Бум на венеца около зъба: възможни причини и лечение в домашни условия

Бум на венеца около зъба

Образование в устата – доста често срещан проблем, който може да бъде резултат от липса на хигиенни режим или симптом на сериозни заболявания, най-опасен от които е раков тумор на венците. В повечето случаи бум на венеца около зъба показва възпалителни процеси, в които могат да участват мека тъкан, лигавиците, надкостница, корените на зъбите. Заболявания на устната кухина с такава симптоматикой най-често се диагностицира в късен стадий, когато възпалението е придружено от образуването на гной или экссудативной течност.

Най-често това се дължи на факта, че човек се страхува да потърси стоматологична помощ. Ето на пациентите може да се препоръчва за лечение на зъбите под успокоително анестезия – разновидност на обща анестезия, при която едно лице е в съзнание, но той е напълно изключено болезнените рецептори и идва повърхностен сън. Ако не се потърси помощта на по-ранен етап патология, последица може да бъде не само загуба на болния и в непосредствена близост до стоящи на зъбите, но и по-тежки усложнения, например, отравяне на кръвта и гнойни лезии на челюстите.

Защо се появяват пъпки по венците?

Заболявания на устната кухина, при които началният признак е малко уплътнение на венеца, много. Те могат да се появят в резултат на инфекция на меките тъкани или механично увреждане на лигавицата на твърда храна, вилица, клечка за зъби и други остри предмети. В риск са пациентите, на които е изпълнено протези. Нестандартни зъбни протези, грешка в работата на хирурга, устанавливавшего алвеолата (в някои клиники се отдадат на зъболекар-ортопед), липса на санация на устната кухина – всичко това увеличава риска от нараняване на венците и появата на фистули инфекциозни и механични природата.

Фистула – това е дупка между горната част на корена и венците, образувани при възпалителни процеси с различна етиология. Най-често причини фистули са бактериални инфекции на устната кухина – кариес и периодонтит. Неинфекционные свищевые дупки могат да се появят при всеки неаккуратном въздействие върху тъканта на венците. Външно свищ изглежда като бяла шишечка малък размер, който обикновено не причинява неприятни усещания. Ако навреме не се отнася до зъболекар и не пролечить патология, тя ще премине в хронична форма. Лечение на хронични фистули се извършва с помощта на хирургична намеса.

Моля, обърнете внимание! Ако по време на палпация образование пациентът се чувства болка, значи, в свище се случва активно натрупване на гной, който не може да излезе навън. При липса на навременна помощ заболяване може да доведе до гнойному инфекция на кръвта и изисква отстраняване на засегнатия зъб.

Възможни заболявания

Почти винаги причина за появата на подутини и уплътнения са заболявания на устната кухина. За диагностициране на съществуващите нарушения трябва да отида на зъболекар, дори и в случай, че образование не боли и не причинява някакъв дискомфорт.

Към заболявания с подобна симптоматикой може да се дължи на:

 • эпулис – доброкачествен тумор, състоящ се от десенной тъкан и което настъпва под влияние на травматични фактори;
 • экзостоз – разрастване на костна тъкан тази на черепа кутии с выпиранием на отделни места в устната кухина;
 • гематому десенной тъкан – натрупването на кръв под тъканите на венците, което се случва в резултат на увреждане на кръвоносните съдове и капиляри на устната кухина;
 • периодонтит – възпалението (често – гнойное) на меките тъкани и мембрани, около зъбния корен и задържащи зъб.
READ  Средства при кървене на венците - най-добрите лекарства и народни рецепти!

Ако бучка е болезнена, а пациента има признаци на интоксикация (повишена температура, главоболие, гадене, липса на апетит), лекарят може да има съмнения за по-сериозни заболявания, които често протичат на фона на гнойно-инфекциозен процес.

Възпаление на венците

Гингивит – това е заболяване, характеризиращо се с възпаление на лигавиците, покриващи венците, без признаци на деформация десенной тъкан. Основна причина за развитието на възпаление на венците – лош грижа за зъбите и устната кухина. Ако човек пренебрегва правилата на хигиената, на мукозните мембрани започват да се размножават бактерии и микроби, които причиняват началото на възпалителен процес.

Да признае на гингивит на следните основания:

 • кървене на венците, пълзят по време на почивките между почистване на зъбите и усиливающаяся по време на механично въздействие;
 • отекание и подуване на венците;
 • гиперемия лигавиците (зачервяване);
 • малки копчета там, в ярко червен цвят.

Лечение на възпаление на венците се свежда до спазването на хигиенни норми за поддържане на чистота на зъбите, използване на антибактериални средства на местните действия и превантивни действия.

Периостит

Периостит е тежко заболяване, характеризиращо се с остър течение и възпаление на периоста. Популярно периостит се нарича флюсом. Патология има ярко изразена симптомите на това и се придружава от общото влошаване на здраве, повишаване на температура до стойности над горната граница на субфебрилитета (над +38°С), отеканием на венците и образуването на болезнени уплътнения.

Интензивността на болката при възпалителни процеси в надкостнице е много висока. Болковият синдром може да иррадиировать в ухото, окото и шийни лимфни възли. Лечение на патология при използване на стандартни схеми минава през три етапа.

Таблица. Схема на лечение гнойного възпаление на периоста (периостита).

Етап Какво се случва След известно време, може да се премине към следващия етап от терапията
Първи етап Премахване на пломби от зъбни канали, почистване, антисептическая обработка, закладывание на лекарствения продукт, инсталиране на временни пломби. След 2-3 месеца.
Втори етап Повторно почистване на зъбни канали, работа с антисептик, закладывание антибактериални лекарства. След 2 месеца.
Трети етап Контрол на състоянието на каналите и ги пломбировка. По-нататък се препоръчва профилактично при разглеждане на всеки 6-8 месеца.

Важно! Някои от пациентите се опитват да третират флюс народни начини. Важно е да се разбере, че такава терапия може да бъде само допълнение към основното лечение, а неговото използване е допустимо в началния етап на заболяването. Ако пренебрегнем болезнена симптомите на това, вероятността от навлизане на бактерии и гнойного на съдържанието на системния притока на кръв. Друго възможно усложнение на периостита – кистозна растеж, който в 90% от случаите води до загуба на зъба.

Пъпки по венците при деца

Бели пъпки по венците може да се появи при деца от най-ранна възраст. При бебета плътни пъпки с бял цвят свидетелстват за предстоящото прорезывании зъби, така че появата на този симптома на родителите по-добре да се погрижа за наличието на домашната аптечка болкоуспокояващи гелове и разтвори (например, «Калгель»). От този момент нататък трябва да закупите дете четка за зъби от силикон или друг мек материал.

READ  Избелване на зъбите ультрафиолетом: показания, провеждане на процедури, странични ефекти

Някои смятат, че да си миете зъбите на детето трябва след появата на първия зъб. Всъщност, за провеждане на процедура хигиенни почистване на устната кухина следва след като на венците на бебето се появяват бели подутини. Ако по време на никнене на млечни в устата на детето ще присъства на патогенна форма, може да се развие възпалителен процес. Преди появата на зъби може да се почистват с детето си устата със стерилна кърпа, напоена с отвара от лайка.

При по-големите деца са бледи уплътняване около млечни зъби означават, че започва да расте на местното зъб. В такава ситуация трябва да се покаже на детето на зъболекар, който ще вземе решение за целесъобразността на предсрочно отстраняване на млечен зъб.

Гнойный абсцес на детето

Ако уплътнението в устата на бебето е изпълнен с течност или гной, е необходимо спешно да се потърси стоматологична помощ. Детски стоматолог-хирург вскроет абсцес, прочистит рана от гнойного съдържание и ще дренаж за свободно изтичане на гной. Родителите важно да се следи детето да не се докосва до дренаж и не се е опитал да се сдобият с него. Почистване на зъбите в този период трябва да се леко, като се внимава да не се блъсне в раната. Когато раневая повърхност ще заздравее, тя ще выталкивать дренаж и той пада сам.

Важно! Ако изтриете дренаж до това как раната се излекува напълно, може да се случи второ инжектиране, така че в рамките на няколко дни родителите трябва да се следи внимателно детето си и отново да се обърнат към лекар, ако детето все още е в състояние да премахне дренаж или ще го направи случайно.

Лечение на конуси в устата си в домашни условия

Преди да използвате някоя от изброените по-долу рецепти, се препоръчва да се консултирате със специалист, тъй като много стоматологични заболявания изискват хирургично лечение и използването на специални медицински инструменти. В домашни условия е позволено да се лекува предимно свищевые запечатване и гингивиты, при по-сериозни патологиях да се справят с болестта традиционните методи не успеят.

Лечебно изплакване

Изплакнете позволяват да се постигне антисептическую обработка и дезинфекция на устната кухина, унищожаване на патогенни микроби и бактерии, облекчаване на възпалението, намаляване на тежестта на болезнените усещания и успокояване на възпалени области.в тъкан. Ако за процедурата се използва разтвор на натриев карбонат, след това, освен антибактериални саниране, ще се произвежда още и противогрибковая обработка.

Най-популярният домашна рецепта в борбата с гингивитом – физиологичен изплакване; да се подготви решение, трябва да:

 • в 200 мл топла вода се разтварят 2 супени лъжици морска сол и добавете 2-3 капки йод;
 • всичко се разбърква;
 • да се влеят в продължение на 20-30 минути;
 • преди употреба да се затопли.
READ  Какво е типун на езика: симптоми и лечение

Изплакнете устата трябва да се 3-4 пъти на ден в продължение на 7-10 дни. Полученият обем разтвор е достатъчно за една процедура.

Солта може да се замени със сода (1 супена лъжица на чаша вода) или отвари от лечебни растения с антибактериални и противовъзпалителни свойства. Това могат да бъдат кора от дъб, липа, лайка, градински чай, евкалипт, невен. Максимален ефект се постига, ако се редуват различни видове изплакнете.

Местната обработка на сок от листа на алое

Алое вера е добре познато лечебно растение, което лесно се отглежда в домашни условия. Сок от алое вера съдържа много витамини, дъбилни вещества, етерични масла и киселини, притежава противовъзпалително, анальгетическим, заздравяването на раните и бактерицидно действие. При местния употреба подобрява състоянието на десенной тъкан и укрепва стените на капилярите, като предотвратява кървене.

Сок или гел от алое необходимо за смазване на уплътнения 2-4 пъти на ден. За да се получи сок от растения, за да откъсне парче хартия (да е по-добре по-близо до корена), измийте го на течаща вода, нарязани на половина и се изтръгне гел. Можете да използвате лист изцяло, поставят го на разреза страна на шишке, но при този метод е важно да се следват, за да остри шипове не поранили възпалени венци. Продължителност на лечението – 5-7 дни.

Съвет! Ако алое не е под ръка, оказа се, можете да го замените със сок от каланхое. Това растение има същите лечебни свойства, и не отстъпва по ефективност на класическия метод на лечение.

Меден компрес със сол

Отличен ефект дава използването на мед, сол компреси. Морска сол привлича гной от раната и спомага за овладяване на възпалителния процес, а мед намалява подуване, облекчава подуване и възстановява увредената лигавицата. За да приготвите лекарство за лечение на фистули и възпаление на венците, трябва да се 1 лъжичка морска дребни сол се смесва с 2 супени лъжици липов или акациевого мед.

Памучен тампон проливен дъжд в получената смес и се прилага за възпалено място. Да компрес трябва да е не по-малко от 10-15 минути. В това време е желателно да бъде в хоризонтално положение, за да ватка не вылетала дъх и не смещалась настрана. Повторете обработката трябва 3 пъти на ден, предварително почистване на зъбите или прополоскав устата си с преварена вода. Продължителността на лечението е 10-14 дни.

Ако въпреки всички мерки (спазването на правила за хигиена, използването на народни рецепти), бум, не минава и не може да намалява размера си, трябва да се обърнете към зъболекар. В редки случаи, подобни на уплътняване може да бъде признак на рак на венците, а ранната диагностика ще повиши шансовете за благоприятна прогноза за лечение.

Видео — зъбен абсцес на венеца: лечение в домашни условия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00150 sec