Диагностика на пародонтит — от събиране в медицинската история до завземането на специални проби

Пародонтит се отнася до възпалителни заболявания на устната кухина, при което настъпват промени в състояние на тъканите на пародонта. Болестта може да даде на пациента, на много неудобства, особено на тежки етапи, когато е възможно само поддържащо лечение.

Затова е много важно своевременно диагностика на пародонтит и диференциация от други болести, които са подобни на клиника, в самото начало на неговото развитие.

История като

Първото нещо, което прави зъболекар, когато вижда на пациента – събира анамнеза. Лекарят посочва следните данни:

 • наличието на общи соматични заболявания, например захарен диабет, хипертония, бронхиална астма;
 • по-ранни прояви на заболявания и честотата им;
 • прояви в последно време;
 • как се провежда ежедневна хигиена на устната кухина;
 • полноценность диета;
 • професия;
 • оплаквания на пациента.

Определяне на тежестта на заболяването в клиника

След събиране в медицинската история започва щателна проверка на цялата устната кухина. За всеки от етапите на пародонтит ще се характеризира с техните проявления:

 1. Болест с леко течение. В този случай пациентът има чувството на дискомфорт в устната кухина. Появява се кървене на венците по време на ежедневното почистване на зъбите, при консумация на твърди храни. Десневой край и папили между зъбите изглеждат цианотичными. Главен признак е наличието на болестно джоб с дълбочина до 4 мм. Зъби още неподвижен.
 2. Заболяване със средна тежест течения. При пародонтите средна степен на кървене десневого край ще бъде малко по-високо. Появява се постоянна неприятна миризма от устата, а зъбите стават подвижни и в хоризонтална посока. Венци отечны и гиперемированы. При зондировании се определят пародонтални джобове, с дълбочина 5 мм.
 3. Тежък стадий. Тази степен на тежестта се характеризира с нарушение на дъвчене и последните зъби, които са във всички посоки. Също така ще выявляться признаци на възпаление десневого край. Патологични джобове са на дълбочина повече от 5 мм. Достатъчно често в тях може да се открие гнойное отделяемое.
READ  Лейкоплакия на устната кухина: на две крачки от рак

Във всички случаи ще присъства на зъбните отлагания.

Премерване На Шилер-Писарева

Това проучване се основава на боядисване на гликоген, откладывающегося при възпалителни процеси в областта на пародонта, с разтвор на йод. В зависимост от интензивността на оцветяването се определят степен на възникналите промени.

Колкото е по-ярко, толкова по-изразено възпаление. За оценка използва следната градация:

 • соломенно-жълт цвят – липсата на възпаление;
 • светло кафяв цвят – слабото възпаление;
 • тъмно кафяв цвят – силно възпаление.

Премерване на Шилер-Писарева не е специфично. С нейна помощ може да се определи динамиката на текущо лечение.

Пародонтальный пощенски код

Този индекс позволява да се вземат предвид всички признаци на заболяване на пародонта.

Дипломиране оценки:

 • 0 – пълна липса на климата;
 • 1 – лесен за възпаление на венците;
 • 2 – възпалителни промени на венците без периодонтално джоба;
 • 6 – появата на периодонтално джоба си, придружена от увреждане на функционирането на пародонтоза, зъб при него не се движи;
 • 8 – влошаване на състоянието пародонтальных тъкани изрази силно, и зъбът започва да се измести от мястото си.

Се оценява състоянието на тъканите около всеки отделен зъб. Изчисляването на индекса се извършва по следната формула: PI = сумата от всички предлагани оценки/ общ брой на зъбите.

Тълкуване на резултатите:

 • 0,1–1 – начално увреждане на тъканите;
 • 1,4–4 – средната степен на тежестта;
 • 4-4,8 – тежко рамките на заболяването.

Тест по Кулаженко

Използва се за определяне на устойчивостта на капилярите за действие на вакуум. В процеса на изследване се прилага апарат Кулаженко. Той води до образуване на хематом на венеца, от времето на появата на която и показват степента на увреждане на стените на кръвоносните съдове.

READ  Хлорофиллипт - хапчета - маслен разтвор - Инструкция

Нормални стойности:

 • размерът / видът на предните зъби – с 50-70;
 • премоляры – 70-90 c;
 • долните моляры – 80-100;
 • горните моляры – 80-90 с.

Образуването на хематом при пародонтите се случва в 8-9 пъти по-бързо.

Инструментални и други методи за научни изследвания

Един от най-информативни изследвания при пародонтите е панорамна радиография или ортопантомография. Рентгеново изследване позволява най-точно да се оцени степента на промяна на костите и изясняване на диагнозата.

При лека степен на пародонтит резорбция межзубных дялове е 1/3. Средната степен е свързана с намаляване на броя на зарове до½. При тежко протичане на болестта кост липсва вече на 2/3.

Измерване на дълбочината на патологични джобове и позволява да се определи степента на увреждане на тъканите. За това се използват bellied градуированный сонда, гуттаперчивые щифтове и контрастни решения.

Информативна ще биопсия на тъкан на венците. В резултат ще се получи точна диагноза, който ще потвърди промените, съответните ревматическим, генетично и автоимунно заболяване.

За по-голяма ефективност на лечението се извършва микробиологическое и цитологическое проучване на съдържанието на зубодесневых джобове. По същия начин се определя степента на промени, възникнали в тъканите на пародонта.

Проучване състава на течности венците ще даде представа за выраженности възпалителни явления. Голямо количество имунни клетки говори за далеч зашедшем процес.

Диференциална диагноза

Диференциална диагностика на пародонтит е необходима със следните заболявания:

 1. Възпаление на венците. В този случай е общ знак ще възпаление десневого край. Разликите ще бъдат видими за рентгенограмме. При стоматит загуба на костна плътност и развитие на пародонтальных джобове няма.
 2. При пародонтит липсват патологични джобове и признаци на възпаление. Се случва само да се грижи костната тъкан.
 3. Преждевременната атрофия на костната тъкан. В този случай промените ще бъдат младите хора. Възпаление на тъканите на пародонта липсва, а намаляването на костната тъкан става равномерно.
READ  В кои случаи е отстранен зъб? Разгледайте подробно тук!

Диагнозата да се постави достатъчно лесно. За това трябва внимателно да се събират анамнеза и извърши пълна проверка на пациента.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00104 sec