Болезнена сухота в устата сутрин и нощи: причини и методи за борба

Нощният и на сутринта сухота в устата. Понякога тя е толкова силна, че е в състояние да се събуди човек и разбуженный често наясно: той се събуди от собственото си хъркане.

Тъй като устата по време на сън често приоткрыт, а след това почувствах, че в устата – раскаленная пустинята: езикът – сух и дебел, избута го от място – все пак, че преместване на пясъчен хълм-бархан, пересохшее същия гърлото пожара е огън, издавайки звуци пробиване и свирки, сякаш горещ вятър-самум в тази пустиня.

Персийски поет каза:

в устата отцедено влага, устата – суха:
като слънцето выжженный бархан – език,
като зъл самум – дыханья пек.

От текста към сериозен проблем

Медицински термин, под сухота в устата (ксеростомией) означава обезводняване на устната кухина:

 • или поради недостатъчно овлажняване на нейната слюнка (малкия си брой);
 • или да се дължи на промени в свойствата на самата слюнка.

Или слюнка в устата си (и доста), но организмът възприема устната кухина като не е достатъчно увлажненную (поради нарушение на трофики си на лигавицата или по причина на промяна на чувствителността си рецептори).

Защо изсушава именно сутрин и вечер?

Появата на сухота в устата, точно през нощта и сутрин се обяснява лесно: по това време на слюнчените жлези производството на слюнка почти не са заети, а

на цвета на лицето и дъвченето на мускулатурата видимо отслабнала.

Това често води до приоткрытию устата и пересушиванию го лигавиците движение на въздуха – дишането, а също и топлината в спалня стая. Последица от това е сухота в устата предимно сутрин (често минава себе си), до едни и същи резултати води и употребленный в навечерието на алкохол.

Нощен същия сухота в устата, с изключение на дишането отворена уста и преяждане на нощ, са способни да причини и заболявания на нервната система, в следствие на които е нарушена нормалната нервна регулация на дейността на слюнчените жлези.

Ксеростомия, повтаряща се от нощ в нощ, не минава себе си, трябва да се превърне в повод за сериозни научни изследвания на организма и извличане на заболяването, което я причинява.

Причини за външни и вътрешни

Но състоянието на нощния и сутрешния сухота може да възникне не само заради външната (от хъркане, дишане отворена уста при проблеми в устната носа или синусите). То се появява тогава, когато устата е затворена и от изсушаване като че да е защитен.

READ  Как да премахнете зъбобол в домашни условия: средствата от зъбобол и методи за обезболяване на зъбите - над 10 на най-добрите рецепти

Тогава то може да настъпи в резултат на вътрешни причини:

 • нарушения на водния и електролитен баланс на организма;
 • промяна (повишаване) на осмотичното на кръвното налягане;
 • интоксикаций (както вътрешни, така и външни);
 • нарушения на нервната и гуморальных механизми, регулиращи производството на слюнка.

Тези заболявания се развиват на базата на:

 • продължително действие на високи температури (сън в горещо натопленной спалнята, особено ако въздухът в нея излишно е сух);
 • дехидратация като поради елементарна липса на консумация на вода, така и на загубване (поради продължителна диария или повръщане, поради кръвно загуба или обилно изпотяване при повишена температура на тялото);
 • захарен диабет;
 • обичайно интоксикаций (наркотици, алкохол, алкалоиди на тютюн);
 • прием на медикаменти, водещи до дехидратация (особено от група гипотензивных и диуретици);
 • болести на нервната система и мозъка, което води до нарушаване на процесите на регулиране на отделяне на слюнка (включително инсулти, болестта на Алцхаймер и паркинсонизъм, неврит на клони тройничного нерв);
 • заболявания на отделни органи на храносмилането (включително гастрит, хепатит, панкреатиты, язвенную болест);
 • остри инфекции и заболявания гнойного характер;
 • остра патология на органите на коремната кухина, изискващи хирургично лечение (развитие на прободной язва, холецистит, апендицит, обструкция на червата).

Слюнчените жлези: въпрос на зъболекар

Отделна тема за възникването на ксеростомии са стоматологични заболявания (патология на устната кухина).

До сухота в устата, може да доведе не само патология на слюнчените жлези и ги проводи, но и едно или друго състояние на лигавицата на устната кухина като цяло.

Но все пак най-честите причини за изсъхване на устната кухина стават като възпалително-дегенеративни, така и инфекциозни, автоимунни и онкологические заболявания на слюнчените жлези, което води до атрофия на жлезистата тъкан и намаляване на генериране си слюнка.

До първата група причини, които водят до дегенерация на слюнчените жлези може да се дължи на остри и хронични сиаладениты, към втората – инфекциозен паротит (морски свинчета).

Сухота в устата също е една от проявите на синдрома на Сьогрен, който има аутоиммунную основа, онкологично поражението на слюнчените жлези може да бъде както самостоятелна, така и метастатическую природата.

Към слабо броя на слюнка в устната кухина може да доведе до образуването на сраствания и стеснения канали на слюнчените жлези, възникнали

при заболявания и наранявания. Причина за подобно състояние също може да служи плътно станала трудова злополука лумена на тръбата малък подвижен камък-конкремент.

READ  Заеды в кътчета на устата: причини за появата и да се лекува

Да доведе пациент с оплаквания от сухота в устата в кабинета на зъболекаря и са способни на всякакви състояние, заболяване и увреждане, водещи до частична или пълна атрофия на лигавицата на устната кухина, независимо дали за пушене на тютюн или радиоактивно облъчване при сити онкологичен процес.

Съпътстващи симптоми и състояния

Отделен, самостоятелен симптом на ксеростомия се случва много рядко, само като случайно развившееся състояние (прием на алкохол, перегревание и други «за еднократна употреба» на нарушение на границата на здравословния начин на живот).

При хронично протичащи заболявания на сухота в устата най-често се комбинира:

 • със слабост;
 • с гадене;
 • с горчивина в устата;
 • с виене на свят;
 • с често уриниране,
 • а също и с симптом на «бял език».

Така сухота в устата може да послужи и като диагностично, така и диференцирано-диагностични критерий за редица заболявания, състояния и симптоми:

 1. Ксеростомия в комбинация с горчивина в устата (в случай на попадане в него на жлъчката) често е «паспорт» проблеми с черния дроб,

  задстомашната жлеза или желчевыводящими протоками.

 2. При сопутствующем виене на свят тя може да бъде симптом на артериалната хипотония различни генезиса или да се говори за сериозно нарушение на кръвообращението на мозъка (поради болест, интоксикация, дехидратация).
 3. При «бялата език» ксеростомия – един от показателите, проблеми със стомаха (признак за гастрит, язва на стомаха), хранопровода (рефлукс-езофагит), тънка (ентерит, энтероколит) и дебели вътрешности (колит), а при съчетание със силна и нарастваща болка в корема може да служи като признак за нужда от спешна хирургическа намеса.
 4. Комбинация с гадене, сухота по-малко преименуване, отколкото горчивина в устата, той може да бъде като един от признаците на интоксикация или чревна инфекция, в полза на която може да се говори и съпътстващото диария и повръщане, така и симптом на елементарен преяждане.
 5. Сухота в устата, плюс постоянна жажда и често уриниране – това е почти 100% установен диагноза захарен диабет.

Но такава неспецифични признаци, като необяснима слабост при ксеростомии, изисква проучване на най-подробен, тъй като може да се превърне в един от първите симптоми на рак на процеса или болести на кръвта.

Имате ли нужда от медицинска помощ?

При ксеростомии епизодичната, причини, които са ясни и разбираеми, страдащи от нея едва ли сам да помоли за помощ към лекар.

Но има едно изключение, когато това се направи, просто трябва дори и в не дава много неудобства случаи – бременност, защото дехидратацията може да се изправи пред здравето не само на бъдещата майка, но и на плода.

Към какъв специалист трябва да се обърнат пациентите с упорит нощен или сутрешната сухота в устата си?

Това трябва да бъде терапевт или стоматолог – лекар, който ще ви предложи необходимите изследвания, за да разберете причината за продуктът, който състояние, както и да предприемат решителни мерки за тяхното премахване.

Към тези мерки се отнасят:

 • корекция на вече проведени лечение (подмяна при необходимост на някои лекарства с други, промяна на дозата и на множеството прием на лекарствата);
 • решение по въпроса за необходимост от протезиране и провеждането на операции с цел корекция на процеса на преработка на храната в устната кухина;
 • провеждане на консултации на пациента от лекари с необходимия профил;
 • изготвяне на препоръки за хранителен режим;
 • определяне на психотерапия, ФИЗКУЛТУРА, масаж при наднормено тегло на тялото.

А може ли нещо да се направи у дома?

Първото нещо, което трябва да направите е да разберете, при какви условия възниква нощ и на сутринта сухота в устата, както и промяна на тези условия:

 • намалете температурата на въздуха в спален закрито и насытив го влага (при най-ниското си ниво);

 • преразглеждането на режим на хранене (като се изключи преяждането, храна, нощувка, храна всухомятку) и меню (в предмет на излишната сол, подправки, кисели краставички, подправки, пушени храни);
 • да се отървем от вредните обичайно интоксикаций (алкохол, тютюн), от злоупотреба с чай и кафе;
 • приучив себе си пие необходимата на организма дневна норма на питейна вода (около 2 литра);
 • с разширяване на двигателния режим и физическо натоварване на тялото, чрез прилагане на закаляване и които повишават имунитета на процедурата.

Изброените по-горе мерки са средство за превенция на една от разновидностите на ксеростомии – сухота в устата сутрин и през нощта.

При спазване на всички условия за здравословен начин на живот, както и необходимите лекарски препоръки избегне лош и опасно състояние е напълно възможно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec