Фрактура на горната челюст: класификация по Le Fort, симптоми, лечение

За разлика от фрактура нижнечелюстной кост фрактура на горната челюст, за своето възникване изисква прилагането усилия е значително по-голям.

Например, това може да бъде удар чувства или духов кокалчетата.

Причина за наранявания и може да бъде:

 • превозното развалина;
 • асоциация на телесна повреда;
 • спортна травма;
 • банално побой с използване на кастета;
 • действията в бойна обстановка.

Това може да е спад с лицето надолу от височина, всяка капка тежестта на лицето.

Настъпва разрушаване на костите с нарушение на целостта на нейните структури и появата на доста тежки последици – нарушения на функцията на тази част на лицето на скелета и органите, тук са разположени.

С настъпването на фрактура на челюст вече не може да изпълнява роля на опорна точка, тя се превръща в източник на опасни усложнения вследствие на разкъсване на вазо-нервните връзки със съседните костными органи и едновременно образование травматични «ножица» от режещи ръбове.

Като се има предвид, че разделянето на челюстен зарове със съседните костными образувания е невъзможно поради здравината на черепната шевове, се случва выламывание горната челюст от костите на съседните.

Челюстта обикновено выламывается блок, който се състои от челюстта с отломками съседни кости, с преминаването на линията отлома по местата с минимална дебелина на черепа и там, където между костите има прорези, канали и отвори за пропускане съдове и нерви.

Три класически вариант на преминаването на линии при фрактури на горната челюст проучени френски лекар Ле Фором, даде описание на възникнали симптоми, възможни резултати травма, а също така мерките за оказване на помощ на жертвата.

Общи симптоми и различия

Клиника при трите варианта на вредата има редица общи симптоми.

Освен невъзможността на сомкнуть зъби, без засилване на болки в проекция на фрактура на възникват оплаквания на:

 • кървене от устата и носа;
 • гадене с позывами да повръщам – поради наличието на чужеродного обект в региона на започване рвотного рефлекс и се движат в една и съща област на мекото небце;
 • затруднено дишане в носа.

А все още са налице нарушения сенсорики и мотилитет сетива, поради сотрясении на мозъка, фрактура на основаването му и в резултат на травми структури на орбитите на планетите и големите съседни кухини на черепа.

Клиника всяка версия има разлики.

Челюстен отломок може да се отиде или назад, или надолу, или в двете посоки, тыльные част от него се насочват надолу е по-силна от предната.

Степента на височина повратна черти, максимум маса и обем выломанного от черепа лицево-костен фрагмент – всичко това повишава степента на тежестта на състоянието на болния и вероятността за най-тежки усложнения.

Вариант Le Fort I — горния

В вариции le Fort I выкалывающийся блок е най-големият, а процепът фрактури – най-дългата, с почти пълно выкалыванием лице от черепа.

Блок включва основни масиви всички съседни кости, както черта на пауза върви по задната и страничните стени на селяните, като ги върху горните и долните полувпадины по естествен глазничным щелям. Латеральная граница фрактура на дисекция скуловой отломък времето на костите, по-голямо крило клиновидна, медиално – раскалывает решетчатую кост и унищожава преграда пункция.

В означенном случай винаги има фрактура на основата на черепа, както е видно от изтичане на ликвора от ушите и носните проходи, лекар и го вижда стекание в гърлото.

Участващ в проверката на невролог ще потвърди диагноза за наличието на симптоми, сочещи към наранявания черепномозговых нерви. Разстройство на функцията на зрителните нерви води до загуба на полета точка, настъпва понижаване на неговата острота.

При излизане от строя на други двойки черепната нерви страда моторика и сенсорика орган точка: очи не се отворят напълно, възникват расходящийся или сближаване на стробизм и удвояване на обекта точка, разстроен чувствителност в зоната на горния клепач, двата ъгли на очите.

READ  Ултразвукова вана за къпане за зъбни протези: преглед на производители

Освен остра болезненост при раскрывании устата с нереалност пълноценно затваряне на зъбите пострадали притеснява затруднено преглъщане с поперхиванием, гадене, позывами към повръщане, чувство за присъствие в гърлото на чужеродного на обекта – оглед на преместване на мекото небце.

Външният вид на пострадалите – това е огромен оток на цяла централна област на лицето с преминаването на височную зона «очилата симптом» поради кръвоизливи в клепачите на двете очи, периорбитальные тъкан, конюнктивата – чак до выбухания между сомкнутыми в продължение на векове.

Промяна на положението на тялото, вследствие на «плуване» отломка челюстта променя като форма на лицето, така и неговата височина.

Ако в хоризонтална поза лицето уплощенное в нарушение на взаиморасположения горните и долните зъби, с явление энофтальма, с ниска степен на диплопии, а след това във вертикална поза то се удължава с уширением очни цепки и отклонение на очните ябълки надолу с увеличаване на диплопии.

Плътно смыкание на зъбите води до преместване на очните ябълки нагоре с намаляването на ширината на очните цепки, както и намаляване на степен диплопии.

