Глоссит: патология, която изисква цялостна диагностика и лечение

Според лекарите, устата е огледало на човешкото тяло, които отразяват протичащите в него процеси. Един от доказателства за негативни промени става глоссит, който тече по няколко възможни варианта.

Под дынным заболяване разбират болестно възпаление произвеждащи език тъкани, протекающее с разнообразна симптоматикой.

В повечето случаи възпалителен процес в устната кухина става следствие сериозни нарушения в работата на вътрешните органи, но понякога се случва, независимо от общото състояние на организма.

Особености на патологичния процес

Език, който е индикатор за развиващите се в органи и системи патологични процеси, е сигнал за настъпили промени катаральным възпаление, което може да протече в остра или хронична форма.

При глосит катаральная форма на патология е един от най-лесните варианти на протичане на болестта, тъй като в останалите случаи настъпват сериозни нарушения, които причиняват не само промяна в цвета и структурата, но и дълбоката патология на развитието на флегмоны или абсцес.

Провоцирующим фактор е вирусна или бактериална микрофлора, така че това заболяване се разглеждат като разновидности на стоматит.

В редица случаи глоссит става придружител стоматиту патология.

Общи симптоми

Развитието на всички форми на глоссита език е придружен от следните характерните симптоми:

 • усещане за парене и да се появи в устната кухина, чуждо тяло;

 • забележимо зачервяване на езика и незначително подуване (с развитието на оток става по-голям);
 • повишено слюноотделяне;
 • blunting на вкусовите усещания или пълна липса на възприятие на вкуса, го изкривяване;
 • болезненост, която затруднява приема на храна;
 • нарушение на речта.

При остър протекании процес се случва само промяна на цветове и форми на езика, ако болестта преминава в хронична форма, може да се появи папиломи, които са гъбични наростами на тъканите език.

Процедурата глоссита може да се различават в зависимост от нейната природа. Болест, спровоцированная на инфлуенца микрофлора, се характеризира с присъединяването към изброените по-горе симптоми на локално повишаване на температурата, а при излагане на вируса върху повърхността на езика могат да се появяват мехурчета, които след лопания се заменят эрозиями.

Края на лечението глоссита опасно развитие на абсцес, който може да се определи според наличието на локални остра пулсираща болка, неравномерно уголемяване на езика.

Също така, опасно усложнение е флегмона, при която възпалителен процес се разпространява в дълбочина на устната кухина и гърлото, което е трудно не само става, но и на един дъх (могат да се появят пристъпи на задушаване), което води до силна интоксикация с повишаване на температурата и лимфоденитом.

Обща класификация на възпалителни заболявания на езика

Глосситы разграничаване в зависимост от тяхната природа и причини.

Процеси, които имат възпалителна етиологията:

 • вирусен;
 • кандидозный;
 • герпетический;
 • бактериална.

Всеки от тези видове могат да се движат на повърхността, катаральной или дълбока форма.

Невоспалительные глосситы език:

 • десквамативный;

 • диамант;
 • атрофичен;
 • гунтеровский;
 • складчатый;
 • ворсинчатый.

Като видове нарушения възникват при наличието на нарушения в работата на вътрешните органи.

Да разгледаме по-подробно често срещани форми на болестта.

Катарална делене глоссит

Се различава най-лесно с течение и загубата само повърхността на езика. Обикновено е с стоматиту.

Характерните признаци са здраво плака и ограничение на подвижността на езика, повишено слюноотделяне.

При липса на лечение е процес на съединение с образуването на язви и ерозии и развитието на флегмоны.

Десквамативный глоссит

Характеризира се с възпалително-дистрофическим поражение на лигавицата на езика и става последица от заболявания на органите на СЧ, ендокринната и кръвоносната системи, бери-бери, за самоотравяне на организма (отравяне на организма вырабатываемыми тях самите отрови, например, при наличието на алергия).

Към общите симптоми се добавят:

 • усещане за изтръпване на върха и отстрани на езика при консумация на горещи или пикантни храни;

 • появата на сиво-бял парцела с последващо отхвърляне на повърхностния епител и откриването на червената подлежащи тъкани;
 • среда на засегнатото място ребра, сосочками сив цвят;
 • ексфолиране на по ръбовете на огнището на възпалението с образуването в центъра на новия эпителиального слой (в крайна сметка повърхност на езика, който се нарича «географски», напомня на картата).

Тази форма на заболяване може да протече в няколко варианта:

 • повърхностен – ясно оформяне на ивици и червени петна около здравословна лигавицата, блясъка и гладката повърхност на езика, след слущивания эпителиального слой;
 • гиперпластический – се случва печат с папили (не по цялата повърхност, а вижда жълт, сив или бял цвят);
 • lichenoid – възпалени области имат различни размери и форма, се наблюдава увеличаване на грибовидных папили.

Кандидоза на езика

Обикновено причината е проведено от антибактериална терапия, по-голямата нормалната микрофлору на организма, или намаляване на имунитета.

Тази форма се причинява от гъбички Кандида, се характеризира с отечностью език и появата на бял налеп, пересекаемого изразени напречно и надлъжно разположени бороздами.

Често е придружен от развитието на кандидозного стоматит.

Складчатый — опасен за за деца

Сред възможните причини отделят разстройство на развитието. Обикновено патология се проявява у деца и се характеризира с увеличаване на повърхността на езика, формирането на средата на основните надлъжни гънки, които се отклоняват от напречни бразди.

При зелено в гънките на гъбички и бактерии може да се развива катарална делене или кандидозный глоссит.

Диамант с форма на глоссит

Характеризира се с хронично течение и атрофией папили на езика. За развитието на патология може да доведе болестите на органите на СЧ, пушене, недостиг на витамин С, присъствието на кандида.

За тази форма е характерно формирането в центъра на език ромбовидного или овалния огнище с размери 2 на 5 см

Останалата част от симптомите зависят от вида на патология:

 • лъскав – се появяват червени или розови възпалени участъци с малки размери, с ясни контури, плътни и болезнени на пипане (папили отсъства);

 • неравен – с различна стойност червени могили, разделени със плисета, отбелязва ороговение епител;
 • гиперпластический – придружени от растежа на езика сосочковидных образувания, като основата на широки и плоски върхове.

Към такава форма на лезии трябва да бъдат особено внимателни поради риска от прехода образувания, злокачествени тумори.

Ворсинчатый — да не се смесват с нищо

Сред предразполагащи фактори се отделят от недостиг или излишък в организма на витамини, заболяване на органите на СЧ, на развитието на инфекциозни процеси, нарушенный обмяната на веществата, нарушена киселинност в устната кухина, вредни навици, прием на някои лекарства.

По-често заболяването засяга мъже в напреднала и средна възраст.

Патология се характеризира с растежа на тъканите и ороговением с папили в средата на езика и в задната част. При това в повечето случаи при пациенти, не възниква дискомфорт.

Гиперплазированные конеца като папили значително се удължават и сгъстяват, стават черни или кафяви. Обикновено са засегнати не целия език, а част от него лезията се намира в центъра на езика и има овална форма.

Атрофичен, — когато липсват витамини

Сред вероятните причини атрофического глоссита отделят недостиг в организма на витамини е и А, развитие на гонорея. Тази форма се характеризира с появата на гладкото ярко-червени петна, покриващи цялата повърхност на езика.

В продължение на дълъг период от време може да липсват на прогресията на заболяването, но в някои случаи се случва на намаляване размера на преводачи. След провеждане на хистология открива възпалителен процес в папиларен слой и разширяване на кръвоносните съдове, по които тече кръвта и лимфата.

Гунтеровский глоссит

Свидетелства за недостига на витамин В12 и фолиева киселина.

Характеризира се с изглаждане на повърхността на езика, следват атрофией папили и формирането на блестяща повърхност ярко пурпурно.

Възможните методи на лечение

В началния етап на лечение от съществено значение е правилната хигиена на устната кухина, редовно изплакване след хранене и задължителните профилактични прегледи при зъболекар.

Трябва да се коригира диетата, с изключение на усугубляющую възпалителен процес е остра и много гореща храна. В продължение На терапия е препоръчително да се инжектира в менюто пюре супи и пюрета, гъсто каша.

Като цяло, лечението е разделен на тези два етапа, като отстраняване на причините за болест и локална терапия.

Препарати за локално действие

За локално лечение се състои в редовна антисептичен обработка на езика, с прилагането на изплакване, тави и апликации. Най-често такива процедури се провеждат, като се използват разтвори Frc, Хлорофиллипта, Хлорхексидин.

След антисептичен обработка на лекар-стоматолог премахва фибринозный и некротический плака и пречи средства, ускоряване на процеса на оздравяване.

Освен това, задължително се предписват иммуностимуляторы. При необходимост се счита за допълнителен прием на болкоуспокояващи лекарства.

Хирургическа намеса

При леки форми на глоссита липсва необходимостта от хирургичното лечение.

Свидетелство за оперативна терапия са само протичането на болестта в ворсинчатой форма и дълбоко поражение на тъканите език.

Оказване на помощ в домашни условия

След посещение на зъболекар и за получаване на препоръки за лечение на глоссита могат да извършват самостоятелно, с реализацията на следните дейности:

 • редовно изплакване на Хлорхексидин, Фурацилином или Гексоралом;

 • нанасяне на засегнатата местна упойка – разтвор хлоралгидрата, анестезина в глицерине, Камистада, Лидоксора;
 • обработка на възпалени места восстанавливающими лигавицата на масла на праскова, дива роза, Винизолем, Солкосерилом или разтвор на Ретинол.
 • при кандидозном глосит в списъка се добавят противогъбични лекарства (Fluconazole, Нистатин, една скрита);
 • дезинфекция (особено след хранене) – изплакване Стоматофитом или Ротоканом.

Трябва да запомните, че приемането на храни може да бъде само по-късно от 2 часа след провеждане на лечебни процедури.

Средства на народната медицина

Намаляване на възпалението на лигавицата и намаляват болезнените усещания помагат и билковите чайове и настойки, които се прилагат за изплакване на устната кухина:

 • листа от малина, подбел, просвирника и градински чай (общо 3 супени лъжици) се запарва в чаша вряла вода;

 • билката градински чай и лайка цветя се свързват с лаврови листа и жълтениче (общо 3 супени лъжици), се вари в половин литър вряла вода и се настояват в рамките на няколко часа;
 • градински чай се смесва с дъб кора, корени, тръстика и листа от коприва, залейте с литър студена вода и оставете да заври, след 30 минути варене на слаб огън отварата се охлажда и се прецежда;
 • листата на евкалипта се свързват с трева сурепки и посока, цветове от невен (достатъчно 2 супени лъжици), залейте с литър вряла вода и се настояват в рамките на 1,5 часа.

Можете да използвате билки и поотделно, заваривая градински чай, лайка, билката босилек, кориандър. Също така, добър ефект при глосит език дава народно средство за изплакване свежевыжатым картофено сок.

Превантивни дейности

Като се има предвид, че глоссит провокира от различни фактори, трябва да се извършва цялостна профилактика на болестта, като се обръща внимание на следните моменти:

 • отказ от вредни навици (тютюнопушене, употреба на алкохол);

 • балансираното пълноценно хранене с достатъчно витамини;
 • редовна и добра хигиена на устната кухина;
 • необходимостта от профилактични посещения при зъболекар с цел своевременно идентифициране на кариозен процес;
 • свеждане до минимум на употребата на пикантни храни.

Следвайки прости правила, може да се изключи повторното развитие на неприятна патология.

Ако болестта все още дава за себе си знам, че е важно да се започне лечение при поява на първите симптоми, като обръщаме внимание на всеки елемент на терапия. И, разбира се, струва си да мине по-пълно изследване за откриване на дълбоките причини за болестта.

READ  Стоматит след химиотерапия: като се сведат до минимум рисковете и как да се лекува?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec