Електрическа четка за зъби: на какво да се обърне внимание при избора?

Качество ежедневно почистване на зъбите пряко определя тяхното състояние. Нарушение на хигиенни грижи повишава риска от развитие на възпалителни и кариозен процес.

Електрическа четка за зъби – това е една чудесна възможност за осигуряване на добро състояние на устната кухина при значителна икономия на време, тъй като продължителността на почистване се намалява два пъти в сравнение с класическия вариант.

Но и тук има някои нюанси, така че е важно да се знае как правилно да изберете най-подходящия модел и че трябва да се вземат предвид при използването му, за да може в крайна сметка да навреди на собствените си зъби.

Какви видове електрически четки са?

Четки се различават по няколко критерия.

Вид хранене

Електрическа четка може да работи на батерия или батерии. В първия случай, за зареждане трябва да имате връзка към контакт. Повечето от тези модели са изчислени за продължителна употреба, така че подзаряжать четка трябва 2-3 пъти в месеца. Подмяна на главата се провежда веднъж на всеки три месеца.

Четки, работещи на батерии, обикновено са по-достъпни в ценовия отношение. Функционално те са почти не отстъпва на аккумуляторным възможности благодарение на достатъчно количество допълнителни вибрации.

Принцип на работа

Електрически четки могат да бъдат механични, звукови или с ултразвукови. Характеристика на механични модели е наличието на края на кръгла вращательной главата (с четка), за която са предвидени пулсиращи и възвратно-поступательные движение. В минута брой движения може да варира от 5 до 30 хиляди.

Четки в sonic изпълнение оборудвани с генератор на високи честоти, вырабатывающим звукови вибрации. Брой движения на плавниците в минута е от порядъка на 18 хиляди, допълнителен ефект пряко предоставят на звукови вълни, които нарушават връзката между микробите и повърхността на зъбите.

Съставен елемент на ултразвуковата електрическа четка за зъби е генератор на ултразвукови честоти, под влияние на които зъбите са най-ефективно да се почистват от замърсяване и плака.

Плюсове и минуси

Могат да се разграничат следните положителни моменти използване на електрически модели:

 • Ефективно почистване на повърхността на зъбите от меки зъбни слоеве чрез комбинация от въртене и пулсиращи движения;
 • Максимално удобство на използване и съвременен външен вид, възможност за смяна на дюзи, които повишават привлекателността на електрически колеги, особено за деца, които не харесват ежедневните рутинни процедури.

Има и негативни моменти:

 • Тези четки са предназначени за почистване само при наличието на здрави зъби и венци. Специалистите препоръчват да се редуват обикновени и електрически модели, през ден, за да не се наруши целостта на емайла;

 • При наличието на зъбен камък електрическа четка може да провокира развитие на възпаления на тъканите под формата на пародонтит или възпаление на венците;
 • За разлика от обикновените четки за зъби, електрически аналог невъзможно да се справят, така че в места, където контакт недвижущаяся и движещата се част, могат да се натрупват микроорганизми.

Противопоказания

С повишено внимание се използва в следните ситуации:

 1. Повишена стираемость на зъбите. Патология диагноза за намаляване на коронковой част на зъба;

 2. Наличието на повърхността на зъбите клиновидна дефекти;
 3. Недостатъчна минерализация на емайла, проявляющаяся като бели старчески петна. Поради отслабването на емайла на такива площи в резултат на активните механичен натиск, упражняван от електрическата четка, увеличава риска от механично увреждане на зъба.

Как да изберем средство за хигиена?

Избор на електрическа четка, важно е да се оцени не само неговата цена и вариант на хранене, но и качеството на изработка, оборудване, наличието на допълнителни функционални възможности.

Цената и качеството на

Ниската стойност четки не е непременно доказателство за ниското качество на изработката. Цена в рамките на 200-600 рубли, характерни за модели, работещи на батерии. Що се отнася до безжичните решения, тук цената е в пъти по-висок, така че трябва да разчитате на сума в размер от петнадесет хиляди рубли.

Също така, цената на пряко зависи от предвидени възможности за движение почистването на главата, брой режими на почистване, наличието на сменяеми дюзи.

Производител

Разбира се, при избора на електрическа четка е по-добре да се обърне внимание на реномирани марки. В такъв случай вие със сигурност ще получите качествена модел, създаден с използването на иновативни материали и доказан по време на тестови изпитания.