При изследване на устната кухина при най евентуалното отваряне на устата има намаляване на разстояние от по-долните до най-горните резци с формирането на открито привеждане в съответствие хапят, свисание мекото небце надолу с едно докосване по езика-увулой корена на езика; простукивание зъбите дава тъп тон.

Пальпацией записано наличието на костни «назъбване» на границата на костите:

 • предна и горна челюст;
 • скуловых и предна.

Появата на подкожни емфизем причинява появата на крепитации близо до основата на носа.

Опит на изследователя да променя положението на челюстта натискане на куки клиновидна форма костите, твърдо небето, далечни моляры води към възходящ болки в рамките на фрактура (позитивност «натоварване» симптома). Вдигане на твърдо небето укорачивает средната трета на лицето с намаляването на ширината на очните цепки и наморщивает кожата на корена на носа. Преместване на алвеоларен процес по фронтальном посока подвижността на костни структури в границите на фрактури.

Распадение челюстта по сагиттальной ос, вследствие на фрактури, освен кровоподтека в небето в центъра му създава «стъпало» или поради разкъсване на лигавицата тясна рана-процеп в небето твърдо, водеща в кухината на носа.

Рентгенова диагностика варианта Le Fort I разкрива фрактури на корена на носа, скуловых дъг, клиновидна кости, скулолобного съединение, намаляване на прозрачността челюстен, клиновидна кухини; на снимката в странична проекция се вижда повратни знаци на тела клиновидна на костите.

За вариант Le Fort II — средно

Линия, очерчивающая фрактура на горната челюст по Ле Преднина среден, почти съвпада с естествени граници челюстен кости, но работи или медиальнее, или латеральнее шевове с сопредельными кости.

Синоним на състоянието служи термин: суборбитальный фрактура, при него най-често се повреждат подглазничные нервите и структура, преминавайки през долните глазничные цепка.

Патология рядко се придружава от ушибом или тежко сътресение на мозъка, фрактура на основата на черепа с феномена на ликворреи.

Пациента освен кръвоизливи от носа и устната кухини са поставени жалби на:

 • двойно виждане-диплопию;
 • трудности при преглъщане;
 • проблеми с дишането, като носа и устата;
 • а също и поради спускане на небето, гадене, позиви за повръщане, наличие на чужеродного тяло в гърлото.

Но освен характерни за всички видове челюстните фрактури на симптомите на този има разлики в клиниката:

 1. Поради тесни точки (б) обонятелните нишки възниква намаляване или загуба на обонятелната функция, деформация носослезного канал води до слезотечению, както го повреди – до кръвно выделениям от слезных точки.
 2. Освен болки при компресиране на зъбите са големи оплаквания за нарушения на кожната чувствителност – одеревенение и скованост в различни зони на лицето: нос, в района на горната устна, подглазничных, района на долните клепачи.
 3. Характерни оплаквания на «одеревенение» на предните зъби, лигавицата алвеоларен процес от страна на преддверия устата.
 4. Лицето на засегнатото лице, изкривено масивен оток, развитието на въздушна емфизем, максимум в зоната на основата на носа, супраорбитальных области, излияниями кръв в подглазничные, скуловые област, глазничные тъкан: клепачите, конюнктивата и склерата, с най-верхне-външните сектори на дейност.
 5. Масивен хематом и оток на клепачите може да попречи на прегледи на очните ябълки, хемоз конъюнктив води до тяхното выбуханию дори при смыкании век; кръвоизливи в ретробульбарные пространство водят до экзофтальму.
 6. При промяна на позата на пациента, вследствие на потъване отломка кзади лице или уплощается в хоризонтална поза, или удължава във вертикална.
 7. При отварянето на устата, обем на движения на които е ограничено, чувствителност се увеличава, вследствие на нарушения на привеждане в съответствие хапят контакт помежду си имат само моляры. Типичен са изливи на кръв в навечерието на устата, зона моляров и отчасти премоляров, горната част крыловидно-нижнечелюстных гънки, палатинални дъг, на небето, свисание небето с едно докосване на увулой стена на фаринкса или на корена на езика. Перкуторный тон с зъби ниско.

 8. Формирането на окологлоточного кръвоизлив се проявява выбуханием стените на фаринкса.
 9. Пальпация долния глазничного край разкрива наличието на костен ръб до ръб, същото дава прощупывание фронтовата линия на челюстта и я бум, както и скулоальвеолярного раковина – пропальпировать «стъпало» в основата на носа е трудно с оглед на огромните отоци.
 10. Позитивност «натоварване симптома» запис натискане на куки крыловидных издънки клиновидна кост, горни големи коренните зъби. Изпълнението на това действие, освен наморщивания на кожата на основата на носа, което води едновременно до изместване нагоре сегменти на предна издънки на горната челюст, на долния ръб на окото и скулоальвеолярного на раковина, забележимо при палпация.
READ  Какво да правим, ако детето го боли зъб — важното е без паника!

X-ray отбелязва преминаването на линия отлома челюст близо до основата на носа, по долните краища и дъното на орбитите на планетите, по скулоальвеолярному гребешку, разкрива гемосинус челюстен кухини.

