Анатомия, функция и заболяване на пародонта

Пародонт (lat. para — около, dentes — зъби) — целият комплекс от меки и твърди тъкани, които обграждат зъб.

В него е включена венци, компактно и губчатое вещество костните канали и на двете челюсти, периодонт, цимент на корена на зъба.

Характеристики на сгради, функционални единици на

Елементи, оформяйки пародонт, могат да бъдат разделени на костни структури и меките тъкани.

Меки тъкани включват:

 1. Венците. Тя представлява лигавицата, покрити с частично ороговевающим плосък многослойно епител. Слой на дермата в нея е здраво и сращен с альвеолой.
 2. Зубодесневой сосочек (papilla intradentalis) — сравнително подвижни структури, които се намират между апроксимальными повърхности на звено за контакт по-долу.
 3. Зубодесневая бразда (свободна, подвижната, посредствена венци) — структура, нормална ширина, която не надвишава 0,2 mm. Това — тънка дубликатура на лигавицата, която заобикаля шийката на зъба и да се ограничава от долу эпителиальным връзка.
 4. Зубоэпителиальное връзка — мястото на закрепване на свободна венците на шийката на зъба. То осигурява херметичност на периодонта и го предпазва от контаминации флора на устната кухина.
 5. Най-венци — лигавицата, която е здраво свързана с периостом алвеоларна част на костите на челюстта. Тя граничи отгоре с посредствена венеца, а отдолу — с преход складкой.
 6. Периодонт — соединительнотканная куп с особена организация на колагеновите влакна и вазо-нервен сноп. Най-гъстата част от тези влакна се намира в областта на шийката на зъба и се нарича циркулярной гласните струни.

Твърди тъкани, оформяйки пародонт:

 • альвеолярные част на костите (pars alveolaris) — участъци на челюстните кости, които са представени клетки (альвеолами), повторяющими формата на корените на зъбите;
 • межзубные дялове (septi interdentalis) — костни образование, които се отделят от клетката, за различни зъбите;
 • межкорневые дялове (septi intraradicularis) — костни издатини вътре , които споделят пространството, отделено за различни корени многокорневых на зъбите (моляров).

От гледна точка на хистология альвеолярный отломък на челюстта включва:

 1. Периост (надкостница) — соединительнотканное образование, покрывающее кост.

 2. Компактно вещество кости — най-минерализирана си част, състояща се от остеонов, които са плътно един до друг (като на монети в купчина). Съдове и нерви преминават през гаверсовы канали — празнота в центъра на остеона.
 3. Губчатое вещество на костите и се състои от остеонов, но тук те не са в близост, както и да оформят някакво подобие на клетки. Клетка порести вещества, кости съдържат червен костен мозък — централен орган на оглед на други смекчаващи обстоятелства (кръв). Кръвоснабдяването на порести вещества костите се реализира 40% за сметка на собствени съдове, и 60% — за сметка на съдове периоста.
 4. Цимент на зъба — плътно вещество, което има подобна структура с костната тъкан и около пульпу.
READ  След изваждане на зъба: колко може да се пуши? Подробна информация

Парадонт се състои от следните видове клетки:

 • многослойни плоски епителни и на съдовата стена (эндотелиоциты);
 • съединителната тъкан: фибробласти и фиброциты;
 • иммунокомпетентные клетки: макрофаги, гистиоциты, lactic, лимфоцити;
 • костна тъкан: остеобласти, остеокластите;
 • цимент: цементировки, цементоциты, цементокласты.

Межклеточное вещество за меките тъкани се формира основно влакната колаген. Межклеточное вещество твърди тъкани изпратено от калциев карбонат (СаСО3).

Функционална необходимост

Пародонт има следните функции:

 1. Опорно-удерживающая — осигуряване на надеждна фиксация на зъба в костта. Се постига с помощта на специален строеж на алвеолите, вида и начина на закрепване на влакна пародонта на зубу.
 2. Амортизующая се осигурява буферным действие на колаген в състава на пародонта, а също така осигурява полнокровие в лимфните и венозных съдове пародонта. Всичко това позволява да омекоти дъвченето на товара и равномерно да я предаде на костни образование.
 3. Трофическая — за сметка на вазо-нервни връзки, влизащи в състава на пародонта и костни елементи на пародонта, се извършва храна му платна.
 4. Защитно. Реализиран е на първо място по отношение на устната кухина за сметка на епитела на венците и зубоэпителиального закрепване. Също така се осигурява с помощта на имунните клетки (гистиоцитов и на макрофагите, лимфо — и на белите кръвни клетки, тъкани базофилов, и БАВ: цитокини, лейкотриенов, интерлейкинов и т.н., които предизвикват възпалителна реакция).
 5. Рецепторная отговаря за силата на дъвченето на налягане. Се реализира благодарение на нервните окончания в по-дебел пародонта, които са аффекторным звено рефлекс дъга, която отговаря за силата на дъвчене.
 6. Пластичната се реализира под формата на способността на тъканите на пародонта да се регенерира. В него участват млади форми на клетките на съединителната тъкан (остеобласти, фибробласти, цементобласты) и клетките, които приемат участие в лизисе непотърсени образувания (или упражняване на костна костната тъкан) — остеокластите, цементокласты.
READ  Цените на фасети върху зъбите

Пародонтоза и причините за тях

Пародонтална тъкан са изложени на редица заболявания.

Пародонтит — е зъб да сплыл

Това е възпалително заболяване, в което участва цялото тъканите на пародонта. Резултатът е намаляване на централна, трофической и пластична функция, зъбите стават подвижни. Пародонтит води до ранна загуба на зъби.

Основни характеристики на пародонтит:

 • развива се остеопороза с нарушение на целостта на кортикальной плочи на костите и деструкцией костната тъкан във вертикална посока;
 • цикличность течения с период на ремисия и обостряне;
 • включването на пределно пародонта в болестния процес;
 • нарушение на зубоэпителиального закрепване.

Диагностичните критерии на заболяването:

 • симптоматический гингивит;
 • наличието на зубодесневых джобове;
 • деструкция кортикальной плочи на костите;
 • остеопорозата костната тъкан и утихна си във вертикална посока.

Развитието на заболяване на венците

Пародонтоза — това е дистрофические промяна на пародонталните тъкани, основно засягащи костната тъкан.

Рентгенологические признаци на заболяване на венците:

 • остеосклероз и огнища гиперестезии от върховете на корените на зъбите;
 • залязване на костната тъкан в хоризонтална посока;
 • запазването на целостта на кортикальной плочи на костите.

Клинични прояви:

 • ендокринни нарушения в анамнеза (заболяване на щитовидната жлеза);
 • рецесията на венците при липса на подвижност на зъбите;
 • клиновидна дефекти;
 • плътен и цианотичная венците;
 • гиперестезия на зъбите, чувство за сърбеж на венците;
 • запазване на эпителиального закрепване.

Одонтогенные възпалителни заболявания

Следните заболявания възникват като усложнение на зъбния кариес:

 1. Периодонтит — възпалението на свързващия апарат на зъба.
 2. Периостит — възпаление на периоста. Се проявява под формата на повишаване на температурата до 38 градуса, оток и ассиметрии лице, регионарного лимфаденит, болезненост в челюстта, зачервяване, алвеоларен процес, с вестибуларния страна в областта на група зъби и сглаженности преход гънки. Лечението се извършва с помощта на комплексна терапия, включваща антибиотици, противогистаминные лекарства, антисептическую обработка на устната кухина. В някои случаи произвеждат периостотомию — дисекция на периоста в областта на флюктуации (incisio).
 3. Остеомиелит — възпаление на периоста и костите (един компактен и порести вещества). Проявява покачване на температурата до 39,5 градуса по Целзий, подуване и ассиметрией лице. Може би развитието на воспалительной реакция подчелюстных и повърхностни шийните лимфни възли, подпухналостта и зачервяване, алвеоларен процес в областта на група зъби като с вестибуларния, така и с устната страна, наличието на мобилността на няколко зъби, както и тяхната болезнена перкусия. Във фаза на остро възпаление произвеждат премахване на причинного зъб, антибиотично и противовоспалительную терапия. След 14 дни възпалението преминава в хронична форма и парцел от некроза на костта се организира в секвестр, който се отстранява в края на неговото формиране (6-12 месеца).
READ  Хроничен пульпит — плачевното заболяване представлява опасност

Комплекс възпалителни заболявания

Възпалителни заболявания на венците:

 • алергични: вулгарно пузырчатка, пузырчатка СОПР, алергичен стоматит, с-м на Стивънс-Джонсън, Лайъл, МЭЭ, ХРАС;
 • гъбични: кандидозный гингивит;
 • вирусните: остър герпетический гингивостоматит;
 • причинени от остра или хронична травма: декубитальные рани;
 • инфекциозни: язва-некротический възпаление на венците.

Обобщавайки

Пародонт изпълнява физиологични разпределение на дъвченето на натоварване и пренасяне я контрфорсы на костите на черепа. Той осигурява

фиксиране на зъби в челюстните кости и е основен анатомичен образование, което участва в акта на дъвчене.

Провала на пародонталните тъкани води до нарушения на акта на дъвчене и раздробяване на храната, което в дългосрочен план предизвиква развитието на травматично запушване на функциониране ТМС в от не-физиологични условия (намалена межальвеолярной височина при патологична стираемости зъби и ранната им загуба) и на развитието на патологични промени в него (с-м Костена, артрит, деформирующий остеоартрит).

Недостатъчното смилане на храната и провокира развитието на ЧРЕВНИ заболявания (гастрит, язвена болест, за появата на преканцерозни лезии и рак СЧ). Затова състоянието на пародонта изисква внимателно наблюдение и контрол, както го заболявания — и своевременно комплексно лечение.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00086 sec