Физиологична и патологична форма на прогении: симптоми и лечение

Един от сериозните и сложни направления в денталната практика е предотвратяване и отстраняване зубочелюстных деформации и аномалии на привеждане в съответствие хапят.

Много от пациентите, които се обръщат към ортодонтам, имат различни видове прогении.

Че физиология, а че патология?

Прогенический хапка – това е орална и лицево-челюстна аномалия с неестествено популяризирането на долните зъби. Прогения се счита за честото нарушение, наблюдавани в една или друга форма от 1,4-30 % от хората, води до естетически и функционални последици.

Прогенический захапка е физиологичен и е болезнено. При физиологичен тип челюст са разположени в нормално динамично и статично състояние да работят адекватно и правилно, пародонтална тъкан здрави. И зъбите трябва да има естетичен вид. На челюстта ставите трябва да се пада умерено натоварване и коригиране на такова привеждане в съответствие хапят не се изисква.

Разлика болестно привеждане в съответствие хапят се състои в нарушенном функционирането на челюстите, поради което се развиват множество проблеми в организма, въпреки че преките редиците на зъбите. Такава патология задължително трябва да се коригира, тъй като това може да доведе до появата на хроничен гингивит, стоматит, — ЧРЕВНИ нарушения.

При патологичната прогении нарушена цялостна работа зубочелюстного апарат, което често води до проблеми с други органи.

Тази аномалия се проявява по различни причини (в резултат на вродени или придобити дефекти). Разлика патологичните

привеждане в съответствие хапят се състои това, че той води до нарушаване на пълноценен работа зубочелюстного апарат, което води до нарушаване на други системи на организма.

Причините могат да бъдат вродени или следствие от сериозни заболявания (хронични гингивит, стоматит). При патологичните на последните се предлагат няколко форми на проявление: при свързване на дефекта с грешен формирането на костите областта на лицето, той се нарича гнатическим. Ако се променя нормалното разположение на зъбите, това се нарича нарушение на зубоальвеолярным.

Сродни нарушения

Под термина прогнатия и прогения разбира излишната выступание на скелетните части на черепа, един спрямо друг, което се формира в процеса на развитие на челюстите (една горната или и двете – прогнатический захапка, а долната – прогенический).

Прогения е разделена на частична и пълна, представлява промяна на развитие на долната челюст. Прогнатия е вярно и патологична, може да се разпространи в цялата челюст или на отделни части от него.

Причини и етиология

Отделят няколко причини за появата на тази форма на привеждане в съответствие хапят, но понякога той може да бъде свързан и с генетичната наследственост. Фактори, които провокират развитието на патологична форма на заболяване, включват:

 • липсата в областта на горната челюст предни зъби;
 • поражението на организма химически вещества или тежки метали при внутриутробном развитие на плода;
 • болест, при бременност, които водят до развитие на нарушения в зубочелюстной система на детето;
 • нетипичное поставянето на зъбни пъпки;
 • вродено не сращение небето с альвеолярными отростками, къса пътеки и преводачи;
 • ротовое дишане с гипертрофией сливиците, хронични УНГ-болести;
 • травми на детето при придвижване по общ пътища;
 • макроглоссия или голям език, от който налягане се увеличава параметри на долната челюст;
 • ранната загуба на временни зъби;
 • останалите могили в млечните клыках;
 • началото на заболяването деца (рахит);
 • неправилно поставяне на главата на бебето по време на сън.
READ  Избелване на зъби в домашни условия, без да навреди - на повече от 8 безопасните методи

При поява на провокиращи фактори е нарушен физиологично съотношение на дъвкателните мускули от лицевите ни, заради това, което е на долната челюст се оказва силно въздействие.

При прогеническом нарушаване на предните зъби на първо място са фактори, в резултат на излагане на които неправилно се развиват горните предни зъби. Към тази група се отнася:

 • нарушена последователност смяна на временните зъби местни;
 • адентия латеральных ножове;
 • сверхкомпонентные зъби, които прорезались в предна част на дъното;
 • началото на появата на долните зъби със загуба на горните.

