Антибиотици след изваждане на зъб – на кого и кога те се появяват

Препоръки на зъболекар за прием на антибиотици задължително трябва да се вземат под внимание, тъй като в някои случаи без такива лекарства не успява да осигури ефективно заздравяване на тъканите.

Когато същите са необходими антибактериални средства и как правилно да ги взема?

Когато трябва да се пие антибиотик след отстраняване?

Могат да се разграничат следните фактори, които са предпоставка за назначаване на антибиотици:

 • Увреждане при отстраняване на зъба стените на дупката, в резултат на което се създават благоприятни условия за поражението на възпаление на тъканите на костите;

 • Липсата на подходяща грижа за отворена дупката след операцията, нерегулярность антисептични изплакване. В крайна сметка е дупката лошо изчистена от патогенни микроорганизми, които са опасни за развитието на възпалителен процес;
 • Липсата на местен имунитет, намаляване на което е свързано с поддръжката на операция на стреса;
 • Неправилно образуване на тромба с частично затваряне на дупки. Наличието на отвори пространство позволява на бактериите безпрепятствено да проникне дълбоко.

Освен това, лекарите обмислят необходимостта от приемане на анибиотиков, ако в резултат на контролния разглеждане на дупки установена по-зачервяване на тъканите, техните силни отоци, наличие на некротического или гнойного на съдържанието.

Строги показания за приемане на лекарства противомикробных

Трябва ли да пие антибиотици след екстракция на зъба? Ако става дума за развитие на вторично възпаление на нечестието в (техните) тъкан дупки, альвеолярный билото на челюстта, тройничный нерв, надкостницу, то отговорът е еднозначен — да. В такива ситуации се развиват опасни усложнения под формата на:

 1. Альвеолита, до симптоми на когото приписват на развиващите се по-късно 2-3 дни болезненост в областта на дупки, повишаване на температурата до 39 градуса;

 2. Пародонтит, свързани с възпаление на околните към зубному лозата тъкани;
 3. Периостита, при който възпаление на периоста на челюстта придружени от флюсом от силен оток на тъканите на лицето;
 4. Остеомиелит. Опасно усложнение става следствие вредното действие на бактериалната флора на костни тъкани и може да се придружава от образуването на фистули.

Също така, антибиотици са показани при премахване на мъдреците, когато в миналото на пациента се намират намалява имунитета хронични заболявания, съществува риск от абсцес на венците, се отбелязва нарушение на целостта му, силно кървене или други усложнения.

Още една група, за която антибактериални лекарства се предписват без да се провалят, са пациентите, страдащи от захарен диабет, онкологични заболявания, нарушения на кръвообразуване, тъй като намалява поради заболяване на имунната система не е в състояние да се противопоставят на развитието на вторична инфекция.

Кои лекарства се предписват?

Да изберете подходящ антибиотик трябва лекар, изхождайки от състоянието на пациента, наличието у него на алергични реакции и характеристики на самите лекарства, към които са поставени на следните изисквания:

 • Ефективно проникване на лечебните съставки, които не само в тъканта на венците, но и в костите;
 • Сборен ефект, предполага създаване на оптимална концентрация на лекарството в областта на възпаление в кръвта като цяло за с удължено действие;

 • Запазването на необходимата концентрация в продължение на минимум 8 часа за удобство на приемане на средства, без нарушаване на терапевтичния ефект;
 • Чувствителност към антибиотику анаеробна и аеробна флора;
 • Минимално токсични ефекти върху организма и свеждане до минимум на страничните явления;
 • Възможност за избор на подходящ за амбулаторно лечение форми на препарата.

Използвани в стоматологията антибиотиците се разделят на системни и местни. Лекарства от първа група имат общо действие, въздействайки не само на възпаление на парцел на устната кухина, но и на организма като цяло.

Популярни варианти на системни антибиотици

Аугментин (Амоксиклав). Се отнася до полусинтетическим антибиотици група пенициллинов. Основните действащи вещества противомикробного наркотик са за подобряване на бързо запушване на микробни ензими клавуланова киселина и амоксицилин.

Аугментин се предлага под формата на прах за спиране (обикновено се предписва на децата) или покрити с обвивка таблетки. Приема се два пъти на ден от по 250 мг (1 таблетка) или три пъти на ден 20-40 мл при избора на суспензия (за деца на възраст над 6 години на дозата се намалява до 10 мл).

Азитромицин (Сумамед). Е антибиотик група макролидни, се отличава със сложна многопластова формула на активното вещество под формата на азитромицина хидратират. Основна форма – желатинови капсули с бели кристаллическим прах, които приемат, без да споделят, за да се осигури ефективно изсмукване на компонентите на средства директно в тънките черва. В стоматологията се използват Азитромицин в дози от 250 мг, назначаване на два пъти в денонощието.

Цифран. Лекарството група флуорохинолони ефективен, ако изваждане на зъби, проведено на фона на други заболявания на устната кухина. Активно вещество е ципрофлоксацин. Сред противопоказания – детска възраст до 16 години, по време на бременност и кърмене, наличието на тежки заболявания на вътрешните органи. Лекарство се предписва за еднократно приема след хранене (продължителността на лечение е минимум 4 дни).

Местните антисептици

Местните антибактериални средства оказват пряко въздействие върху засегнатата област и се прилагат под формата на антисептични разтвори за изплакване или гелове.

Хлорхексидин.

Лекарството в концентрация 0,05% се използва в чист вид или да се използват специални лекарствени форми с добавка на други компоненти. Характеристика на хлорхексидин се състои в поддържането на активни свойства при обработка пълни с гной или кръв дупка и пролонгированном действие, растягивающемся за няколко часа.

Предварително устната кухина се почиства от остатъци от храна чрез изплакване с вода, след което се извършва процедура, с помощта на супена лъжица средства. Продължителността на курса е максимум 12 дни. При по-нататъшното използване се случва унищожаване на микрофлора на устната кухина.

Мирамистин. Лекарството в концентрация от 0,01% е активен антисептик, допринасящ за зарастване на рани (дори ако е дупката пълни с гнойни съдържанието) и нормализиране на местния имунитет. Може назначен на децата. Сред форми на издаване – спрейове и флакона с разтвор за изплакване.

Интервалът между антисептични полосканиями е от 2 до 4 часа. Процедурата се извършва, набирайки глътка средства в устата си и да го поддържаш в областта формирана след отстраняване на дупката. След това разтворът се плюе. Трябва да се помни, че изплакване след екстракцията се извършват много внимателно, без енергични движения, за да се предотврати извличане на кръвен съсирек. По-правилно да наричаме тези процедури ванночками.

Метрогил Дента. То е антисептично средство се издава под формата на гел, който се нанася директно върху засегнатия участък чиста пръст, леко гел се разпространява в прилежащия до дупка тъканите. Преди да нанесете гела се извършва антисептични промивки, като се използват описаните по-горе средства. Обработката правят два пъти на ден, преживял след прилагането на гела два часа интервал преди консумация на храна и напитки.

Особено на рецепцията

Както вече бе отбелязано, антибиотици се назначават само от лекар, оговаривая продължителността на лечението. Обикновено продължителността на курса е до седем дни. В периода на прием на антибактериални средства е важно да се спазват следните препоръки:

 • Прием на лекарства се извършват през един час преди хранене или два часа след хранене, иначе усвояването на лекарството, ще бъде затруднено;
 • За запивания използват преварена вода. Сокове в този случай отнасят поради унищожаване на структура на антибиотик аскорбинова и плодови киселини;

 • В случай на нужда от прием на други средства, се взема предвид тяхната съвместимост с антибиотик. Общи препоръки означават отказ от съвместен прием на антибактериални лекарства и средства против киселини;
 • Препоръчително е да се изключи употребата на алкохол;
 • За намаляване на негативното действие на антибактериални лекарства на флората на устната кухина и червата до минимум допълнително да се приемат противогъбични средства под формата на флуконазола, дифлюкана и другото в комбинация с пробиотиками (бифиформ, linex).

Ако след 2-3 дни, липсва положителен ефект от определен наркотик, е необходимо да се преразгледа схемата на лечение, избор на друга мярка.

Болкоуспокояващи

Изваждане на зъби, често е придружено от силни болезнени усещания, възникващи след края на анестезията. Болка може да се наблюдава в продължение на 3-7 дни след операцията, така че стоматолозите предписват специални обезболяващи.

Нимесил (Найз). Осигурява бързо облекчаване на болката и има противовъзпалително действие. Предлага се под формата на прах за приготвянето на разтвора. В един ден могат да вземат средство два пъти, не е като съвместявате с приема на храна. За приготвяне на упойка състава съдържанието на пакетче изсипват в една чаша преварена топла вода и разбъркайте добре до пълно разтваряне.

Ketanov. Това лекарство се отнася към категорията на предписване на лекарства, затова е показано при непоносими силни болки. Вземете Ketanov трябва с повишено внимание, поради големия брой на нежелани реакции. Като правило, на стоматолозите предписват прием на 1 таблетка два пъти на ден. Максималната дневна доза е ограничена до 4 таблетки.

Дексалгин. Ефективен за облекчаване на зъбобол и нормализиране на общото състояние. Освен облекчаване на болката, намалява проявите на възпаление, спомага за намаляване на температурата.

До противопоказаниям включват детска възраст, в период на бременност и кърмене, наличие на язви на стомаха, нарушения в работата на сърцето, бъбреците и черния дроб. Действието на лекарството започва след около половин час след неговото приемане и се съхраняват в продължение на 5-6 часа. Дозата се определя от лекар.

Че още като след изтриване, ще кажа на лекар, зъболекар:

Употребата на антибиотици и болкоуспокояващи средства не трябва да преминават неконтролируемо. Важно е да се разбере, че неспазването на препоръките може да доведе до развитието на сериозни усложнения, които е доста трудно да се излекува. Разбира се, антибактериални лекарства – не е най — «безопасен» лечебни средства, но в повечето случаи те са в минимални дози, затова са вредни за организма се свежда до минимум, а ползите става безспорни.

Най – важното- строго да следват определен препоръки и оценка на собствените си усещания, реагира и на най-малкото негативни промени

READ  Защо тормози постоянна и силна горчивина в устата: причини, които трябва да знаете

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec