Флуориране на зъбите: доколко ефективно и безопасно е тази техника

Флуориране на зъбите — в кои случаи процедурата е ефективна и е безопасна

Тема на днешната статия много е противоречие и е свързана с много предположения, слухове, разночтений. Това флуориране на зъбите. Той беше предмет на много научни работи, сериозни изследвания. Открояват средства, се отварят лаборатория, се издават чудо-препарати, предназначени да ни предпази от проблеми. Колко ефективен е този метод? Безопасно ли е тя? Как точно я извършва? Въпроси натрупани много и те се нуждаят от отговори, които досега не разполагате. Крайно време е всички да се определи, запълване на пропуски в знанията, а в същото време развенчава митове и да разсее слуховете.

Първият въпрос – защо трябва да флуориране на зъбите? Солиден процент от зъболекари ще ви кажа, че това е едва ли не единственият начин да се предпази емайла на зъбите и предотвратява зъбния кариес (с изключение на качествена хигиена и правилната диета, разбира се). Така ли е това? В кои случаи процедурата е ефективна, както в кои не?

Много често стоматолозите препоръчват лекарства за фторирования на хората, които страдат от повишена чувствителност на зъбите. Помага ли? Много индивидуално. Някой дълго време забравя за това, какво е реакция на студено и горещо, а на някой трябва отново да се обърнат към специалист.

Флуориране на зъбите при деца

Детските зъби са много податливи на външни влияния. Те не разполагат с такава силна защита, както при нас, възрастните. Защото и се разрушават под въздействието на бактерии и други фактори, е много по-бързо. По тази причина много зъболекари препоръчват на родителите на малки пациенти прекарват флуориране на млечните зъби.

Флуориране на зъбите се извършва в кабинета на лекаря, отнема най-малко време, напълно безболезнено. С помощта на специално устройство, което е подобно на лъжица във формата на зъбен слепка, зъболекар нанася фторсодержащие препарати на емайла на зъбите. Детето трябва да се изчака около 20 минути, преди да се проведе реакция, по време на който по зъбите се образува защита.

В някои случаи процедурата се повтаря. Но специалисти смятат, че повече от 15 сесии се провеждат не може да бъде.

Много родители се интересува от каква възраст започват да се извършва флуориране на зъбите при децата. Оптималната възраст, според стоматолозите – над година и половина.

Най-голямата грешка, в това число и лекарите, е, че лекарства, флуор се използват при вече съществуващ кариесе на млечните зъби. Когато върху емайла се появиха тъмни петна – следи от дейността на бактериите, е необходимо да ги премахнете. Иначе в канала на дентина, за да продължи размножаването на бактерии, които унищожават отвътре зъб.

Защото са ефективни фтористые лекарства в два случая:

 • превенция, докато зъбите здрави;
 • след проведено компетентно лечение.

Какви са основните показания за провеждане на профилактика на зъбния кариес с помощта на методики фторирования зъби при децата? Много лекари смятат, че фторировать има смисъл тези зъби, които само прорезываются. Това ви позволява да ги защити, докато емайла не укрепна. Между другото, процесът на минерализация на емайла отнема около две години. За този период бактерии успяват да създадат много проблеми на детето и неговите родители.

Вторият период потенциална опасност за зъбите – на юношеството. Докато в организма буйствуют хормони, защита отслабва зъбите да се окаже под заплахата от бързо унищожение. Кариес при юноши – един от основните проблеми. Затова лекарите често препоръчват да флуориране.

Третият случай, който не всички успяват – инсталиране на скоби. Преди да инсталирате средства за корекция на привеждане в съответствие хапят, и след като ги премахват, препоръчва се фторировать емайл. Причините са две:

 • докато са скоби/тиранти, четка за зъби, много трудно;
 • да се избегне повреда на емайла при монтаж и за отстраняване на последиците от инсталиране на ключалки.

Често родителите се обръщат за помощ към детето на зъболекар, когато зъбите се рушат. Разберете, че полуразрушената зъб не се възстанови, като в него «прилагането на кръпката» от този вид.

Видео — Флуориране и серебрение на зъбите

Дълбоко флуориране на зъбите

Техника на дълбоко фторирования са създали в Германия. Автор на това изобретение е професор А. Кнаппвост. Не се опитвайте да запомните тази фамилия. Да, и не в академичната, относително казано, нещо, а в самата методика. Смята се, че тази процедура е по-ефективна. Въпреки това, струва значително по-скъпо.

Прекарайте го по следния начин.

 1. Първо лекарят вычищает зъби и межзубные интервали.
 2. След това премахва зъбния камък.
 3. Нататък се нанася специален състав, който се образува в началото на емайла кристали флуорид, калций.

При тази процедура може да се постигне в 5 пъти по-голяма концентрация на йони на флуор, отколкото по време на обичайните фторирования.

Флуориране на зъбите в домашни условия

Като се има предвид, че се прилага фтористые връзки, трябва да е често, а работата на зъболекар струва доста стотинка, ако се съберат разходи, много от тях се интересуват въпрос – възможно ли е да направя всичко сам, за да се спаси?

Първият и най-лесен начин за насищане на емайла йони на флуор, – прилагането на специални пасти за зъби, лакове, гелове. Консултирайте се с вашия зъболекар, за да го предложи, кой от тях ще бъдат най-ефективни.

Следващия вариант, който се препоръчва от някои специалисти, – прилагане на дома кап, произведени по слепку с челюстта на пациента. Ги изпълват средство, съдържащи необходимата доза съединения флуор. Процедурата отнема от четвърт час.

За ефективността трябва да го повтори около 15 пъти. Флуорът калций няма да се отлага в дълбок слой от зъбната тъкан.

Нанесете точното количество фторлака на емайла лесно. Защото, ако ви е скъпо постоянно да отидат на лекар, можеш да изпълни тази нехитрую манипулация. Според лекарите, да я прави с прилагането на индивидуално изработени шапка, по-ефективно и много по-лесно.

Ако се събраха на лекар, а след това да ви напомня за това, че преди процедурата зъбите се почиства sonication. Ако работата доверят на човек, не е на необходимото ниво на професионални умения, пациентът ще получи наранявания на венците, чипс и пукнатини върху емайла.

И полезно ли е флуорът в действителност?

Интересното е, че мнението на специалисти поздрави за и против фторирования на зъбите се различават. Някои смятат, че това е най-добрият вариант за борба със зъбния кариес и разрушаването на емайла, други са се оплакали, че излишъкът на флуор може да доведе до по-негативни последици. Кой от тях е прав?

В действителност, предозиране на всеки, дори и най-полезни вещества, може да бъде опасна. С флуорид по-трудно. Той в по-големи дози, не просто вредно, а е отровен. Защото е важно точно да се изчисли, колко «може». В края на краищата, в тялото ни фтористые връзка попадат редовно. Те могат да се съдържат във водата, храната, да не забравяме и за пасти за зъби, които частично преглътна и т.н., При децата този процес да се контролира по-трудно. Оказва се, че в желанието си да направят «как по-добре», ние рискуваме здравето.

Излишъкът на флуор или отравяне им причинява заболяването флуороза.

При излагане на зъбите големи дози флуор размягчают емайл, вместо да я засили. Нататък става друг, напълно необратим процес – разпада на белтъчната матрица на зъба, засегнати флюорозом.

Ще разберем повече по този въпрос. Така че, зъболекари използват в своите манипуляциях натриев флуорид. Когато той попадне върху емайла на зъбите, химична реакция. Това вещество се преобразува в фторапатит формула Са5[PO4]3Е.

Какво имаме в крайна сметка? Фтору нужда от реакция с калция, за да образуват защита на повърхността на зъба. Къде да калций? Правилно – от самия емайл. В крайна сметка ние имаме решетки от стомана на гнило прозорците. Това е защита от флуор се прилага слаби химичните процеси в зъбите.

Самият фторапатит – материал не е твърде здрав. По-скоро обратното. Затова и лекарите препоръчват на флуориране да се повтаря редовно. Понякога дори два пъти годишно.

Въпросът не е само в това, което се случва с емайл. Нека да помислим, къде да отиде самият флуор, използвани по време на процедурата? Той попада в храносмилателната система на човека, абсорбира от стените на червата, абсорбира, попада в кръвта. Нека ви напомня, че ние говорим за ядовитом, нейротоксичном вещество. По-нататък е много «по-забавно». Той се натрупва в костите, което ги прави по-крехки, а още в щитовидке и епифизната жлеза. Като резултат – нарушение на работата им. В процеса се забавя или дори напълно спира развитието на фосфатаза, без които е невъзможно нормално кальциевый обмяна в организма.

Отново, ще се изясни, че става въпрос за превишаване на допустимите дози на флуор, а не за прилагането на това вещество в стоматологията като цяло. По-специално, от пет грама натриев флуорид е достатъчно, за да убие възрастен човек.

Като цяло, ако искате да знаете, къде отиде реклама на флуор, четете книгата на журналиста би би Кристофър Брайсона. Тя се нарича «Флуорът — голямата измама».

В много от развитите страни на света вода не повече фторируют ще се съобразят с общ отрицателен ефект нанесени фторидами. В редица държави, се отказва от програмата фторирования, влезли в Япония, Швейцария, Холандия, Норвегия, Германия, Франция, Швеция, Финландия. Дори Китай, който никога не е особено притеснен за своя полуторамиллиардном население, е спрял да добавят флуор във водата.

Аз се въздържам да пиша псевдонаучных статии за «флуоро-конспирацията». Ако ви е интересна тази тема, можете да намерите книгата и препратки към изследванията, направени в тази посока. Им от 50-те години на миналия век е имало доста.

Не ми веднъж трябваше да прочетете отзиви за фторировании на зъбите от обикновените хора. Зъбите на всички са различни реакция на организма – също. Много хора, които не можеха да пият студена или има сладолед, най-накрая се отървах от проблема. Има сред коментатори и тези, които направих флуориране на детето и получи отрицателен ефект.

Лично моето мнение се свежда до това, че всеки химичен елемент или съединение, което има в тялото ни, трябва да падне в него по естествен път и се съдържат в тези дози, които са предвидени от природата. Друг е въпросът примери за силна demineralize, възникнали по силата на различни обстоятелства.

Сега много лекари в света препоръчват да се прилагат пасти за зъби, която не съдържа флуорид. Такива на пазара има много. Това е както местни, така и чуждестранни продукти.

Още веднъж повтарям, че аз не съм химик и не мога нищо да се каже. Тази статия е написана на база четено изследвания, мнения на такива специалисти, като:

 • Дийн Бърк – сътрудник в института по ракови заболявания (САЩ);
 • Д-Р Дж. Йамуяннис – информационен център Chemical Abstracts Service;
 • Rv Картон – СИП;
 • Д-Р Цуцуи (Япония);
 • Дженифър Люк – университета в Съри (Великобритания).

Интересното е, че повечето от тези специалисти за написването на работа за опасностите от флуор за хора, загубили работата си. В края на краищата в разпространението на мита интерес на корпорации, за които това е чудесен източник на доходи.

Избор на методи за борба със зъбния кариес, повреда на емайла и за защита на детските зъби, предпочитайте тези средства, които не оказват негативно въздействие върху организма на човека.

Видео — Флуориране на зъбите в домашни условия

READ  Като почистваме зъбите си със сол и да извлече максимална полза и минимална вредом?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00149 sec