Дисекцията под фасети — етап на подготовка за инсталиране

Не се притеснявайте, ако вашите зъби са по природа не са гладки и бели. Един от начините за решаване на подобни естетически проблеми са фасети. Винирами обикновено се нарича санкт-петербург конструкция (микропропротез) част на зъба, която се използва за корекция на цветове и форми. Именно фасети представляват днес в сериозна конкуренция на коронкам от метал или керамика. Този начин за получаване на перфектна усмивка не доставя на пациента дискомфорт и изисква минимално въздействие върху зъб. За това, дали дисекцията под фасети задължително и за основните правила на този подготвителен метод, ние ще разберем заедно.

Предимства на фасети

Керамични фасети се използват в най-различни ситуации: при сколах зъбни тъкани или от отстраняване на нередностите, при възстановяване на цветове, пигментирани зъби или за корекция на вродени аномалии.

Ако зъбите на пациента не эстетичны, но много здрави, това фасети са метод, позволяващ максимално ги предпазва от механични действия и за постигане на отлични естетични резултати.

Огромно предимство на тези микропротезов е тяхната функция да отразяват и поглъщат светлината подобно на «родния» зъбния емайл. В резултат на това, никой не е в състояние да се разграничат винированные зъби от здравите.

Какво е дисекцията и необходимостта от нея

Дисекцията на зъбите под винир (обточка) е необходим етап, много видове ортопедични лечение. При това по специален начин стачивается част на твърди зъбни тъкани редове, които след това са изложени на протези. Тази манипулация преди отпугивала пациенти своята продължителност и болезненностью. Въпреки това, използването на сверхсовременного инструментариум и болкоуспокояващи средства позволиха да се направи процедурата безболезнена и краткотраен.

Много се чудя дали може да минем без препарирования зъбите преди протезированием? Но дори и при съвременните методи на протезиране без на този етап най-често е невъзможно.

Факт е, че зъбните микропротезы (фасети) и зъбите трябва идеално да се докосват помежду си. Въпреки това, формата на зъба не е идеална геометрична форма. Обикновена паста за повърхност с различни подутини и бучки, които се налага да подтискам, за да фасети плътно долепена.

Освен това, дисекцията е необходимо за намаляване на дебелината на емайла. В края на краищата, всеки микропротез притежават дебелина, която трябва да се вземат предвид. Ако дебелината на емайла на зъба оставите една и съща, а на табелата ще създаде дискомфорт на пациента.

И дисекцията е необходимо при кариозном процес, в противен случай след протезиране на засегнатите тъкани ще се руши още по-силно под коронките.

Така че, преди да инсталирате фасети всички повредени участъци от зъбни тъкани е задължително да се отстраняват.

И все пак, има и някои изключения, при които обточка зъби не е нужна. И въпреки че това се случва не толкова често, но може да отговори на пациентите, които фасети са установили, без препарирования на зъбите.

READ  Флоссы за почистване на зъби - видове, цени, като се ползва

Когато дисекцията под фасети не трябва

Най-често това се среща в случаи, ако плаките са изработени от композитен материал. Понякога такива микропротезы направени за една сесия посещение на зъболекар и без никаква подготовка на зъбите.

Но по-често и за композитни фасети се извършва обточка.

Ако фасети са направени от порцелан или керамика, то за това се изискват лабораторни условия. В повечето случаи определянето на тези корони се извършва на обточенные повърхността на зъбни редове.

Трябва да се изброят случаи, когато дисекцията на зъбите под фасети може само да навреди на качеството на протезиране и специалисти препоръчват да мине без нея. Такива ситуации могат да бъдат:

 • ако е необходимо, на визуалната промяна на ъгъл на зъба («разширяване»);
 • при прекомерно стертости зъбни серии;
 • ако режещи повърхности първоначално назъбени;
 • ако външната повърхност се нуждае от допълнителен обем;
 • ако пациентите са определени люминиры (които са много тънки стени и да се фиксират с помощта на лепило).

