Фрактура на корена и короната на зъба: причини, симптоми, лечение

Сред повреди, които могат да възникнат със зъбите, особено място заемат фрактури. Освен това, има няколко разновидности на зъбни фрактури в областта на корена, коронки или и двете едновременно.

В резултат на травмированный зъб губи своята неподвижност и по отношение на други резцам променя положението си. Ако се наблюдава само счупени коронки, а по-късно с помощта на специалисти да запази развален зъб може, като го повредената част.

Малко по-различно е случай, когато става дума за переломе корените. В този случай, решението е само едно – премахване на зъб. Но не трябва да забравяме, че фрактури могат да станат причина за развитие на усложнения, които също ще изисква професионален подход към терапията.

Причини и причинители

Причина за нарушаване на целостта на зъба могат да бъдат и следните фактори:

 • често нарушение не само на външния вид, но и целостта на зъба се случва поради неправилно подход към премахване или стоматологическому лечение, — халатное отношение на специалист може да ви струва здравето;
 • не забравяйте, че всяко заболяване, поразително зъбната редица, може да има доста сериозни последствия, така че разрушаването на коронки и често е резултат от движението не вылеченного кариес;
 • расположенность до зубным вывихам и фрактури могат да бъдат свързани с анатомичен постройка.

Освен по-горе фактори, влияещи на кариес, има и други:

 • механично въздействие върху челюстта, така травма на зъб може да се случи вследствие на удар, падане, катастрофи, битки, участие в екстремни спортове и други подобни условия;
 • навреди на зъб може да е по време на употребата на храни, при условие прекомерна твърдост продукти или да изпадне в съда на чуждо тяло;
 • също така, етиология включва в себе си и вредни навици, склонност на хората към грызению нокти, открыванию зъбите бутилки и др.

Всъщност, счупи зъб е много просто, най-изложени на това кариозные ножове, както и при недостиг на витамини в организма, ако човек отслаби някаква болест. Освен това, не рядко на зъболекар се обръщат пациенти, които травмировали зъб по време на употребата на ядки.

READ  Какво да направя, ако имам пломбата и как да се предпазите от проблеми?

Класификация и сортове

Най-често са изложени на увреждане на предните зъби. В дентална практика се прилагат няколко схеми за класификация.

Фрактури се различават по степен на увреждане, т.е. те са:

 • травмата на последвано от фрактура на коронки, може да се случи с откриването на кухината на зъба или без него;
 • също така, в резултат на излагане на зъб може да се случи фрактура на корените;
 • често се срещат с тоалетна тип, то има фрактура, която засяга едновременно коронку и корен кътър.

Различават зъбни фрактури по посока на нараняване, което също е доста важно да се знае по време на лечението. По този начин, се различават напречна, надлъжна или косо в повратна точка, в резултат на последния вид често се случва увреждане и корените и короната на зъба.

В медицината има класификация по степен на нараняване:

 • в резултат на пълна фрактура се случва аутопсия на маса, от своя страна, може да има увреждане на върха на корена, на шийката или на корена на зъба;
 • непълни фрактури не са придружени от откриването на маса и представляват: пукнатини на дентина и емайла, регионални фрактура на корони в областта на дентина и емайла, а също така пределни увреждане на корони само в зоната на емайла.

Процедурата щети

Симптомите на контузия се проявяват доста по-ярко често е достатъчно изследване на симптоматиката, за да се диагностицира фрактура на зъба.

Проявява фрактура, както следва:

 • остър болковият синдром;
 • дискомфорт по време на приема на храна и при движение, но също така подчертава проблеми с говора;
 • отбелязва прекомерната подвижност на зъба;
 • в областта на нараняване се проявява кръвта;
 • околните меки тъкани, венците оток, вследствие на травма.

В някои случаи развален зъб могат да излязат от дупката. Освен това, доста чести случаи, когато корените на режещия остава на място.

