Етапи на производство и монтаж на подвижни протези пластиночных

Модерни пластиночные протези значително улесняват живота на тези хора, чиято зубочелюстная система изглежда далеч не най-добрия начин и се нуждае от възстановяване. Материалите, от които са направени такива проекти, имат много положителни качества.

Сред тях има такива: гъвкавост, еластичност, здравина и естетичен външен вид. Стоматолозите препоръчват да използвате този метод за протезиране при пълна или частична загуба на зъбната редица.

Видове протези пластиночных

Пълен подвижна пластиночный протеза се използва при заместването напълно липсващи зъби. Той се състои от две части: основа и приложени към него изкуствени зъби. Материал за производството му служи като акрил или найлон. В устната кухина такива протези, се удържат чрез присасывания, така че на горната челюст, те са по-надеждни, отколкото към дъното.

Частично подвижни конструкции позволяват да се възстановят веднага няколко изгубени елементи на зъбната редица. Освен основа и пластмасови компоненти на тези устройства са снабдени с метални куки (кламмерами) или ключ (аттачментами), които се определят протези към опорните зъби.

Мостовидные протези, монтирани на безопасно заселили зъбните импланти, се отнасят до несъемному тип проекти и пълноценно заместват достатъчно голям брой загубени зъби. При пълна липса на зъбната редица, за да го възстановите достатъчно, за да бъде на две или на три, изкуствено приживленных корени, комбинирани с коронковой част от зъба.

На снимката-компилация изобразен пълен подвижна пластиночный протеза в различни ъгли:

Област на приложение

Пластиночные протези достатъчно гъвкави, за да ги инсталирате, е възможно в случаите, когато се наблюдават:

 • частична или пълна адентия;
 • множество дефекти на зъбната редица;
 • незадоволително състояние на областите на пародонта, разположени в непосредствена близост до парцела, предназначен за възстановяване.

Извършва монтаж на строителството, необходими веднага, след като позволи на състоянието на тъканите, вовлекаемых в процес, в противен случай зъбната редица ще започне да се движи в посока на липсващите елементи, опитвайки се по този начин да компенсира празнотата.

READ  Причини, диагностика и лечение за парене в гърлото

Плюсове и минуси на пластиночных проекти

Сред безспорни достойнства на една меки протези могат да се подчертае неговата достъпност. Подреждане По цена на тези системи са идеални за тези пациенти, чиито финансови възможности не позволяват да инвестират значителни средства за възстановяването на зъбната редица.

За положителните качества на този вид протезиране се отнасят и неговите естетически външни показатели. При избора на качествен материал дизайн ще изглежда максимално естествено. Освен това, производство и монтаж на не много време ще достигне сред пациента.

Въпреки това, в допълнение към ползите от пластиночных протези, има и недостатъци. На първо място, необичайно за такъв механизъм на венците може болезнено да реагира на присъствието му в устната кухина. В случай, когато протези са почти напълно затваря небето, се появява някакъв дискомфорт. Това особено се усеща по време на хранене.

Пластиночный протеза (особено подвижни) сам по себе си е лесен за грижи, въпреки това той изисква редовна и внимателна обработка. В период на привикване към проекти, са възможни смущения дикции, а при инсталиране на пълни пластинчатых подвижни протези и значителни реч отклонения. Вкусовите усещания също се променя.

Етапи на изработка и монтаж

Процесът на възстановяване на функциите зубочелюстной система започва с разглеждане на пациента и избор на вид протезиране. След като изборът бъде направен, по пътя към пълното възстановяване на зъбната редица е необходимо да преминете през следните етапи на производство на сменяеми пластиночного протеза:

 1. Теглене на най-хвърля. В зависимост от обема на работа в тази процедура могат да участват като двете челюсти, така и само една от тях.

  След това отливки се изпращат в зуботехническую лаборатория.

 2. Изработка на восъчни модели. Модел за монтаж допълнително зареден с прикусными валяци.
 3. Предварителна прилепнала. На този етап пациента покани в стоматологична клиника, за да се определи съответствието на привеждане в съответствие хапят и да се отбележи участъци, изискващи корекции.
 4. Изготвяне на банки. Основа се формира от восък, след това към него са съчетани изкуствени зъби, които расставляются според предварително планирано. Цялата тази конструкция е временно се помещава в устната кухина на пациента.
 5. Изработка на протези. В зъботехническа лаборатория се провежда подмяна на восък от пластмаса и формирането на окончателния пластиночных протези с всички предишни неточности.
 6. Последната прилепнала и монтаж.

Целият процес на производство и на инсталация отнема около две-три седмици. Веднага след определяне на пациента, може би ще остро се чувстват наличие на чужд обект в устната кухина, при него се променят става и вкусови усещания.

В този период зъбни протези може да се нарани, търкайте или изтръгне десну. Ако дизайнът предизвиква силен дискомфорт, който с времето се усилва, трябва да се консултирате с вашия лечащему лекар. Той ще се проведе на проверка, установи проблема и да премахне от нея. Като цяло, В период на адаптация продължава в рамките на един месец.

Препоръки за употреба и грижа

За да ортопедична конструкция работи колкото се може по-дълго, трябва да запомните няколко прости правила:

 1. Протези, които са несъвместими с вискозен, лепкава и прекалено твърда храна. Карамел, дъвчащи бонбони, ядки и някои видове плодове могат да доведат до претоварване на механизма и неправилно преразпределение на натоварването. В резултат на това лечение, с конструкция често става появата на микротрещин, допринасящи за нейното счупване.
 2. За да се приспособяват към съемному протезу е преминал в най-кратък срок, стоматолозите съветват в първите няколко дни след инсталиране на постоянно го носите не само през деня, но и през нощта.

 3. Пластиночные космос се нуждаят от внимателни, но достатъчно задълбочено прочистване. След всяка хранене е желателно да изплакнете конструкция вода. Редовна антисептическая обработка се извършва чрез потапяне на протезата в чаша със специален разтвор. Хигиенни процедури трябва да се провеждат най-малко два пъти на ден с помощта на специално подбрана четка за зъби и паста.
 4. За съхранение на подвижни и частично сменяеми пластиночных протези в нощта необходимо е да изберете капацитет с висока влажност. Напълно разочарова конструкцията във вода не се препоръчва, тя може да набъбне и да загубят всичките си положителни качества.
 5. След инсталацията и допълнителна корекция на системата за посещения в стоматологична клиника задължително трябва да станат редовни. При липса на дискомфортных усещания специалистите препоръчват да извършват редовни прегледи поне два пъти годишно.

Пластиночные протези могат да станат почти пълноценен заместител на утраченным зъбите. Средно такива проекти могат да продължи от две до пет години. Най-често срокът на експлоатация зависи от качеството на използвани материали и условията за тяхната употреба. При подходящи грижи протези запазват естетиката и всичките си свойства в продължение на доста голям период от време.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00105 sec