Грижа за зубными протези — актуални и ефективни методи

Грижа за зубными протези в домашни условия — актуални и ефективни методи

Добре дошли на страниците на нашия сайт. Ние сме подготвили един интересен и много полезен материал. От тази статия ще научите за грижа за зубными протези и неговите функции в зависимост от това, от което са произведени. Ние ще ви кажем кои методи са от значение, и какви са по-скоро вредни за изкуствени зъби. Това ще ви спести време и пари.

Всеки вид протези има индивидуални характеристики. Те са свързани със свойствата на материалите, от които са произведени тези продукти.

Грижа за подвижни протези

За да подвижна протеза от пластмаса прослужили по-дълго, трябва ежедневно внимателно ги почистват. За това трябва да закупите четка за зъби с мек косъм (soft) и паста за зъби минимално ниво на абразивно (RDA – 25 и по-долу).

Изплакнете протеза под течаща вода, за да отмие изтрити частици и самата паста за зъби. Тъй като изкуствената челюст снымается, ще можете да лесно да се обработват зъбите от всички страни. Важно е да изчистите изцяло всички повърхност на продукта. Процедурата трябва да се повтаря всяка сутрин и вечер.

След като яде, веднага изплакнете протеза. Ако не го направите, на повърхността му ще започнат масово да се размножават вредните бактерии. За допълнителна сигурност, използвайте специални разтвори с антисептични свойства. Те се използват като обикновени изплакване. Плюс на такива форми в това, че те са дезинфекцирани не само за протеза, но и цялата устната кухина. Това е добър начин за премахване на неприятни миризми в устата. Също така лекар ще ви посъветва специални разтворими таблетки. От тях се прави течен състав, който помага за лесно отстраняване на плаката. В състава са включени ензими, които разграждат зъбните отлагания. Оставете протеза в разтвор в продължение на петнадесет минути, а след това да го почистите с четка и изплакнете.

Препоръчително е да използвате заключване гелове, кремове и течни средства. Често в състава им също се добавя към антисептичен компонент. Освен това, прислужници ускоряват адаптирането.

Не забравяйте, че грижата за зубными протези предполага редица ограничения в диетата. Ще трябва да забравите за следните видове продукти:

 • ядки, бисквити, бонбони;
 • дъвчене на бонбони с вискозна консистенция (карамел);
 • гъсто зърнени храни и пресен мек хляб;
 • твърде трудно и грубо месо.

В същото време се приспособяват към протезу изисква употребата не само на мека храна. В края на краищата трябва да осигури натоварване на венците и челюстната кост. За тази цел се препоръчва да се използват плодове, нарязани на средно по размер. Това може да бъде ябълка, круша и т.н.

Непременно поръчайте специални разтворими хапчета за приготвяне на дезинфицирующего разтвор. Една Таблетка се разтваря в 150-200 мл чиста вода. Тя съдържа комплекс от биоактивни компоненти, които унищожават плака, дори и в тези места, където да го премахнете механично невъзможно. Сега в продажба се появиха подобни форми, в които се добавят избелващи съставки. Използвайки ги, вие ще бъдете в състояние да се върне на зъбите красив външен вид и по-бели.

Решението не предизвиква механични повреди на протезата и е напълно безвреден.

Не забравяйте, че грижата за протеза включва и грижа за устната кухина. В продължение на дни и по време на сън имате в устата се случва на процеса на размножаване на бактерии. Тази флора перебирается с венците, небцето и езика на повърхността на протезата. Защото не забравяйте за необходимостта пълноценен хигиена.

Един от прогресивни методи за пречистване на подвижни модели е прилагането на ултразвукови тави. В днешно време се продават домакински модели, които може да закупите от всеки собственик на вставной челюстта.

Грижа за несъемными протези

Как правилно да се грижат за несъемными протези? Правила за грижите са малко по-различни от такива за естествени зъби. Трябва да ги обелете 2-3 пъти на ден, като не забравяме за използването на зъбни конци. Също така може да се закупи е полезно устройство, като иригатор. Той дава възможност за добър отпушване на пространствата между зъбите.

 1. Не използвайте твърди четки и абразивни пасти. Те правят повърхността на груби, което ускорява тяхното замърсяване и улеснява поемане на бактерии.
 2. Купете си специален ершик. Това однорядная четка, която помага лесно да се събиран остатъците на храна между зъбите. Не забравяйте да се насладите на ополаскивателями.
 3. Ако протеза се определя метални детайли, бъдете внимателни и да не се повреди от тях.

Разликите в грижите между подвижни протези от различни материали

Както е известно, за производство на сменяеми зъбни протези се използват три основни материала — това е бюджетен акрилна пластмаса, по-мек и еластичен найлон и полиуретанова маса, като денталур и подобни. Съществуват ли разлики в грижите за тях? Специалисти твърдят, че да.

 1. Акрил е най — «мрачни» в плана за грижи. Това се дължи на факта, че повърхността му не е монолитна, а пореста. По време на хранене микрочастици храна навлизат в тези пори, и там се натрупват бактерии. Много от тях са условно патогенните. В частност, става дума за стафилококке и стрептококке. При средно време на размножаването те причиняват инфекциозни заболявания на устата и, в частност, на пародонта. Защото трябва редовно да си миете зъбите и да се насладите на специални ополаскивателями. Премахване на челюстта, винаги оставяйте в дезинфицирующем разтвор. В противен случай много бързо протеза ще придобие устойчив неприятна миризма, която трудно от това да покажеш. С течение на времето, повърхността на материала става груби. Това води до факта, че бактериите става много по-лесно за него да остане.

 2. Найлон не притежава гореописаните недостатъци, характерни за акрилна пластмаса. Той не разполага с такива още, а на повърхността е много по-бавно истирается. Все пак, такива изкуствени зъби също трябва ежедневно гаргара. В противен случай няма да се избегне появата на трайно лош дъх. При редовна грижа за зубными протези от найлон те не ви дават никакви неприятности. Специалистите препоръчват да не използвате четката, а се прилагат специални почистващи препарати и обработва повърхността с вода при температура не повече от +40 градуса.

 3. Полиуретан, полипропилен и полиоксиметилен също имат порите. Защото да не забравяме и навременна дезинфекция в специални разтвори. Като цяло, грижи за тези материали не причинява собственици никакви усложнения.

Грижа за зубными протези — това, което не си струва да правите

В повечето случаи се грижи за зубными протези е възможен в домашни условия. Въпреки това много от собствениците им едва разбират какви средства можете да използвате, а какви само да навреди на продукт. Защото ние сме изготвили кратък списък на това, че не може да се използва:

 • высокоабразивные съединения. Те правят повърхността на изкуствени зъбите и лигавицата груби. За последствията писахме по-горе;
 • манган (калиев перманганат);
 • водороден прекис;
 • средства на базата на силни основи и киселини;
 • лимонов сок, оцет;
 • алкохол и спиртсодержащие течност;
 • сапун.

Не си струва дълго обикаляне между зъбите метални предмети. Така можете лесно да ги отслаби и планина. Да Не се използва конвенционалните избелващи пасти. В края на краищата, изкуствени зъби са по-податливи на фрактури, от естествена емайл. Много често желанието за премахване на плаката с протеза води до негативни последици и е необходимо закупуването на нови продукти. За съжаление, този случай не е гаранционен.

Какво само не вычитаешь в Интернет. Хората, потопени протези в кисело мляко, вино, оцетна киселина. Запомнете, изкуствена челюст – не шишчета, и не трябва да се «маринова».

Всички тези народни средства могат само да навреди на изкуствена челюст. Освен това, някои вещества са способни й и изобщо да се унищожи. Ако искате да научите повече за това, кои съединения са безопасни и препоръчани от специалисти, посъветвайте се с вашия лекар, който поръча протеза.

Професионална грижа за изкуствени зъби

Колко пасти и разтвори сте купили за вкъщи, все пак те не сравнятся ефективността, с професионални инструменти, които се използват от стоматолозите. Като минимум, защото такива формулировки просто липсват в свободна продажба. Ги прилагат чрез специални магазини за стоматологични клиники.

Съвременните методи позволяват не само да проведе антибиотично обработка, но и за отстраняване на твърди и меки бактериални отлагания, шлифован повърхността на протезата. Колко често трябва да потърсят професионална помощ? Обикновено се грижи за зубными протези в домашни условия позволява да се поддържа в добро състояние за дълго време. Защото посещение на кабинета на стоматолог ще ви се наложи два пъти в годината. Той ще очисти изкуствени зъби с помощта на ултразвук и ще се проведе обща санацию. Въпреки това, ако сте забелязали, че състоянието на протезата не ви устройва, може да се ускори посещение.

Ако по време на експлоатация на изкуствени зъби пожълтяли от питейна чай и кафе, цигари и всичко друго, им върне предишния цвят може само «кабинетни» техника.

Не съществува народни аналози, които ще даде същия ефект, без вреда за синтетични материали.

Съхранение на подвижни протези

Населението е устойчив стереотип за това, че вставная челюст трябва да се съхраняват в чаша с обикновена вода. Това мнение е погрешно, и ето защо:

 • за съхранение нужда от непрозрачен контейнер от безопасен материал;
 • вътре в кутията трябва да бъде не вода, а дезинфекционен разтвор;
 • капацитет за протеза трябва да се затвори. Иначе до сутринта разтвор се превърне в мътна слуз с прах, боклуци и бактерии;
 • ако имате в апартамента са на гости, им едва ли ще бъде приятно за гледане на променлив в чаша щепсел челюст, така и на вас ще ви е неудобно пред тях;
 • плик контейнер трябва да бъде достатъчно надеждна, за да до протеза не са стигнали деца и домашни животни. Те лесно могат да повредят изделието. Както и да го поправя, вече не работи.

Съвременни модели от найлон и акрил са добри, защото са пригодени за съхранение в суха среда. Те могат лесно да се оставя през нощта на масата, увита в обикновена салфетка, а на сутринта изплакнете антисептик. Нищо с тях през това време не се случи.

Ако по време на почистване сте намерили протезе наранявания, пукнатини и т.н., не се опитвайте да поправите продукт, на техните собствени. В Мрежата се намира история мъдри мъже, които заклеивали спасяване акрил с помощта на двухкомпонентных форми на основата на органични и синтетични смоли.

Някои от тези вещества, при контакт с течност и на слизестата обвивка са в състояние да отделят токсични вещества и алергени, вредящие здравето на човека. Намиране на дефект, се обърнете там, където поръча на протеза. Специалист гледам ситуацията, ще направи ремонт и на професионални грижи за зубными протези. На изделия от този тип обикновено се дава дълга гаранция. Ако се докаже, че пациентът не е виновен за повредата, всички процедури ще се извършват безплатно.

Правила на хранене с зубными протези

Да започнем с това, че хранителната натоварване след инсталиране на зъбни протези, трябва да бъде внимателно – това ще удължи живота на изкуствени зъби. Така, в рамките на първите шест месеца трябва да се използва само мека и добре нарязана храна. В този период, между другото, хората доста често се оплакват от това, че е нарушено слюноотделяне, промяна на вкусовите усещания; човек може случайно прикусить бузата или езика, а под самата протеза често попада храна.

Шест месеца по-късно можете да няколко разнообразяване на хранителния си режим. Сега ви е разрешено да има различни месни, рибни и зеленчукови ястия. Що се отнася до забранените храни след инсталиране на зъбни протези, за всяка от дейностите се отнасят ядки, дъвчене резники, ядки, семки, бонбони и бисквити. Освен това, големи парчета на твърди продукти – например, моркови или ябълки, може да доведе до появата на болезнени усещания по време на хранене или дори до унищожаването на проекти. Все още се препоръчва да се откаже от продукти, които имат окрашивающий ефект (това газирани напитки с боя, червено вино, кафе/чай и други). По същия малоприятным ефект притежава също така и никотин.

За изкуствени зъби, просто трябва да се грижа правилно! Но, след като научи за многобройните ограничения, когато ги носите, да се разстрои, все пак не си струва. Обикновено, хората се пристрастяват към протезам достатъчно бързо, както и към правилата за грижа за тях. Удобни и модерни проекти дават възможност на хората да не се отказват почти от никой житейски удоволствия.

Ако имате въпроси, можете да ги зададете в коментар. Ще се опитам да дам изчерпателен отговор!

Видео — Как правилно да се грижат за зубными протези

READ  Изкуствени зъби — което може да предложи съвременната стоматология?

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00104 sec