Цельнолитая crown — плюсове и минуси, производство, цената

Цельнолитая crown — в какви случаи се прилага, предимствата и недостатъците на

Добре дошли на всички, които отделиха време на посещението на нашия сайт. От тази статия можете да научите за това, какво е цельнолитая коронката, в някои случаи тя се прилага, какви предимства и недостатъци има. Също така ние говорим за тарифите, материали за производство и на други важни нюанси.

Проблеми със зъбите и има милиони хора. Някой е загубил зъб заради контузия, някой е разрушен от кариес. Има и редица заболявания, които водят до подобни последици. Едно от решенията е да се инсталира на коронки – протези, които имитират истински човешки зъб. Техните са изработени от различни материали, включително и някои видове сплави.

Какво е това цельнолитая коронката ?

Ако искате да се запишете и вие нямате алергия към метал, лекарят ще ви препоръча да поръчате коронку, извършена от легирана хром и кобалт. Цельнолитой тя се нарича по простата причина, че са произведени по метода на заливане на формата. Това е просто, бързо и сравнително евтино. Така може да се направи като единствената конструкция, така и на моста на няколко зъба. Това е спестяване на време на производството, т. к. изкуствени зъби не трябва да се лепят с помощта на запояване.

Ако имате по-рано е била поставена корона от всякакъв материал и тя се нуждае от подмяна, можете лесно да го замени с гласове. Това е достатъчно, за да се консултирате със специалист за протези на зъбите. Той ще премахне старата коронку, убеден, че культя зъба в нормално състояние, ще гласове. По готови модели в зъботехническа лаборатория изготовят нов продукт, изцяло повторяющее по форма на зъба на пациента. Има предвид не само общ контур, но и характеристиките на дъвкателните повърхности. В края на краищата, ако захапка прекъсване, са възможни усложнения и се стигне до възпаление на темпоромандибуларната става. Появяват се главоболие и други неприятни симптоми.

Ако създадете коронку, който има същите контури и релеф, а след това пациентът няма да бъде дълъг период на привикване, хапят продължи, дъвчене функция напълно ще се възстанови.

В кои случаи се препоръчват такива корони?

Основните показания са:

 • силно кариесът е 70% и повече, при което няма смисъл да залагате пломбу. Щетите са толкова сериозни, че щифт с фотополимером просто вывалится;
 • трябва да се засили дъвченето на зъб;
 • пациентът има открита патологична стираемость на зъбния емайл;
 • в резултат на травма на зъб се счупи, в него се образува пукнатина;
 • патология привеждане в съответствие хапят;
 • скърцане със зъби.

Има ли противопоказания? Като цяло, те не са толкова много.

 1. Основното е – алергия към метали и сплави. Тя не се среща много често, но този вариант трябва да се вземат предвид. Ако имате подобен проблем, лекарите предлага и други материали.
 2. Ако имате висока чувствителност на зъбите, този вариант също не е подходящ. Метал добре провежда топлината. С предварително обточване зъб непрекъснато ще бъдат изложени на термическому изложени на риск. Това с течение на времето ще доведе до възпаление на маса.
 3. Ако зъбите, които стоят на противоположната челюст и са антагонист протезируемым, изложени на силното размие. При контакт с метална повърхност корони негативен ефект се засилва.
READ  Болки на венците: каква е причината и какво да направя?

Видове цельнолитых на коронки

Всяка метална коронката може да се предлага с обработката на повърхността или без нея. Най-лесният и икономичен вариант – без пръскане. В този случай отливается заготовки, по форма напомня на зъб на пациента. Нейната повърхност е полирана до блясък. Вярно е решение за 6-8 зъби, които се виждат при разговор е по-малко вероятно. За протезиране на зъба в зона усмивки често се прилага цельнолитая коронката с покритие, имитирующим злато.

Въпреки това, самите лекари препоръчват да не се използва спрей, т. к. вещества, влизащи в състава му, може да създаде редица проблеми с лигавицата на устата.

