Боли ли се поставят скоби на зъбите: подробна информация

Боли ли се поставят скоби на зъбите

Захапка не е само естетически проблем. Отстраняване на дефекти структура на зъбната редица отдавна престана да бъде лукс. Тиранти от необясними и страшно концепции се превръщат в необходимост, към която прибягват все повече от младите хора, за да запазите здраве и привлекателност.

Носенето на скоби – най-ефективният начин за коригиране на захапката и да стане собственик на равномерен броя на зъбите. Но много продължават да предпазливи брекет-системи. Как е облечен чужденец «метал» в устата за дълго време. Със сигурност, те пречат, създават дискомфорт. Де е още по-вероятно е да боли – да определят, а после и да стреля. Така смятат много от пациентите, които не разполагат с достатъчно информация за това, какво е тиранти, кои те са, как действат и как се инсталират.

Брекет-система – какво е това

За да се разбере, как става процедурата на инсталиране на тази ортодонтски системи за изравняване на привеждане в съответствие хапят, трябва да се решат в своята «механизма» и да разберете, че той представлява.

Система или конструкция на скоби се състои от следните съставни части:

 • пръстени на замъци;
 • тиранти;
 • две рамкови дъга;
 • закрепване-лигатури;
 • тела сцеплението (по показания).

Това неснимаемая конструкция, като са несъемные протези. Защо скоби не ще се оттегли до края на процедурата изравняване? Защото те са монтирани на специално лепило вещество. Елементи проведе заедно с помежду си, след това се прикрепят към дугам, които са вързани към лигатурам. На шестия и седмия зъбите са определени пръстени с ключалки.

Между другото. Има системи, снабдени с куки, на които се определя еластична жаден, ако този елемент е необходим за подобряване на изравняване на резултата.

Захапка корекции на лекар-ортодонт. Именно към него трябва да се обърнат за решаване на този въпрос.

Като избират брекет-система

Всички съвременни тиранти могат да бъдат разделени на две големи групи, които най-добре се характеризира с понятия: видими, невидими. Това е опростена класификация, но от него зависи от трудността и продължителността на процеса на инсталация.

Таблица. Класификация на брекет-системи за мястото на закрепване

Дизайн Описание

Видими конструкции се наричат вестибулярные. Тяхната разлика е, че те са прикрепени отвън на зъбната редица. Монтирането им не отнема много време и се случва доста прост начин, абсолютно безболезнено и дори без да причиняват най-малкото дискомфорт на пациента.

Това са така наречените «невидими» на системата, които придават отвътре на зъбната редица. Те са скрити от любопитни напълно, тъй като са разположени от задната страна на зъбите. Да ги разгледа възможно само ако пациентът е широко отвори устата си. Монтаж на скоби-невидимок изисква време, усилия и умения. И така, в процеса, особено ако специалист не разполага с достатъчно опит с лингвальными проекти, пациентът може да възникне дискомфорт и дори болка.

Таблица. Класификация на брекет-системи на външен вид

Вид Описание

Към този тип се отнасят всички вестибулярные дизайн, елементи от които са изработени от медицинска стомана, титан, злато (позлатен метал). Те са доста забележими в зъбите си, въпреки, златни изглеждат «елегантно».

Пластмасови, прозрачни пластмасови, керамични, сапфировые. По-малко видими, особено прозрачни, в конструкцията на които се вижда само метална дъга.
READ  Oral-B Genius — умна четка за зъби работи в тандем с вашия смартфон

Таблица. Класификация на брекет-системи по начина на закрепване на дъг

Заглавие Описание

Дъга към брекету прикрепена метална или еластична лигатурой.

Или самолигирующие. Имат специален замък. Отщелкивается, се поставя дъга, защелкивается.

Кой се поставят скоби

Процедурата се счита за трудна не заради болката или други усещания, които може да изпитате на пациента, а защото отнема инсталацията, в зависимост от особеностите на структурата на челюстта на пациента, на професионализма на ортодонт и избрания от дизайн, до два часа време. Да, през цялото това време пациентите трябва да се седи с широко отворена уста. Но това е единственото неудобство. Никаква болка при инсталиране на скоби, не може да бъде, ако всички проведено според правилата.

Съществува погрешното мнение, че да се поправя захапка има смисъл само при деца и млади хора, както на всички граждани тридесет и тиранти помогне не мога.

Важно! Децата позволено е да се постави система за корекция на привеждане в съответствие хапят само след пълна смяна на зъбите. Че жив възрастни, лимитите по възраст за ортодонтско лечение не съществува. Само в по-зряла възраст инсталация ще се проведе по-трудно и време за отстраняване на дефект се нуждаят от повече.

Оптималната възраст за най-ефективно ортодонтско лечение – 12-18 години. В това време организма вече почти се формира, но активен и продължава да расте.

В какви случаи могат да бъдат монтирани скоби. При наличие на дефекти, които се отнасят към една от двете групи.

Коригиране на аномалии привеждане в съответствие хапят може да бъде показано от естетически съображения, за да подобрят външния вид на пациента. Това е случаят, когато монтаж на брекет-системи, се извършва ad libitum, по желание на клиента и консултации с д-р.

Функционални дефекти на зъбите, да ги неправилното място в челюстта, – причината е много по-сериозен. Ако времето не се оправи захапката, могат да последват физически усложнения. Унищожаване на отделни зъби или редица, възпаление на венците, изкривена челюст, височно-челюстта аномалии, с които да се справи само хирург – това е само малък списък от усложнения, до които може да доведе некоригирано захапка.

Така че, ако ви препоръчва се поставят скоби по физически причини, замислям особено няма за какво. Ако това се прави в името на естетиката, пациентите започват да се съмняват, страхувайки се, че процедурата ще се окаже болезнено, неприятна, тежка.

Като поставят скоби

Първо ще трябва дълго и внимателно да се подготви. Етапи на обучение са следните.

 1. Проучване на зъболекар. Пълна диагностика на състоянието на зъбите и челюстного апарат.
 2. Терапевтично лечение на всички зъби, които имат поне минимален признак на увреждане или заболяване.
 3. Премахване на разрушени зъби.
 4. Панорамна снимка на устната кухина.

 5. Изготвяне на ортодонтом план на процеса на инсталиране.
 6. Избор на брекет-система.
 7. Пълно изследване на пациента (анализи, здравни показатели, хормонален фон).

Между другото. Ако е показано изтриване на зъбите, тя се провежда до началото на закрепване, и след хирургическа интервенция трябва да мине време, достатъчно за заздравяване на устната кухина.

Поставят скоби боли?

Този въпрос е един от първите, които се задават от хора, дошли на ортодонт за отстраняване на аномалии привеждане в съответствие хапят. В процеса на определяне болка липсва – уверява ортодонти. Да, и социално-битови въпроси, ако всички крепежни елементи на системата първо се залепват за зъбите, а след това към тях са приложени детайли. Това има непосредствена контакт с зъбите се случва само по време на инсталацията пръстени с ключалка.

В процеса на инсталиране на всяко трайно прикрепените инородной дизайн я монтиране на орган на човешкия организъм се провежда с различни усещания. В случая с брекетами – вариант на най-безболезнен.

 1. След проведената подготовка се обработва повърхността на емайла.

 2. Към нея са приложени специално лепило замочки.

 3. Всеки замочек привързана към дъга, която ще създаде усилия за постепенното преместване на зъбите в предварително определена посока.

Работата по прикреплению елементи и монтаж на система за досаден и дълъг, но болката тя не се задейства.

Между другото. Определен дискомфорт и неприятно налягане пациентът може да почувствате, когато в процеса на инсталиране на канали прикачени към зъбите елементи се поставят на дъгата.

Видео — Подравняване на зъбите

Носят тиранти боли?

Но след като системата за безопасно инсталирани, могат да започнат да болят зъбите. И това е нормално, смятат лекарите. Няколко дни, след като процедурата по инсталиране на скоби е завършена, може да се болевое чувство, силата на което зависи от височината на праг на болка на този пациент. Болката не е силна, слаба, произтичаща от време на време и усиливающаяся при натоварване на челюстта. Продължи да бъде болезнено-неприятни усещания пациентът може да е няколко седмици. След това всичко се успокои, устата свикне с инородным елементи и процеса на лечение на привеждане в съответствие хапят ще отиде, както се очаква.

