Болка и възпаление на корените на зъба: причини и лечение

Корен – това е заглавие, подходящо не за всички зъби, а само за тези, където той – един, за режещи зъби и протыкающих.

Храната, наколотая на зъби, надеждно се фиксира в устата, и от нея резцами – откусывающе-отпиливающими движения – са разделени на малки парчета, които са изпратени напред, за износване-дъвчене зъбите по-впечатляващо заглушаването.

Кратък анатомический образователна програма

Защо дъвченето на зъби се наричат още и местни? Защото, за разлика от резци и кучешки зъби – зъбите с една основна корена, това е истински многокорневые «дъбовете». С корени, широко отворени в «почвата» на венците, с корени много (на брой от два до четири и повече), благодарение на които те плътно «да седне» във венеца.

Зъбите именно «да седне», а не вбиты в десну, като пирони в дърво. Благодарение на специално устройство челюстите и корените си зъби имат

известна свобода на движение в десневой ямка: наляво-надясно, напред-назад, а дори и (в малък обем) – около своята вертикална ос.

«Седи», те периодично «привстают», и тъй като преработката на храни отчасти прилича на игра на пиано (или печат на клавиатурата): храна, сдавливаемая челюсти, кликне върху зъбите – и те леко утопившись в десну, след това се връщат обратно като клавиши (макар и не толкова забележимо).

Така при дъвчене се извършва естествен масаж на венците, по-дебели които провеждат вазо-нервните «магистрала», които подхранват зъби, във всяка от които са включени нерв, артерия и вена.

От едър вазо-нервно лъч се отдалечава пучочки потоньше, всеки от които навлизат в зъба през една малка дупка на върха на всеки от неговите корени, които са на долната челюст растат надолу (като корените на обикновения дърво), а на горната – върховете нагоре.

Но, независимо от положението, заемано от корените, движението на зъба не се нарушава нито за минута. Нито в тях, нито в зъбната пулпа – целулоза, съдържаща се в кухината на зъба, която е защитена от въздействието на външни многослойна броня на дентина, цимент и емайл.

Когато масаж на зъбите и венците храна, прави ги еластични съпротива, спира, започват смущения в работата на кръвоносните съдове и нерви, осигуряващи живота на маса – и зъб започва да умре бавно. Но преди да се разпаднат до земята и да се превърне в трухлявый пън, той започва да боли.

Защо боли корени?

Зъбобол (както и болката изобщо) – състояние на исхемия, или кислороден глад (недостиг на кислород за захранване на тъканите в притекающей към него кръв).

READ  Как да се предпазим от стоматит: профилактика и лечение на извънредно

А да доведе до исхемия на зъбни тъкани могат да:

 • съдови причини;
 • инфекциозни заболявания;
 • стоматологични нарушения;
 • нервната или психически патологии;
 • токсини;
 • тумори;
 • заболявания на обменния (эндокринного) характер;
 • болести на кръвта;
 • наранявания.

Възпалителен процес

Тъй като корените на зъба – не само на «котвата», че го държат във венеца, но и кухи тръби, които прекарват в него кръв, чрез отвори в тях върховете на зъбния кухина с тока на кръвта могат да проникнат инфекция.

И тогава се развива пульпит – възпаление на мека сърцевина около корена на зъба, при което не само не е ясно къде ви боли зъб (в коронковой част или в по-дебел венците), но и кой зъб ме боли изобщо. Особено, ако пульпит – гнойный, който причинява необратими разрушения в кухината на зъба.

В случай на ограничаване на възпалението област на устната корена на зъба се развива апикальный пародонтит (апекс – върхът на зъба).

Други заболявания на

Но болката в корените на зъба (остра или хронична) – това не е задължително да е симптом на възпаление на корените.

С тока на кръвта в зъба може да влязат не само инфекция, но и токсично вещество-токсин, който не води до смърт на маса. Постепенно тя се неутрализира от организма, и тогава болката се без последствия.

Гранулема (подобен на тумор компактен гнойный огнището, затворник «в торбата» пародонта), поселившаяся близо до дупка-на входа на зъб и механично передавившая себе си вазо-нервен сноп, също може да стане причина за болки в корените.

Точно същия ефект може да създаде всяка тумор (като доброкачествени, така и злокачествени) или киста – кухина, създадената в тъканите.

Тъй като корените се извършва в зъб не само кръвта, но и на нервната енергия, която минава до него «дефектна електроинсталация» също е в състояние да причини големи страдания на притежател решаване на зъба.

А да доведе до повреди «на линия» могат общи заболявания на нервната система, така и на психично заболяване, и в резултат на травма на челюстта с увреждане (най – често- с ущемлением) на нерв.

При заболявания на обмяната на веществата или на кръв към исхемия на тъканите на зъба води патология вече е най-кръв или съдържащи се в него токсични вещества. Но това е – исхемия вече е хронично, с периодични решетка.

READ  Молив за избелване на зъбите: описание и преглед на най-добрите марки

Специален случай на болка в корените – започна начални постоянен зъб отглеждане на смяна на зубу млечни продукти.

Какви симптоми се придружават болковият синдром

При навлизането си в кухината на корен на зъб инфекция и развитието в него на възпаление (при остър апикальном периодонтите) може би е не само появата на болка, но и други симптоми.

Тежестта им зависи не само от вида и свойствата на споделяно от причинителя на заболяването, но и от това, че процесът протича в тесен кухина, не позволява на инфекцията да се разпространява безплатно – и тя трябва да «дълбае» твърди зъбни тъкани, по-точно, претопявам им.

Така че, освен нарастваща болка (първоначално постоянна, ноющей и ясно локализирана, след това – пульсирующе-рвущей и разлятото), се развива прекомерната чувствителност, причинено от надавливанием (накусыванием) върху болния зъб или вертикална перкуссией, при липса на визуални промени окръжаващите зъба тъкани.

Влизането в экссудативную фаза, освен изразени болки (дори при кратък дотрагивании до зъба език) предизвиква ефект «който зъб» и подвижността на челюстта.

Освен подпухналостта на меките тъкани в тази фаза се появяват симптоми на ангажираност на най-близката (регионарных) на лимфните възли, тялото реагира на микробное нахлуването повишаване на телесната температура (от 37 до 38 °C), а кръвта – лейкоцитозом и възхода на СОЭ.

Радиография промени в пародонта в острата фаза на пародонтит не разкрива.

При хроничен вялотекущем процес е в корена на зъба е възможно да се промени си цвят (потъмняване) или образование свища (гной, расплавившим твърди тъкани на зъба и проложившим си път навън – в устната кухина).

Дали си струва безсмислено «разкъсване» на зъбите?

Любителите на изтриване на зъбите при най-малката болка в тях често остават изобщо без зъби, и болка, както са били и остават – диагноза-не.

Така че, като се има предвид, че болката в основата (в корените) на зъба все още не свидетелстват за техните заболявания, преди всичко трябва да разберете причината за този синдром.

И това може да се направи само от специално обучен специалист – лекар-стоматолог, взявший в съюзници на друг специалист – лекар-рентгенолог. И още за поставяне на диагнозата се прилагат най-различни методи за научни изследвания.

Подход към терапията

При установяване на диагнозата апикальный периодонтит, при който най-често и болки в корен на зъб, лечение (в общи линии) включва 3 етапа:

 • осъществяване на достъп до огнището на инфекция;
 • обработка-дезинфекция (за почистване на зъба от мъртви и заразени тъкани);
 • запечатване на зъба (пломбирование).
READ  От това, което помага да се излекуваме Нистатиновая мехлем и как да я използвате?

Но дори и при професионално врачевании пълно изцеление може да се постигне само в 85% от случаите на пародонтит, понякога се налага да се прибегне до резекция на горната част на корена на зъба, и само в най-краен случай на засегнатия зъб се отстранява.

След отстраняване на непосредствена заплаха се провежда продължително многоступенчатое възстановяване на здравето – както общи, така и на местните, които включват физикална терапия и други методи за въздействие.

Така че никакви заклинания и «баба» средства, при остра и хронична болка в зъба се прилага не трябва да бъде.

Първа помощ в домашни условия, е да убеди пациента да повери здравето и живота на специалист-стоматолог.

Прилагането на изплакване, прогреваний и различни «чудо средства» за бързо зарастване и възстановяване на общото здраве е възможно само след професионално проведеното лечение и само с разрешение от лекар-стоматолог.

Към какво води «партизанщина» — усложнения и последици

При късно прилагане на стоматологична помощ (или се опитва да се прави на «лечение» възпаление на зъбни корени себе си) процесът започна в корена на зъба, може да предизвика:

 • остеомиелит;
 • образование свища зъб или челюстта;
 • образуването на кисти;
 • интоксикация на организма;
 • сепсис – да доведе до усложнения както на местните, така и общо.

В «местно» случай това е възможност гнойного послание не само на тъканите болен зъб, но и цялата челюст (остеомиелит) – образование свища в този случай спасява положението, защото гной намира начин. Към местните усложнения се отнася образуването на кисти.

При малко късмет вариант на протичане на болестта може да доведе до като интоксикация на организма (отравяне го микробными отрови и токсини от разграждане на собствените тъкани), така и сепсис, което води човек, така и не успевшего стане пациент на стоматолога, е фатално.

Към превантивни мерки (предотвратяване на развитие на патологията на зъбите и устната кухина) се отнася редовен (не по-рядко от веднъж на половин година), посещение на зъболекар и изпълнение на препоръките, както и поддържането на здравето на организма е на необходимото високо ниво.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00074 sec