Симптоматика и диагностика

Характерните симптоми са прогении

 • образование устната цепка;
 • кандидатурата на долната устна и брадичката напред с чести пролапс на горна устна;
 • голям нижечелюстной ъгъл;
 • западание в средната третина и увеличение на височината на долната трета на лицето.

При долната макрогнатии често се стеснява лицето, углубляются назолабиални гънки и гладка брадичката.

До внутриротовым черта аномалии са пряка окклюзию на предните зъби, обратното резцовое припокриване. При съединяването на зевательных зъби се формира мезиальная стъпало. Също така може да се прояви диастемы, тремы, се появи на наклона на зъбите на долната челюст.

Нарушен сагиттальное стойност за първите моляров. Размери альвеолярных дъг не отговарят на нормални, се проявяват функционални дефекти с намаляване на дъвченето на ефективността.

По разположението на патология е общ и частичен. За обща прогении е характерно несъответствие на връзката на предните зъби със странични. Частично нарушение се характеризира с липсата на последните само в една област. При това може да смени челюст.

С оглед на предлагане и параметрите на челюстта, се откроява прогенический захапка с горната микрогнатией, долна макрогнатией, долна прогнатией, горната ретрогнатией.

Диагностични изследвания провежда ортодонт, в изследователския комплекс е включено разглеждане на профил и фаса, добър анализ на запушване на устата и антропометрических на данните, функционална проба за декорация на фалшива от истинска прогении.

Оценка на нивото на выраженности патология се провежда въз основа на резултатите от изследвания на диагностични модели, телерентгенографии, използване на прикусных на ролките за определяне на аномалии, бр. Също така лекарят провежда ортопантомографию, томография и рентгенографию.

Допълнително пациентът може да бъде изпратен до логопеду и отоларингологу на консултация.

Характеристики и методи за корекция на

Нарушение на запушване може да се коригира различни методи. Избор на методи за лечение на прогенического привеждане в съответствие хапят зависи от степента на выраженности симптоматика и възрастта на пациента.

READ  Алергия към протези: симптоми, помощ и профилактика

Основният фокус на ортодонтско лечение е стимулиране на растежа и развитието на горната челюст, забавено развитие на долните зъби и дистальное тяхното движение, оптимизиране на височината на привеждане в съответствие хапят. Също така лекарят определя позицията на реда.

Помощ за най-малките

Терапия и профилактика на нарушения на временното привеждане в съответствие хапят трябва да стимулира правилното развитие на зъбните дъги, премахване на бариерите за дисталния сдвижения долната област.

В основата на терапията е включена своевременна санация; нормализиране на преглъщане, функции на езика и дишането (губными активаторами и кръгова тренировка на мускулите); миофункциональная гимнастика, използването на внеротовой превръзки.

Също и малък пациентът трябва да се отървете от вредните навици чрез вестибуларния плоча. При развитието на децата заменяеми привеждане в съответствие хапят лекар провежда терапия с помощта на внутриротовых устройства (дъги, плочи, cap) и ортодонтски апарати. При въпроси може да се проведе пластмаса юздите.

От 12 и повече години…

Лечение прогении при юноши включва използването на по-силните методи и оборудване, понякога се използват същите приспособления, че и при временно прикусе:

 • плоча с пружинками, за да се установят на небето или на вестибуларния резцовой зона;

 • окклюзионные накладки, когато се обърне перекрытии ножовете до 0,2 см;
 • активатор Хофман или Вундерера, плоча Шварц, апарат Буле или Башировой, бюгельный уред Франкел и др.;
 • уред Брюкля;
 • внеротовая превръзка от неопрен за забавяне на растежа на долната челюст и на дисталния фиксиране;
 • брадичката прашка с гумена тракшън за преместване на долната част на лицето (в нощта).

