Болка зъб — причини и възможности да се отървем от болката

Болка зъб – защо това се случва и как да се облекчи болката

Ако сте гледали за актуализации, след което знаете, колко важни теми вече са засегнати. Не ще наруши традицията и ще говорим днес за проблема, с който се сблъсква всеки. Ще се опитаме заедно да се разбере защо болка зъб, което може да засили или да отслаби болката, как се лекува, какви действия да се предприемат.

Човешкото тяло може да свикна с всичко и да се примири с всичко, освен болка. Не напразно под страх от болка се издава най-съкровените си тайни. А зъбната болка да се справят изключително трудно, не винаги помагат обикновени обезболяващи лекарства от домашната аптечка. Намирайки се в това състояние, никой не може да функционира нито има, нито да работи, нито да спи. Той постоянно раздразнен и перевозбужден, което се отразява на околните. И с това трябва да се направи нещо.

Боли зъб, зъб ли е?

С този въпрос, е необходимо да се разбере. Съгласен съм, само като сме се чувствали болка в областта на зъба, а след това веднага виним именно зъби, въпреки че те могат и да не бъдат истински източник на болка. Болката може да идва от:

 • нерв;
 • венците;
 • периоста.

И да може всичко. Така, нерв в целулоза на зъба се намира в тясно переплетении с кръвоносните съдове и всеки ги спазъм, разширяване или стесняване, може да предизвика неприятни усещания. Тя може да бъде предизвикана от пад на температурата, переохлаждением или травми.

Заболявания, които засягат венците, а също така травматизация ги груба храна може да предизвика болка от подобен характер. Ако възпалителния процес се случва дълбоко, след това страда надкостница. А този процес просто не може да протече безболезнено и най-вероятно, болката ще се носят постоянно ноющий характер, а не рязко.

Така че ни кара да страдаме?

Болката – това е един от защитните механизми на организма. Ако започва нещо да боли, значи тялото иска да обърне внимание на това. И ако го боли силно, това тяло вече просто крещи за това. А за да е той «вика», за да разберете за местоположението и естеството на болката.

 1. Начален етап на кариес. Болката ще нося непостоянен характер, но получи точно ще бъде. В това време в микротрещинах емайла вече живеят бактерии и вършат своето черно дело, постепенно разрушава зъба и утежняващи болестта.

 2. Вторичен кариес. Изглежда, с какво се разболеят зубу, ако го преди шест месеца са излекувани. А причината да има — дори под пломбой или под корона с нова сила може да избухне кариес. Проблемът е, че не може да се визуализира и страда от нея, вътрешната част на зъба, а ние не виждаме и мислим, че всичко е наред. Ами като се замисля, болка зъб, простудил, може би. И отиваме на лекар, само когато толерира вече сили пристанище.

 3. Предизвика ноющие болка може да зъб на мъдростта, който бърза прорезаться. Всеки по различен начин понася този процес, някой изобщо всичко минава безболезнено. Но в повечето случаи болката се придружава от повишение на телесната температура, обща слабост и апатия. При тази болка локализируется на венците за най-крайни зъби.

 4. Пародонтит, пародонтоза. Заболявания, които засягат дълбоките тъкани на зъба. То за един ден не се запишете по. Като правило, това е стартирани процеси и безотговорно отношение към своите зъби. Болки болки, които локализируется не в един зъб, а редица от една страна и усиливающаяся при натиск на зъба или десну, казва, че при зъболекар трябва да бъде още вчера, защото днес може и без зъби остана.

 5. Постоянен ноющий характер на болката може да се дава рядко в денталната практика са алергични към лекарства. В модерните клиники за дезинфекция и протравки зъбите използват доста агресивни препарати, в чийто състав влизат каустик неорганични киселини. Те могат да предизвикат не само с алергии, но и болка, която минава от само себе си.
 6. Много често, зъбите започват да поднывать, когато нарушават емайла. Отваря проход към дентинным канальцам, които отиват директно към него, и тогава болката със сигурност ще се дължи на топла и студена храна, сладки лакомства. Дори и студен въздух в студа, за да ви дискомфорт. Ситуацията исправляется восстанавливающими пастами, които насищане на емайла на флуорид и минерали.

 7. Не си струва да се чудя появата на болка в резултат на премахването на зъб или след пломбирования канали. Тя неминуемо възниква, когато се прекратява действието е местна упойка и може да продължи до 4 дни. В това време, по преценка на лекаря, пациентът може да взема болкоуспокояващи. Но тогава болката трябва напълно да изчезнат, освен в случаите, където присъстваха усложнения или на грешка на лекаря.

Това се случва и така

Има и редица причини, които провокират зъбобол, но нямат абсолютно никакво отношение към стоматология.

 1. Възпаление на тройничного нерв. От него се случва на инервация на горната и долната челюст, така че не е чудно при напълно здрави зъбите се чувстват болка, която се провокира нерв. Това заболяване могат да се печелят, переохладившись или простыв, както и по време на травматическо-механични повреди. Известни са случаи, когато пациенти в продължение на месеци са имали сърбеж или болка в областта на зъб само заради невралгии тройничного нерв.

 2. Синузит. Да, аз не съм наред, точно синузит може да предизвика ноющую болка в зъбите на горната челюст. Обикновено в такива случаи страдат от страничните и задните зъби. Всичко, от което гайморовы синусите се намират в непосредствена близост до корените на зъбите, така че проблеми ЛОРов могат да станат проблеми зъболекари. Може толкова дълго време да ходят с хрема и болки в зъба няма да даде спокойно да се живее. Докато не бъде решен причината, болката няма да си отиде.

 3. Ангина. Аз виждам вече озадачен поглед върху вашите лица, но изчакайте да се чудя. Това е заболяване на сърдечно-съдовата система се дължи на нарушение на транспорта на кислород и предизвиква лека гипоксию. С прости думи, вие смятате, отдышку, че ви липсва вдишване на въздуха. Тези пристъпи може да се случи при возрастании физическа активност (лек джогинг, изкачване на стълби, вдигане на тежести). Липсата на кислород причинява нервни рецептори погрешно се тълкува сигнали и човек чувства болка в зъбите. Болка, която в действителност не е имало. Така че, ако безвъзмездно ноют зъбите и има тежест в гръдната кост — посетете кардиолог.

Не бързайте да се карат на зъболекар, ако той не можа да намери причината за ноющей болка в зъбите. Той може да не е виновен, а истинската причина не е в неговата компетентност.

Избавляемся от болка, с всички достъпни методи

Каквато и да е причината, предизвикали зъбобол, да търпи никой не иска, а и не ще бъде. Изключение може да има само един вариант – това е посещение на доктора, когато според характера на болката, нейната интензивност той ще може да го намерите източник и да се постави правилната диагноза. Във всички останали случаи издържат на болка няма смисъл.

В борба с нея има цял арсенал, който да каже какво да се направи в домашни условия:

 • на медицински продукти;
 • народни средства за защита;
 • неконвенционални методи.

Всеки може да си предразсъдъци и предпочитания, и всеки сам избира, да се премахнат неприятните усещания. А аз ще се опитам да имаш най-богат избор от средства и са избрали това, което наистина ще помогне.

При всякакви болки, много е важно да се запази в устата са чисти. Така че не забравяйте да се внимава за това, за да премахнете частици храна след хранене. От престоя си в зъбите си, между зъбите или в дырках, останки от храна вредят на зъбите и може само да засили болката. Достатъчно внимателно изплакнете устата с хладка вода.

Не го прилагане на топлинна енергия за възпалено място! С това вие само усугубите и усилите възпаление. А ако присъстват гнойни натрупвания, това може да нанесе много тежки щети на цялата челюст.

Болка зъб — медицински препарати

Фармакология се развива в крак с останалите науки и към днешна дата може да предложи огромен избор на лечение на всички случаи на живота си. Нека се опитаме да се идентифицират най-ефективните от тях, да не забравят за сигурност. Не бързайте да променяте «ядрената бомба» под формата на най-силната упойка, ако можете да получите по-безопасно средство за защита.

Най-безвредни, проверени и ефективни лекарства, които има във всеки дом, са:

 • Парацетамол;
 • Анальгин;
 • Но-spa;
 • Спазмалгон;
 • Ибупрофен.

Има редица лекарства с други имена, но едни и същи действащи вещества. От тях също може да се ползва, ако искат да плащат повече. Този списък, макар и да се смята за най-сигурно, но все пак не бъдете мързеливи, за да прочетете резюме за лекарство преди прием. Там има някои противопоказания, които не бива да бъдат пренебрегвани.

Следващата категория лекарства са по-силни, тези най — «ядрени бомби»:

 • Ketanov;
 • Пенталгин;
 • Кеторол;
 • Найз;
 • Нимесулид.

Действат бързо, добре обезболивают, оказват противовъзпалително действие, приети под формата на таблетки, така и уколах (изведнъж сестра живее в съседство). Но имат цял списък. Тези лекарства имат редица противопоказания и странични ефекти, така че винаги трябва да се претеглят всички за и против, преди да ги приема. Те могат да се вземат само в строго ограничени дози. На противопоказаниях не спирам – самите вие можете да ги прочетете на парче листовката към таблеткам.

Много добре помага новокаин, лидокаин или изпълнението на същата. Притежават отлична местноанестезирующим качество. Достатъчно навлажнете памук съдържанието на ампула и придават на зубу. Също така в аптеката трябва да предлагат мехлеми, гелове и аерозоли на базата на тези лекарства.

Всичко това е идеално за възрастни, но не и децата. Облекчаване на зъбобол детето е най-добре със специални средства на базата на детски парацетамол (эффералган, ибупрофен) със специални по-малка доза.

Има майстори, които комбинируют анальгин с аспирин или с но-шпой, но го прави много опасно. Взаимодействие на тези лекарства към тялото могат да предизвикат индивидуална непоносимост към плевнелиев с усложнения. Да се забрани на това никой не може, но ако са решили, бъдете изключително внимателни.

Болка зъб — спасява природна аптека

Народни средства се считат за най-безопасни, надеждни, макар и по-ниско медикаментозному лечение на скоростта на действие, но можете да ги използвате на децата и при бременност, не се страхуват за последствията. Най-разпространената и позната комбинация от билки в стоматологията — лайка, невен и градински чай. Всяко от тези растения има противовъзпалително, обеззараживающим и умерен аналгетичен ефект. Те има във всяка аптека, а как да се готвя от тях инфузия, е написано на етикета на опаковката.

На устната кухина може да изплакнете, за да напояват, се прилагат компреси или се сложи трева на зъб, да се дъвчат и го задръжте. С полосканиями трябва да бъдат внимателни, след изваждане на зъб. Само лекар може да разреши и препоръча на тази процедура.

 1. Популярни са разтвори на сода бикарбонат и сол. Те се използват както поотделно, така и заедно.
 2. Много хора казват, че за намаляване на болката помагат силни спировые напитки. Трябва да се вземе в устата на малко количество и го задръжте за около зъба, изплакнете устата и плюе, ами или поглъщат. Кой как харесва.
 3. За намаляване на болката ще помогне на етерично масло от чаено дърво. Достатъчно 2-3 капки на чаша вода. Водата трябва да бъде осолена, в противен случай маслото се разтвори и ще плува на повърхността.
 4. Също така помага отвара от ряпа. Нарязан корен се хвърлят във вряща вода и се варят още половин час, без кипене. Гаргара може, когато отвара се конфигурират и се охлажда.

На голяма популярност в народната медицина се ползват лосиони и компреси. Което на зъб само не се прилага: и мазнини, и пакетчета (в които и чай не), лук, чесън, краставици, ябълков оцет на ватке или етерични масла. Тяхната ефективност е по-скоро свързана с местното дразнещо действие и разсейващи неприятно усещане от друг. Но хората, помага и това е добре.

Бягайки от болката, много хора се обръщат към алтернативната медицина. Най-често това е масаж мочек ухото, надавливание на уиски и активни точки. Най-известната се намира между палеца и показалеца си.

Начини за борба с ноющей много болка. Но трябва да помним, че всичко това са временни мерки, които може да облекчи състоянието, но не и премахване на причините. Посещение на зъболекар и консултации – ето какво ще бъде най-ефективният и безопасен начин. В края на краищата, ако не се махне източник, болката ще се върне.

Надявам се, че много от тази информация ще се окаже полезна. Използвайте и не забравяйте редовно да посещават стоматолог. А за мен в коментарите споделяте, кой е помогнал един или друг начин. Бъдете здрави и се грижи за зъбите си!

Видео — Как облекчаване на зъбобол

READ  Като поставяне на зъбни зъбните импланти: начини, технология, характеристики

MAXCACHE: 0.41MB/0.00159 sec