Следващият популярен тип табове от метал – изделия от фурнир. Те се използват в онези случаи, когато трябва да се възстанови видът / размерът на предните зъби. Тя се различава по това, че има слой от пластмаса или керамично покритие на предната страна. Това е, когато се усмихвате, почти не се забелязва, че един от зъбите – изкуствен.

Има на този вариант и своите недостатъци:

 • слой облицовка може лесно повредиться. А вид метални основи, выглядывающей от черупка, изглежда, меко казано, не е твърде приятна в естетически план;
 • цената. Цельнолитая коронката на този вид не е много по-евтино, отколкото класическа металлокерамика. Така че икономия на специална не е тук. — Добре е да добавите пари и да си поръчате по-добър вариант.

Приложение при производството на стоматологичен протези

Ако заложите на «мост» за няколко зъби, не е задължително да похарчите много пари за монтирането на скъпи металокерамика. Струва си да се инсталира на 5 и/или 6 на зъбите. За 7-ци и 8-ци ще отговарят на обичайните цельнолитая коронката. Такъв начин на протезиране препоръчват много зъболекари. Това е, сигурно, лесно и евтино. След протезиране на диоксиде цирконий в 2-3 пъти по-скъпо, отколкото в подобна процедура с използването на кобалт-хром сплав.

Такъв тип мостове, които се прилагат два вида корони, се нарича комбинирана мостовидным протеза. Тук ръка, като с мебели. Ако в залата ще постави скъп и красив шкаф, а след това за гаража, работилница, килер, навес подходящ нещо по-просто и евтино, но практично. Така и с кът с мека усмивка/жевательными зъбите.

Предимства на гласове корони пред металлокерамикой

Много ще се изненадате, след като видя такава позиция в нашата статия. Защото всички те знаят много добре, че металлокерамика е един от най-добрите материали за протезиране на зъбите. Въпреки това, има някои нюанси, които може би не знаете или не им придавате голямо значение. Ако става дума за премолярах и молярах, тогава метални отливки изделия има своите плюсове.

 1. Дизайнът е много по-лесно. Вместо да се правят на скелета и слой от керамика за покриване, се извършва един детайл определена форма.
 2. Висока надеждност. Ако лигавицата на металокерамика може теоретично повредиться и се образува вдлъбнатина, а след това цельнометаллическому аналогу това не е заплаха.
 3. Метал е значително по-евтино. За най-богатите граждани, студенти, пенсионери и т.н. цельнолитая crown — това е изход.
 4. Материал могат да издържат на големи натоварвания.
 5. Не е необходимо да изтриете голямо количество зъбни тъкани при обточке пъна под коронку. Това се дължи на факта, че дебелината на цельнолитой крони по-малко, отколкото металлокерамической.

Плюсове гласове изделия в сравнение с като пробиване

Тридесет години назад зъболекари не парились подобни въпроси. Те са използвали щамповани изделия от специални втулки. Тяхното механично лекуван, а след това, ако е необходимо, покрита със слой от пръскане. При направата на мостове, метални заготовки влизахте между себе си запояване. В големите градове тази технология отдавна не се използва, и тук, в провинцията тя остава актуална.

Какви са минусите штампованного продукта?

 1. Хлабава прилепване. Това води до факта, че зъбът е под корона започва да гние. С течение на времето пациентът се обръща към лекаря с оплаквания от болка. В повечето случаи зъб не подлежи на възстановяване.
 2. Шаблонът се получава достатъчно тънка. Натоварване и химичен ефект на влажна среда в устата постепенно водят към унищожение. След като дупката в коронке става пресечна, се появява достъп за инфекции отвън. Започва вторичен кариес, след това пульпит.
 3. Ако по този метод са изработени протези тип «мост», често прекъсване на връзката, които коронки са свързани помежду си. Запояване – далеч не е най-добрият начин за връзка.
 4. Самата корона и сплави, използвани при запояване, имат различни форми. В резултат на това възникват йонофореза течения, отрицателно въздействие върху лигавицата чак до leukoplakia (предвестник на рака).

Сега да преминем към достоинствам гласове изделия:

 • устойчивост на механичния износване;
 • цельнолитая коронката здрава и устойчива на влага;
 • малки срокове на производство;
 • липсата на заварени съединения;
 • защита от раздразнения и други негативни влияния върху лигавицата;
 • срока на експлоатация на много по-високи (от 10 години);
 • висока точност на изработка и на плътността на прилепване. Това изключва навлизане на слюнка и на храни с бактерии под коронку.

Ако са монтирани бюгельная система, а след това на метални гласове коронках тя ще бъде много по-надеждни.

Технологията отдавна е изследван, има статистика, която позволява да се уверите в ефективността на такива техники за възстановяване на увредени зъби.

Цельнолитая crown — инсталиране на культю зъб, культевую раздела, имплант

Което е в основата на този тип зъбни протези? Вариантите са няколко. Ако е зъб, който все още не е депульпирован, го обтачивают, а след това се поставят коронку, подготвената форма.

Също е много популярен вариант с культевыми раздели. Това е проста конструкция, състояща се от закрепване и коронковой част, на която и се побира имитация на зъба. Подготовка изисква отстраняване на част от зъбни тъкани, създаване на канал за задълбочаване на 1/3 от дълбочината. В него се определя раздела, изработени по модел, отлитой от специална пластмаса. Раздел надеждно заключени вътре с помощта на специален цимент. Тя помага за възстановяване на зъбите, разрушени от 70% и са почти под основата. Можете да го направите от металокерамика, сплави на злато и други материали.

Третият начин е подходяща в случаите, когато зъбът вече е изтрита или ще бъдат премахнати по медицински показания. Лекарите правят пункция на лигавицата, след това тренировка в костите задълбочаване и инсталирани в него метален щифт. В него се побира адаптер, наречен надстройката. След това в зъботехническа лаборатория направени коронку, устанавливаемую на тази основа.

Има протезиране на импланте безспорен плюс – няма нужда от обработка на съседните зъби. С помощта на имплантирани изкуствени корени, можете да възстановите всеки брой на загубени зъби.

Цената на цельнолитых на коронки

Средната цена в различните клиники варира значително. Сумите от 500 до 4000 долара. Това зависи от множество детайли:

 • на каква основа поставят коронку (зъб, раздел, импланти);
 • вид сплав (титан, кобалт-хром, злато, сплави на сребро);
 • сложността на изработка;
 • методология.

Последната точка ще разгледаме малко по-отблизо. Всяка цельнолитая crown — това е не просто «мъниче». Тя трябва напълно да имитират зъбите, без да нарушават захапката. За да се постигне висока точност, експертите използват два метода:

 • отливки на двете челюсти. Така специалистът в зъботехническа лаборатория може потребителски продукт;
 • създаването на компютърен модел привеждане в съответствие хапят. Този вариант дава по-висока точност.

В цената, която виждате в прайсах клиники, често не предлагат някои елементи. В крайна сметка вас ошарашивают сумата, до която не сте били готови. В цената обикновено вече са включени монтаж и корекция. Но има клиники, в които са отделни услуги.

Отделно се заплащат:

 • санация (лечение на зъбите) преди протезированием;
 • диагностични процедури (компютърна томография, ортопантомография);
 • дисекцията с премахването на маса, эндодонтические процедури.

Задължително се уточнят какво точно е включено в сумата, посочена в ценовата листа, и колко са останали услуги. Има клиники, предлагащи работа «до ключ». Това означава, че в цената са включени всички услуги, включително необходимите снимки. Често този вариант е най – лесен. Вие веднага знаете, колко пари трябва да платите, за да постави себе си зъб.

Цельнолитая crown — отзиви

Проблемите, описани в коментарите, са типични за всеки протезиране. Най-често хората трябва да се справят с унищожаването на зъба под корона. Причините са няколко:

 • лекарят лошо обработват зъб и там се е появил вторичен кариес;
 • поради лошото прилепване между культей и корона образува празнина. Те се възползваха от бактерии;
 • средство за определяне оказа се ниско и коронката има.

Тези проблеми свидетелстват само за това, че пациентите се обръщат към специалисти с ниска квалификация. Прочетете коментарите на други хора, за да разберете, на кого да повери своите зъби и пари.

Видео — Molded метална корона

MAXCACHE: 0.41MB/0.00125 sec