Между другото. При ниско болевом прага, за периода на адаптация, който минава болезнено усеща се като пациент, лекар-ортодонт може да предпише по-слабо обезболяващо, но без лекарски дестинация се насладите на аналгетици не си струва.

Най-трудното е първата седмица. В устата му постоянно присъства чуждо тяло. И то не помага дъвчат храната, като това се случва в случай на зубными протези, а напротив-пречи. Освен физически, ако друго не е и морален и психологически аспект. Колко ли човек себе си, нито cajoled, че коригиране на захапката е необходимо за получаване на «холивудската усмивка», метал, особено свързаните с предната страна на зъбите, външния вид не украсяват.

Към същия метал или друг материал, от който са изработени елементите на системата, може да си трие и увреждане на лигавицата на меката тъкан на някои места. Лингвальная задържане система често пречи на език, докато към нея не се използва.

Съвет. По-бързо свикне с новшеству и свеждане до минимум на натертости ще ортодонтический восък. Я се нанася на проблемните места, докато дискомфорт, няма да изчезне.

Неприятните усещания може да се достави и в процеса на натиск върху зъбите, в името на която е поставен система. За да почистват зъбите си, налягане ще се нуждаят от осезаемо, а отместване на зъбната редица може да предизвика неудобство и дори болка. Освен това, след като пациентът ще свикне с брекетам и престава да ги забележи, той трябва да отиде на корекция, където ортодонт стяга дъга, увеличаване на налягането, и всичко започва отначало.

Свали презрамките боли?

Когато лечението е към своя край и коригира захапката радва окото на пациента, идва време да се раздели с брекет-системата. Тук вече всички пациенти единодушно казват, че да правите дизайн не боли. Малко неприятен криза машата, които отсоединяют замъци, но това е нищо в сравнение с исправленным захапка.

Въпреки това, в повечето случаи на това лечение не свършва. За определяне на резултатите от корекция след премахване на скоби за зъби не се върна в предишното положение, се определят ретенционное устройство – ретейнер.

Има два варианта за определяне на ефекта от носенето на брекет-системи. И избор отново принадлежи не на лекаря, и на пациента. Има свалящ капа, изработена от пластмаса, от която можете да се отървете от време, ако тя е съвсем пречи или се отегчават. Не само я застреля дълго, и задължително трябва да се носи през нощта. Но този вариант е предвиден само за леки случаи на ортодонтско лечение.

Закача резултат след премахването на сложни дефекти трябва с помощта на несменяеми протези ретенционного апарат. Той се прикрепя към вътрешната страна на зъбите и се носи през целия ретенционный период. Но направени само за случаи, когато е без такова устройство можеш да направиш.

Грижа за зъбите с брекетами

Важен елемент, който не може да не се отбележи – изпълнението на грижа за зъбите с монтирани на тях брекет-системи. При всеки ортодонтическом лечението на хигиена на устната кухина, трябва да се проведе най-внимателно. При поглъщане дори и най-малката инфекция на раната, настъргани на лигавицата брекетом, може да получите трудноизлечимое възпаление. В никакъв случай скоби трябва да се оттегли до края на възпалителен процес, а след това се облича отново, както и първия път. Същото ще се случи, ако възникне необходимост от лечение на кариес, възпаление на пародонта, всеки стоматологично заболяване.

Между другото. Почистване на зъбите, на които са инсталирани тиранти, трябва да е максимално дълъг, щателен и често, препоръчително е да направите това след всяко хранене, за не по-малко от четири пъти на ден.

От друга страна брекет-система, без значение вистибулярная или лингвальная, усложнява се грижат за зъбите. Затова е необходима специална паста с почистващ, антикариозным, противобактериальным ефект. Паста за грижа за зъбите с брекетами ви посъветва лекар. Към нея задължително поръчайте омекотители на устната кухина и други препоръчителни ортодонтом средства за грижа.

Видео — Грижа за брекетами, прилагането на ершиков

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00135 sec