Цели и варианти на кламмеров, използвани в стоматологията

В съвременната стоматология се използва от голям брой проекти кламмеров (скоби, клеми), които помагат да се улови протези в трудни клинични ситуации.

Основната задача, която в момента стои пред лекари, стоматолозите, е решение на въпроса за качествена фиксация ръчна протеза проекти едновременно с нейното свеждане до минимум на отрицателното въздействие върху зъбите, в областта на които е приложен протеза, и лигавиците.

Понякога кламмера използват и за определяне на кофердам, въпреки че първичната им предназначение — скрепителни елементи протезных проекти.

Характеристики на дизайна

Въпреки, че голям брой разновидности, всички кламмера имат общи съставни части: рамо, тялото и отломък. Някои видове скоби допълват с оклузивна подплата.

Изисквания към рамото

Рамо – част кламмера, която е отговорна за пружинящие свойства. Тя заобикаля коронковую част от зъба. Позицията на рамото ще зависи от неговата структура.

Изисквания, на които трябва да запомните при моделиране на рамото:

 • тя трябва да бъде с вестибуларния страна, оптимално положение – между екватора и десневым край;
 • рамо докосва до коронке в най брой точки;
 • при преместване на протеза на рамото трябва да скача, е максимално гъвкава ще бъде жично рамка, а най – малко- гласове;
 • натиска на зъбния повърхност, пасивни;
 • не трябва да има остри краища, които могат да се нарани лигавицата на устните и бузите.

Тяло

Тялото кламмера представлява голяма от мобилността на част от него. Той се намира на контактната повърхност на ядрото на зъба.

Напълно изключено местоположение на тялото между екватора и маточната, тъй като протеза просто няма да надеваться. Единственото изключение може да се превърне в предните зъби. В този случай тялото се движи към венеца за повишаване на нивото на естетиката.

Отломък

Отломък е отговорен за поемане на кламмера в протезе. Той се намира под пластмасовия части на проекти и оптималното. Не е препоръчително пускането му на небной или язычной страна, защото се повишава риска от фрактури на протезата.

Съвременна класификация

Всички кламмера, класифицирани по вида на материала, от който са произведени:

 1. Метал. Това може да бъде злато, золотоплатиновый сплав, неръждаема стомана.
 2. Пластмасата. Този вид материал се използва по-рядко. Прилагането му е оправдано само в естетически значими зони.
 3. Комбинираната възможности от метал и пластмаса.

Освен разделянето по материал отделят различни проекти в зависимост от метода на получаването им:

 • гнутые, които са произведени чрез изгибания тел;
 • гласове, които са подадени в процеса на изработка на протези.
READ  Дентокинд ще помогне за премахване на болезнена симптомите на това при прорезывании на зъбите

По функции отделят:

 • за да се запази;
 • опорно-да се запази.

Разделяне на принципа връзка с протеза:

 • твърда;
 • пружинящее;
 • лабильное.

Възможности за прилеганию скоби:

 • зубодесневые;
 • десневые;
 • зъбните.

Също така съществува разделение според вида на покритие на зъбната повърхност крепежом:

 • одноплечий и двуплечий;
 • перекидной;
 • многозвеньевой;
 • прасе с форма на пръстен;
 • Т-образни;
 • двоен.

Сега най-често се използват:

 • одноплечий;
 • продленный;
 • дентоальвеолярный;
 • десневой.

Характеристика на популярните видове

Помислете за най-популярните клипове за протезных проекти.

Одноплечая презрамки

Одноплечий кламмер от тел заобикаля зъб само с една ръка. Така че той трябва да даде такова огъване, така че той проявявал своята твърдост само при преминаване през екватора.

Всички отрицателни качества ще се открие при лошо прилегании на зубу. Тя трябва да бъде максимално точна, но при този пасивен. В случай на нарушение на транспорта, зъб ще бъдат изложени на по-голям товар, което ще доведе до претоварване на пародонта.

Удерживающая конструкция Джексън

Перекидной кламмер Джексън е петлеобразную форма. Този елемент на перекидывается през пространството между зъбите и излиза на предната повърхност.

За предоставяне на оптимално ниво на еластичността на рамото е отрязан по средата вече след пълното направата на протеза.

Непрекъснато презрамки

Друго име – многозвеньевой. От удължения той се различава по това, че създава специална непрерывающуюся система. Ситуира този тип елемент може да бъде както на предната, така и задната повърхност на зъбите.

Сега тя произвежда само метод за леене. Използването е показано при заболявания на пародонта и шинировании зъби след травма. В крайна сметка, той действа като обезопасяване на деца, подкрепа, стабилизиране и шинирующего елемент.

Дентоальвеолярный кламмер

Един от двата вида стоматологични протезных крепежей, които могат да бъдат произведени от пластмаса. Прилагат го в естетически значими зони, а именно у предна група на зъбите.

Процесите на такива елементи са с вестибуларния страна и са насочени към своите зъби. Те са разположени под екватора.

За да се увеличи силата им армируют. Това означава, че в кламмер инжектира тел от метал. Недостатък на този метод е влошаване на механичните свойства на пластмасите.

