Элюгель — антисептик за местната обработка на венците и устната кухина

Элюгель (Elugel) – това е антисептично средство, предназначено за местно ползване в стоматологията. Лекарството се използва за обработка на устната кухина и венците.

Медикамент се извършва под формата на гел за венците (1мл) и се предлага в пластмасови тубах и картонени връзки. Действащото съотношение компонент на препарата е биглюконат хлорхексидин.

Фармакологичен профил

Основната активна съставка е гел засяга грамположительные и грамотрицательные бактерии (вегетативни форми).

И хлорхексидин действа и на мая и липофильные вируси. Активност по отношение на спорове бактерии се проявява само при висока температура. Действащ компонент Элюгеля състояние за почистване и дезинфекция на кожата, не уврежда, когато за това.

Активно вещество медикамент има противовъзпалително, гемостатическое и дезинфекциращо действие. Предотвратява появата на зъбен камък, дори в трудно достъпни за почистване межзубных области. Препаратът улеснява преминаването на възпалителни процеси на венците след оперативни интервенции.

Механизмът на действие на препарата се състои в нарушаване на целостта на цитоплазмени мембрани и потискането на ензими, които допринасят за развитието на жизнената дейност на различни микроорганизми.

Област на приложение и противопоказания

Френски производител изтъква, че Elugel е ефективен в следните случаи:

 • наличието на плака върху зъбите;

 • наличието на заболявания на пародонта;
 • спиращ гингивит;
 • наличието на кариес в повърхностни и средно форми;
 • възпаление на венците остра форма;
 • наличието на отлагания по зъбите;
 • други болести на твърдите тъкани на зъбите;
 • наличието на рани в устната кухина;
 • възпаление на лигавицата на устата и венците.

Противопоказания следните:

 • чувствителност към активен компонент на препарата хлоргексидину;
 • младенческий възраст (деца на възраст под една година);

Указания за употреба

Гел трябва да се прилага върху венците с пръсти или с четка за зъби. Дозата зависи от вида и небрежност заболявания.

READ  Лечение на пародонтит в домашни условия

Многообразието на прием на медикамент е три-четири пъти на ден. При стоматит стоматолозите препоръчват да комбинирате лекарство с паста за зъби.

При това с четка за почистване на зъбите трябва да бъде много мека. След процедурите трябва да бъдат внимателно изплакнете устната кухина.

Специални указания

Не трябва да се допуска проникване хлорхексидин, съдържащи се в гела в очите. Изключение са само специални средства със съдържанието на този компонент, които се използват за промиване на очите.

Заслужава да се отбележи, че активното вещество медикамент запазва своята ефективност, дори и при наличието на органични компоненти и примеси на кръв. В процеса на прилагане не трябва да се допуска контакт на гела с изслушване нервом и мозъчни тръстове обвивки.

Элюгель разрешени за употреба по време на бременност и при кърмене. Също лекарство може да предпише в детска възраст, като се започне с една година.

Странични ефекти

На лица, автомобили обостренную чувствителност към Хлоргексидину, могат да възникнат алергични реакции от различен характер. Симптомите на алергии се проявяват като сърбеж, кожни обриви, подуване на стоп, на кожата и в по-редки случаи лицето.

Практически опит за прилагане на

Мнение на лекари и прегледи на пациенти, които са използвали Элюгель при заболявания на венците и устната кухина.

Това е много популярен медикамент. Използвам го не е стандарт — както за антисептичен обработка на зъбни протези, така и стоматологични инструменти.

Алексей Валерьевич (лекар-стоматолог)

Элюгель това е добър неутрално антисептично средство. По време на използването му в своята практика аз никога не се е сблъсквал с проява на нежелани реакции при пациентите.

READ  Немски зъбните импланти Xive — решение, доказано времето

Олег Аркадьевич (лекар-стоматолог)

Наскоро присъствах на зъболекар, който при разглеждането на използвал това лекарство като антибактерицидное средство. Няма нежелани реакции не е имало.

Игор

Спомням си, по време на първата ми бременност имах възпаление на венците. Моят зъболекар ме посъветва да използвате Элюгель, каза, че по време на бременност, употребата му не е противопоказана. В резултат на възпалението премина и никакви странични ефекти не е имало.

Елена

Закупуване на средства и неговите аналози

Купи Элюгель може да се в интернет, понякога се срещат в аптечната мрежа, средната цена около 250-270 рубли за тубу.

Лекарството трябва да се съхранява на тъмно място не достъпно за деца, при температура не повече от двадесет градуса. Срок на годност медикамент е три години.

Към днешна дата, няма структурни аналози на този лекарства с еднаква активна съставка. В случай на невъзможност да закупите Элюгель лекар може да назначи само заменят лечебно средство, което има същия терапевтичен ефект, но друг действащ компонент. За такива лекарства включват:

 • Гексикон;
 • Биглюконат Хлорхексидин;
 • Эльгидиум;
 • Эльгифлуор;
 • Элюдрил;
 • Холисал;
 • Метрогил Дента;
 • Камистад.

MAXCACHE: 0.39MB/0.00091 sec