Дистальный захапка: причини, лечение и последствията от запушване

Правилната захапка, прави лицето на човека пропорции, приятни за околните. Всяко отклонение в разпределението на зъбната редица водят до голям брой проблеми.

Те обикновено са свързани с нарушаване на процесите на преглъщане и дъвчене. За по патологиям се отнася дистальный захапка (окклюзия). Това е често срещан стоматологичен диагноза, но не е присъда.

Коригиране на всички аномалии могат да бъдат под контрола на квалифициран специалист.

Дистальный или прогнатический хапка — аномалия, характеризиращи се с диспропорциональным разположението на челюстите. Отгоре се различава по-развитите в сравнение с долната, тя действа по-силно напред. Такъв дефект затруднява пълноценното смыкание на зъбите, което води до естетически дискомфорт.

Механизъм на развитие на патология

Подобни дефекти да започнат своето формиране още в ранна детска възраст. Така че в детска възраст им е по-лесно да се адаптира. Механизъм на развитие на неправилно привеждане в съответствие хапят доста проста.

Дете се появи на светлината на дисталния предразположеност. Долната челюст е малко изтласкани назад да си между венците остава малък период. Такава конструкция на апарата е необходимо за безпроблемното кърмене. В процеса на естественото хранене и правилното въвеждане на прикорма на долната челюст постепенно се изправя на място.

Постоянно изкуствено хранене е много опасно. Окклюзия може да се формира бързо, тъй като челюстта се развива неточно. Определено, съществуват и други фактори, които допринасят за развитието на аномалии.

Класификация по Бетельману и Энглю

Диспропорциональное разположението на челюстите в съвременната ортодонтия има няколко класификации. Всички те предлагат различни

учени. Въпреки това за основа на приети две систематизация: според Бетельману и Энглю. Да разгледаме всяка класификация, по-подробно.

Аврам Бетельман предложи да се разделят патология по клинични игри:

 • недоразвит на долната челюст;
 • прекалено голяма горната челюст с големи зъби;
 • едновременно развитие на две заболявания;
 • выступание горните резци върху долните.

Энгль избрал два класа прогнатического привеждане в съответствие хапят. Към първата той занесе случаи на стесняване в страничните части на зъбни редове и се компенсира от по-горните резци в веерообразном посока. Към втора класа — липсата на сагиттальной цепка, отклонение на зъби в посока на устните.

Стоматолозите са сигурни, че тези дефекти привеждане в съответствие хапят може да се «лекува» до 13 години. След тази възраст се формира костите по-трудно се поддават на отстраняване.

READ  Бебидент — разтвор за обработка на устната кухина

Основни причини

За развитието на дисталния привеждане в съответствие хапят влияят следните фактори:

 1. Генетично предразположение. Това е един от основните фактори, който влияе на появата на зубочелюстных аномалии. Около 90% от случаите захапка се предава от родител на дете.
 2. Заболявания на дихателната система (синузит, хрема, бронхит).
 3. Вредни навици. Понякога те са съвсем безобидни, но някои могат да предизвикат развитие на челюстните аномалии. Често се срещат навика да хапе твърди неща. Ако детето навреме, за да не отбият от него, след няколко години могат да се наблюдават челюстта дефекти в различни форми.
 4. Проблеми лора. Отместване на главата напред се отразява на положението на горната челюст. Тя се увеличава по размери, а долната е изместен назад.
 5. Преждевременната смяна на млечните зъби. В този случай американските ножове не може да се развива пълноценно, което води до изкривявания.
 6. Рахит. При 60% от децата в диета, която не е достатъчно калций и витамин D, се проявява дистальный захапка.

Прогнатическая окклюзия се среща рядко в качеството си на самостоятелна форма на патология. Обикновено лекарите диагноза комбинация от дълбоко и дисталния привеждане в съответствие хапят. Тежестта на дефекта зависи от разликите в размера на горните и долните челюсти.

Особености на клиничната картина

В медицинската практика реши да отпусне някои признаци, сочещи за наличието на аномалии. Към тях се отнасят:

 • малка брадичка;
 • малка горната устна;
 • взема под внимание издуването на горните зъби са над долната челюст;
 • липсата на затваряне на устните, в спокойно състояние.

За дисталния привеждане в съответствие хапят типично смыкание само на страничните зъби. По време на прякото дъвчене храни на кълвача да не се допират.

Преди назначаването курс на лечение, лекарят трябва да бъдат подробно профил на лицето на пациента. Трябва да знаете, какви промени може да доведе до корекция на дефекта. Ако се пренебрегва проблем, окклюзия може да предизвика много проблеми за пълноценната работа на организма.

Неправилно развитие и разположението на челюстите се отразява и на процесите на дишане, преглъщане и дъвчене. При малките пациенти се появяват проблеми с говора, които изискват логопедической корекция.

Диагностика и терапия на нарушения на

Опитен ортодонт само по външни промени могат да се потвърди наличието на патология. По време на разглеждане на клинично той обръща внимание на разположението на зъбите, големината на челюстите, техните форма. За определяне на варианти на дисталния привеждане в съответствие хапят е необходимо допълнително проучване, което включва:

 • толерентгенографию (позволява да разкрие наличието на дисбаланси костните тъкани);

 • томография (подробна рентгенови снимки, използвани за усъвършенстване на дефект);
 • электромиографию (използва се за оценка на функционирането на зубочелюстной система);
 • реографию (определяне на състоянието на кръвоносните съдове).
READ  Санация на устната кухина — защо е нужно и как се провежда?

Според резултатите от задълбочен преглед лекарят може да предпише подходяща терапия.

Прогнатический захапка-лесно се поддава на коригиране в детска възраст, когато млечните зъби още не заменились местни. При възрастни пациенти на терапия изисква много усилия и време. Обикновено тя трае около четири години. В този период не е включена рехабилитация, която е не по-малко важна е и отнема около пет години.

В началния етап На лекар трябва да се премахнат от съпътстващите заболявания на зъбите, премахване на камък, изпълнение на протези. След това той избира определен начин ортодонтско лечение, да ги има са няколко:

 1. Миогимнастика е предназначена за укрепване на мускулите на устата. Най-голям ефект може да се постигне следното упражнение: бавно

  да извършва движения напред и назад, при това следва да се включи само на долната челюст. Във всяка крайна позиция трябва да остане на 10 секунди. Тази гимнастика се препоръчва да се извършва по няколко пъти на ден до получаване на желаните резултати. Особено ефективен е за ортодонтско лечение в детска възраст.

 2. Ортодонтическая терапия предполага инсталирането на брекет-системи. Допълнително се използват лицевите дъги и плочи. На практика се прилагат различни тиранти, различни по материал на изработка, принципа на действие и разположението си. Това могат да бъдат керамични, метални или сапфировые дизайн. Благодарение на брекетам зъби се изправи. Въпреки това, при дистальном прикусе им трябва още да се измести назад. За тези цели се използват гумени уплътнения, пружини и пръстени. При млади пациенти най-голяма ефективност се различават специални капы и плочи.
 3. Хирургическа намеса е показано в особено тежки случаи, когато дистална окклюзия придружени от други патологиями (асиметрия на лицето, нарушения форма на брадичката).
 4. Комбинирана терапия предполага използването на множество възможности за лечение. Понякога допълнително се изисква консултации зъболекар, логопедична терапия и пародонтолога.

След завършване на курса на лечение е винаги съществува вероятността от рецидив. Избягване на неприятни последици за пациента, се препоръчва носенето на ретенционную дизайн. С нейна помощ може да се задържи на нова позиция на зъбите. Продължителност на този период на възстановяване, при всеки един пациент е индивидуален.

Последици и усложнения патология

Ако навреме не започнете корекция на нарушения, голяма е вероятността от появата на редица неприятни последици. Сред тях можем да споменем следните:

 1. Промяна във външния вид. До 15 години зъби вземат своето окончателно положение. Малка брадичка, изпъкнали зъби правят изражението на лицето неестествено. Той е изпълнен с психологически проблеми в бъдеще.
 2. Затруднено преглъщане и дъвчене. Човек не става правилно смыкать зъби, така че той не може пълноценно да се използват възможностите на челюстите. Такъв дефект се отразява на скоростта на дъвчене на храната и изразходват енергия.
 3. Кариес. Този стоматологическому заболяване са изложени на задните зъби, които в по-голяма степен изпитват натоварването.
 4. Проблеми с дясната ставите (болки при дъвчене, движения по време на зевания).

При хора с окклюзией стоматолозите често се диагностицира дълбоко поражението на пародонта, в резултат на което може да загубят всички зъби.

Заболяването значително затруднява протези в напреднала възраст, тъй като за извършване на процедурата е необходимо да има челюстта симетрия.

Превантивни дейности

Предотвратява появата на тази патология в детството е възможно благодарение на премахване на провокиращи фактори. Лекарите препоръчват да се даде предимство на били познати да възпрепятства кърменето, а не на изкуствено хранене.

Важно е да се следи, за да може в диетата на детето е присъствал на калций в необходимите количества. По-добре с по-ранни години да се контролира позата на бебето. За това може да бъде ежедневно да изпълнява комплекс от специални упражнения.

Дистальный хапка — това е сериозна патология, липсата на своевременно лечение, която може да доведе до много неприятни последици. Отстраняване на проблема е много по-лесно в предучилищна възраст възраст, когато не е необходима хирургическа намеса. Трябва просто да се следват препоръките на ортодонт и не пренебрегвайте мерките за превенция.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.4MB/0.00101 sec