За възрастни пациенти

Ако създаде постоянен захапка, а след това се препоръчва прилагането на скоби. Заедно с ортодонтски терапия се извършват логопедические упражнения за корекция дислалии. При прекомерно растежа на ниските зони може да се извършва хирургическа намеса, с изтриването на зъбите или остеотомией клони в горната челюст.

Лечение на патология при възрастни пациенти може да се основава на прилагането на дъгови устройства с межчелюстной тракшън, апарат Брюкля и скоби.

Също се провеждат следните процедури:

 • намаляване на дължината на долната редица зъби чрез премахване на някои от тях или за премахване на интервалите между нимии, удължаване на горната областта на движението на предния край на редица напред;
 • сигиттальное отместване на горната и долната редица в необходимата посока;
 • лабиальное преместване на горния ред и лингвальное компенсира по-ниски (с помощта на телени лигатури или протракционных пружини).

При необходимост може да се проведе комбинирано устройство-хирургично лечение с вытяжением горната челюст. Също така може да се прилага протези.

Цената и срока на корекцията зависи от използваните модели и техники, изборът на които зависи от форми, прояви на патология и възрастта на пациента.

READ  Перикоронарит и начини за лечение, диагностика и профилактика на

Продължителността на лечение зависи от тежестта на анормално развитие. Средно корекция на привеждане в съответствие хапят при деца отнема 1-2 години. При възрастни хора срокове се различават въз основа на етап на развитие (варират в рамките на 1,5-4 години).

Ретенционный период

Задължително етап на терапията се счита за фиксиране на резултатите. Корекция на реда зъби хардуерни методи не приключва след тяхното оттегляне. След основната терапия пациентът минава ретенционный период с прилагането на ортодонтски конструкции в продължение на дълго време (от шест месеца до 2 години).

Лекарят лично определя точната продължителност индивидуално. За определяне на резултата, се прилагат следните устройства:

 1. Ретейнеры. Те са несъемными устройства, имат формата на малка дъга от специални влакна или метал. Определяне на

  конструкцията се извършва с лингвальной част на зъбите композитом. Те поддържат доброто състояние на зъбни редове, като остава незабележима.

 2. Трейнеры. Такива устройства се прилагат за регулиране и фиксиране на привеждане в съответствие хапят. Използват се специални модели, облечена в които се произвежда не по-малко от 8 часа на ден. По-късно продължителността на чорапи се намалява до 1-3 часа.
 3. Индивидуални устата охрана от силикон, дубликат релеф на зъбите. Продължителност на техните чорапи при ретенции е не по-малко от 20 часа в денонощието, след което времето се съкращават.

Възможни последици

Ако човек не обръща достатъчно внимание на здравето си, не и своевременно отстраняване на болестния прогенический захапка, тогава могат да се появят сериозни проблеми. Към тях се отнасят затруднено дъвченето и гризане на храна, нарушения на речта и дисфункция височно-челюстного става.

При грешен разпределението на дъвченето на натоварване на предните зъби перегружаются пародонтална тъкан, появява се пародонтоза с ранна загуба на зъби. Поради неправилно дъвчене храни се появяват ЧРЕВНИ нарушения, трудности при преглъщане и дразнене на стомаха от груба храна. Явно мигрена и шум в ушите. У човека могат да възникнат естетически и емоционални смущения.

Превантивни мерки

По медицински данни, прогения не винаги се проявява, поради генетика. За да се предотврати или да предупреди аномалия на развитието на привеждане в съответствие хапят, се препоръчва своевременно лечение на заболявания, които нарушават лицево-челюстна машина, редовно посещаване на стоматолог при смяна на временните зъби при детето.

Към превантивни мерки включват правилната позиция по време на сън, нормалното протичане на бременността и раждането, кърменето, премахване на вредни навици (смучене на пръст и др).

Прогенический захапка е сериозен ортодонтическим дефект, който можете да променяте навременно послание към утвърдени професионалисти.

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec