Гипертрофический възпаление на венците: причини, симптоми, диагностика и лечение

Сред всички патологични на възпалителни процеси в областта на венците гипертрофический гингивит е заболяване сравнително рядко. Същността му е в прекомерно разрастании – хипертрофия и пролиферация, покриваща венците, лигавицата.

Понякога то се изразява толкова силно, че пречи на нормалното пережевыванию храна – десневой епитела «наплывает» не само на шийката на зъбите, но и на техните корони.

Въпреки че разрастването на градовете се случва за сметка на базалния епител межзубных папили и не достига режещи ръбове на зъбите, но в резултат на структурата на меки и в насипно състояние, са ранени при дъвчене и храна, и прижатием към твърда зубным покровам.

На свой ред, увреждане на епитела причинява още по-бурен растеж, а дразним плат защитава от ущемления си права на свободен хармоничното развитие, изграждане на маса.

За разлика от други форми на възпаление на венците при хронична воспалительном процес, протекающем без промяна на структурата на алвеоларна костна плътност, здравина на връзката на зъбите с венците не е отслабнала, въпреки, че при формирането на него фалшиви зубодесневых кармашков.

Причинители

За да се развие тази патология може или по причини на местни, локални, обусловленным изключително състоянието на зубочелюстной система и лигавицата на устната кухина, или по причини общия, системния.

Към първата група причини могат да бъдат посочени:

 • нарушения на привеждане в съответствие хапят, или заболяване на самите зъби – като ги усукване, изтласкване или сверхкомплектности, както и

  аномалии уздечек (ниски юздите);

 • разтърсващи венците фактори или в лицето на слабо обработени или които дойдоха, за да се провали ортодонтски конструкции, пломби, протези за зъби, или под формата на отлагания на зъбен камък, плака.

Към втората категория фактори, допринасящи за появата на тази болест, е собственост на:

 • хронично разстройство на здравето под формата на ендокринни, нервни болести, левкемия;
 • последействие на продължителен прием на лекарства – хормони, иммуносупрессоров, орални контрацептиви;
 • възникващи по различни причини (бременност, пубертатный възраст или друго) нарушения на хормоналния баланс;
 • недостигът на аскорбинова киселина, в голяма степен отговорна за състоянието на венците.

Най-често гипертрофический възпаление на венците, се развива в почвата продължително съществуващата катаральной форми на нарушение, и може да бъде симптом на генерализации пародонтит, така и да бъде независим нозологической форма.

За форми и етапи на

Гипертрофический възпаление на венците може да протече в следните форми:

 • отечная или фиброзная,
 • има вид на остър или хроничен процес,
 • различна степен на хипертрофия на лигавицата на венците,
 • да бъдат локализирани или генерализированным.

На тези признаци се основава на класификация на гипертрофического възпаление на венците, наречено също гиперпластическим.

Ако отечная форма гипертрофического възпаление на венците се проявява освен подуване и разрохкване на лигавицата межзубных папили изразена гиперемией на венците, ги кровоточивостью и болезненностью, фиброзная форма се характеризира с това, че възпалението липсва: няма кървене, болезненост, промяна на цвета на венците, а се променя само обема на лигавицата на венците в посока на значително го възходящ.

В съответствие с обем хипертрофия на венците има 3 нива на активност на процеса:

 1. При първото ниво е на активен растеж на ръба на едната или на двете венците с видимо увеличаване на височината и ширината на межзубных папили, зъбите са затворени от тях за не повече от 1/3.
 2. Второто ниво се характеризира с продължаващата утолщением край на венците и я папили с придобиването от тях купол конфигурация, коронки на зъбите е наполовина скрити пролиферирующей на слизестата обвивка на венците.
 3. При трето ниво на активност пролиферация на венците и ги папили достига максимум – зъбите са скрити разрастаниями повече от половината от височината на коронки, близо до зоната на затваряне на зъбите, межзубные папили изцяло покрити с болезнени, лесно кровоточащими грануляциями.

Локализиран процес – това е разпространение на болезнен процес на област, включваща не повече от 5 на зъбите, генерализированным също се нарича разпространението му на по-обширна зона, до ангажирането на всички венците.

