Гранулема на основата на зъб: симптоми и лечение

Заболяване на зъбите могат да протекат като в произнася, така и в скрита форма. Скрити заболявания са диагностицирани вече в изключително остър опасен усложнения време. Такава патология и е гранулема.

Гранулема зъба има вид на округлого възпалителен образование с малък размер, с ясни контурите. Място на локализация става върхът на корена на зъба.

Подробно за проблема

Съставни части на зъба са, обслужващи над венеца коронката и корена. При развитието на грануломи болестния процес се случва извън зоната на видимост, под венеца.

В крайна сметка се формира от плътни стени на съединителната тъкан, кухина, в която се натрупват мъртви клетки, включително бактериални. По този начин, гранулема е сноп на мъртвите и възпалена тъкан с гнойни съдържание.

Това образование е огнище на инфекция, така че без лечение може да доведе до развитието на тежки нарушения на различни органи и системи на организма.

Достатъчно често бессимптомное протичането на грануломи в ранен етап води до преминаване на възпалението на шийни, лицевите мускули и дори зоната на сърцето.

Механизъм образование

По характер произход гранулему може да се счита за пролиферативным (с увеличаването на ендометриума) етап от развитието на възпаление, което се превръща в защитна реакция на организма към атака на патогенни бактерии. Формира в резултат на плътна капсула от съединителна тъкан изпълнява функцията на бариера, изолиращ здрави тъкани от инфекция.

Механизмът на образуването на грануломи включва три етапа:

 1. Наличието на работеща стоматологично заболяване, в резултат на което в целулоза на зъба става много микроби. Целулоза се възпалява и започва да умрат. Един пробив на капсула се дължи на отслабването на имунната защита. В резултат на зъб придобива подвижността, а корените му оголяются.
 2. По-нататъшното размножаване на микробите стават причина за попадане на инфекция в костната тъкан и образуването на около възпаление на парцела новообразувания, което след това се превръща директно в гранулему.
 3. Едновременно с отступанием костите от огнището на инфекцията се образува плътна капсула от съединителна тъкан, сред която имунни клетки взаимодействат с клетките на бактерии. Постепенно умират в резултат на борба с бактериални клетки преминават в гнойное съдържанието.

На последния етап се диагностицира остър гранулему, за която е характерно активно по разрастването на патологичната тъкан и подмяна на него мъртвите клетки.

Патология се проявява при переохлаждении, след като получи стрес или простуда, физическо напрежение. Ако на третия етап гистологическая експертиза дава положителен резултат, предположение кисту на корена на зъба.

Симптоми и признаци за наличието на проблеми

Както вече беше отбелязано, в продължение на доста дълъг период от време гранулема може да протече безсимптомно, което значително усложнява неговата диагноза. Често тя се разраства до такива размери, които стават видими при визуален преглед. Обикновено, с напредването на болестта, пациентът спазва следните промени:

 • подуване на венците;

 • силен зъбобол;
 • развитието на флюс или флегмоны;
 • потъмняване на засегнатото гранулемой на зъб;
 • гнойни секрети в пространството между зъбите и венците;
 • повишаване на температурата;
 • главоболие и обща слабост.

Болезненост, често се проявява след надавливания върху възпалена област или я прикусывания. Болката е распирающий характер и се разраства с течение на времето. Зачервяване и подуване може да се наблюдава при различни места проекция на зъба — в областта на небцето, устните или от вътрешната страна на венците.

Предположи гранулему на първия етап от неговото формиране може да бъде по остра болка, възникнали в областта на венците близо до засегнатия зъб след събуждане. Също така, може да се представи малка подуване. При преминаване към следващия етап е един от характерните признаци на заболяването става транзиторная треска с скачкообразным повишаване и понижаване на температурата.

Точна диагноза може да бъде поставена само на базата на рентгенологического или радиовизиографического изследвания. В първия случай, на снимката ясно се вижда затемненная област при корена на зъба.

Радиовизиография също е разновидност на рентгенови изследвания, но изпълнен с минимално облъчване на организма (резултатите се извеждат директно на монитора на компютъра, така че с това проучване се нарича цифрово).

Ефективно лекува гранулему и спасяване на засегнатия зъб успява само в ранен стадий на болестта, затова е важно да се обърнат към специалист при появата на дори най-малкото подозрение към тази патология. Лечението може да се проведе както терапевтично, така и оперативен път. Засилване на ефекта помагат на лечебни билки. Избор на метод на лечение зависи от размера на образованието, състоянието на зъбни тъкани и наличието на усложнения.

Веднага трябва да се отбележи, че на затопляне грануломи категорично неприемливо. Става въпрос не само за компрессах, но и за пиене на горещи напитки и храна. Затова, при съмнение за грануломи следва да направи преглед на менюто да се избегне рязко обостряне на възпалителния процес.

Консервативна терапия

Консервативни методи на лечение на грануломи включват пломбировку и прилагане на антибактериални лекарства, за премахване на възпалението.

Пломбирование

Този вид лечение се провежда эндодантистом, който се специализира на зъбни канали.

Първо засегнатата възпаление канал се почиства от съдържанието, дезинфекция, след което се извършва гъста пломбировку (добри резултати може да се постигне чрез прилагане на метод за вертикална кондензация).

В крайна сметка напълно обезвреживается източник на инфекция, и засегнатите тъкани, костите и венците започват постепенно да се възстановява.

Прием на антибиотици

Пломбировке зъбен канал обикновено се предшества от лечение с въвеждането директно в област грануломи антибактериални лекарства. Обикновено в такава ситуация се използва комбинация от сульфаниламида и антибиотик.

Избор на специфични лекарства се извършва само от лекар, който оценява степента на тежест на патологичния процес и разпространението на грануломи.

В повечето случаи лечение на грануломи се извършва с помощта на Доксициллина, Амоксиклава, Амоксициллина, Ципрофлоксацина или Азитромицина.

Употреба на антибиотици, позволява да се спре разпространението на възпалението и за предотвратяване на повторно развитие.

Лечение на хирургични методи

Оперативното лечение е показано, ако консервативната терапия се окаже неефективна или процесът е доста работи.

По време на оперативна намеса може да се наложи по картите венците с цел неговото последващо дрениране, за да излезете на гной (продължителността на процедурата е максимум 3 дни).

Хирургично лечение се провежда с едновременния прием на антибактериални лекарства, назначаването на антисептици и болкоуспокояващи средства.

Също така, показва изплакване с помощта на билки. Достатъчно широко използвани аптека тинктура жълтурчета, соединяемая с глицерин или с растително масло, и Ромазулан (предварително разреден във вода). Разтвори се нанасят върху памучни тампони, които след прилагат към проблемните места.

Качествена хирургия грануломи без пълно отстраняване на зъба позволява значително да се улесни по-нататъшното протези.

Резекция на върха на корена или цистэктомия

Е провеждането на следните процедури:

 • аутопсия на зъб;
 • качествена unclogged на канала и попълване на специален разтвор;
 • премахване на грануломи и заразена върха на корена на зъба;
 • пласиране в вычищенную кухина изкуствена тъкан;
 • пломбирование на зъба.

Гемисекция зъб

Обикновено се провежда, ако гранулема засяга многокорневой зъб, и няма възможност напълно да запази корен. Състои се от следните дейности:

 • премахване на корена на зъба и прилежаща към него коронковой част;

 • попълване формирана кухина със специален материал;
 • инсталиране на корони;
 • последващ контрол за състоянието на зъба чрез рентгенологического изследвания.

Изваждане на зъби

Е крайна мярка, ако по-горните дейности, които вече са неефективни. Свидетелство за премахване са:

 • късен етап на развитие на нарушения;

 • развитието на пародонтит с образованието десневого джоба;
 • вертикална фрактура на корена;
 • непроходимост на коренови канали;
 • много пробиване (нарушаване целостта) на корен;
 • очевидно унищожаване на зъба.

След екстракцията гранулема самоустраняется, тъй като патогенное гнойное съдържанието напълно излиза чрез отваряне на кухина.

За съвременни методи на лечение на кисти и гранулем ще кажа на лекар-стоматолог:

Лечение на народни средства за защита

Сред препоръчаните от стоматолози средства от народната медицина може да се отбележи, екстракти от тръстика и прополис. За готвене трябва 500 грама водка и 30 грама растителни съставки.

За качеството на инфузията с капацитет наводнен съдържанието трябва за няколко седмици, за да постави в тъмно място.

След това настойка се прецежда и се използва за изплакване, свързвайки в съотношение 1:2. Продължителността на едно изплакване е 3 минути.

Възможни усложнения

Ненавременно лечение на грануломи може да се превърне в най-различни усложнения:

 1. Достатъчно често се случва пълна загуба на зъба, поради разрушаването на своя корен. Освен естетически дефект активно развиваща се гранулема става причина за ангажирането на възпалителен процес около засегнатия зъб на меките тъкани, в които се развива некроза с формирането на гнойного на съдържанието.
 2. Разпространение на гной води до развитието на такива тежки заболявания като остеомиелит на челюстите, формиране на кисти на зъба, която в крайна сметка може да се прероди в злокачествен раковую тумор.
 3. Освен това, невылеченая гранулема е източник на постоянен заразяване на организма, в резултат на което могат да развият различни болести на вътрешните органи, включително пиелонефрит, синузит, инфекциозен миокардит.
 4. Ако гнойное съдържанието попада в гайморовы синусите, а от тях — в черепную кутия, се появяват симптомите на енцефалит, менингит, се възпаляват периферните нерви. При поражение на тъканите на сърцето, значително увеличава риска от летального., изм.
 5. Също така, може да се развие мигрирующей грануломи — малоболезненного изпъкването на кожата на лицето, което е свързано с гъста тяжем с пораженным зъб. Заболяването протича с образуване на фистули и абсцеси, които се «движат» — след зарастване на един, веднага възниква друг в новото място.

Очевидно е, че игнорира признаци на заболяване не може в никакъв случай. Поради потаен характер патология и нейното проявление предимно в тежко протичане на процеса е важно да не се пропускат профилактичните прегледи при зъболекар, като посещават специалист поне веднъж годишно.

Спешно посещение изисква при поява на подозрителни симптоми, както е в случая с гранулемой е важно не само навреме, за да спре болестния възпалителен процес, но и максимално запазване на зъб, което се постига само в първите етапи на развитие на болестта.

READ  Натрупване на предните зъби: ефективни стоматологични методи

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00121 sec