Недостатъците на този вид задържане ще бъдат:

 • устна може няколко выпячиваться напред;
 • невъзможността за използване за зъби с ниска клинична корона;
 • надвиснали альвеолярный отломък също е противопоказание за тяхното използване;
 • тези скоби не може да активирате отново.

Десневая дизайн

Десневой кламмер е отломък базисной пластмаси и разполага в областта на преходната гънка. Заключване свойства на този вариант, не са високи. Това се дължи на факта, че пластмасата почти не притежават еластичност.

READ  Тиранти Inspire Ice: описание, мнения и монтаж

Индикация за кандидатстване е невъзможността за използване на други видове фиксаторов. Също като фиксторы се използва при незадоволителното състояние на челни зъби.

Гласове на опорно-задържащ кламмер

Именно този вариант е най-ефективен. Основната част от тези кламмеров – тампон на дъвченето на повърхността на зъбите, които ще действат като опорна точка. Именно заради нейната сметка се случва на задържане на протезата на челюстта.

При крайни дефекти се преразпределя натоварването на зъбите, което намалява натиска основа. Ако восстанавливаемая област се ограничава, а след това се намалява вертикално натоварване на опорните зъби. Този вариант на определяне на преразпределя натиска и го прави по-физиологичным.

Вид облицовка може да бъде различно. Най-често тя изглежда като лапка. Независимо от големия брой форми, основно изискване към всички е структурна твърдост. Само така хастар ще пълноценно да изпълняват своите функции.

Не по-малко важно е местоположението. На зъбите, с изразена оклузивна повърхността на тампон се намира в фиссурах, а на клыках – в областта на слепи яма. Ако тя не ви дава зъбите нормално смыкаться, това са създадени специални вила. Те могат да бъдат изпълнени в пломбе или раздела. Възможни варианти на тези кухини:

 • леко овални;
 • овални;
 • ящикообразная.

Първите 2 вида не допринасят за прехвърляне на хоризонтални сили. Ящикообразная кухина, подобрява стабилизиране.

Ако няма възможност за производство на раздела или задълбочаване на пломбу, направени изкуствени коронки.

Като кламмерах закрепени бюгельный протеза:

Кламмера система Нея

Алуминиеви скоби имат предимства пред извити. Те са по-добре разпределени налягане. За съжаление, оптималната форма е установена не веднага. Само в 50-те години на минали век са били разработени нови кламмеры система Нея. Те се различават така, че тялото и всички прилежащи части са станали по-масивна. Благодарение на това е постигната максимално труден за стабилизиране.

Избор на тип закрепване се извършва в зависимост от референтния зъб. Всеки от тях има своя специална линия раздяла, която го разделя на 2 части: опорна и удерживающую. Нейното положение се променя при промяна на наклон на опора. Тя рядко съвпада с екватора.

Окклюзионная, или укрепване, тампон се намира на оклузивна повърхността, а удерживающая – между линията на разделение и регионални венеца.

Презрамки тип 1

Друго име – кламмер Акерса. Използването му е показано при преминаване на разделителната линия в областта на средата на корони.

READ  Усещане за парене в устата - причините за това явление и качествено лечение

Здраво раменете предупреждават промени в страните. По този начин протеза се стабилизира в устната кухина. Поставете ги е необходимо между оклузивна повърхността и линията на разделяне. Трябва да бъде възможно близко до десневому ръба положение.

Прилагането на този вариант невъзможно при накланяне на зъбите, линията на разделението минава високо на апроксимальной повърхността. При необходимост може да се използва покритие от изкуствена корона.

Скрепителни елементи тип 2

Другото му име е кламмер Роуча. Той съдържа:

 • оклюзионную накладку, която се свързва с тялото;
 • раменете, има Т-образна форма.

Неговото приложение е показано когато нетипичном разположение на линия на разделение. В този случай тя ще отиде високо в прилежащата към дефекту област и ниско в далечна.

Удерживающая презрамки 3 вида

Е комбинация от 1 и 2 вида фиксаторов. Един от неговите плечей е Т-образую форма, а второто – се намира близо до дъвченето на повърхността. Използването на този тип закрепване е показано при неравномерном време на линии на разделение. Това основно се среща при пистите големи местни зъбите.

По своите характеристики, тази възможност кламерра Нея не отстъпва на първия. Твърда подплата гарантира качествена стабилизиране, а раменете – опора.

Крепежный елемент на 4 вида

Или обратнодействующий. Той се използва при накланяне на малки местни зъби и резци или на по-ниска клинична коронке. Най-трудната част, трябва да бъде на страната, където ще разчита повече. Нататък скоба заобикаля дистальный контакт на зъба, а окклюзионная накладка е включена в фиссуру.

Тялото е с устна или вестибуларния страна на банки.

Конструкция 5 тип

Друго име – одноплечий околовръстен път. Прилага се при наклонени молярах, които са одиночно. В този случай разделителната линия от страна на наклон е високо, а с другата – ниско.

Името си този кламмер получи от позицията си. Тялото му се намира в състояние на повърхността и напълно улавя зъб.

Недостатък на този тип е лошото фиксиране на протезата.

В съвременната стоматология се използва от голям брой видове кламмеров. Не може да се каже, че по-добре един друг. Всеки от тях се използват в определена клинична ситуация.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec