Ефективни методи за лечение на пародонтит

Лечение на пародонтит зъби при възрастни и деца

Добре дошли на вас, уважаеми посетители на нашия сайт. Тема на днешната статия – лечение на пародонтит. Вие ще научите за това, че е това заболяване, по някаква причина се появява, как да се справят с нея и колко е опасно за човешкото здраве. Всичко, което бихте искали да знаете за профилактика и лечение, в една статия.

Какво е пародонтит?

Какво представлява това опасно заболяване, което стоматолозите «плаши» на пациентите? В действителност, периодонтит в повечето случаи е усложнение пульпита (възпаление на нерв). Логическата верига е проста: не долеченный кариес отива в пульпит, а онзи, от своя страна, става причина за поражението на пародонта.

Често това води до образуване на кисти в различни размери. Често лекарите попадат пациенти, които са на киста е нараснал повече на самия зъб. Е – разширено случаи, в които консервативно лечение на пародонтит, вече не е възможно. Лекар налага изтриване на болния зъб, заедно с кисти.

Традиционно в стоматологията отделят остра и хронична форма на заболяването. По-долу можете да разберете, как те се различават и как се проявяват.

Остър периодонтит

Причини за появата на остра форма почти винаги и при всички пациенти са едни и същи. Пада през дупката на върха на корена или чрез повишен десневой джоб, патогенните бактерии причиняват възпалителен процес. Основни представители на заболяването – стрептококи. Също така могат да присъстват стафилококи, пневмококки и дори спирохеты. По-рядко болестта може да бъде причинена от травма на зъба.

Проявява с остра форма на болки при дъвчене, от натиск на зъба. Болката може да се появи, а след това произволно да изчезнат, изчезват при продължително натискане на зъб. Ако не се започне лечение, тя ще се превърне в постоянна, силна, пулсираща. В легнало положение болезнените усещания могат да се активизират.

Хронична форма

При хроничен пародонтит причина банални. Това е липсата на своевременно лечение на остра форма. Заболяване на себе си, не може дълго да се упражняват, а след това се влошава при травми на зъба, стрес, инфекции и переохлаждении. Възпалителен процес, възникнал е в тъканите на пародонта, се развива бързо, защото патогенна флора вече присъстват в сайта и тъкани са вредни.

Позицията на зъба в един ред може да се промени, увеличава тяхната подвижност. При липсата на лечение могат да се появят и абсцеси, се появяват гнойники. Процесът често е придружено от подуване на венците и кървене. Често се повишава температурата на тялото и се влошава общото състояние.

Случаите на обостряне и техните последици

Хроничен пародонтит често безсимптомно, но си струва процеса се влоши, тъй като пациентът не усеща болка, той набъбва венци, се появява нещо като флюс. Много често под болен зъб се образува торбичка с гной – гранулема. Ако този «пакет с боклук» спука, започва активна бактериално заразяване на околните тъкани, с възпалителни процеси.

READ  Антибиотик при зъбобол под корона: правила за допускане, дозировка, курс

Гной не може постоянно да бъде вътре. Защото тялото търсят пътя на отлив. Това може да бъде свищ, коренови канали и т.н. С течение на времето канали се запушат, фистули се затварят и гной започва да се натрупат вътре, което води до влошаване на възпалението.

Отслабва тялото не е в състояние да се справят с толкова много бактерии. Се повишава температурата, човек чувства слабост. Той не може да има пълноценно, а това значи, постоянно да губи сили. Защото изключително важно е своевременно да се обърнете към лекар за помощ.

Пародонтит в детска възраст

Една от най-трудните задачи е за лечение на пародонтит при деца. Особено, когато се налага извършване на хирургически операции при малките пациенти. Някои родители смятат, че много по-лесно премахване на зъб изобщо, защото на негово място ще порасне нова, постоянен. Това е често срещана грешка. Ако загубата на зъб се случва до момента, предвидени от природата, има много проблеми. Зъбите са разселени и може просто да не остане място за нови. Нарушена захапка, се появяват челюстта аномалии.

С реализацията на лечение на пародонтит временни зъби, лекарят винаги насочва детето на рентген. Така той определя степента на поражение на шансовете си да терапевтично лечение и целесъобразността на такова лечение. При всякакви заплахи поражението на пъпки постоянни зъби за спасяване на млечния по-добре да изтриете.

Лечението обикновено се осъществява в три етапа:

 • снимка на анестезията, получаване на достъп до root канали. Премахване на мъртвата маса, антисептично средство. Малко на пациента се предписват промивки, курс на антибиотици;
 • въведение в канали силни антисептични средства, като крезофен. Unclogged канали с използването на антисептични средства. Поставяне на временни пломби;
 • премахване на временни пломбировочного материал заедно с лекарство, работа с канали и техните пломбирование, поставяне на постоянна пломби.

Ако терапевтични методи не са дали ефект и има риск от околните тъкани, други усложнения, се препоръчва отстраняване на причинного зъба и обработка на дупки.

Методики за лечение на пародонтит при възрастни

Още няколко стотин години лекари, зъболекари не са имали представа, как за лечение на пародонтит. Те решава въпроса по принцип «няма зъб – няма проблем». В резултат на това се получаваше само по-лошо. Освен това, на празнота в зъбния ред е довело до изместване на останалата част на зъба, повишаване на натоварването върху тях и възпалителни процеси. В допълнение, мерки антисептици в процес на премахване оставя много да се желае. Сега има възможност ефективно терапевтично лечение.