Източник на захранване

Както вече бе отбелязано, електрически модели работят на батерии или пальчиковых батерии. Предпочитан вариант са точно акумулаторна четка, зареждащи се от мрежата, тъй като по-високата мощност, която гарантира по-висока пречистващата способност.

Съвети

Към основните видове дюзи включват глави за ежедневно почистване, избелване и на чувствителни зъби. Допълнително електрически четки могат завършени приложения «двойно почистване» и «конци-актив». В такъв пакетна се предлагат скъпо решение. Икономични варианти, като правило, се състои от една дюза.

 

Важна характеристика на електрически модели е оборудване на едни и същи дюзи на кръгчета с различен цвят за персонализация на глави под всеки член на семейството.

Режими на почистване

Основното е стандартният режим на почистване, което в някои модели се допълва от щадящей почистване, масаж на венците и полиране на емайла.

Характеристики на почистването на главата

Чистящую глава избират по следните параметри:

Твърдост
Оптимално гъвкав вариант е тип «medium» със средна твърдост четина. Ако са налице пародонтоза, такова решение е по-добре предпочетете глава с мека четка.

Вариант на изпълнение на глави
Достатъчно удобни модели с две глави, въртящи се в различни посоки и които са различни видове движения. В крайна сметка зъб ефективно да се почистват от двете страни. Най-добрия ефект осигуряват малка глава с кръгла форма. Правоъгълни глави са по-малко ефективни, но в повечето случаи именно в такова изпълнение в щетках са налице допълнителни функции.

Характер на движението

Най-достъпни модели мият зъбите чрез въртене на глави, само в една посока. При избора на по-скъпите варианти може да се разчита на наличието на технологии, 2-D или 3-D. В първия случай са налице възвратно-поступательные движение, а във втората към тях се присъединява още и пулсация, за подобряване на отстраняване на дори най-тъмните пигментного плака.

Форма на плавниците
Важно е да се четината са имали различно ниво на дължина. За ефективно почистване на зъбите в най-отдалечените и труднодостъпни места четината на главата на горния правят по-дълги и леко скосени от едната страна.

Допълнителни функции

Максимално удобство на използването на електрическа четка е предвидено при наличие на следните допълнителни аксесоари – повече глави, на притежателя, в който има няколко места за всички членове на семейството, използвани по време на пътуване зарядни устройства.

В някои модели се предоставят за контрол на силата на натиск на работната дюза. Обикновено за такива цели се инсталира специален таймер, сигнализирующий за превишаване на налягането на повърхността на зъба.

Рейтинг на популярните модели

Най-популярните производители на пасти за зъби са Philips, Sonic, Oral-B, Panasonic и редица други. В класацията на най-търсените модели на определени марки налични следните опции.

Oral-B Triumph 7000

Един от най-добрите презареждащи се четки. Особеност е наличието на допълнителен режим на почистване на езика, висока скорост на rotationally-прогресивното движение и пулсации (8800 и 40 000, съответно), оборудване индикатор за налягане с подсветка. Модел с контейнер за 4 дюзи, wi-асистент Smart Guide, предназначени за пътуване с метална и кожена чехлами.

Цената на четки – около 13 хиляди.

Philips Sonicare HX6921/30 «Flexcare Plus»

Най-добрият вариант, ако това е Вашата първа четка. Производител на Филипс е предвидил 5 режима на почистване, сред които «лесно начало» с постепенното увеличаването на скоростта, като се започне с ниски вибрации, постепенно в продължение на 2 седмици.

Сред допълнителните възможности – наличието на двухминутного таймер за спазването на режим на почистване. Предвидена е и промяна на режима за масаж или чувствителни венци.

Цената на четки – за 15 хиляди рубли.

Waterpik Sensonic

Е професионално решение, което се характеризира с комбинация от приемлива цена и прилично качество. В модела е предвиден набор от стандартни функции, включително и 30 секунден таймер, зарядно устройство. Набиране на персонал дюзи за межзубных периоди, които действат подобно на зъбни конци. Сред недостатъци – липса на сензора за контрол върху налягането в зъбите.

Колко струва електрическа четка за зъби Waterpik Sensonic? Цената на модела е около 7500-8000 рубли.

Panasonic EW-DL40

Звукова модел се характеризира с повишена мощност и честота на колебанията на 31 хиляди на минута. Предвидени са два режима на работа, включително и мек, и силен, благодарение на които, заедно с почистване на зъбите, извършва се масаж на венците. Сред останалите характеристики – водоустойчив, продължителността на автономна работа за не по-малко от час, наличието на индукционно зарядно устройство, което позволява да зареждам модел без използване на кабели.

Цената на четки – от порядъка на 3000 рубли.

Donfeel HSD-005

Особеност на ултразвуковите на модела е наличието на два резервни дюзи, които позволяват ефективно почистване на зъбите от плака и замърсяване, унищожаване на патогенную микрофлору, приостанавливая развитието на възпалителни процеси под имплантами и коронките. Редовната употреба помага за укрепване на венците, намаляване на тяхната чувствителност. За сметка на комбинации от звукови и ултразвукови вибрации се почистват дори и трудно достъпните места в устата, се осигурява белоснежность усмивка. Един комплект може да се използва най-малко три месеца.

Сред характеристиките – наличието на двата таймера. Цената на сменяеми дюзи – около 500 рубли, цената на четки – от 2500 до 3000 рубли.

Цената на сменяеми дюзи на повечето модели варира в рамките на 300-500 рубли.

Как правилно да си мият зъбите с електрическа четка за зъби?

Почистване на зъбите с помощта на електрически зъби има следните характеристики:

 • При необходимост почистване на повърхността на венците, вътрешната страна на бузите и на езика трябва да се използва четка в изключено състояние;

 • Продължителност на прочистване на един зъб не трябва да надвишава една секунда, така четка постоянно пренареждане;
 • Избягвайте нараняване на емайла не си струва твърде гъсто преса, четка за зъби, особено, ако е невъзможно да се контролира процеса с помощта на датчик за налягане;
 • Ако четка се планира да бъдат използвани за почистване на зъбни коронки от металокерамика, предупреждение за износване на предпочитание предпочитат модели с малко оборота в минута.

Отзиви на стоматолозите

Аз съм винаги с повишено внимание препоръчвам на моите пациенти да използват такива четки от особеностите на индивидуалното възприятие. Ако тези модели се прилагат на пациенти, при които присъства не пролеченное възпаление на венците, почистване придружени от значителен дискомфорт и може да доведе до засилване на кървене.

Сергей Александрович, лекар-periodontist

По мое мнение, почистване на зъбите с помощта на електрически четки особено е показано на хората, склонни към развитие на кариозен процес. Този избор е обусловен ефективно отстраняване на зъбната плака и информация до минимум на скоростта на размножаване на повърхността на зъбите на патогенни бактерии.

Анастасия Викторовна, зъболекар-терапевт

Ефективността на тези зъби е особено забележимо при домашно избелване на зъбите, тъй като обикновените четки не дават такъв ефект. При едновременно използване на четка и избелваща паста положителен ефект се отбелязва достатъчно бързо.

Дмитрий Враца, лекар-хигиенист

Малко препоръки по избор Можете да намерите в следващото видео:

Мнения на пациенти

Преди използвах само ръчни четки. В крайна сметка най-малко веднъж в годината трябваше да се лекува зъбите поради поражението на зъбния кариес. През последните три години, чисти зъбите чрез електрически четки за зъби, за профилактични огледи при зъболекар никакви зъбни дефекти не бъдат установени.

Константин, Симферопол

Първата електрическа модел от производителя Braun купи от порядъка на 10 години. Може да се отбележи високото качество на почистване на зъбите и безпроблемна работа на избраната четка за зъби. Наскоро поради продължителна употреба излезе от строя батерия, така че е придобила нов модел на същата марка.

Мария, Сочи

Електрическа четка започна да ползва наскоро поради незадоволително състояние на зъбите дори и след дълъг период на пречистване с помощта на традиционни ръчно изработени модели. Предпочитание подари аккумуляторному решение и напълно доволен от постигнатите резултати. Сега на зъбите напълно липсва плака.

Татяна, Саратов

За електрическа четка осигурила само положителен ефект, трябва да следвате стриктно определен в инструкции, указания и навреме да се заменят износени дюзи, своевременно да реагира на промените в състоянието на устната кухина. При такова отговорно подход ще осигури по-снежно бяла усмивка, а посещения при зъболекар ще станат приятна формалност.

READ  Протеза пеперуда: описание, грижи, плюсове и минуси

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec