохимични процеси в устата си:

 • химико-спектрален анализ на устната течност;
 • определяне на рН на слюнката;
 • гальванометрия.

Оценка на нивото на хигиена на устната кухина, за да се изключи инфекциозно естество стоматит:

 • биохимичен анализ на слюнката, а също и да се определи нивото на активност го ензими;
 • на терени с лигавицата вид гъбички Кандида;
 • оценка на протези хигиена.

Алергия диагностика:

 • проба с експозиция: протеза временно се възползва от устната кухина, а след това се наблюдават динамиката на патологичния процес;
 • иммунограмма;
 • кожна алергична проба;
 • провокативна резюме: подновяване на използването на протеза под контрола на лекар за оценка на резултата.

Оказване на медицинска помощ

Лечение на алергичен стоматит се състои от три основни посоки.

Этиотропное посока

Премахване на контакт с антигена. Подмяна на ортопедични конструкции (зъбни протези, ортодонтски апарати и т.н.), корекция на дозата на лекарствата или отказ на лекарството.

Патогенетическое посока

Определяне антихистамин лекарствени средства (от 2 поколение: Лоратадин, Хлорпирамин и др).

Възможно локално приложение на мазила с GCS: Гидрокортизоновая мехлем, и др.

Заболявания, свързани с масивни части на поражението (вулгарно пузырчатка, синдроми на Стивънс-Джонсън и Лайъл) изискват спешно повикване реанимационной бригада с последващо лечение в отделение за интензивна терапия!

Лечението се извършва чрез парентерално въвеждане на глюкокортикостероидов.

Симптоматично посока

Провежда се профилактика за присъединяване към инфекции: назначени от антисептици за изплакване (Хлорхексидин 0,05%, отвара от лайка или

градински чай, Фурациллина разтвор 1:5000) — 5-6 пъти на ден (не рано от 3 часа след хранене)

Теглене на болезнени усещания: местноанестезирующие средства — Анестезин 5%, Лидокаин 5-10% за аппликационного обезболяване — 3 пъти на ден преди ядене. Рецептурная тесто с анестезином на персиковом масло.

Стимулиране на оздравителния процес: маслени разтвори на витамини е и ретинол, шипка, морски зърнастец, праскова.

Негативно облекчение на симптомите на интонация: нестероидни противовъзпалителни средства (локално — мефенамина натриева маз 5%, общо — Нимесил, Парацетамол, и др)

При язва-некротической форма на заболяване е показано посещение на лекар през деня, за ензимно отстраняване на некротични маси. Задължително постоянно наблюдение.

Превантивни мерки

Превенцията включва:

 • премахване на огнища на хроничен сепсис:
 • лечение на всички кариозен лезии;
 • професионално почистване на зъбите;
 • лечение на пародонтит;
 • осигуряване на добра хигиена на устната кухина: почистване на зъбите сутрин и вечер, не по-малко от три минути, изплакване на устната кухина и шампоан протеза след хранене (или поне напитки);
 • промяна на начина на живот на разумна физическа активност, закаляване, балансиран хранителен режим.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00150 sec