READ  Цистэктомия и цистотомия — съвременен подход за лечение на киста на зъб

Основните етапи на лечение на пародонтит.

 1. Цялостно почистване на коренови канали с помощта на специализирани инструменти. В процеса на канала се подава антисептик.
 2. Нататък, след като основна част от мъртви тъкани са отстранени, се използват антибактериални вещества. Те се поставят в устието на канала. Често трябва да повтаряте тази процедура няколко пъти, за да се постигне желания ефект.
 3. Ако става въпрос за хронична форма, се използват средства, помагащи за възстановяване на увредените тъкани на периодонта.
 4. В някои случаи може да помогне за лечение на пародонтит лазер, магнитна терапия, МИКРОВЪЛНОВА печка и UHF.

 5. При поява на периодонталните джобове голяма дълбочина лекарите могат да се използват антибиотици. Тяхното локално приложение често може да даде желания ефект.
 6. На следващо място, като се уверите в премахване на инфекцията, лекарят попълва коренови канали пломбировочным материал. Важно е, че той в действителност втвърдяване не даде голям свиване и не се оставя кухина.

Хирургични техники за лечение на пародонтит

В дентална практика често възникват ситуации, когато възпалителния процес не може да се спре, като се използват терапевтични методи на лечение. Трябва да прибягнат до старите изпитани методи – резекция на горната част на корена, или изваждане на зъба. Първият вариант е по-трудно, но в повечето случаи е за предпочитане. В стоматологична хирургия лечение на пародонтит постоянни зъби се извършва, както следва:

 • беля малък участък на лигавицата в областта на засегнатия зъб;
 • повредените тъкани се отстраняват;
 • нарязва и пломбируется върхът на корена;
 • място операция ушивается.

Обикновено костта се регенерира в продължение на един месец. Ако възпалителния процес се възобновява, се налага премахване на зъб.

Не забравяйте, че инфекцията свободно се разпространява в кръвта, достигат до всички органи. Защото пародонтит може да доведе до сериозни усложнения, включително и заболявания на черния дроб, бъбреците и дори сърцето.

Възможно ли е да се отървете от пародонтит у дома?

Много хора патологично се страхуват от зъбни лекари. Да, какво да крия – повечето от нас не горят от желание да посещават кабинет на зъболекар. Защото ние сме готови да губите време и пари на всички шарлатанские и «народни» методи. Брой търсения в търсачките на тема «лечение на пародонтит в домашни условия», казва сам за себе си. Народът е готов с месеци нещо да изплакнат устата си, намажете венците, да мантри, макар да се чете, само и само да не отиде на лекар.

Всички техники, които са от значение за домашно приложение, могат само да се облекчи състоянието или да помогне на изтичане на гной. Но ако имате бъде върхът на корена, се образува гранулема, никакви мазила и изплакване не се спаси. По-специално, солен разтвор на сода се използва като помощно средство при гнойном периодонтите. 0,5 ч. л. сол и толкова сода, да се разтворят в чаша топла преварена вода. Тази течност изплакнете устата си. Повтаряйте процедурата на всеки няколко часа. Това ще ви спести и не ви се налага да отидете на лекар, но при условие, че ще стане значително по-добре.

Като временно средство за борба с възпалителни процес се прилагат парацетамол, лекарства диклофенак и нимесулида, темпалгин. С нестероидни противовъзпалителни средства, като нимесулид, си струва да бъдат максимално внимателни. Те имат отрицателно въздействие върху бъбреците и черния дроб. С повишено внимание трябва да ги използват от хора с ЧРЕВНИ заболявания.

Също така могат да се използват гаргара с градински чай, лайка, эвкалиптом, календулой, бял равнец и т.н., alcoholate прополис, разведена във вряла вода, също ще ви даде добър резултат. Въпреки това, при възможност посещение на добър зъболекар за премахване на причините за възникване на неприятни симптоми.

Важно е да запомните, че подгряване на болния зъб в никакъв случай не може. Това само ускорява процеса, засилва възпалението.

Превантивни мерки в борбата с периодонтитом

Лечението на всяко заболяване винаги е по-дълго, по-скъпо и болезненнее от превенция. Защото не трябва да се пренебрегва най-простите препоръки. Най-първото и най-лесното, което трябва да запомните всеки – редовно почистване на зъбите с подходяща четка и паста. Четката се сменя на всеки три месеца. Използваме конци, ополаскиватели.

Ако на зъбите е зъбната плака или зъбен камък, които сте в състояние да изтриете сами в домашни условия, обърнете се към специалист. Сега има много съвременни техники, които позволяват бързо и ефективно премахване на този проблем.

Дори и малка дупка в зъба трябва да пломбировать. Бактериите достатъчно месеца, за да я превърне в кариозную кухина, достигаща на маса.

Ако имате липсва един или повече зъби, възползвайте се от възможностите за имплантиране или протезиране. В противен случай натоварването на останалите ще има повече, отколкото е предвидено от природата. Това също води до воспалениям.

С това приключват разказ. Очаквам вашите коментари. Желаем никога да не се сблъскате с такъв проблем, тъй като пародонтит. А за тази цел трябва да се спазва хигиена на устната кухина и два пъти в годината да посещават стоматолог за планираната инспекция. Повярвайте, това е много по-лесно, по-бързо и по-евтино, отколкото последващо лечение.

Видео — Алгоритъм за лечение на пародонтит при деца

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec