Чувствителни зъби, – какво да правя? Виж отговорът тук!

Чувствителни зъби, – какво да правя

За повишена чувствителност на зъбите е чувал почти всеки човек, тъй като много хора трябваше след това да премине. Обикновено явление е съпроводено от болезнени усещания, възникващи под действието на някои дразнители. Възпаление възниква при консумация на някои храни, сред които е твърде гореща, студена или солени храни. Също така болката може да се появи при механично въздействие (почистване на зъбите, се докосва до зъбите върха на езика и така нататък). Това Явление не е приятен, затова при появата на първите симптоми, трябва незабавно да се пристъпи към лечение.

Най-важните причини

Гиперестезия или, както мнозина са свикнали да наричаме, повишена чувствителност на зъбите възниква единствено на живи зъби на повреден емайл. Но също така гиперестезия е присъщо на зъбите, които имат голи чувствителни райони.

За най-често срещаните причини за чувствителни зъби се дължи на:

 • лоша обмяна на веществата;
 • климакс;
 • токсикоз при бременни жени;
 • развитието на ендокринни и инфекциозни заболявания;
 • последиците от някои стоматологични процедури (механична обработка на зъба под коронку, избелване на зъбен реда);
 • прекалената натоварване на дъвченето част на зъбите, благодарение на което те много бързо се заличава;
 • наличието на заболяване на венците или зъбите;

 • вредни навици (тютюнопушене, например, се отразява негативно на цялата устната кухина, а не само на зъбите);
 • прием на някои медикаменти;
 • употребата на агресивни напитки.

Голям списък от причините е доказателство за това, че от тази болест не е застрахован никой и заболяване може да се появи при всеки. За това не трябва да правите нищо свръхестествено, просто можете да си миете зъбите «неправилна» паста или да се консумира прекалено гореща или студена храна.

Забележка! Възрастта на пациента се играе далеч не последната роля, тъй като според статистиката повече от всеки втори човек на възраст над 25 години има дефекти на зъб или зъби. В замяна на това, те отварят вратата към повишена чувствителност. На възраст от 25 до 50 години този брой се увеличава на 100%.

Диагностика гиперестезии

Предвид това, че са чувствителни зъби, най-често действат като някакъв стоматологично заболяване, преди да се пристъпи към лечение, зъболекар задължително трябва да се гледа на пациента. Въз основа На резултатите от този преглед лекарят и се назначава подходящо лечение.

Често при повишена чувствителност на зъбите могат да замечаться по-малки щети, които обикновено са видими с невъоръжено око. Също така тази болест може да бъде придружена от възпалителни процес на венците. Но симптомите се появяват далеч не винаги, защото в такива случаи, лекарите са принудени да рентгенографию. Тази процедура позволява да се идентифицира заболяването, след което зъболекар определя оптималния метод за лечение.

Начини за намаляване на чувствителността

Започва се спазването на диета. Ако зъбната емайл реагира на студено, сладко или кисело, след което пациента трябва да се откажат от такива продукти. В състава на газировок, пресни сокове се съдържат агресивни киселини, които развалят зъбния емайл. Не се препоръчва да се комбинират топли и студени храни, така че да бъде ухапване от горещо кафе, сладолед, не си струва.

Намаляване на чувствителността помагат на различни средства, като се започне разтвори и лакове, а завършва с эликсирами и зубными пастами. Зъболекари, обикновено се предписва на комплексна терапия, която не трябва да включва само местните въздействие. Както вече беше отбелязано по-рано, гиперестензия може да бъде един от симптомите на друго заболяване. Ако е така, то първо трябва да го излекува. Помислете средства, използвани за отстраняване на свръхчувствителност.

Аптечные лекарства

Има доста лекарства, аптеки, позволяващи да се борят с това заболяване. Всеки от тях е различен свойства, състав и, разбира се, цената. По-долу са представени най-честите лекарства, които се препоръчват от лекарите.

Таблица. Ефективни лекарства срещу гиперестезии.

Име на лекарството, снимка Описание

Стоматологичен гел, който след като попадне в чувствителната област на повърхността на зъбите създава специален филм, предотвращающую развитието на кариес и снимающую симптоми гиперестезии. Лекарството се състои от калций и флуор, което е много полезно за здравето на зъбите.

Още един препарат, който се прилага върху засегнатите участъци на емайла. Съдържа и много полезни минерали, поради което дава възможност за предотвратяване на много заболявания. Лекарите препоръчват да си миете зъбите и внимателно измийте устата си, преди прилагането на медикамент.

Популярната паста за зъби, която е специално изработена за пациенти, страдащи от повишена чувствителност на зъбите. В качеството на активното вещество, което действа калиев нитрат. Той е основното действие и предпазва зъбния емайл. Трябва да използвате President Sensitive като основна паста за зъби, но прави при това малки прекъсвания, така че тялото не е свикнал с нея.

За разлика от други лекарства, които предимно се предлагат под формата на пасти и гел, Декстраназа – това е таблетированный медикамент. Таблетките трябва да се рассасывать, периодично сплевывать в мивката слюнка. Продължителността на терапевтичния курс – 1 месец. Изключително не се препоръчва да се съчетаят Декстраназу с други лекарства, подобни действия.

Низкоабразивная паста за зъби, използвана срещу гиперестезии. Като активна съставка действа на стронциев ацетат, благодарение на който отстрани има болката и успокояващи свойства. След употреба на паста за емайл остава защитно фолио за подобряване на проникване в повърхността на зъбите флуор.

Други методи

За лечение на хипертония и успешно се прилага електрофореза – медицинска процедура, по време на която се използват лекарствени вещества заедно с покритие ток. И при тази процедура, лекарите често се използва импулсен ток. Такова въздействие на организма позволява да се намали чувствителността на зъбите за по-кратък период. Най-често при электрофорезе се използва калциев глюконат. В такъв случай продължителността на лечебния курс не трябва да надвишава 12 дни, а продължителността на всяка процедура е 20 минути.

Също така при электрофорезе лекарите често използват специален фторирующий лак – Белак-F, използван не само при гиперестезии, но и за лечение на зъбния кариес. В състава на препарата влиза калий флуорът, хлороформ, йони флуор. Тази комбинация от полезните вещества, помага за укрепване на зъбния емайл, което намалява тяхната пропускливост.

Народна медицина

Много не вярват на традиционната медицина, предпочитат да се лекуват изпитани народни средства за защита, в състава на които влизат натурални съставки.

Свали чувствителност на зъбите също може да се благодарение на правилен използването на народни средства за защита. Те могат да се прилагат както поотделно, така и заедно с други лекарства.

 1. За да приготвите лечебен разтвор, трябва да се смесва в една купа 150 мл чиста вода, 7 капки масло от чаено дърво и същото количество масло от евкалипт. Топлинно средство използвайте за изплакване на устата. Желателно да се повтаря процедурата на всеки няколко часа, за да се постигне максимален ефект при лечението. Повече от няколко дни изплакване на чувствителност на зъбите значително ще намалее. Още хоросан предотвратява образуването на плака.

 2. Бодил често се прилага в народната медицина, поради своите обезболяващи свойства. За приготвяне на отвара да се налива 200 мл вода, 1 супена лъжица. л. билки от репей и се вари 4 минути. След инфузия и отвара трябва да се прецежда през няколко слоя марля, за да премахнете остатъците от растенията. След охлаждане изплакнете устата в продължение на ден след хранене.
 3. Оставя в 200 мл вряла вода 2 ч. л. билков събиране, приготвени от маточина и лайка. Прецедете инфузия и изплакнете им на устната кухина след всеки прием на храна. Този инструмент притежава успокояващи и антисептични свойства.

Без значение използвате традиционни средства или лекарства — преди лечението задължително трябва да се консултирате с вашия лекар. Трябва да запомните е, че чувствителните зъби могат да бъдат следствие от някакво друго, по-сериозно заболяване, така че да се избегнат усложнения трябва да се консултирате с вашия стоматолог.

Как да се предотврати рецидив?

За да се избегне гиперестезии, трябва да се спазват мерките за профилактика, сред които:

 • хигиена на устната кухина. Тук се отнася не само за правилното и редовно почистване на зъбите, но и избор на подходящи пасти за зъби, в състава на които не трябва да присъстват абразивни частици. Факт е, че редовното почистване на абразивни пастами води до разрушаването на зъбния емайл;
 • използването на четка с гъвкава четка. В противен случай могат да наранят венците или зъбите;

 • дневната дажба също трябва да бъдат преразгледани. Трябва да добавите повече продукти, в чийто състав влиза калций и фосфор. От употребата на кисели сокове, плодове и плодове е препоръчително да се откажа — ако не напълно, то поне да се ограничи тяхното количество;
 • посещавам кабинета на стоматолог трябва не по-рядко от два пъти годишно. Дори ако нямате никакви стоматологични заболявания, да отидат на лекар все още ще трябва. Това ще позволи да се поддържа здравето на устната кухина и идентифициране на различни заболявания още в ранните етапи на развитие;

 • отказ от вредни навици. Това се отнася не само от тютюнопушенето или пиенето на алкохолни продукти. Има много навици, благодарение на които пастата за емайл може да повредиться — например, отваряне на бутилки със зъби, любов към семечкам или раскусывание орехи. Всичко това ще доведе до увреждане на емайла, което в крайна сметка може да доведе до гипертензию или други дентална патология на характера.

За по-бързото и ефикасно лечение на зъболекар, след провеждането на всички необходими прегледи, ще вземе най-подходящото средство за пациента. Това може да бъде неабразивная паста за зъби и разтвор за изплакване или хапчета. Подбрано лекарство помага за намаляване на чувствителността на почти веднага и пациентът вече няма да се страхува да се пие горещо кафе, да яде сладолед. Но ако човек реши какво да правите самолечение, а след това резултатът може да е съвсем друг и за хипертония ще добави нови, по-сериозни заболявания на устната кухина.

Видео – Как да се вдигне на чувствителност на зъбите

READ  Обрив на небето и пъпки в устата и на устните: - различни причини, разни лечение

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00102 sec