Герпетический стоматит — особености на проявление и начини за лечение

Поражение на лигавицата на устата винаги доставя изключително неприятни усещания. При поява на симптоми на възпаление на мнозина не се решават да се обърнат към лекар, защото от «банална» инфекция.

В крайна сметка състоянието може значително усугубиться, особено в случай на герпетического стоматит.

Герпетический стоматит е заболяване с вирусна етиология. Причинява заболяването херпес вирус предизвиква характерните особености на проявление и протичане на болестта, включително и възможността за периодични рецидив.

За да се сведе неприятни усещания до минимум, важно е да се определи заболяване в най-ранния етап и своевременно да се започне цялостна терапия.

Причината за развитие на инфекции

В случай герпетического стоматит отделят една-единствена причина за развитието на патологичния процес, а именно, да попадне в човешкия организъм вируса на херпес. Също така, следва да се разпределят редица фактори, които правят възможно заразяване с вируса на:

 • наранявания или изгаряния на лигавицата на устата, които водят до нарушаване на нейната цялост;

 • изсушаване на лигавицата (в резултат на обезводняване или дишане през устата);
 • неправилна хигиена на устната кухина;
 • наличието на невылеченного пародонтит или възпаление на венците;

 • носенето на слабо определени зъбни протези;
 • промяна на хормоналните нива;
 • химиотерапия;
 • небалансирано хранене;
 • стрес и алергична реакция;
 • наличието в миналото на съпътстващи заболявания – колит, гастрит, състояния на имунен, глистных вредители, ослабляющих общия имунитет.

За вируса на херпес се характеризира с висока контагиозность (заразность), така че зарази с инфекцията може по всяко обществено място и дори на улицата.

Предаването на вируса става въздушно-капково, пинов или гематогенным (чрез кръвта) начин. Най-често герпетический стоматит се развива в студения период, са най-податливи към развитието на инфекции на деца до три години, тийнейджъри и младежи.

Активиране на заболяването при възрастни

Характеристика на герпетического стоматит е възможността за повторна поява се дължи на постоянно пребиваване на вируса на херпес в организма след първичната инфекция.

Устойчивост на вируса и степента на тежест на заболяването зависят от имунологична защита на организма.

Докато е в пасивно състояние, инфекцията се активира, като се появяват само благоприятни условия, и в зряла възраст, заболяването може да протече на фона на почти пълната липса на общи симптоми.

Но най-често заболяването е придружено от характерни признаци, различни в зависимост от вида на заболяването.

Остра форма на нарушение

Остър герпетический стоматит се развива на етапи и може да имат разлики в зависимост от формата, протичането.

Улеснен Вариант

Да възникнат следните симптоми:

 • външно липсата на признаци на интоксикация (общо здравословно състояние не се влошава);

 • леко катаральное възпаление на горните дихателни пътища;
 • зачервяване и подуване на лигавицата на устата, особено в близост до десневого край;
 • формиране на единични или групирани вана елементи без по-нататъшното им разпространение.

Среднетяжелая форма

Диагноза на следните основания:

 • ясно изразени симптоми на интоксикация, появява се усещане за слабост и общо неразположение;

 • мазен бъде много высыпаниями;
 • температурата се повишава не повече от 37,5 градуса.

По-тежка форма

При значително усугублении процес се отбелязва:

 • развитието на силна интоксикация с повръщане и диария;
 • повишаване на температурата до 40 градуса;
 • поражението на цялата лигавицата на устата много высыпаниями.

След появата пълни с прозрачна течност мехурчета развитието на герпетического стоматит се случва по един сценарий:

 • в рамките на един-два дни се наблюдава помътняване на съдържанието на мехурчета;

 • на 3-и ден мехурчета се спукат, се образуват единични ярко изразени кървене ерозия (малки ерозия могат да се слеят заедно);
 • в рамките на няколко часа на эрозиях се формира фибринозный плака белезникав или жълто (случва эпителизация язви).

В редица случаи, характерни за герпетического стоматит обриви удари кайму устни и граничеща с нея кожата, освен това, стават гиперемированными и отечными десневые папили и околните зъби водим част на венците (което е характерно за остро възпаление на венците).

Хронично заболяването

Хроничен герпетический стоматити в период на обостряне, заедно с характерните высыпаниями, може да се наблюдава болка в ставите, раздразнителност, намален апетит и обща слабост.

Понякога се случва повишаване на температурата в рамките на 37,5 – 38,5 градуса.

Честота на рецидивите и тежестта на симптомите зависи от формата на заболяването:

 • лека форма на различна решетка за не повече от 2 пъти в годината с появата на единични раните;
 • при среднетяжелом рамките на стоматит ескалира 2-4 пъти в годината с характерна обща симптоматикой;
 • за тежки форми е характерно за почти непрекъснатото влошаване на заболяването с постоянно увеличаване на симптомите.

Диагностика и за разлика от други заболявания

Правилно да се постави диагноза и да проведе дифференциальную диагностика (за изключване на други форми на стоматит) може само от квалифициран специалист.

На първо място се оценява общото състояние на пациента, изучава го здравна карта, се извършва визуален оглед на устната кухина, за да се установи естеството на раните, тежестта на заболяването и я етап.

Ако визуална проверка не дава възможност да се получи ясна картина се провеждат лабораторни изследвания, включително вирусологическую, иммунологическую, серологическую, молекулярно-биологична и цитологическую диагноза.

Последният метод е приложим в първите дни на болестта. Материал за изследванията е на терени от появили мехури или ерозии, който оцветени по метода на Романовского-Гимзе за идентифициране на вируса на херпес симплекс (оценява се наличието на макрофагите, polymorphically-ядрени неутрофили).

Като се изключат подобни на клиничната картина на заболяването? Обърнете внимание на характерни признаци:

 1. Бактериални стоматити. При бактериални инфекции на рани имат много по-голям и се появяват в много по-малко на брой. Също така, този вид нарушения не се характеризира с появата на симптоми на възпаление на венците и загуба на джантите устни.
 2. Энтеровирусный везикулозна стоматит с экзантемой. За разлика от герпетического стоматит энтеровирусная везикулярная форма на болестта протича с видимо влошаване на състояния, втрисане, мускулни и главоболие. При този мехурчета се появяват не само на лигавицата на устата и външната страна на устните, но и на стъпалата.

 3. Херпес на кожата и на устните. За разлика от кожата на херпес. възпалението при герпетическом стоматит се появи не само на кайме устни, но в цялата лигавицата на устата. Единични обриви в областта на устните може да се празнува само при лека форма, пристъпно.

Методи на лечение

Тактика на лечение герпетического стоматит може да се определи само лекар, правилно избиране на схема на местна и обща терапия.

Общото лечение

На първо място, внимание е отделено на правилното хранене и присъствието в диетата на необходимите хранителни вещества и витамини.

В период на обостряне на заболяването се поставя акцент върху повишен питейна режим, който позволява бързо отстраняване на симптомите на интоксикация.

За облекчаване на болезнени усещания се препоръчва да се използват полужидкую или течна храна, предварително обезболивая устната кухина на специална анестезирующей емулсия.

Също така, се провежда противовирусная, иммуностимулирующая и витамини терапия с назначаването на съответните лекарства (Фамцикловир, Интерферон или Имудон, аскорбинова киселина, съответно). Избор на лекарства се извършва по преценка на лекар в зависимост от състоянието на пациента.

Допълнително се препоръчва прием на антихистамини (Диазолин, Тавегил, Супрастин). При тежка форма на болестта, в схемата на лечение се добавят антибиотици за предотвратяване на развитие на бактериална инфекция.

При изрично хроничен герпетическом стоматит като помощно лечебно и профилактично средство може да определяни на лизин.

Локална терапия

Целите на местното лечение е облекчаване на болезнени усещания, зарастване на разположение на язви и предотвратяване на по-нататъшното развитие на възпаление. За тази цел се прилагат за изплакване (особено ефективен при силни болки алкални разтвори), специални гелове и антисептични средства.

За бързо заздравяване на рани, устната кухина трябва да е редовно (на всеки 3-4 часа) да се справят натопен в мирамистине на памучен тампон, след което върху засегнатите участъци се налагат снимающий възпаление на гел. Подходящ вариант е Виферон или мехлем госсипола.

Намаляване на чувствителността на засегнатите райони ще помогнат: Камистад, анестезин в персиковом масло или лидокаин в аэрозоле. Да се предписват такива лекарства може само квалифициран лекар.

При строго следване на указанията на вашия лекар за пълно възстановяване може да се постигне в рамките на една-две седмици (в зависимост от тежестта на стоматит).

Особености на протичането на заболяването при децата

В детската възраст, както и при възрастни, инкубационният период може да продължи от няколко дни до няколко седмици. Първите симптоми на болестта са често «беспричинный» плач и отказ от храна.

При наличието на такива признаци важно е да се обърне внимание на наличието на дъх и интензивността на отделяне на слюнка. Деца по-възрастни могат да се оплакват от парене в устата, главоболие и гадене, което свидетелства за интоксикация на организма.

Обикновено, нормализиране на състоянието се наблюдава след епителизация, формирани в устната кухина, язва.

За разлика от възрастните, които могат да се проведе амбулаторно лечение на малките пациенти на възраст до 3 години, при поставяне на диагнозата «герпетический стоматит» трябва да бъде задължително в болница на стационар, тъй като цялостното лечение и местните процедури могат да се провеждат само под надзора на медицински персонал.

Профилактика на заболявания

За да се предотврати развитието на заболявания, е достатъчно да следвате следния прост препоръки:

 • водете здравословен начин на живот;

 • закаливайте си тяло, чрез активиране на имунната система;
 • в периода на сезонни епидемии поддържайте имунната система чрез прием на витамин с-минерален комплекс;
 • не допускайте налични заболявания;
 • да се избягва излагането;
 • внимавайте за хигиена на устната кухина;
 • при чести рецидивах приемайте профилактично лечение (Циклоферон).

Внимание към тяхното здраве и отказ от вредните навици на определено положително въздействие върху общото състояние и риска от развитие на неприятни заболявания ще бъде сведен до минимум.

Ако заболяването вече се е появило, не се отчайвайте. Навременното лечение ще осигури бързото премахване на негативни симптоми и възстановяването. Най – важното- да не тече болест, с изключение на повтарящи се рецидиви.

READ  Какво е дълбоката и какви нарушения има

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00074 sec