Гингивотомия — хирургично лечение на сложни форми на пародонтит

Пародонтит се отнася до болести, с които зъболекарите се сблъскват най-често. Той се формира в резултат на развитието на възпалителния процес, на повърхността на венците, които с течение на времето се разпространява в меките тъкани.

Причината е бактериална плака, произвеждан от лошо спазването на хигиена на устната кухина. С течение на времето, зъбната плака се превръща в камъни, които започват да расте навътре на венците, както и формират зубодесневые джобове, в които има деление и растеж на патогенни микроорганизми.

За лечение на напреднали стадии на пародонтит се прилага гингивотомия.

Обща характеристика

Гингивотомия – лайн разрез зубодесневых джобове за премахване на абсцес, образувана от пародонтит. В хода на процеса могат да

се произвеждат с различна форма на подстригване: вертикални, разрези през межзубный сосочек, полулунные.

При аутопсията джоба си, да го обработват дезинфицированными разтвори и антисептици, се прави кюретаж, и отново се случва неутрализирането.

Направени са биологично активни вещества, венците са слепени със специален стоматологическим лепило. Последната стъпка е покриването на венците с фолио или превръзка в продължение на няколко дни до заздравяване на раните. Когато се берат абсцес, шевовете не са нанесени. В устната кухина се вкарва ензими-инхибитори и други БАВ.

Гингивоэктомия, от своя страна, е по-сложна процедура от гингивотомия. Във втория случай процедурата се извършва при тесни и леко дълбоки джобове, а гингивоэктомия показва тогава, когато възпалителния процес е дълбоко засегна в костната тъкан.

Показания и противопоказания за операцията

Дисекция на стената на периодонтално джоба си — сложната и отговорна процедура, както за пациента така и за лекаря, така си е, трябва да се извършва само в някои случаи.

READ  Преглед на системата за избелване на зъби Amazing White: предимства, цени

Тази интервенция се препоръчва при пародонтите средна или тежка форма, който се развива със силни участия на венците, растежа десневых джобове и обилно количество гнойни секрети, абсцеси. Гингивотомия е необходима също в случай, че зубодесневые джобове твърде тесни.

Процедурата е доста голям списък с противопоказания. Така че преди операцията трябва да се направи качествена и пълна диагностика.

Не се препоръчва намеса от подобен вид в такива случаи:

 • нарушение на кръвообращението, левкемия;
 • проблеми със сърцето;
 • заболявания с ендокринната жлеза;
 • проблеми с нервната система, придружени от нестабилна психоэмоциональным състояние;
 • злокачествени заболявания в миналото.

Също и стоматолог-хирург трябва да се гледа в устата на пациента и да се уверите, че пациентът правилната захапка, качествена хигиена на зъбите и на цялата устна кухина, няма нарушения в костната тъкан. В противен случай операцията е забранена.

Подготвителен етап

Преди началото на операция на пациента се учат на правилна хигиена на устата, стоматологът премахва всички камъни и други отлагания по зъбите, поставя, ако е необходимо, пломби и прави проверките вече на разположение.

Ако стои пломби са в лошо състояние и трябва да ги замести. В диагностика е включена радиография на челюстта, лабораторно изследване, с помощта на биохимични анализ на кръвта и урината.

Хирургичен етап

В процеса на процедура изрязана цялата дифференцированная плат. Към нея се прилагат:

 • разрастването на външния слой на епитела;
 • затверделые парцели, намиращи се в основата на зъб;
 • абсцеси.

Зъболекар плячкосване зубодесневой джоба си и отрязва парцел венците. Се прави кюретаж, се извършва работа с физиологичен разтвор.

Престой джоб затваря се наслагват съкрати и откинутый парче венците, да се коригира шевове и защитно облекло за няколко дни, докато шевовете не зарастут.

READ  Вздулась венците около зъбите възможни причини и лечение

Обикновено операцията се извършва с помощта на скалпел. Но сега е популярно използването на лазерна гингивотомии (видео процедурата по-долу).

Лазерната процедура има много предимства:

 • при операция се извършва пълна стерилитет;
 • няма нараняване;
 • лазер не позволява на силно кървене;
 • намалява болката;
 • по-бързо се лекува рана.

Този метод е безопасен и не доставя дискомфорт нито на пациентите, нито зъболекар.

Възстановителен период

След операцията пациентът трябва внимателно да следи за чистота на устната кухина. На мястото, където се е провело процедура, се препоръчва работа с антисептични средства, с помощта на памучен тампон.

Също така ще бъдат полезни билкови отвари. Можете да ги пие или изплакване на устната кухина. Важно е по време на употребата на храни не се увреди десну.

Последици и усложнения

Ако се формира широк десневой джоб, а след това гингивотомия няма да помогне, т. к. му е трудно да се защитава от възпаление. Има риск, че в него могат да се задържат парчета храна, които влияят отрицателно на ефективността на лечението.

Големи кухини около венците усложнява лечение, затова в такива случаи е по-добре да се възползват от гингивоэктомией. В други случаи налагане на качествени заварки предупреждава за последиците.

Това е интересно

От категория: питаха — отговаряме.

Въпрос: Колко време трае операцията?

Отговор: Операция трае дълго – само 30 минути. Премахването на шевовете се случва в рамките на 2-3 дни.

Въпрос: Какви билки се препоръчва да се справят устната кухина след намеса?

Отговор: лечението може да се направи с помощта на ромашкового бульон. Го готвя много просто: 1ст.л. суровините се налива чаша вряща вода.

READ  Начини за ортодонтско лечение при деца - описание на методите

Малко да заври и се оставя една нощ да се влеят. След това отварата се прецежда и изплакнете им устната кухина няколко пъти на ден. По същия начин може да се ползват и мащерка. Тези билки притежават антисептични и ранозаживляющими свойства.

За намаляване на кървенето и обеззаразяване ще бъдат полезни настойки от коприва. Подготвят те по подобен начин.

Въпрос: Как е с упойка, преди и след лечението?

Отговор: Преди операцията аналгезия местно, а след процедурата, когато действието на упойка, ще се проведе, може да вземете няколко болкоуспокояващи таблетки Ношпы или Спазмалгона.

Въпрос: Колко струва операцията?

Отговор: Струва такава процедура не е евтино. Ако прекарвате гингивотомию в рамките на 1 зъб, а след това цената е от 750 рубли, а ако се направи лазерна процедура, от 960 рубли. Тук се взема предвид качеството на медицински материали и използвани от биологично активни вещества.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00127 sec