Детето скърца със зъби в съня си – причините за това явление и начини да го отстранят

Паста за шлайфане, наричан в професионална среда бруксизмом, рядко оставя безразлични родители, и това е правилно. Това явление, в повечето случаи специалистите смятат за патология, която изисква своевременно коригиране.

Какво представлява скърцане със зъби при деца и каква е неговата опасност

Скърцане със зъби – това е плътен прикусывание на зъби в съня период и придружаващ процес характерен скърцане. Такива явления рядко са продължителни, най-често те се ограничават до максимум 10 секунди и се проявяват като веднага след заспиване, така че при дълбок нощен сън. Както твърди статистиката, патология се диагностицира при 1-3% от децата от различни възрасти.

Веднага трябва да се отбележи, че пропуснете възникнали през нощта пристъпи не може в никакъв случай, надявайки се на самоустранение заболяване. В резултат на това дори кратък триене зубиков дете един за друг ще им износване, започват да се образуват пукнатини. Негативните промени се наблюдават и в общото състояние се дължи на скока на гръбначен и на маточната мускулатура. Често детето се оплаква от главоболие и зъбни болки. При липса на лечение на ранен етап патология започва да протече в тежка форма, опасна развитие на кариес на зъбите, пульпита и пародонтит.

Защо се случва това?

Достатъчно често, когато чу, че детето е силно скърца със зъби през нощта, родителите намират единствената причина за заболяване под формата на глистной нашествия и, без да се консултира с със специалист, придобиват лекарства, унищожавайки обезпаразитяване. Но след проведения курс на лечение положението не се променя към по-добро.

Факт е, че до такова заключение най-често е погрешно схващане. За да потвърди своите опасения, преди закупуване на скъпоструващи лекарства трябва да положи съответните тестове, тъй като бесконтрольный прием антиглистных средства е опасно отравяне на целия организъм. Специалисти говорят за следните вероятни причини за нощно естествена светлина чрез стриване зъбите при децата.

Какви са другите причини за естествена светлина чрез стриване със зъби по време на сън през деня и през нощта?

Разстройство на нервната система

Поради прекалена крехкост на детската психика детето често сериозно се преживява, защото на ситуации, в които възрастни изглеждат незначителни. Това може да бъде проблем в градината, смяна на мястото на пребиваване, появата в семейството на още едно дете или началото на учебния процес в училище. Патология провокира не само негативни, но и твърде будоражащие дете положителни емоции. Затова е важно да не се претоварвайте нарастващото човек емоции, дозиране впечатления.

READ  Какво да правя, ако гноится е дупката и венците около дистанционно зъб?

Емоционална нестабилност може да доведе и до нарушения на съня, които, от своя страна, провокира паста за шлайфане. Учените са склонни да се разглежда като нарушаване на един паралел с сомнамбулизмом и кошмари. При наличие на тревожни симптоми трябва незабавно да се покаже на детски педиатър-невролог, който ще ви помогне да коригира ситуацията.

Нарушение на привеждане в съответствие хапят и други патология челюстно-лицева апарат

За диагностициране на вродени аномалии на структурата на челюстта може да е детски ортодонт. Важно е да се започне корекция аномалии привеждане в съответствие хапят в ранен стадий при дете на 3 години, в противен случай може да започне необратим процес на унищожаване на дентина, за да се развие възпаление на тъканите на пародонта. Друго усложнение е анормален растеж на зъбите.

Хиперплазия на аденоиди

Често патология е свързана със силния ръст на аденоиди, така че очевидно назална конгестия, детски и затруднено дишане трябва да се консултирате с ЛОРом.

Начални зъбите

Дори едно дете на 1 година понякога плаши родителите на нощното зубным скрежетом. Причината стават създаващи дискомфорт прорезывающиеся зъби, възникващи при този сърбеж на венците, премахване на който бебе се опитва да инстинктивно стиска десенки и се почеса по един за друг.

Наследствен фактор

Често това явление се наблюдава при деца, чиито родители в детството си са страдали подобно нарушение. В повечето случаи патология се проявява при момчетата.

Причините естествена светлина чрез стриване зъбите при детето в съня си, ще откриеш лекар, педиатър.

Какви вварианты лечение съществуват?

Отстраняване на проблеми в повечето случаи се случва доста успешно, ако родителите използват интегриран подход, като се вземат предвид препоръките на специалистите, не липсва нито един елемент терапия. Започнете лечението нужда от посещение при зъболекар или детето на невролог, който ще даде оценка на състоянието на детето.

Терапия при зъболекар и невролог

На консултация при детски невролог лекар ще ви определи причината за нощно естествена светлина чрез стриване зъби и да изберат правилната тактика за общуване с бебето, за да се избегне негативния фактор. Участие на зъболекар трябва да изберете предпазни, предупредителни ранно износване на емайла.

Обикновено се предлага придобиване на бебето специална капы, допринася за облекчаване на мускулно напрежение и отслабване на болезнените усещания, които често съпътстват тази патология. По препоръка на лекар пъпка може да се облича на дневен или нощен период. Това възпитателно тела е необходимо и за предотвратяване на стираемости на зъбите, нормализиране на състоянието на дъвкателните мускули.

READ  Дентофобия-причини, начини за лечение, съвети терапевт

Общи препоръки

Заедно с професионален ортодонтическим и неврологично лечение е препоръчително всеки ден да правя с детето си специални упражнения, като се започне с най-простите – периодично сжимания в период на събуждане на устните при разжатых зъбите.

Друго ефективно упражнение за намаляване на судорожной активност е употребата на дъвчащи бонбони. Детето от предучилищна възраст може да се обясни, как правилно да отпуснете мускулите на челюстите, за да се предотврати рефлекторного компресия на зъбите в нощен период.

Добра тренировка челюстно-лицева апарат е, че редовната консумация на дете в храната твърди плодове и зеленчуци (зеле, моркови, ябълка). Постоянно нагружение дъвкателните мускулите по време на деня ще осигури постигането на положителен резултат под формата на намаляване на нощна активност, както и премахване на естествена светлина чрез стриване. За максимален ефект е временно се изключва от диетата на детето захарта и храни, които в големи количества се намират животински мазнини, оцветители. Недопустимо е употребата на заведения за бързо хранене.

Фиксирай резултат помагат на витамин с-минерални комплекси, сред компоненти, които се намират магнезий, калий, витамини от групата Век Като проучванията показват, недостиг именно на тези елементи става провоцирующим фактор за повишена судорожной активността на дъвкателните мускулите по време на сън за детето на 2 години.

Важен момент е на правилната подготовка за сън. Занимания преди лягане, директно оказват влияние върху психологическото състояние на бебето през нощта.

Затова при наличие на такъв проблем като скърцане със зъби е препоръчително да се изключи за няколко часа преди сън, твърде емоционални и динамични игри, заменяйки ги с настраивающим на спокойствие в четенето на книги, събиране на снимки от играта завладява пъзели.

Час преди да отпътува за сън спрете приема на храна и напитки, позволявайки на бебето само на обикновена вода, така че трябва да осигурим на детето качествено вечеря в течение на времето, така че той не изпитва чувство на глад. Такова ограничение е свързано с възможността за пренапрежение на мускулите на челюстта се дължи на активната работа на храносмилателната система.

Друго задължително условие е спазване на правилен режим на деня. Силно уморени за ден на дете, което, освен това, по-късно отива да спи, повече е изложен на риск от развитие на патология. Ако отбелязани негативни промени, могат да се прехвърлят време на полагането на час по-рано, е анализ на състоянието на бебето през нощта.

READ  Боли мъртъв зъб съд - причини и начини за справяне с болката

При липса на естествена светлина чрез стриване си струва да се направят съответните изводи и да коригира режим ден на дете.

Повече общувайте с детето си. Важно е да се осигури близък емоционален контакт с детето, за да се получи ясна картина на разяждащи го моменти. Ако бебето не може да предаде своите усещания в разговор, трябва да се прояви към него максимално внимание, показвайки само с благост и доброта. Може би, допълнителни грижи ще му помогне да преодолее вътрешната бариера, и състоянието постепенно се подобрява.

Профилактика

Както твърдят специалистите, скърцане със зъби по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. Затова трябва да се помни за ефективните методи за профилактика и постоянно да ги прилага на практика:

  1. Брой стресови ситуации в ежедневието на детето трябва да бъдат сведени до минимум, така че детето почувствах стабилност;
  2. Преди лягане изключени активни физически действия. Най-добрият вариант за забавление е слушането на лека музика, четене на любимите си книги, приемането на релаксираща топла вана, която има положително въздействие върху състоянието на нервната система и на организма като цяло;

  3. Важно е да запомните за правилното хранене. Децата трябва да се ограничават в яденето на богати на въглехидрати храни;
  4. При наличие на тревожни симптоми не позволите на негативните неща помага за релаксация на челюстите с помощта на топъл компрес. Също така, можете да опитате да се дава преди лягане на детето се твърди зеленчук или плод, с акцент върху вкусовите предпочитания на бебето.

Може би изгорял в навечерието на тръгване за сън мускулите на челюстта настроятся на почивка и не ще да показват активност през нощта.

Спазвайки тези прости съвети, можете да защитите детето си от развитие на опасна патология, която може да доведе до необратими последствия и нарушаване на развитие дори и на постоянните зъби. Важно е да се реагира на най-малките тревожни симптоми, като проявява максимално търпение и грижа.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec