Частична и пълна адентия: причини, методи за корекция на зъбната редица

В стоматологията има много заболявания, които са в състояние не само да доставят на маса дискомфорт, но и значително да влоши външния вид. Една от тези заболявания е адентия.

Заболяването се характеризира с липса на зъби, в зависимост от формата, тя може да бъде частична или пълна загуба. Диагностика форма на нарушение може само специалист. При това се извършва проверка, пальпаторное проучване, ортопантомография и наблюдението внутриротовая радиография.

При лечение на адентии най-често се извършва рационално протезирането с помощта на пълни и частични подвижни и фиксирана протеза, или стоматологична имплантология.

Адентия, при която се наблюдава вродена пълна загуба на зъбите се среща доста рядко, малко по-често се развива частична форма на патология. На фона На това да се случи промяна на социалното поведение на човека и психологическа дезадаптация.

Класификация на липсващи зъби

В стоматологията се различава начална, това е вродена, и вторична, в противен случай, придобити от адентия. Това зависи от времето и причините, поради които е възникнало заболяването. Освен това, има адентия постоянни и временни зъби.

Истинската вродена патология се диагностицира в случай, че липсва зъбни зачаток. При това, за една сложна форма на заболяване е характерно забавяне във времето на никнене на млечни и сливане на съседни корони.

Адентия е от следните форми:

 1. Изключително рядко се среща при пациенти с начална форма на нарушение, което е следствие на нарушения в развитието все още е в процес на ембриона. При това на плода могат частично или напълно да отсъства зъбни наченки.
 2. Вторична форма на заболяването е характерно за хора в напреднала възраст и е следствие на кариес, поради заболявания или механична травма.
 3. Пълна липса на зъби – това е доста рядко явление, но ако инсталацията на имплантите са необходими в двете челюсти, експерти често се отстраняват всички запазени зъби.
 4. Най-често срещана форма – за частична адентия, тя наблюдава при всички деца в периода на смяна на млечните зъби и при възрастни, в случай на незачитане на правилата за хигиена на устната кухина. Както и при липса на профилактика и навременно лечение.

От броя на липсващите зъби зависи диагностирование частично или пълно адентии. В този случай за последната се характеризира с пълна загуба, а при частично отделно или групово загуба на до 10 на зъбите. Ако сумата е над 10, а след това се диагностицира мултиплен форма. При загуба на една челюст до 15 зъбите се празнува частична вторична форма на заболяването.

В медицината вторична частична адентия също има няколко категории:

 • за първата е характерно наличието на двустранното концевого на дефекта;
 • при втория се наблюдава едностранно клас дефект;
 • при третото е налице едностранно включен дефект;
 • четвърти клас се диагностицира в случай на челен включен дефект, за който е характерно липсата на предни зъби.
READ  Трън емайл или флуороза на зъбите: причини и лечение

Често класове и подкласове са комбинирани. Освен горните класове се празнува асимметрическая и симметрическая загуба на зъбите.

Причини и причинители

Точната причина за развитие на заболяването се нарече много трудно, тъй като болестта към днешна дата не са напълно изучени. Има версия, че раждането патология започва още в периода на формиране на плода, всъщност в този момент се случва образуването на корените на зъбите и нарушаване на развитие эктодермального шев.

Срещат се случаи, когато адентия се появява на фона на внутриутробных заболявания на ендокринната система и по наследственному фактор.

Много по-често възниква вторична форма на болестта, и тя може да се прояви по няколко начина. Според статистиката загуба на зъбите може да доведе до:

 • развитие и липсата на лечение на кариес;
 • ненавременно или пълна липса на лечение на други заболявания, които са отговорни за разрушаването на зъбната редица (по-често заболяване на венците и пародонтит);
 • патология, които допринасят за влошаване на общото състояние на човека и реорганизация на работата на организма;
 • често причината е възрастов фактор, въпреки факта, че за 60 години при много хора, които се появяват множество проблеми със здравето, включително страдат и зъби;
 • най-често механичен фактор, така че загубата на зъбите може да бъде предизвикана от силен удар;
 • и разбира се, важна роля играе наследствен фактор.

Характеристики на симптоматиката в зависимост от формата на

Диагностика на развитието на аномалии по себе си е доста просто, тъй като загуба на зъби да не забележите, че е просто невъзможно. Освен визуална характерните също може да празнува нарушенный захапка, бръчки в устната кухина, грапавост на зъбите, както и пространствата между тях.

Ако отпред падат зъби, а по-късно може да се наблюдава западание бузите и горната устна. Също развитието на патология може да доведе до сериозни проблеми с говора.

Като цяло за всяка форма на адентии, присъщи на своите симптоми, така се отбелязва следната клинична картина:

 1. При частична форма липсват някои зъби, в този случай е в дъвченето, се появяват неприятни усещания, проблеми с говора, проблеми при откусывании и пережевывании храна и активно се празнува на пръски слюнка.
 2. При пълната форма на заболяването липсват всички зъби. При това се наблюдава промяна на формата на лицето, около устата се появява цяла мрежа от бръчки, а също така се отбелязва смяната на речта. Също така се случва изтъняване на костната тъкан и на пациента трябва да се откаже от твърда храна, а това води до недостиг на витамини в организма.
 3. В момента, стоматолози и се откроява относителната пълна адентия, при нея някои зъби остават на своите места, но подлежи на пълно премахване поради силното увреждане на общия ред.
 4. Пълна начална форма се характеризира с нарушение в работата на лигавицата. На рентген при пълна форма на заболяването не се вижда дори наченки на зъби. Ако някои зъби прорезаются, тогава между тях се наблюдават големи интервали. Често симптом на тази форма на образование е скрит в челюстната кост или прикрытого венеца не прорезанного на зъба.
 5. Вторичната се проявява загубата като частично и пълно. При това се наблюдава промяна в скелета на лицето, се появяват проблеми при дъвчене и откусывании храна. Вторичната форма се придружава от влошаване на дикции. Ако се наблюдава частична адентия, а при този на останалите зъби започват да се сменят, изчерпване на костната тъкан, а при консумация на твърде студена или топла храна се появява дискомфорт.
READ  Ершики за скоби: избор на оптимална четки

Диагностични критерии

Адентия – това е доста сериозен проблем и за диагностициране на тази патология може само специалисти, с помощта на съвременни методи. Разкриват наличието на проблем и да се намери начин как да се отървем от него могат да терапевти, хирурзи, ортопеди, имплантологи,

ортодонти и пародонтологи.

За диагностициране е необходимо история като, преглед при специалист, пальпаторное проучване и сравнение на зъбен и хронологичния възрастта.

При наличието на локален дефект в момент, когато срокът на начални вече излезе, специалистите прибягват до наблюдението на внутриротовой рентгенография.

В случай на подозрение на множествена или пълна форма, се извършва ортопантомография или панорамна радиография. Също така, при необходимост, пациентът минава компютърна томография тмс или рентгенографию.

Модерна дентална практика

За да се лекува частична форма адентии експерти използват несъемные и подвижни протези.

Протезирането е основен метод за корекция на зъбната редица. Такъв метод се използва в случай, ако липсва един зъб. Ако се наблюдава загуба на няколко провеждане на процедурата много по-трудно. В този случай се използва вече в една или друга ортопедична конструкция.

Метод за протезиране се използва и при пълна липса на зъби. При това се използват и прилагат, като несъемные, така и подвижни модели на зъбни протези. В случай, ако се използва първият вариант, след това непосредствено преди процедура е необходима инсталация на имплантите, които ще изпълняват функцията на своеобразна опора.

Сменяеми пластмасови плочи, използвани при пълна вторична адентии. Използва се често този метод на корекция за хората от по-високата възрастова група. Прилагането на плочи – това е доста удобно, защото можете да ги теглите и извършвате почистване. Протези може да се извършва и за деца от четири години, но това може да предизвика нарушения в развитието на костната тъкан.

В някои случаи могат да се наблюдават някои трудности. Например, при нарушения в развитието на костната тъкан, фиксиране на протезата ще бъде недостатъчно. Освен това, при някои пациенти се отбелязва алергична реакция към материалите, които се използват по време на протезиране. В такива случаи се прилага модерна дентальная имплантиране.

READ  Като свикне с подвижна зубным протезам: мнения и коментари

В днешно време се различават няколко техники на имплантиране:

 1. Класическа двухэтапная имплантиране – това е метод, който се използва при частична и пълна загуба на зъбите. Процедурата е възможно дори и в случай, че зъбите отсъства в продължение на дълго време. При това може да се наложи натрупване на костна тъкан, нейното възстановяване в продължение на няколко месеца и след това се извършва временна имплантиране. Само след като зъбните импланти корен, се определя постоянна конструкция. Този метод има вече доста дълго време.
  Ако се наблюдават подвижни или разрушени зъби, а след това се прилага одномоментная класическа имплантиране. Но тази процедура не е възможно във всички случаи, пред нея може да се наложи месечен курс на лечение.
 2. Експресна имплантиране предполага използването на цял комплекс от технологии за възстановяване на зъбите. При това се използват зъбните импланти. Често се използва този метод при пълната форма на адентии. Тъй като е възможно поставянето на импланта под ъгъл, това дава възможност за заобикаляне на атрофированные парцели на костна тъкан и да се фиксира конструкцията максимално здраво. Но, въпреки ниво малко травматичности веднага постоянен алвеолата не може да се установи, за начало се използва временен мост на 2 или 3 години и едва след това постоянен, който притежава надеждност и эстетичностью.
 3. Въпреки факта, че мини-имплантиране на малък от предходната техники, тя има своите предимства. Използва тази възможност, за да подвижна конструкция крепилась по-надеждни. При това се използват тънки и малки еднопосочни зъбните импланти, определянето на които става чрез пункция на тъканите, нивото на травматичности в този случай е минимална. С течение на времето се случва проседание протези, затова срокът им на експлоатация не надвишава 10 години.

Превантивни дейности

За да се избегне развитието на адентии при децата, на първо място трябва да бъдат създадени благоприятни условия на етапа на ембриона. Освен това, важно е да се следи за времето на никнене на млечни зъби не са се увеличили. За да разкрие патология на ранен етап трябва поне веднъж годишно да посещават зъболекар.

За да се избегне развитието на вторична форма на нарушение, и изисква постоянен прегледи при специалист и спазването на всички хигиенни норми. При частична загуба на зъби трябва да протезиране, тази мярка ще позволи да спре загубата на зъб по-късно.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00074 sec