Флегмона лицево-челюстната област — остро гнойное възпаление на устната кухина и шията

Всеки ден в клон на орална и лицево-челюстна хирургия градски болници госпитализируется най-малко един човек е в тежко състояние с диагноза флегмона лицево-челюстната област. Така че, независимо дали това заболяване е опасно за здравето и че предхожда развитието му?

Околочелюстная флегмона — остра, гнойное, разлят възпаление на подкожната мазнина в областта на шията, на дъното на устната кухина, челюстта и лицето, причинени от проникване на инфлуенца микрофлора от засегнатите райони. Най-често се развива като усложнение на заболявания на устната кухина: остеомиелит или периостит челюстите, или в случай на заразяване при травми или УНГ — заболявания.

Причинители

Болестта се развива под въздействието на различни микроорганизми, които първи в тъканите, предизвикват развитието на патологичния процес:

 • стафилококи;

 • стрептококи;
 • синегнойная пръчка;
 • феята на спирохета;
 • е. коли.

Най-често флората е смесена, с преобладаване на анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород. Ако микроорганизми попадат в тъканите на зъбите, а след това болестния процес носи името за одонтогенен.

Характеристики на сгради на лимфните и кръвоносните системи предразполагат към развитието на гнойни заболявания на подкожната мазнина. В случай на алергични заболявания, като поллинозы, екзема и атопичен дерматит, се увеличава вероятността от развитие на флегмоны.

Отделят 5 основни източници на проникване на инфекции, които причиняват развитието на флегмоны крыловидно-челюстного пространство:

 • кариозные зъби и засегнатите корени;
 • възпаление на тъканите на пародонта;
 • възпалителни процеси на устната кухина: стоматит, глоссит;
 • възпаление на слюнчените жлези;
 • възпаление на ЛОР-органите.

Патогенезата на тази болест се дължи попадение вирулентного патогени, която отделя токсини и води до развитие на възпаление с характерните признаци: зачервяване, болка, подуване, повишена температура, нарушена функция на челюстного става.

Става забавяне на формирането на меките тъкани, ограничени нейтрофильным вал, и масовата смърт на левкоцитите с появата на гнойного възпаление.

Особености в клиниката и на процедурата

Болестта започва бързо, с кратък период на вестителите. В началото болните отбелязват наличието на главоболие, повишена утомляемости, слабост.

При язви и лицево-челюстната област болестния процес неограничен от здравите тъкани, което става причина за интоксикация на организма. Интоксикационный синдром се характеризира с повишена температура до 38,5-40 C,главоболие, гадене, повръщане.

Впоследствие се формира плътен разлятото подуване, сопровождающийся рязко нестерпимой болка. На мястото на възпалението се формира остра асиметрия на лицето, в зависимост от локализацията на патологичния процес, затруднено дишане процес с формирането на диспнея.

READ  Средство за чувствителни зъби - преглед на най-ефективните средства

Кожата над възпалява парцел гиперемирована с характерен симптом на флюктуации: при натискане на парцел възпаление считани колебания течност. По време на прием на храна се увеличава продукти слюнка.

Съвременна класификация

В момента най-модерно е производството на топографски анатомическая класификация, който отчита, че челюстнолицевая флегмона може да бъде локализиран:

 • в областта на горната челюст;
 • на долната челюст;
 • в областта на дъното на устната кухина;
 • на меките тъкани на езика и шията.

По причина на възникване на разграничаване одонтогенные (зъбни провоцирующий фактор) и неодонтогенные флегмоны.

Според тежестта на състоянието на пациентите са разделени в 3 групи:

 • лесно степен на тежест — болестния процес е в рамките на една анатомична област;
 • средната степен на тежест – патология на локализуется в няколко анатомични области;
 • вдигане на тежестта – процес обхваща цялата лицево-предната област и шията.

Верхнечелюстная област

Флегмоны горната челюст са най-опасни за здравето и живота на болния човек, особено опасно възпаление на подглазничной област и очна орбита. Това е свързано с анатомичен местоположение на кръвоносните съдове и възможност за поднасяне на инфекция с по-нататъшното развитие на възпаление в кавернозные гърди и мозъчните обвивки.

Всичко това води до прогрессированию патология и развитието на менингит и тромбоза кавернозен синус на главния мозък. Заболяването започва обикновено с оток на горната устна, който по-късно се разпространява в горната челюст.

Гладка носогубная гънка над устните. Кожата подглазничной областта на рязко гиперемирована, когато се опитват да съберат в сгъвката се появява остра болезненост. Отваряне на устата, не е счупен, по време на постукивания на зъба, която се превърна в причина за патологичния процес, се появява лека болка, гънките на устната кухина загладени.

Лечение челюстен флегмоны се извършва само с хирургическа намеса с помощта на картите на огнището и провеждането на активна дрениране с наслагване на мехлеми Ръководството.

Скуловая област и контакта

Причина за развитие на флегмон скуловой област също служат кариозные зъбите на горната челюст. Също така не е изключено да попадне инфекция при гнойни хематоми, укусе насекоми, развитието на циреи.

Симптоми не се различават от флегмон друга локализация: появява се подуване на скулите с възможно разпространение в областта на окото, кожата се зачервява, се развива възпаление, отваряне на устата не е нарушен.

Гнойное възпаление, разположено в орбита най-често се развива като влошаване на хроничен синузит. По веригата на процеса е една от най-тежките патологии. Се характеризира със силна интоксикация, главоболие, висока температура. Придружени от силна болка в областта на окото.

READ  Какво е вестибулярная плоча: функции, видове, ревюта, цена

Появява изразен оток и синюшная оцветяване на клепачите. В случай на ангажираност на очен нерв са възможни различни нарушения на зрението:

 • намаляване на зрителната острота;

 • оток на конюнктивата на окото;
 • изпъкнали очи от страна на лезията;
 • двойно виждане в очите;
 • загуба на зрението, вследствие на изцеждане на зрителния нерв.

Основният метод на лечение е хирургично аутопсия с цел проникване в огнището на възпалителния, които водят активен дренаж с помощта на хлорвиниловой тръба и се измива с антисептични разтвори с цел превенция на размножаване на микроорганизмите и отделянето от огнището гнойного ексудат.

Локализация в крыловидно-небной ямата

При подреждането в крыловидно-небной ямата основен източник на заболявания служат кариозные зъби на горната челюст, по-специално втори и трети моляры. Продължение на изключително тежко:

 1. Болезнените усещания се носи ярко изразен характер. Най-често се случва иррадиирование в височную, теменную, подглазничную област.
 2. Покачването на температурата до 39C,се появява силно главоболие. Липсата на лечение влияе неблагоприятно върху общото състояние на пациента.
 3. Появява се подуване на времето, скуловой и подглазничной области.
 4. Отваряне на устата и процеса на дъвчене на храната възпрепятствани.

Лечението е само хирургично, болният постъпва в отделението по орална и лицево-челюстна хирургия. Операцията се извършва екстра с цел предотвратяване на развитие на усложнения. Задължително се провежда активно предаване на възпалителни огнища и промивка с антисептични разтвори.

Щечная област

Флегмона на меките тъкани на бузата на анатомическому разположението е:

 • повърхностна;
 • дълбока.

Причината, както и във всички описани по-горе случаи, кариозные процеси в молярах и премолярах горната и долната челюст. Симптоми, характерни за тази патология:

 • пулсираща болка, склонная до повишаване по време на отваряне на устата;
 • подуване на бузата, изразен симптом флюктуации;
 • възпаление на кожата фокус гиперемирована и се прецежда;
 • отваряне на устата е затруднено.

Лечението е само хирургично с активен дренированием огнище и промыванием антисептични разтвори не по-малко от 3 пъти на ден.

Флегмоны долните челюсти

Сред всички анатомични области най-голяма опасност представляват флегмоны, развиващи се в подчелюстном (виж снимката по-долу), крыловидно-нижнечелюстном и окологлоточном пространство, което води до развитие на сериозни усложнения: задушаване, флегмоне врата.

READ  Дентофобия-причини, начини за лечение, съвети терапевт

Основният източник на такива гнойни възпаления е кариозное поражението нижнечелюстных мъдреците. Най-често болестния процес се развива при хора със слаб имунитет и след 25 години.

Болните се оплакват от подуване на долната челюст. Липсва възможност да се направи челюстта на всяко движение. Основните оплаквания на болезненост при движение, хранене, разговор и акта на преглъщане. Кожата на това място покрасневшая.

Лечението се провежда широко отворени огнища чрез разрез до 6 виж се раздели на Слоеве кожа и всички следващи зад тях слоеве. Нататък се определя дренаж, най-често това е хлорвиниловая слушалката, след това се извършва измиване с антисептици.

Поражението на дъното на устната кухина

На дъното на устната кухина е много по-рядко се превръща в място за развитие на гнойного възпаление на подкожната мазнина. Най-честата причина за развитие на флегмоны дадена локализация служат кариозные зъби и други възпаления на устната кухина, като глоссит.

Клиничните прояви на най-разнообразни. Функция служи за близостта на ларинкса, в резултат на което е възможно развитие на механично задушаване от развитие на отоци. Следователно човек се намира в седнало положение с наклоненной напред глава.

Състоянието на пациента умерено или тежко поради една от следните признаци:

 • повишаване на температурата;
 • подуване на брадичката и долната челюст;
 • език, покрита с бял филм;
 • лош дъх.

Лечението е единствено оперативно, функции има.

Област на шията

Развива флегмона на врата, като усложнение на повечето стоматологични заболявания. Се определя от липсата на движение филтър.

Болният се оплаква от слабост, силно повишаване на температурата, се появява осиплость глас, затруднено дишане. При локализация флегмоны в хранопровода са възможни трудности при хранене.

Лечението е само хирургично, с множество цепки на повърхността на шията и създаването на множество дренажи. Се нуждаят от постоянна промивка на огнището най-малко 4 пъти на ден.

Превенцията е преждевременно лечението на кариес и заболявания на устната кухина. Посещение на зъболекар трябва да бъде не по-рядко от един път в годината.

При първите симптоми на болестта е необходимо незабавно да се обърнат към лицево-лицевому хирург за навременно лечение.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00090 sec