Дисекцията на зъбите: характеристики, методи и етапи на процедурата

Дисекцията на зъбите е необратим процес, затова е много важно той да се извършва от опитен специалист в съответствие с всички норми и изисквания.

Това е една от основните етапи при подготовката за инсталиране на корони, а това значи, че трябва да се вземат предвид не само характеристиките на структурата на зъбите, но и индивидуалните особености на самия пациент.

Какво е дисекцията на зъбите

Дисекцията на този процес на сондиране, което така се страхува от повечето пациенти. Казано с прости думи, е «обточка» повредени зъби, която ви позволява да създаде допълнително пространство, използвано в процес на реставрация. При тази процедура горните слоеве на емайла и повърхностните тъкани са полирани далеч с помощта на специално устройство, което има високоскоростни уши и диамантени bora.

Съвременните стоматологични технологии влезе далеч напред, така че неприятни усещания като чувството на дискомфорт и болезненост, почти липсват. Въпреки това, повечето от пациентите все още се страхуват от тази процедура се дължи на психологически фактори. За да се избегне това, е необходимо малко да оправи технология на процеса.

Защо е необходима процедура

Както вече беше споменато по-горе, процедурата е необходимо, за да се подготви зъбът до задълбочаване на процеса на възстановяване. За съжаление, съвременната зъболекари няма друг вариант, затова обтачивание е необходимо във всеки случай на възстановяване.

Цялата работа е в това, че от природата зъб е с неправилна геометрична форма, която не ви позволява да инсталирате протеза достатъчно здраво. Така издути странични стени, трябва внимателно шлифован, за да им правилната конична форма. Тя ви позволява да инсталирате коронку по този начин, за да се избегне и най-малката разлика и предотвратяване на повторна поява на кариес или друг проблем.

В кои случаи правят процедура

Тази процедура е необходима в почти всички от случаите на възстановяване на устната кухина:

 1. Възстановяване и подмяна на вече установени пломби. Обточка е необходима в случай, че старата пломбата има значителни дефекти.
 2. Възстановяване след фрактури. Често не само е нарушена форма, но и се появява повишена чувствителност.
 3. Възстановяване на вродени дефекти.
 4. Като част от друг и реставрация на лечение. Обточка опорните зъби при инсталиране на протезата.

Показания за препарированию

В допълнение към инсталирането на коронки, все пак съществуват някои показания за процедурата.

По време на процедурата за отстраняване на емайла може да се покаже кариозный процес, в такъв случай, също трябва да се отстранят, за да се избегне разпространението на съседните зъби. Освен това, в устната остава на дентина, който също разчита да премахнете.

Още един случай, в който обтачивание ще бъде необходимо по — дълбоко поражение на зъбния кариес веднага няколко зъба. В такъв случай, преди да започне някакви възстановителни действия, е необходимо да премахнете всички кариозные тъкан и запълване на кухини временни пломбами. Само след това може да започне процес на възстановяване.

Методи препаровки на зъбите

Всеки стоматолог, който се занимава с реставрацией, притежава няколко техници обточки и определя в кои от случаите на всяка от тях е по-подходяща за пациента.

READ  Киста на венеца — какво е това и как да се отървете от него?

Към основните методи препарирования включват:

 1. Ултразвук. Повърхността на обтачивается благодарение на вибрациите на инструмент под въздействието на ултразвук.

 2. Лазерно. Импулсни лазери се загрява водата в тъканите на зъба, поради което на тях с лекота може да се премахне с помощта на въздушно-водна смес.
 3. Тунела. Обтачивание се извършва с помощта на специални метални или диамантени дюзи с висока скорост на въртене.
 4. Химикал. Обтачивание се извършва с помощта на биологично активни вещества, особено киселини.
 5. Въздушно-абразивное. Вместо тренировки се използва специална смес, подающаяся под високо налягане, поради което и се случва разрушаването на тъканите.

Предимствата и недостатъците на всеки метод

Не може отделно да маркирате някоя от техниките препарирования, тъй като те са подбрани индивидуално за всеки повод за възстановяване и лечение. Въпреки това всеки метод има определени плюсове и минуси.

Ултразвуков метод

Ултразвукова процедура почти няма недостатъци. Ултразвук не въздейства върху тъканите на маса, малко количество топлина идваща не може да перегреть дентина или емайл, напълно липсващи чипове и пукнатини. Освен това, процедурата се извършва на максимално безболезнено.

Лазерно дисекцията на зъбите

Лазерната процедура се провежда в почти безшумно, третираните тъкани не се нагряват, не образуват пукнатини и олющена. Въпреки това, този метод се използва само за повърхностна обработка.

Тунела дисекцията

Туннельная обработка е една от най-често срещаните, тъй като тя е по-лесно само да се прилагат и ви позволява точно да се контролира дебелината на стачиваемой повърхността. По този начин, за разлика от други, има няколко основни недостатъка.

Емайл по време на процедурата силно прегрява, така че инсталирането трябва да бъде специално охлаждащо устройство. Ако инструментът лошото качество или силно износени, тогава се появява риск от поява на пукнатини, а в случай на нарушаване на техника е възможно дори травмата на меките тъкани на устната кухина.

Химични вещества

Химически метод позволява не загрява тъканите, той е безболезнен, при прилагането му липсват дори и пукнатини. Основен недостатък на химическо въздействие е продължителността на процедурата.

Въздушно-абразивни метод

Въздушно-абразивная обработка минава безболезнено, без изтъкване на прекомерна топлина и достатъчно бързо. Обаче сами този начин почти не се използват, тъй като той влияе само на по-горните слоеве. Той се използва в комплекс с други методи за подготовка на зъбите за инсталиране на постоянни конструкции.

Разновидности на бермите при обточке

На площадката е остатъка след обточки твърда кърпа, на която ще се монтира на бъдещата протеза. Те са разделени на няколко вида:

 1. Ножевидный. Използва се за инсталиране на цельнолитных проекти. Ширината му е 0,3-0,5 mm.
 2. Заоблени. Тя се нарича желобоватым. Той се използва за металокерамични мостове. С дебелина от 0,8 мм до 1,3 мм
 3. Раменната. Се счита за най-стабилна, надежден и естетически изглед от ръб до ръб. Ширината му средно по 2 мм.

Етапи на процедурата препарирования

Обточка се провежда в няколко етапа, общо могат да се разграничат 6 клинични етапи:

 1. На първо място трябва да се определи броят на тъканите, които искате да премахнете. За това се правят специални разрези — вдлъбнатини.
 2. Нататък се случва отстраняване на излишните тъкани с изпъкнали странични повърхности на емайла.

 3. Се настъргват дъвченето на повърхността, в средната, се отстранява около една четвърт от коронки.
 4. След това трябва внимателно да отложат десну за създаване на гласове.
 5. След това следва етап на формиране на бермите, описани по-горе.
 6. На финалния етап са полирани далеч всички издатини, могили и край.

Спецификата на процедурата

В зависимост от конструкцията, която планира да се установи, обтачивание може да се различават.

Дисекцията под коронки

Ако е планирано инсталиране на цельнолитных проекти, refacing започват от страничните повърхности, за да се изключи увреждане на съседни зъби.

За металокерамика ще се изисква също така депульпация. Лекарят отстранява 2 мм и дебелина от всяка страна и избира формата на перваза, съответстваща на избрания от вас дизайн. За металокерамика повърхността на емайла оставя грапава, за да осигури максимално сцепление.

За порцеланови коронки зъб обтачивают във формата на конус, при тази издатина потъва в десну с около 1 мм.

Ако коронката е изработена от цирконий, а след това на площадката има плечевидную или округленную форма, с ясно изразени граници.

Обточка под фасети

Тъй като фасети са външни наслоявания, тогава акцентът при препарировании дава предна повърхност на зъбния емайл. Странични страна, се обработват или с опазване на межзубного за контакт, или на границата на бермите се отделят от вътрешната страна (по този начин се постига максимален естетичен ефект).

За разделите

Tab е частична протеза, която се поставя в кухината на зъба. Много е важно при препаровке да издържат на всички ъгли и поддържа гладки стени на устната, за да протеза колкото е възможно по-плътен контакт с тъканите.

Обточка за протези

Процедурата е необходима в случай на инсталиране на стоматологичен протези. Тъй като мостове на принципа на свей на работа са сходни с коронките, след дисекцията се извършва по същата схема.

Припаровка при шинировании

Тъй като шиниране е процедура, закрепляющей зъбната редица и предотвращающей шатание, то предполага максимално запазване на твърди тъкани. Преди да инсталирате, се извършва минималната обточка емайл.

Най-честите въпроси

Много пациенти отчаяно се интересува въпроса, какво точно представлява дисекцията, тъй като този термин не е достатъчно добре разпространен. Опитахме се да отговори на най-често задаваните въпроси, възникващи при пациенти.

Колко материи се отстраняват с един зъб?

Брой взети тъкани зависи не само от целта, с която обтачивание е изпълнено, но така също и от характеристиките на повърхността и я първоначалните размери.

Според правилата на препарирования на твърдите тъкани на зъбите в болнични, средно максимален парче е 2 мм, но може да бъде и повече.

Например, за да инсталирате табове, трябва да се оставят на минимално-от 0.5 мм и тъкани от всяка страна, в непосредствена близост до протезу.

По този начин броят на сточенной тъкан зависи изцяло от първоначалния брой.

Боли ли препарировать зъб?

Съвременните технологии в денталната влезе далеч напред. Но на психологическо ниво при повечето пациенти, при всяка процедура изглежда болезнена. Най-новите методи позволяват да се направи дори такава процедура, като дисекцията напълно безболезнено.

Колко трае процедурата?

Колко време ще отнеме процедурата, ще зависи от избрания лекар на метода препарирования и целта, с която тя се прави. Средно, един от посещение на лекар ще отнеме от 30 минути до 2 часа, в зависимост от общия план за възстановяване.

Възможно ли е да инсталирате протеза, без препаровки?

За съжаление, качествено инсталиране на протеза, без провеждане на обтачивания невъзможно. Има няколко щадящи методи, които не позволяват обработка на съседните зъби с протеза, но не повече.

Може ли да се направи дисекцията на децата си?

Провеждане на refacing децата могат да, обаче млади пациенти са най-проблемни, тъй като много негативно отношение към машината, които са извършени стоматологични манипулации.

Освен това, млечните зъби, в силата на своята анатомия, не позволяват да извършват сложни процедури.

Най-лесният начин детска препарирования се счита за химично, тъй като предизвиква по-малко общо на дискомфорт. Сега зъболекари са в търсене на алтернативен начин за възстановяване на млечните зъби.

Защо след препарирования болки на зъбите и венците, както и какво да направя?

Неправилно проведено дисекцията често разрушава десневой край, поради което се появява възпалението. Специалистите препоръчват в такъв случай да се използват противовъзпалителни лекарства или извършва лазерна процедура. Ако навреме не се погрижим за този проблем, тогава може да се развие пародонтит.

Последици и усложнения

Усложнения могат да възникнат само в случай на слабо проведената процедура. Най-често те се състоят във възпаление на венците.

Обаче ако не са отстранени всички увредени тъкани, то тогава може да се развие вторичен кариес, който ще доведе до загуба на подкрепа на зъба.

За да не се сблъскате с проблеми и усложнения след препарирования, е много важно да изберете опитен специалист. За тази цел трябва да се свържете с доказан клиника и предварително да се запознаете с коментари.

Освен това, е необходимо да изберете метод за провеждане на процедури, за да направи това също може да е само от опитен лекар.

Не трябва да отлагаме и отлагаме лечението след това, тъй като без навременно лекарски намеса може да се сблъскате с по-неприятни последици и дори загуби зъба.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec