Диагностика пульпита — как да разпознаем заболяването, определят нейната форма и вид

От усещания, до решаване на пътуването от хиляда часа.

Отишли в миналото времената, когато на зъболекар «всички извади» на зъб при поискване на пациента, като се фокусира изключително върху усещанията на последния.

Стои сега на подходяща височина модерна дентална диагностика позволява своевременно и вярно да се определи не само вид пульпита, но и му стадий, което намалява броя на случаи от погрешно изтриване на здрави зъба.

Въпреки това, въпрос на запазване на зъбната повърхност в жизнеспособном състояние след развитие в нея на възпалителния процес – пульпита, все още не е решен. Депульпирование зъба остава в този момент единственият начин да спаси пациента от непоносима болка, а болния орган – от бавно, но необратимо унищожаване. За времето, отпущенное на неговото идване безполезни, изтича бързо.

Първо, не всеки, който страда зъбната болка може да усетите в пълна степен на (поради дали висок праг на толерантност към нея,

наличието ли патологични навици като алкохолизъм или друга причина). На второ място, не по-малко от часта и силна още психологическа настройка миналото: нека боли, само на каквото и да видят по дентална тренировка и няма да се чуе звука на нейната работа.

Въпреки това, когато се истерзанный болка все пак се решава да стане пациент на стоматолога. Но дотогава той вече не е в състояние точно да посочи източник болезнени усещания – изглежда, боли навсякъде.

Диагностика пульпита на база усещания на пациента е невъзможен, не само в този вариант, когато «наболело», но и в случай с деца, алкохолици, лица, страдащи патология на възприятие на болката, наркомани или хост силни обезболяващи и сънотворни.

И тогава необходимата става помощ инструментални и други методи за диагностика и диференциация на пульпита от подобни клиника заболявания.

История като половината от диагнозата

Педантична събиране на информация, предхождащ инструментални методи за изследване, не само важен, но и абсолютно необходим етап от диагностичния процес.

Защото по никакъв друг начин е невъзможно да разбера естеството на усещания на пациента, тяхната честота и зависимостта от външни фактори, както и състоянието на организма, началото и продължителността на болезнен период, го первичность или наличието на епизоди в миналото.

Не разчитат твърде много на оценка на съответствието на усещания при ниски (или детската) ниво на развитие на нервната система и интелект на пациента, трябва да се приобщим към процеса на поставяне на диагноза на роднини и ухаживающих лица.

В останалите варианти на зъболекар, установи:

 • очакваното разположение на зъба – източник на болка;
 • максимално възможно точното време на появата и продължителността на първия болка регионална инфаркт;
 • очакваната причината за появата на заболявания: травма, стрес, повтарящи се хронични заболявания, преохлаждането, предшестващ лечение (включително стоматологична намеса);
 • как се случва негативно облекчение на болката (самопроизвольного или от прием на лекарства);
 • динамиката на развитие на остро състояние (наличие на «светли» периоди, или непрекъснатост на болезнени чувства, с увеличаването на болката или я стабилизация дотук ниво).
READ  Признаци на заболяване на венците - причини, симптоми и лечение на болести на венците

Като се има предвид, че в дял на хронични пульпитов съставляват 62% от всички случаи, зъболекар разбере динамиката на потока на хроничен процес и неговите характеристики.

Ролята на първичен преглед и изследвания клиника

На края на събирането на анамнестических данни идва ред за оценка не по-малко важни данни физикального изследвания:

 • разглеждане;
 • палпация,
 • перкусия;
 • зондажа;
 • проведени температурни тестове.

Проверка констатира наличието на зъба кариозной кухина (и на резултатите от нея на по-ранната обработка) или щети от различен характер, или пък го интактность.

Пальпация и на ударни инструменти са в състояние да разкрие източник на болка, което предизвиква определено място неприятни усещания, или да влоши болката вече съществуващите, или отхвърли предположението за поражение именно на този зъб.

Наблюдение позволява да се установи увреждане на емайла, кариозный ход и да се определи посоката си, както и наличието и дълбочината на кухината, формирана в по-дълбоко разположени на меките тъкани.

Температурни проби служат като тест за чувствителност на зъба към промяна (повишаване и понижаване) на температурата.

Извършване на всички означенных манипулация позволява предварително да се оцени състоянието на евентуално засегнатия зъб и да направи план за следващите обезценка диагностични инструментални изследвания.

Диференциация на вида пульпита по клинични черти

Предполага характер преминаващ в зъба възпалителен процес, а означава и да разкрие категория пульпита, вече можете да свойства на испытываемой пациента болка.

Ако при остър очаговом случаи тя проявява себе си краткосрочни болевыми гърчове с дълги «светли» периоди и реалност за пациента твърдо да посочи източник на болка, тогава, когато диффузном остра болка монтаж в легнало положение, а самите припадъци се различават голяма дължина.

Гангренозный пульпит освен интензивни болки, провоцируемых прием на горещи храни, дава от себе си миризмата на гнил характер дъх.

Навреме се определи ретрограден пульпит (с началото на възпаление в областта на апекса на зъба при гематогенном заносе инфекции) най-трудно, защото заболяване, протекающее без симптоми, след като дълго време «изведнъж» се представя едновременно унищожаването на няколко зъба.

При хроничен фиброзном пульпите усещане за болка, по-рядко показват себе си, като правило, провоцируются студен въздух при дишане уста или прием на топла храна.

Инструментални методи за потвърждение на диагнозата

До такава са преминали изпитанието на времето, а защото са надеждни начини за стоматологични изследвания:

READ  Защо сухи устни и как да се справят с него?

 1. Описателния рентгенови изследвания е достатъчно висока, но за формиране на съраунд представа за патология изисква прилагането на стрелба с няколко позиции.
 2. Термодиагностика (използване на температурни тестове) позволява да се определи праг на чувствителност на болния зъб. При контакт засегнатата област с вещества, поради бързото охлаждане до критични стойности (за дихлордифторметана това температура -40, за въглероден диоксид -70⁰ C), се отбелязва спад в нивото на болката реакция, което е знак за некроза на маса. Проверка може да се извършва и по метода на въздействие на топлината на «водна баня». Избягване на грешки тест на термочувствительность се повтаря многократно.
 3. Същността на EDI (электроодонтодиагностика), е определянето на степента на реакция на нервните окончания на разглеждания на зъба на въздействието на слаб електрически ток – липсата й говори за смъртта на маса. За коронковой маса диагностична марка е сила, ток, над 60 мкА, за root — над 100.

Прилагане на термо — и электродиагностики безсмислено при изследване по-рано леченого денервированного (с дистанционно плът) на зъба.

Диференциация от подобни състояния

Остър очаговый пульпит налага необходимостта от разграничаване от:

 • дълбок кариес;
 • остър дифузен пульпита;
 • хроничен фиброзного пульпита;
 • папиллита.

…СРЕЩУ кариес

Приликата патология с дълбок кариес се състои в:

 • започване на болезнените усещания някоя от фактори на въздействие (с максимум отговор на дразнещ фактор);
 • точността на указания на пациента за проблематичен орган, защото болката не иррадиирует;
 • наличието на дълбока кариозной кухина, не сообщающейся с пульпарной устната.

Разликите клиника в:

 • склонността към появата на спонтанна болка последвано от дълга на «светъл» период, или болка при излагане на инициаторите малка сила, че продължаващата дълго време след премахване на причините;
 • остра болезненост при зондаже в вектор възпаление на пульпарного отрога, докато при дълбоко кариесе тръпката не е толкова интензивно и се появяват на границата на емайла дентином и върху цялата площ на дъното патологична кухина.

Дифузный VS очаговый

Остър дифузный и очаговый остър пульпит да има подобна клиника само в някои точки:

 • появата на болки независимо от категорията си на инициаторите;
 • спонтанни (често – нощни) болка;
 • наличието на патологична кухина голяма капацитет (без аутопсия на зъбната кухина).

Разликите също между тези два процеса е по-значителни, проявяващи се както в клиника, така и в процеса на прилагане на различни методи на изследване.

В клиниката дифузни пульпита е:

 • появата на болки от контакт с горещи (при преминаване в етап на гнойного стопявам), докато прилагането на студ води до тяхното стиханию;
 • удължаване на болка период от време (чак до многочасовых) и намаляване на «светло»;
 • време за развитие до 14 дни срещу продължителност 12 дни за очагового процес;
 • склонност болки до иррадиации, което води до дезориентация в сензация на пациента.
READ  Профилактика на стоматит — какво може да се направи в домашни и клинични условия?

Изследването отбелязва следните модели:

 • сондаж дава болезненост от всички краища на дъното кариозной каверни (при очаговом процес е само посоката на възпаление на отрога маса);
 • има болка при перкусия (в противоположност на безболезненности при очаговом процес);
 • повишаване на стойностите на EDI (с 20 и по-малко мкА при очаговом до 30-45 при диффузном процеса).

Обща клиника и разликата с фиброзным хроничен процес

За диференциална диагноза фиброзного и остър очагового пульпитов трябва да знаете следните общи моменти клиника:

 • продължителността на периода на болка, инициируемой различни дразнещи (предимно от студ);
 • scatter болезненост при зондаже дъното кариозной каверни.

И различни:

 • анамнеза за да идентифицира предишни спонтанни болки (нетипично за остър очагового процес);
 • болезненост при хроничен фиброзном процес не носят спонтанен характер – тя е свързана само с влошаването на състоянието на възпаление на целулоза;
 • има факт пряка връзка кариозной кухина с пульпарной камера във вариант на хронично фиброзного пульпита – често след прилагане на некрэктомии (при остро протичане на болестта липсва, освен в случаите на травматични характер);
 • срок на съществуване на остър очагового процес не надвишава 12 дни, хроничен фиброзного – изчислява няколко години;
 • за идентифициране на остра очаговой форми на заболяването е сравнително стойност на EDI до 20 и по-малко мкА, хронична фиброзна – от порядъка на 35-40 мкА.

…VS папиллит

За диференциация от папиллита има значение на външната картина на състоянието – гиперемия десневого сосочка, лесно кровоточащего при зондаже. Липсата на показатели за патология при инструментални изследвания (EDI, химични и температурни тестове) се дължи на механизма на лезия – увреждане на зубодесневого сосочка попавшей в межзубной период от храна.

Диагностика на трудност

До грешки в диагнозата пульпита са в състояние да доведе неясно формулиран оплаквания и усещания на пациента (често се обърнал за помощ към зъболекар и след дълго време след появата на заболяването) или недостатъчно внимателно събрани в анамнеза.

Друг, но много по-рядко химични причина, може да служи като неправилно представянето на показатели инструментални изследвания, или пък оценка на състоянието на изключително според един метод.

Нито един от методите на изследването не е от решаващо значение за поставяне на диагнозата – само сумата на информация, получени от различни методи, е в състояние да даде пълна картина патология (при наличност), приложена към всеки отделен зубу.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00145 sec