Симптоматика на заболяването

Гипертрофический възпаление на венците се проявява в различна степен отечностью тъканите на венците, тяхното усещане за парене или по друг болевым отговор на преработката на храни студено, горещо, съдържащи киселинни компоненти. Венците в различна степен гиперемированы и лесно кървят, не само при хранене и миене на зъбите, но и от докосване, а също така не се различават естетически външен вид.

Ако гингивит се среща при оточни форма, а след това на преден план са изложени оплаквания за висока чувствителност на зъбите, различна степен на възпаление на венците с лека кровоточивостью дори и при леко въздействие, и нелицеприятную картина за състоянието на устната кухина.

Стоматолог записано хиперплазия и подпухналостта межзубных папили, светли гиперемия с цианотичным нотка на блясък блестящи венци, ги лесно кървене, особено при зондаже фалшиви зубодесневых кармашков, в които се откриват меки или твърди зъбни отлагания и хор целостта на зубоэпителиального връзка.

Оплаквания на пациента с фиброзна форма на гипертрофического възпаление на венците са сетовании на депресиращо външния вид на устната кухина с увеличаването на масата на венците, на техните осезаема плътност, трудности при пережевывании хранене.

При стоматологично изследване при характерна за заболяването бугорчатой, неравна повърхност на венците естествена бледо-розов цвят, безболезнено, не кървят при зондировании, выявляющем наличието на подвенечите натрупвания, образувани в резултат на трудности внимателна грижа за промениха своето състояние на зъбите.

Диагностични критерии и диференциална диагноза

За изключване на грешки в диагноза се прави диференциална диагноза гипертрофического възпаление на венците със сходни състояния на венците при пародонтите, эпулисе, фиброматозе.

Да помогне при поставяне на диагноза и разграничаване от сходни заболявания може провеждане на редица стоматологични изследвания – проба Шилер-Писарева – измерване на индекса:

 • хигиена;
 • периодонтално;
 • папиллярно-маргинально-алвеоларен.

От рентгенологических методи на изследване се прилагат методи рентгенография:

 • панорамната;
 • внутриротовой;
 • ортопантомографии.

При продължително протекающем процес може откриване на снимката порозности верхушечных области межзубных преградни стени, обикновено подобни проучвания патология не се разкриват.

В неудобните случаи прибягват до самата тъкан на венците с последващо морфологическим тяхното изследване.

Наличието на заболявания и състояния, които могат да станат причина за развитие на възпаление на венците, изисква консултация съответните лекари-специалисти: ендокринолог, гинеколог, гематолога.

Методи на лечение зависят от формата на заболяването

Възможно въздействие върху процеса на пролиферация на лигавицата на венците по два начина: консервативно – терапевтични или оперативни – хирургично.

Първият метод се предвижда откриване или отчитане на възможните причини за развитие на заболяването, и се набляга на тяхното премахване и корекция настъпили в резултат на излагането им на въздействието на промените в състоянието на организма.

Така, при патология на щитовидната жлеза или диабет се прилагат адекватно състояние лечение на основната болест, ако гипертрофический се развива възпаление на венците при бременни или тийнейджъри, тогава е необходима корекция на режим с добавяне на необходимите лечебни компоненти и лекарства за коригиране на хормонални нарушения.

В началото на всяко лечение е необходимо условие е санация на устната кухина с професионално почистване и дезинфекцией на зъбите,

венци, с премахване на зъбните отлагания и дефектни ортопедични конструкции и прилагането на мерки за привеждане в ред на зъбите.

В зависимост от степента на тяхната небрежност е пломбирование, изтриване, или друго лечение, с цел предотвратяване на по-нататъшно нараняване на венците.

Отделен етап е да се оправят привеждане в съответствие хапят, така че участва в лечебния процес на зъболекар-ортопед също толкова необходимо, колкото и на зъболекар-на терапевт, на пародонтолога, лекар-хигиенист.

Паралелно с отстраняване на причините гипертрофического възпаление на венците и корекция на предизвикани от тях промени се извършва директно въздействие на заболяване методи за системна и местна терапия.

В зависимост от формата на гипертрофического лечение на възпаление на венците, ще се различават в детайли.

Отечная форма

При оточни форма акцентът е върху намаляване на възпалителни и экссудативных процеси в тъканите на венците. Така че лекарства, използвани при системна терапия, служат противовъзпалителни, както и антибактериални и други антисептични средства, които потискат микробиологичната и друга болезнетворную флора и лекарства, които намаляват съдовата пропускливост, което причинява разрыхлению на лигавицата на венците.

За постигане на означенных цели се прилагат като перорални средства, така и местнодействующие вещества-антисептици като изплакнете, апликации, тави за устната кухина. Прилага се нежно втриване в папили на венците гормоносодержащих мазила или се извършват инжектиране в тях на хормони-стероиди.

Със същата цел се прилагат физиотерапевтическое локално въздействие с помощта на йонофореза, галванични токове и токове дАрсонваля, ултразвук, както и лазерни и масаж на венците.

За намаляване на экссудации се прилагат в достатъчни дози аскорбинова киселина в комбинация с витамин Д.

При липса на ефект от мерките за местните експозиция с цел премахване на възпалението се прилагат техники склерозирующей терапия под формата на инжекции в межзубные папили разтвори на соли на калций глюконат или хлорид), гипертонического разтвор на глюкоза, разтвор на етанол, провеждани под местна упойка.

Фиброзная форма

Тъй като при фиброзном гипертрофическом стоматит липсват остри възпалителни явления, действия, към него се прилагат, ще бъдат различни, отколкото при формата на оточни.

Това е влиянието на агресивно распространяющуюся плат метод криодеструкции, или прилагане по отношение на претерпевшим гиперплазию десневым сосочкам диатермокоагуляции.

Когато друг избор не остава, се прилага метод гингивэктомии – иссечения част на венците, заедно с парцел с хиперплазия на лигавицата.

Както и при оточни форма, при фиброзна са необходими мерки за саниране на устната кухина и ортодонтски дейности, които включват възстановяване на зъбите, привеждане в съответствие хапят и други подобни мерки за отстраняване на хронично травматични фактори.

В редица случаи изисква участието на пластичен хирург за корекция на дефекти уздечек устните и езика.

Иновативни методи

От нови методи за въздействие върху лигавицата на венците при това заболяване се прилагат:

 • ексцизия на «плюс-тъкани» лазерен скалпел, потеснившим традиционните хирургически;

 • техника парафинотерапии с изготвянето на десну нагряване до необходимата температура на парафин, който гарантира, компрессию на тъканите, намаляване на подути области явления, стимулиращ регенерацията на венците, чрез нормализиране на кръвообращението в тях;
 • техника пиоцид терапия се състои в прижигании на излишната тъкан със смес от етер и сярна киселина при първа и втора степени на фиброзного възпаление на венците;
 • подравняване и пилинг на зъбни повърхности са произведени сега с помощта на ултразвукови инструменти.

Профилактика на рецидиви

Последици гипертрофического възпаление на венците, зависят от това, колко радикално отстранен причина за неговото възобновяване след проведената терапия. Ако тя е просто временно да «бутнат в посока», болезнено състояние може да се възобнови.

Така, рецидив може да се появи при настъпване на бременност, хормонални конни надбягвания в менопауза или поради влошаване на общесоматической патология.

Затова е необходимо редовно посещение като кабинет на зъболекар, така и на други специалисти, готови да коригира възникналите в организма промени.

Не по-малко важни мерки за превенция както болестта, така и нейните рецидиви, основната от които е съдържанието на устната кухина в правилното гигиеническом състояние – и тук на помощ специалист е просто незаменим!

А ето при ювенильном стоматит болестта най-често се провежда при възстановяване на хормоналния баланс при взрослении, хирургична интервенция обикновено не се изисква. Въпреки това, дори в този момент на живота консултации зъболекар е задължително.

READ  Стоматит език: причини и лечение на заболяването при възрастни пациенти

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00107 sec