Методи за диагностика

Диагностициране на фрактура доста просто и по време на визуалния оглед. Но в този случай, когато това не е достатъчно, се провежда редица други дейности, за да се установи наличието на наранявания:

 1. Извършва се визуален контрол изследване за изключване или потвърждаване на фрактура на корена. Освен това, се определя от

  посоката на фрактура, степента на образуване на кореновата система и всякаква друга информация, влияющую на ефективността на лечението.

 2. При переломе специалисти извършват перкуссию, за да се определи, не са ли стоящи в близост до зъби. Извършва хоризонтална и вертикална ударни. Този метод има за цел да разкрие наличието на кръвоизливи, отоци, разкъсване на съединителната тъкан.
 3. Също така се провежда пальпация, по време на която специалист определя степента на подвижност на кътър, преместване и други симптоми. От степента на подвижност зависи методи на лечение.
 4. Важен метод за диагностика е EDI. Провеждане на электроодонтометрического изследване позволява да се определи е дали целулоза в жизнеспособном състояние, или не. Често този метод се извършва на няколко пъти за получаване на пълнотата на клиничната картина.
 5. Трансиллюминационный метод ви позволява да получите колкото се може повече информация за состояниюи на увредените на зъба. Провежда такава диагностика чрез използването на гъвкави оптични влакна за светодиоди.

Как се провежда лечението?

Правилната диагностика играе важна роля в лечението. В зависимост от степента на увреждане на околните тъкани и на емайла са подбрани терапии. По време на диагнозата се определя степента на подвижност на машина, всеки от които предполага своите методи на лечение:

 • при переломе на първата степен, която се нарича вестибулооральной, се прилага шиниране на зъбите;
 • ако се диагностицира втора степен (медиодистальная), лечението предполага временна стабилизация с помощта на различни гуми;
 • последната степен на мобилност се нарича вертикална и изисква незабавен шинирования, в някои случаи се провежда реплантация.

При переломе корена и короната на зъба се провежда редица други медицински дейности:

 1. Извършва реставрация на зъби, ако по време на нараняване на коронки не вскрылась кухина кътър. При това, за да се възстанови коронку, се използват съвременни композитни материали.
 2. В моменти, когато основата не е качествена основа за закрепване, както това се случва при оскольчатом, косо или надлъжна переломе, той се отстранява и се извършва протези или неадекватност.
 3. Не само цялостност, но и външния вид на зъба се възстановява чрез инсталиране на металлокерамической корони при напречно переломе корен.
 4. Пломбировка канал е показано при травмировании горната част на зъба.
 5. Премахване на маса и трепанация на зъб се провежда при увреждане на средната част на кътър. Освен това, специалистът осъществява пломбирование канал, а отломки с помощта на щифтове са прикрепени един към друг.
 6. Пломбирование канал, както и премахване на маса се извършва в случай на увреждане на тъканите и картите на устната кътър. Често се използват пина, този метод може да се използва и при други форми на костни фрактури. Освен това, преди да инсталирате щифтове се почистват и пломбируются канали на зъба. При провеждането на пломбирования канали преди зъболекар стои задачата за възстановяване на анатомични разпоредбите на кътър.

Преди провеждането на манипулация, специалист провежда аналгезия. Тази мярка показва, ако пациентът е силно изразена болка. В този случай се използва инфильтрационная анестезия.

Ако се случи нараняване, трябва незабавно да се обърнете към специалисти, защото минута забавяне в бъдеще може да доведе до загуба на зъби и развитие на усложнения.

Последици от травми на

В резултат на фрактура, ако не се проведе лечение навреме или да вземете погрешно методи за терапия, могат да се развият усложнения:

 • може да се наблюдава гнойное възпаление на тъканите;

 • често се развива флегмона (остро гнойное възпаление на фибри);
 • вероятно възпаление на периоста;
 • в резултат на фрактура може да бъде възпаление на околните и обединяване на зъб с альвеолой тъкани;
 • отбелязва се компенсира корен джолан;
 • може да се наблюдава възпаление на съединителната тъкан, които са завързана лимфатическими и кръвоносните съдове, нерви, намиращи се в зъбната кухина.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00133 sec