Энтеровирусный везикулозна стоматит: начини на заразяване, симптоми, лечение

За да се разбере, защо се развива энтеровирусный везикулозна стоматит с экзантемой и как трябва да се лекува, човек трябва да знае, от този вид заболяване се различава от другите форми и какво е экзантема.

Везикулозна стоматит – това е болезнено състояние, провоцируемое вирусна инфекция, следователно отличаващо се с висока предишната агресивност процес и непредсказуемост резултат на лечението.

Най-маловероятный резултата (при най успеха на терапията) – пълно унищожаване на вируса от организма, най-често – вирус само потиска им и се превръща в смърт (ждущее) състояние. За да активироваться благоприятно за живота си набор от обстоятелства – отслабване на защита на организма, в резултат на неблагоприятни климата, стреса и други подобни ситуации.

Заболяването се дължи на невероятна живучестью тори съответства на религиозна трансформация и способността им да поддържат своите имоти и в най-неблагоприятните условия:

 • в вода, които достигат етап на кипене;
 • слънцето при недостатъчно активното му излъчване;
 • в высококислой среда.

Дума, във всички случаи, когато външната температура или други параметри на околната среда са недостатъчни за денатурация на протеини. Когато тези условия са създадени, те са почти несъвместими с живота на човешкото тяло.

По този начин, като случилото се в дълбока дете (2-3 години) инфекция продължава в зрелостта на пациента под друга личиной, тя най-опасно при консолидиране на вирусна инфекция с хронични микробни.

През втората половина на имена – экзантема, свързани с появата на болестта на типичните обриви-мехурчета, и не само в устната, но и на стъпалата и дланите на пациента, затова заболяването се нарича синдром ръка-крак-уста».

Че започва болест и толкова ли е опасно

Видима предимно при малки деца с пика на заболеваемост през пролетта и есента (поради повишаване на температурата или влажността на въздуха) инфекциозен процес е започнала:

 • вирус Коксаки;
 • ентеровирус 71;
 • по-малко значима група тори съответства на религиозна трансформация.

Особено, отделяна от целия набор от тори съответства на религиозна трансформация вид Коксаки (от семейството на пикарновирусов), който има 29 условия групи A, B и C, най-голямо не само за възникването на синдрома «ръка-крак-уста», но и служи като причинител асептична менингит. Най-опасни програми Коксаки А5, А9, А16.

Що се отнася до энтеровируса 71, заразность им – много страни с изключително ниска здравна култура, в Европа той е като вид на почти искоренен.

Заболяване малко вярно за възрастните, но за децата с тяхната склонност да се влача всички «добытое» в устата представлява сериозна опасност.

Риск от заразяване както за деца така и за възрастни се увеличава в случаите на:

 • нарушаване на правилата за готвене (не е достатъчно дълга си изпичане или пълна липса») или условия на съхранение;
 • съществуването на микроповреждений в устната кухина.
READ  Бяло петно на венеца боли - основни причини и лечение

В първия случай энтеровирусная инфекция, размножившись в червата заразившегося (оттук и името на вируса: энтерос – червата), се разпространява с ток биологични течности, във втория – се случва пряко проникване на инфекцията в лигавицата.

При ухапване от насекоми-кръвопийци попадение болезнетворного начало се извършва директно в кръвта на здрави досега на човека.

Също като всяка чревна инфекция, энтеровирусный везикулозна стоматит е «болест на немити ръце», когато се реализира фекально-орален механизъм на заразяване, когато се грижат за своите домашни любимци и на добитъка (по-рядко при работа със заразена лабораторна материал).

Може вирусът се предава и по въздушно-капково път от болен човек на здрав и пинов (чрез обсемененные предмети).

Характеристики на клиника и диагностика на трудност

Появата на экзантемы – основната разлика на тази форма на стоматит от другите му разновидности.

Везикуловирус (от термина: везикула – везикули), впримчени в човешкия организъм от външната среда, от животно или болен, отличаващ се с особена избирателна активност по отношение на кожата и лигавиците, води до образуването от тях на повърхностните слоеве малък размер, униформи елементи – обрив под формата на мехурчета, пълни с серозным съдържание.

Локализуется те на повърхности на устните и бузите (както вътрешни, така и външни), както и в задната част на езика (по-рядко в гърлото). Но главната особеност, ценна за диагностика, е откриване им по дланите и стъпалата на пациента (най-често дете).

Еволюцията на обриви по кожата на болния преминава бързо бързо от петна или папули малки размери, с различни нюанси на розово или червено, до везикули със съдържание прозрачна или леко жълтеникав на цвят течност. За вируса «ръка-крак-уста» се характеризира с опъната формата на мехурчета.

Везикулозна стоматит проявява отечностью и гиперемией меките тъкани на устната кухина: устните, бузите, езика, както и появата на тях мехурчета сивкав оттенък със значителен сърбеж в зони обриви или увреждане на лигавицата чак до образуването на по-малки раните, може да бъде последвано от наднормено слюноотделением.

В редки случаи обриви се появяват само върху лигавицата на устната кухина, предизвиквайки да предоставим заболяване от синдрома на Стивън-Джоунс, афтозным стоматитом, херпес.

Ако мехурчета по дланите и стъпалата не са очертани, а след това при друга локализация, акне вскрывшиеся елементи оставят забележими и чувствителни ерозия. В процеса на развитие на болестно състояние на всички повредени места, покрывшись кора, за да се лекува, без да оставя белег.

Проблемът е, че экзантема – не е първият от симптомите на энтеровирусного везикулярного стоматит, дебют на която не се различава от началото на всяка ОВИ.

Защото най началото на заболяването се характеризира с:

READ  Скоби за зъби: определяне, разнообразие, инсталация

 • покачването на температурата до критични цифри (до 40⁰ C и по-горе);
 • фотофобия и болките, съпровождащи движението на очните ябълки;
 • проблем при преглъщане и болките при изпълнението му;
 • гадене и повръщане общемозгового генезиса, заедно с главоболие, апатия, апатия и слабост.

Други достатъчно общи признаци са:

 • болки и спазми в мускулите (включително и на стомаха);
 • диария;
 • подчелюстной и шиен лимфаденит, причинена;
 • болки в гърлото;
 • хрема.

Прилагането на различни симптоматических средства за лечение и смазва клиника на заболяване, поради което неопитни лекари често поставят грешни диагнози от ARD и никнене на млечни зъби преди дерматит, алергии, херпес инфекция.

Попадането на вируса на Коксаки в тялото на човек с достатъчно висока имунна защита води до липса на клиника на заболяване (бессимптомному му вариант) или за протичане на състоянието на леката, стертой форма.

Заразность за околните намалява пропорционално за срока от началото на заболяването (в първия ден тя е минимизиран), но разпределението на тори съответства на религиозна трансформация с фекалиите може да бъде удължен до един месец от дебюта на болестта.

Въпреки факта, че в клиниката няма нищо специфично, появата на мехурчета по крайниците приблизително на третия ден дебюта на болестта (която е напълно разрешено в срок от седем до десет дни) ви позволява с увереност да се постави диагноза. При

разпознаването на болестта трябва да се вземе предвид и продължителността на периода на инкубация – при энтеровирусной инфекция тя е от 2 до 7 дни.

С цел диагностика, изследвания, или в случай на епидемия от масово поражение на голям брой деца, бързо да се разработи стратегия противоэпидемических дейности са приложими вирусологические методи за лабораторна диагностика с изследване на биологични материали, съдържащи вируси:

 • електронна (и имунната електронна) микроскопия;
 • На IFA (имуносорбентен анализ);
 • RIA (радиоиммунный анализ);
 • PCR (полимеразная верижна реакция) и други подобни методи за диагностика.

Материал за селекция, изследване и идентификация на вируса служат за съдържанието на везикули, изпражнения, кръв, носоглоточный отмиване.

Лечението и възможните последици от

Пациентът трябва задължително да бъде изолиран и огледан от лекар, а диагностированный и разпознат энтеровирусный везикулозна стоматит се лекува прилагането на средства за локално и общо въздействие върху организма.

С цел намаляване на местните прояви на състоянието (болка, сърбеж, подуване) се прилагат анестетици:

 • категория Лидокаин;

 • разход на Камистад-гел, съдържащ екстракт от лайка и Лидокаин – упойка-антисептик с противовъзпалително действие;
 • Асепта (децата лекарство е противопоказано);
 • антисептик-упойка Гексорал.

Към местните средства, позволяващи ускоряване зарастването на тъканите и да се възстанови тяхната структура, са следните:

 • спрей Прополис – естествен противовирусно-противовоспалительная и антисептическая съставките (използвайте с оглед на индивидуалната поносимост);
 • маслен разтвор на Каротолина – ускорител на регенерация на тъканите в резултат на мощен антиоксидант действие, подобрява устойчивостта на организма към инфекции;
 • Имудон, който разрешава фагоцитозата и голяма концентрация на имуноглобулин А в произведена от слюнката.
READ  Хейлит и други заболявания провокира болка и парене на устните

Като местни антивирусни средства е препоръчително прилагането на мехлеми:

 • оксолиновой;
 • теброфеновой.

При тежко протичане на заболяването може да се наложи и общо лечение:

 • антипиретични процедури и лекарства-антипиретики;
 • изплакване с билки: вар цвят, бял равнец, лайка, ловци, эвкалиптом, лопухом за облекчаване на болки в гърлото.

Това е изключително важно за навременното призив за помощ към специалист (зъболекар, педиатър), който може да назначи правилното и адекватно състояние на пациента лечение. Защото прием на някои лекарства, без да среща достоен израз: на свой страх и риск – състояние на пациента може да се влоши не само силно, но и драстично.

Независимо от сравнителната безобидность протичането на болестта, при съучастие на родителите си то може да доведе до усложнения поради тропности на вируса не само към мазен оболочкам и кожата, но и до структури, компоненти на нервната система:

 • до энцефалиту;
 • до менингит;
 • към горещата и бавен парезу.

За мерки за предотвратяване на

Въпреки факта, че перенесенное една болест никога не се повтаря във вариант «един-към-един», класирани в тялото энтеровирусная инфекция в неактивно състояние се запазва в него дълги години. Затова разумней да вземе някои мерки, за да предотврати появата на вируса вътре в организма.

Това е елементарно спазване на правилата за хигиена на: миене на ръце, миене на зъбите, изплакване на устата след хранене, използване за техните нужди са гарантирани на чиста вода, изолация на болните, прилагането на изключително персонализирани (по-добре еднократни) хигиенни средства.

Мерки за укрепване на имунитета и постигане на добро здраве и элементарны: достатъчно гъвкави начин на живот без храна и други излишни украшения, витамини от естествен произход (плодове и зеленчуци), които са задължителни за прием иммуномодуляторов в пик на заболеваемост от грип и ТОРС.

За работниците в животновъдни сфера е необходимо стриктното придържане към ветеринарните изисквания по отношение на съдържанието на животните и спазването на лична хигиена.

Малки домашни животни при подходящи условия на живот на опасностите за човек, като правило, не се представляват.

В случай на съмнение за заразяване посещение на лекар, трябва да бъде задължително, не в зависимост от възрастта на пациента, защото той може да стане опасен за обкръжението си.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00069 sec