Но кои ще фасети не са посочени, ако паста за емайл има дори минимални кариозные промени, без препарирования няма да излезе. В противен случай тъмните петна под винирами нарушават цялата естетиката и качеството на този вид лечение.

Недостатъци на инсталацията на фасети без обточки

Повечето стоматолози не са взети за протезиране, ако пациентът не е съгласен на предварително дисекцията. Всеки специалист се грижиш за своята репутация и не иска да произвежда протезиране, ако първоначално не е сигурен в качеството на подобни конструкции.

Какви са недостатъците на инсталиране на фасети без обточки? В такива неприятности могат да бъдат отнесени:

 • дебела плоча визуално утолщает зъб, разваля външния вид, служи като причина за дискомфорт на пациента при разговор или храна;
 • може да се образува парцели нередности в пришеечной зона, което води до неговото натрупване там плака, образуване на възпаление на венците и появата на кариеси;
 • в случай, че инсталирате особено тънки люминиров не винаги се получава скриване на всички видими дефекти на зъбите.

Много пациенти се надяват, че ако се избегне препарирования, то след отстраняване на фасети на зъбите ще се върнат към първоначалния си вид. Това обаче не е така. Преди да инсталирате фасети се извършва специална обработка на емайла под формата на третиране на нейната киселина, които развалят външния вид на зъбите.

Методи препарирования

В съвременната стоматология се използва няколко метода препарирования на зъба под винир. Тук се отнасят техники, с помощта на използване:

 • лазер;
 • ултразвук;
 • химични методи;
 • тунел препарирования;
 • въздушно-абразивно апарат.

Лазерен метод

Този вид препарирования на зъбите под винир използва въздействието на лазерен импулс. При този метод лъчите на лазера се загрява течността, съдържаща се в твърдите тъкани на зъба. Това води до последващо унищожаване на микроскопични частици на емайла. Предимства на лазерна методика, са:

 • висока скорост на провеждане на процедурата;
 • безболезненность и сигурност обточки;
 • липсата на допълнителни инструменти или лекарства;
 • максимално щадящее въздействие върху нервните окончания;
 • бесшумность работи устройството;
 • липсата на необходимо за обработка на устната кухина антисептици, тъй като самият лазер е с отлични дезинфектанти, свойства и унищожава всяка гнилостную микрофлору.
READ  Скрит кариес — къде може да се крие засегнатата кухина и как да го откриеш?

Ултразвуков метод

За този вид обточки се използва ултразвук с висока честота вибрации. Дисекцията с помощта има такива свойства:

 • е напълно безболезнена;
 • не разрушават меките тъкани;
 • позволява да се избегне образуването на пукнатини в конструкцията крепежей;
 • запазва зъбните тъкани от прегряване.

Химически метод

При такъв метод препарирования под винир се използват специални химични съединения, размягчающие слой на дентина и зъбния емайл. Недостатък на този метод е продължителността на процедурите (около половин час). Предимствата на тази техника са:

 • защита на зъбите от загряване;
 • без нужда от обезболяване;
 • липсата на риска от образуване на чипс и пукнатини върху емайла.

Метод тунел препарирования

Тунела обтачивание се извършва при използване на турбинной инсталация. При този метод е възможно използването на диамантени или метални накрайници. Този начин е добър, че позволява:

 • изберете желаната скорост за работа;
 • контролира количеството на снимаемого слой на емайла;
 • да даде точна прогноза за крайния резултат.

Освен предимства, методът има и редица недостатъци. Към тях се отнасят:

 • използването на стара инсталация води до прегряване на зъбите и образуването на пукнатини;
 • прекомерната болезненост на процедурата изисква използването на анестезия;
 • възможност за нараняване на венците при обработката.

Въздушно-абразивни метод

Този вид обтачивания се основава на пескоструйном метод за обработка на твърди тъкани. Абразивни материали при това са различни прахове (алуминиев оксид, натриев бикарбонат и т.н.) Необходимите вещества чрез специален накрайник се подава на дентина, което води до разрушаването му. Въздушно-абразивни метод има предимства:

 • безболезнен;
 • не перегревает тъкан;
 • внимателно запазва зъбните тъкани.

Оптимален метод обтачивания по-добре да се обсъдят с ортопедом. При това трябва да се вземат предвид всички характеристики на протезиране, състоянието на зъбите на пациента и ниво на техническо оборудване в клиниката.

Основните етапи на препарирования

През какви етапи трябва да премине на пациента при процедура препарирования? Ето основните от тях:

 • Първоначално се произвеждат хоризонтални бразди по външната повърхност на зъба. Дълбочина на каналите се определя в зависимост от дълбочината на предполагаемия препарирования. Маркиране дълбините на каналите става с помощта на диамант свиня. Границата препарирования улавят височината на венците и завършват в най-емайл. Също препарируется межзубное пространство.
 • След това се отстранява емайла на слой до 1 мм. Такъв обем слой се счита за оптимална. Понякога все пак се налага увеличаване на дълбочината на обработката на емайла. Особено трудно да се избегне това, когато кариозен промени на зъбите. Допълнително се обработва, рязане и кантиране на зъба.
 • Последната стъпка е да се полиране на повърхности на зъбите.
READ  BioHorizons — качествени и достъпни американски зъбни зъбните импланти

След края на препарирования, подготвени зъбите измити с вода, обезжириваются и просушиваются. Последният момент подготвителен етап преди да инсталирате е протравка киселина. Това е необходимо за по-силно сцепление на зъба с материала винира.

Дисекцията на под керамични фасети

Керамични фасети най-често се използват сега в стоматологията. Този вид възстановяване, прилагани от отлични цветови възможности коронки, максимално съответстващи на цветовата гама на зъбите на пациента.

Керамични плочи отлично съвместими с паста за кърпа и имат трайност най-малко 15 години. Такива проекти е много по-солиден композитни фасети, не подлежи на боядисване продукти и не губи вида си от алкохола.

При такива реставрациях задължително обдумывается план препарирования. Лекарят трябва да притежава всички основни техники и критерии обточки на различни техники на керамични възстановявания. Само тогава пациентът ще гарантира пълен успех на протезиране.

Дисекцията на под керамични фасети има много нюанси. Те зависят от вида им (преки или косвени), от позицията на зъбите, от сорта на придаваемой винирам форма. Дисекцията под винировые коронки, при всеки един пациент има индивидуален характер.

Понякога се случват провал, когато фасети са направени от приятна в естетически план, слабо или лошо се фиксира. Един от факторите такива главоболия е неподходящ дисекцията на зъбите.

Косвени начин препарирования

Този начин на обточки се използва при инсталиране на косвените плочи. В този случай фасети се поставят върху цялата външна повърхност на зъба. Дебелината им варира от 1 до 2 милиметра. При този метод на дисекцията на въпрос под десну или завършва на й ниво. Косвени начин обточки се счита за най-предпочитан, поради възможността за предоставяне на винирам максимална естетичност.

Директен метод препарирования

При директния метод препарирования табели са монтирани директно в зъбната редица. При този плочи, произведени по-малко. Този начин препарирования по-често не пречи на цялата външна повърхност на зъба, а само се ограничава до нейните отделни секции.

В отделни случаи, когато инсталирате керамични фасети дисекцията изобщо не се използва. Такова, например, е възможно при частична корекция или добавяне на липсващите зъбни стени. В подобни случаи е достатъчно само да инжектира на емайла грапавини за по-добро сцепление с материала винира.

Обобщавайки по-горе, изводът е един. Ако лекарят препоръчва на пациентите дисекцията, преди да инсталирате фасети, подобно нещо да се страхуват, не си струва. Това е необходимо за постигане на надеждност на конструкцията и получаване на идеална форма на зъбите след тяхната корекция.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00080 sec