Дисекцията под металокерамични корони: технология подробно

Дисекцията под металокерамични коронки

Дисекцията на зъб или обточка зъб по-нататъшна инсталация на него металлокерамической корони означава видя нарязани на специални твърди черупки на зъба, представени минерализованными тъкани — дентином и емайл.

За какво е необходима тази техника

Преди всичко дисекцията или обточка зъб е необходимо, за да:

 • даде травмированному или поврежденному зубу такава форма, която ще осигури по-нататъшно металлокерамической коронке максимално плътно прилепване, а също така ще създаде възможности за стегната и здрава фиксация на короната на зъба;

 • създаване на необходимото съотношение между регионални повърхността на бъдещата корона и най-острото на венците около препарируемого на зъба.

Резултатът от обточка зъби за металокерамични протези има функции, които са присъщи само на този метод.

Преди да инсталирате нова протеза, трябва да се намали част от минерализирана тъкани на зъба. За да направи тези работи, трябва да се увеличи обезболить парцел, с които ще се извършват тези процедури. Особено се нуждаят от обезболивании зъби със сложна лента пулпа.

Анестезия

За да обезболить подходящия парцел в съвременната стоматология се използват няколко техники за анестезия, както и някои видове анестетици. На голяма популярност се радва на метод на обезболяване, който се осъществява по нервен багажника, а също и при въвеждането на аналгетик с помощта на специална игла в мазен част на венците.

Данни за вида на провеждане на анестезия изискват специално внимание от страна на специалист, а също и точното следване на всички необходими мерки за безопасност. Необходимо е, за да не се зарази и на пациента, а също и предотвратяване на заразяване на различни видове вирусни инфекции, передающимися чрез кръвта — вируси на хепатит или имунодефицитен вирус.

При извършване на дейности по обезболиванию се използват няколко вида решения:

 • «Лидокаин»;
 • «Ксилоцитин»;
 • «Артикаин»;
 • «Убистезин»;
 • «Изпълнението на същата».

Най-ефективен сред горните медикаментозных упойка, е «изпълнението на същата». Това лекарство е отличен замразени онази част от венците, която се обработва, и държи заморозку дълго време.

Това се случва и така, че пациентът се чувства на тревога и не може да си вземе в ръце преди провеждане на процедури. За тази цел е предвидена премедикация, заключающаяся във въведението на пациента малки дози транквиланти за облекчаване на симптомите на тревожност. 30-45 минути преди провеждане на анестезия правят премедикацию.

За провеждане на премедикации дават някои лекарства от нижеследующего списък:

 • «Фенибут»;
 • «Мебикар»;
 • «Тазепам»;
 • «Элениум»;
 • «Диазепам».

В съвременните техники за това, за да повиши действието на упойка се използва добавянето на лекарства вазоконстрикторов. Тези вещества са способни спазмировать съдове по време на кръвно на речното корито, които са в областта на периферията. Води го към това, че в тъканите се случва местно кислороден глад в мястото на въвеждането на инжекции. Това намалява възбудимостта и проводимостта на нервните влакна.

Доказано е, че прилагането на вазоконстрикторов в съвременни техники за извършване на стоматологични манипулации води до това, че отпадането на действието на токсичните вещества, намиращи се в състава на местна упойка. И най-упойка на лекарството изисква в пъти по-малко.

Лекарства вазоконстрикторами, които се използват в денталната практика, е:

 • хормон, произвеждан от кората на надбъбречните жлези — адреналин;
 • хормон, произвеждан от хипофизната жлеза -вазопресин.

Случва се и така, че е необходимо да се извършва тотална обща анестезия. Тази техника се използва доста рядко и е необходимо при следните показания:

 • непоносимост към пациента средства за местна упойка, или пък пълна липса на ефект на обезболяване;
 • заболявания, свързани с нервната система, водещи до судорожным контракции (хорея, гиперкинезы).

За използването на обща анестезия се използват лекарството на «Ротилан», той е достатъчно силен, но при този мек ефект. Важно е и това, че връзката с пациента със специалист не се губи.

За да се гарантира, че при обтачивании твърди части на зъба, без да наранява меките тъкани, специалист трябва добре да се знае на каква дълбочина е максимална за определена част от всеки зъб.

Характеристики на обточки

При извършване на манипулация трябва да се помни за някои функции. Главната особеност се счита за създаването на специален ръб до ръб — циркулярного или на вестибуларния. Този перваз е необходим, за да създаде по-нататък край част на короната, което е необходимо за облицовка на керамични части на короната. Освен това, благодарение на ректора на предварително уступу, край инсталирана и зафиксированной корони не ще нарани и нарани част от меките тъкани на венците, с които ще се докосват.

Видео — Обточка с склонове

Зависи по-нататъшното извършване на манипулации и създаване на специален ръб до ръб от фактите на клиничните прояви, като:

 • степента на разграждане на желания зъб;
 • настаняване кухина на зъб;
 • височина създадена металлокерамической корони;
 • възрастта на пациента.

Контрол на дебелината на обтачиваемого край минерализирана тъкани, дава възможност за използване на специални дюзи. С помощта на тези дюзи може да се създават специални етикета бразди, които в бъдеще ще служи като отправна точка специалист. На дъното на браздите трябва да бъдат на едно ниво с ръба на венците, това ще означава, че е необходимо част от зъба вече спилена, и може да пристъпи към по-нататъшни манипулирана от.

Зъби за по-нататъшна настройка на тях металокерамични коронки, трябва препарировать. Това се прави от специализирани дюзи с диамант покритие или карборундовым покритие. Тези видове дюзи могат да имат формата на игли или пламък.

Силни различия във повърхности, които трябва да докосват, правят невъзможна инсталацията металлокерамической коронки. В обратен случай на силно прикасание влошава процеса на фиксирането на корони, които може в бъдеще да доведе до травмированию рохкава и влакнести строителни тъкани на зъба.

След отстраняване на излишните тъкани между зъбите, се използват няколко тънки, специални дюзи, които имат формата на цилиндъра или конусную форма, и да се лекуват с цялата повърхност, която ще бъде в контакт. Нататък ще се формира специален перваза.

Видове бермите

Преди да пристъпи към формиране на необходимия перваза, специалистът трябва да реши кокой именно е подходящ в този случай. Има няколко разновидности, а именно:

 • на площадката закругленного вид, който има улей — това е най-често използван вариант. Прилага този вариант за създаване на перваза повечето специалисти, преди да инсталирате металлокерамическую дизайн. В такъв широк перваз е от 0,7 до 1,3 мм, което позволява впоследствие запазване на твърдите тъкани на зъба — на емайла и дентина;
 • на площадката, направени под формата на ножа е добър вариант при инсталиране на цельнолитых корони, както и зъби, които имат накланя. Ширина на такава площадката вече от заоблени. Тя е от 0,4 до 0,5 мм;
 • раменна вид на перваза — най-малоэффективный, но най-естетичен вид. На дължина достига 2 мм.

Видео — Препарация на зъба под коронку

Необходимостта от създаване на перваза

Специалистите не винаги правят издатина при провеждане на обточки зъба преди постановкой металокерамични коронки. За това има няколко причини:

 1. Време обточки, която се прави без специално перваза, се намалява няколко пъти.
 2. При създаването на необходимия перваза трябва да бъде на разположение специализиран набор от инструменти и материали, както и да имат опит с тях.
 3. За да препарировать зъб и да създаде необходимата перваза, трябва да има специализирани направления, които се монтират в интервала между венците и зъбите. Необходим е такъв прием, за да се защитят десну при работа със специални приложения и създаването на необходимия перваза. За пускането на тази тема е необходимо наличието на специализиран инструмент.
 4. Наличието на скъпи материали, от которогобудет се извършват гласове.
 5. Необходима е маса, от която в бъдеще ще се формира т. нар. «ливъридж».

Струва си да се отбележи, че на един зъб, препарированный без перваза, може да получите инфекция, а самия зъб е в състояние унищожени лишеите. Това може да доведе до възпаление на венците и множество усложнения в бъдеще.

По-долу са представени популярните методи за обточки зъби за металокерамични коронки.

Техника Плюсове Минуси
Обточка с помощта на ултразвуково оборудване Твърди тъкани на зъба не се поддават на топлина.

Безболезнено.

Не се създава налягане.

Малки щети няма.

Обточка с помощта на лазер Работи почти безшумно.

Скорост на провеждане на процедурата на високо ниво.

Вероятността от заразяване зъбни тъкани на пациента липсва.

Тъкан не се отопляват.

Бичен и пукнатини на зъба липсват.

Провеждане на тази процедура е абсолютно безопасно.

Тунел начин препарирования Плюс на тази методика е да се упражнява контрол върху извадите тъкани на зъба. Травмата на маса при нарушаване на техниката обтачивания.

Риск перегревания на зъба, както и наличието на болезнени усещания, ако упойка не подействовал колкото е необходимо.

Присъствието на чипс и пукнатини, в случай на излизане на инструмента от строя.

Дисекцията на зъба въздух-въртящи се абразивни метод Специални умения не са необходими.

Скорост на обтачивания достатъчно висока.

Усещане за дискомфорт и болка, а също и прегряването на тъканите — липсват.

Вибрациите се изключва.

Поддържането на по-голяма част от зъбния емайл.

Ако сместа стане на твърдите тъкани на зъба, а след това тя започва да ги унищожи.
Техника с използване на химически средства Изключение ефект перегревания.

Не е необходимо да се извършват предварително аналгезия.

Нарушение на структурата, се елиминира.

Процедурата е абсолютно безшумна.

Смес от дълго време отделя от устната кухина.

Често се случва, че след инсталиране на металокерамични коронки на пациента се усещат дискомфорт и болка в областта на нова протеза. Причините за това могат да станат:

 • процедурата за нарушение обтачивания минерализирана тъкани.
 • възпаление на апикальной част на зъба и процеси воспалительной етиологията в меките тъкани на зъба.

При всички възможни патологични състояния трябва възможно най-скоро ще се обърнат към специалист, за да коригирате тези грешки. В противен случай е възможно развитието на усложнения.

Видео — Дисекцията на зъбите. Протезиране на зъби корона

READ  Как да се отървем от кариес в домашни условия

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00146 sec