Вариант Le Fort III — долен

Чупка в този вариант фрактура отрязва альвеолярный отломък от тялото на челюстта, чрез унищожаване на преграда пункция, се откъсват носа на дъното с гайморовой кухина, разкъсване на нервните стебла в каналчета, които участват във формирането на верхнечелюстного сплит, или изходящи от него, което води до разстройване на чувствителност в областта на обслужвани от тях структури.

Оплаквания на пациента при III вариант фрактура на горната челюст по леФор:

 • болки в челюстта, особено при компресиране на зъбите и проба, да дъвче храната си, с нереалност гризе си предните зъби;
 • загуба на чувствителност на всички зъби и мазен венците или мазен небето;
 • нередовността на привеждане в съответствие хапят;
 • затруднено дишане като носа и устата;
 • усещането чужеродного обект вътре в гърлото с поперхиванием и позывами към повръщане.

Разглеждане разкрива:

 1. Промяна на формата на лицето е с сглаженностью носогубных гънки за сметка на ограничен долната трета на оток, наличие на хематоми в тъканите околоротовой област и наличието на въздушна емфизем. Кожата на лицето може да се повреди.
 2. Отдръпването на костния отломка води до удлинению на долната трета на лицето на пациента, разположени във вертикална поза, смыкание на зъбите води до изместване на костния отдел на носната преграда появи.
 3. Разглеждане разкрива изливи на кръв в горната преддверия устата с задействованностью само на зъбната редица, чести кръвоизливи в горната крыловиднонижнечелюстной гънки.
 4. Чрез нарушаване на привеждане в съответствие хапят, той или открит, или директно, в неговия характер се отразява значительность и вид преместване отломков. Ако отломок не е преместена, вид на привеждане в съответствие хапят остава непроменено.
 5. При простукивании зъби дават нисък тон. Видимо свисание небето, увула достига до корена на езика.
 6. Прощупывание разкрива наличието на костен ръб до ръб в границите на хематом на предна и подвисочной повърхности на челюстта. При вариант с незначително разместване на отломка и липса на руптура на периоста по повратна черти пальпацией костна издатина не е разкрита.
 7. Симптом на натоварването и пр. Ако при натискане на куки клиновидна кост, далечни моляры, твърдо небето започва болки в

  повратна зона, а симптом също е позитивен, дори когато пальпация не разкрива риф в типичните зони.

 8. Амплитудата на подвижността отломка, оценка, внимателно смещая альвеолярный отломък в посока назад-напред – в местата на преминаване на фрактура и пальпируемого в района на скулоальвеолярных миди костен ръб до ръб се усеща едно неестествено подвижността.
 9. При оценката на чувствителността се празнува или липсата на болка, или намаляване на праг на болка, за всички най-добрите зъбен ред, обусловени от увреждане на всички луночковых клончета подглазничных нерви.

X-ray разкрива закономерную за този случай линия на фрактура с двустранна деформация на грушевидных дупки, повреда скулоальвеолярных миди, намаляване на прозрачността челюстен кухини поради наличието в тях кръвоизливи.

Оказване на първа помощ и лечение

При съмнение за фрактура на горната челюст, първата помощ на мястото на инцидента, е да се придадат на тялото максимално щадящего разпоредби с цел намаляване на болезнени усещания и приемането на противошоковых мерки (задължително аналгетици на всички, но е препоръчително областта на инжектиране – форма).

Предупреждение асфиксия предполага полагане на пациента надолу лице или на рамо с обръщане на главата в посока ранени.

Налагане на област рани асептической превръзки позволява да се спре кървенето и служи като мярка за защита от инфекции. Ако самолетът е придружен от химически изгаряния на лицето, се извършва смывание остатъци от киселини или основи вода.

Незабавно извикване на екип на «бърза помощ» или санавиации, произведен паралелно с оказване на първа помощ – това е всичко, което може да помогне на жертвата, човек от улицата или участник в инцидента.

Оказване на пълноценен долекарска помощ се състои в прилагането на противошоковых лекарства, приемането на мерки за спиране на кървене и превенция на задушаване, предоставянето на транспортна обездвижване.

По-късно при фрактури на горната челюст се прилагат хирургични методи на лечение или специализирана спешна помощ в отделението по орална и лицево-челюстна хирургия лечебно заведение на окръжния или областен мащаб и включва оперативна намеса с цел фиксиране на костни отломков за тяхната по-нататъшна консолидация.

Последици и усложнения

До последици фрактура на челюстта, за да се класират усложнения, като началото на общ характер под формата на психични и неврологични заболявания, така и развитието на животозастрашаващи патология на органите на кръвообращението, дихателната и други системи. Предотвратяване на настъпването е прерогатив на челюстно-лицева хирург, който работи в съдружие с други лекари-специалисти.

От усложнения от местен характер, свързани с устната кухина, се открояват:

 • тъпа консолидация отломков;
 • развитието на дисфункция височно-челюстните стави и травматичен остеомиелит;
 • образование нагноившейся хематом, появата на лимфаденит, абсцес, флегмоны.

До не по-малко сериозни последици води развитието на гайморитов образование и други източници на хронична инфекция в организма.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00115 sec