Глоссалгия или защо свети език, като че ли обожжен

Глоссалгия е вторично проявление на нервно-сградата разстройство, което се изразява в болезнени усещания в областта на езика, дискомфорте и парене в устната кухина, които не са свързани с външни дразнещи.

Заболяването е по-често при жени на възраст над 40 години. Мъжете, страдащи от това заболяване е значително по-малко, което се дължи на по-устойчив психоэмоциональным състоянието на силната половина на човечеството.

Причините за това са много по-дълбоко

Глоссалгия е следствие от поражението на един от звена на централната нервна система. Нарушение на периферното ниво на ЦНС може да се дължи на следните причини:

 • хориоидеята разстройство;

 • механично нараняване или травма;
 • усложнение на инфекциозни заболявания;
 • образуването на тумори.

Отбелязано е, че при пациенти, страдащи от повишена мнительностью, по-често се срещат случаи на нарушения. Това нарушение може да се развие на фона на коронарна болест при отсъствието на външен стимул.

Механично увреждане на тъканите на устната кухина, почти никога не води до появата на глоссалгии. Развитието на заболяването допринасят за нервни прояви, които се появяват сами по себе си, или на фона на други заболявания.

Хронична глоссалгия възниква при редовен стрес, психологически проблеми и е силно нервно изтощение.

Наред с други фактори, провокиращи заболяването:

 • енцефалит – независимо от етиологията оказва негативно въздействие върху мозъка и ЦНС;
 • ЧРЕВНИ инфекции – са придружени от интоксикация, тахикардией, дехидратация;

 • захарен диабет – допринася за развитието на атеросклеротични заболявания. Глоссалгия по-често на фона на диабетна невропатия;
 • хипотиреоидизъм – спад в нивото на хормоните на щитовидната жлеза, придружена от увреждания на нервната система;
 • нейросифилис – форма на сифилис, при което се разрушават клетките на нервната система;
 • онкология – води до нарушаване на мозъчната дейност;
 • генетични заболявания – порфирии, болест на Кенеди и други заболявания, свързани с поражението на ядрата на мозъчно-мозъчните нерви.

Лекарите не гледат на глоссалигию, като отделно заболяване. Като правило, тя е доказателство за по-сериозни нарушения, косвено или пряко свързани с дейността на нервната система. При някои пациенти симптомите глоссалгии се появят след прием на медикаменти по време или след провеждане на терапия.

Дълго време заболяването може да доведе до структурни промени на лигавицата на устната кухина, а именно: изтъняване на епитела, зачервяване на лигавицата, слущиванию клетки. В тъканите на езика, се отбелязва нарушение на микроциркулацията, което води до влошаване на чувствителност и нарушаване на вкусовите усещания.

Характер на клиничната картина

Заболяването се проявява по различни начини, централен знак глоссалгии – усещане за парене върха на езика или на изтръпване, език боли, като че ли обожжен, щипит или пече. Всички тези симптоми протичат без видими нарушения на лигавицата.

Ако глоссалгия не е придружено от нараняване на тъканите на устната кухина, а след това външно заболяване почти не се проявява.

Заболяването започва постепенно, и пациентите често не може да се нарече точно момента на възникване на симптомите, което усложнява клиничната картина и допринася за установяване на фалшиви диагнози. Симптомите могат напълно да се проведе и изведнъж се появят отново. Заболяването може да се развива години напред, без да причиняват сериозни опасения у пациента, поради липса на преки прояви.

Външни дразнители могат да подобри симптомите на това.

Към тях се отнасят:

 • стоматологични заболявания – осложненный кариес, възпаление на венците, лошо протези;
 • травма на езика – механични повреди, триене език за протези и отчупени зъби;
 • консумация на пикантни храни – усилва парене, щиплет на върха на езика си и се увеличава болезненост.

Пациентите могат да изпитват сухота в устата, която се засилва в периода на възбуда, стрес, както и при изтощение. На фона На гастроэнтерологических заболявания могат да се появят бели петна в основата на езика.

В редки случаи се наблюдава повишено слюноотделяне. Нарушение на чувствителност често е придружено от болевыми усещания.

Нарушение на речта и затруднено дъвчене храни също са признаци на нарушения. При 20% от пациентите се отбелязват сериозни нарушения на дикции.

Но случва се така, че по време на прием на храна симптомите напълно изчезват, което още веднъж доказва връзката на заболяването с нервно-мозъчна дейност, а не с външни компонентите и контрол. Лекарите обясняват това явление приоритет на хранително-вкусовата господстващо над гнездо на нервна възбуда.

Болковите усещания могат да имат различен характер: усещане за парене на езика, мравучкане, саднение, болки. Тези прояви често се променят местонахождението, могат да изчезнат напълно или да се влоши в зависимост от емоционален състоянието на пациента. Дискомфорт в езика могат да бъдат придружени от болевыми усещания в устата – пече език, усещане за парене се разпространява в небцето, вътрешната повърхност на бузите и устните.

Симптомите могат да се активизират след продължителни разговори. На фона На алергични реакции може да се появи възпаление и подуване на езика.

В действителност, глоссалгия не е самостоятелно заболяване, а това значи, че нейните симптоми са тясно свързани с основното заболяване, в ролята на който могат да действат съдови или ендокринни нарушения, заболявания на храносмилателните органи, които имат по-ясна симптомите на това.

Получи пълната клинична картина ще ви помогне лекар-невролог, който да установи точната причина за появата на характерните за глоссалгии симптоми.

Усложнява диагностика на наличие на невралгични заболявания, като възпаление на языкоглоточного или тройничного нерв. Глоссалгический синдром обикновено не се придружава от остри болки, докато при неврологични разстройства се наблюдава ясно изразен болезнен синдром.

Болковите пристъпи се локализират в тази част на устата, където е нарушена на инервация на нерв. Болезненост минава заедно с удар, който обикновено е съпроводено с нервен изчакване за натискане чрез задържане, спазми на лицевата мускулатура и мускулни крампи.

Глоссалгии и глоссодиния — а има ли разлика?

Глоссалгический синдром често се бърка с глоссодинией. Самите лекарите не се стремят да споделят тези идеи, въпреки че това са различни видове функционални нарушения.

И двете прояви са свързани с нарушения на чувствителност на езика, което води до честото объркване.

Смята се, че глоссалгия пряко свързани с нарушена дейност на централната нервна система. Глоссодиния е в резултат на соматични заболявания, включително и хормонални нарушения и заболявания на вътрешните органи.

Глоссалгия често минава на фона на остеохондроза на шийния отдел. Нарушение на кръвоснабдяването в тази област, както и възможно притискане на нервните окончания и води към парестезия език и тъканите на устната кухина.

Заболяване се развива при наличието на фобии и преживявания, което обяснява, защо данни заболяване страдат по-често от жените. Много от тях имат силно изразена канцерофобию, което се изразява в постоянен страх, че ще останат на онкологията, ако вие в устната кухина.

Повишена мнительность такива пациенти води до неизбежна появата на фалшиви симптоматика, която с времето прераства в сериозна патология, която изисква психоаналитического и неврологично лечение.

Глоссодиния е по-силно изразена връзка с психологически портрет на пациента. Тревожно-подозрения хора по-често страдат от това нарушение, което често възниква под влияние на външни фактори: емоционални изблици, непредпазливи изявления на лекаря, болезнена фиксация на събития, оказващи влияние върху психо-емоционалното състояние на пациента.

Глоссалгия в по-голяма степен е свързана с увреждания на ЦНС, които по-често са с органичен характер. Подобни явления могат да корениться за особеностите на развитието на плода, излагане на радиация, атрофични процеси възрастова характер. Във връзка с това нарушение е придружен от следните заболявания и разстройства, които не са свързани пряко с увреждания на устната кухина:

 • загуба на ориентация;

 • ниска ефективност;
 • нарушена концентрация на вниманието;
 • намаляване на активна лексика;
 • влошаване на паметта.

Отбелязано е, че синдромът често се наблюдава при жени в менопаузата, че се дължи на хормонална корекция и възрастови промени.

Подход към терапията специален, колкото и самото нарушение

Лечение глоссалгии се определя въз основа на причините за заболяването. Трябва да се изключат всички външни фактори, за да се установи пълната клинична картина и назначаване на адекватно лечение. Се провеждат превантивни дейности за отстраняване на възможни възпалителни процеси в устната кухина.

При наличието на вегетососудистых нарушения предписват медикаменти, съдържащи витамини от група В и седативная терапия. При значителни болки могат да бъдат препоръчани аналгетици локално действие, както и новокаиновые блокада. За намаляване на болезнени усещания, назначени от изплакване с анестетическими лекарства.

Глоссалгия, придружени от загуба на чувствителност на езика, често свидетелства за желязодефицитна анемия. За отстраняването му предписват лекарства с ниско съдържание на желязо. За подобряване на капилярната на притока на кръв на пациентите се предписва интравенозно въвеждане на никотиновата киселина и инжекции но-шпы.

Пациенти с типични симптоми се препоръчва физиотерапевтическое лечение, включително трансназальный електрофореза. Добри резултати дава възможност да се постигне прилагането на галванична яка. За премахване на сухота в устата, се препоръчват лекарства, които повишават слюноотделяне.

Пациенти със силни фобии и невротическими състояния се предписват успокоителни и лекарства, хипнотици. Огромна роля в лечението на глоссалгии играе психоаналитическая терапия. Резултатите от нея на пациента може да се препоръча автогенна тренировка, хипнотично.

В лечението на глоссалгии ефективност показа акупунктура, която също помага да се справят с невралгическими проявления, не извън медикаментозному лечение. Лазерната терапия също е полезна при поява на парестезия език.

За пациенти, които глоссалгия се развива на фона на алергични реакции, се препоръчва антигистаминная терапия. При наличие на дисбактериоза и гъбични инфекции на лигавиците на устата първоначално се извършва премахване на данни прояви, което пречи на лечението на синдрома.

Глоссалгия, възникнала на фона на заболявания на храносмилателните органи, изисква предварително прочистване на стомашно-чревния тракт, отделянето на токсини и шлаки. В този случай пациентите може да се препоръчва за кратко гладуване и прием на диуретици. Също така ще бъдат полезни методи на народната медицина, в частност, положителен ефект дава изплакване отвара от градински чай и жълтениче.

READ  Лидокаин: инструкция за употреба

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00094 sec