Грижи за зъбите и хигиена на устната кухина: съвети и нюанси

Здрави зъби – това не е само красива, открита усмивка, но и правилния процес на разлагане, нормалната обмяна на веществата, здраве на организма като цяло.

Гаранция за здрави зъби, профилактика на стоматологични заболявания, възпалителни заболявания на венците и меките тъкани на устната кухина е ежедневно оральная хигиена на устната кухина и на зъбите.

Редовната грижа за зъбите и устната кухина намалява риска от развитие на различни заболявания с 80%.

Затова е толкова важно да се знае как да се грижи за зъбите си правилно и да не забравя да се приложат на практика тези знания, като се придържате към балансиран режим на хранене, редовно да посещават стоматолози-хигиенисти за професионално почистване на зъбите от плака и зъбен камък.

Ежедневна процедура за почистване на зъби

Първото правило на опазване на здравето на зъбите – системно прочистване на остатъците от храна. Процедурата се извършва минимум два пъти на ден. Продължителност на манипулация – от 3 до 5 минути.

Има различни начини за почистване на зъбите, но в повечето случаи специалистите препоръчват да се прибегне до универсално метод.

Той се състои от следните последователни манипулации:

 1. Процедурата започва с почистване на предни зъби (зона усмивки). Четка за зъби се поставя под ъгъл от 45 градуса. Движенията на четката от венците към режещата повърхност на зъбите.
 2. На първо място се извършва почистване на външната страна на зъбите, след това – на вътрешната. Почистване на вътрешната повърхност на предните зъби е необходимо, за насочване на движение на четката напред.
 3. Дъвченето на повърхността на страничните почистват, движете четката отпред назад.

 4. Действа методично, първо почистете зъбите на горната челюст, след това преминете към долната челюст.
 5. Ако меките тъкани на устната кухина здрави, симптоми на пародонтозата са изчезнали по време на универсална почистване на зъбите се препоръчва да се правят профилактичен масаж на венците. За тази четка се правят кръгови движения по повърхността на зъбите с определянето на венците.
 6. Метод бережной почистване на зъбите се препоръчва на хора със заболявания на венците, за да не се увреди на меките тъкани. В този случай движението на четка за зъби, насочена само отгоре надолу за отгоре и отдолу нагоре на долна челюст.
 7. Щечные повърхността на дъвчащи зъби почистване на плака, движете четката напред-назад. Челюстта при това трябва да се сомкнуты.
 8. Вътрешна повърхност на зъбите на горната и долната зъбната редица се почиства по същия начин, приоткрыв устата.

Частици от храната, попадащи в межзубное пространство, се отстранява с помощта на флоссов – специални зъбни конци. Солидна тънка нишка наматывают на указателни пръсти и методично се извършва от него между зъбите. След почистване на конци изхвърлят.

READ  До колко години може да се коригира захапката - сега или никога

Средства за хигиена на устната

Компетентни грижи се крие не само в редовно почистване на зъбите, но и на възможността да вземете правилно средства за хигиена на устната кухина.

Първият етап — избор на четка за зъби

При избора на четка за зъби, например, основното внимание трябва да се обърне на твърдост на четина.

Класификация на четка за зъби по степен на твърдост е:

 1. Средства с ультрамягкой и мека четка се препоръчва да се използва от хора с повишена чувствителност на зъбите, кровоточивостью на венците, възпалителни процеси в устната кухина.
 2. Четки със средна степен на твърдост – най-често. Те се използват от повечето хора.
 3. Твърди и ультражесткие четки за зъби стоматолозите препоръчват да се прилага само от лица със склонност за образуване на силно на зъбната плака. При всички заболявания на венците са противопоказание за използване на четки с твърда четка.

Освен това четките се предлагат в стандартни (конвенционални), ортодонтическими и узкоспециальными лечебни.

По материал на изработка четина се делят на естествени и синтетични, се различават значително по площ очищающей повърхността, броя и разположението на реда плавниците.

Ползват една четка може да е само 3 месеца. След изтичането на този срок трябва да го замени с по-нова.

Етап втори — закупуване на иригатор

При значителни проблеми със зъбите и венците, когато четка за зъби да се насладите невъзможно поради болезнените усещания, на помощ идва иригатор. Това е специално преносимо устройство, фуражи мощна пульсирующую струя вода върху повърхността на зъбите и венците.

Ефективността на почистване на зъбите при използване на иригатор се увеличава няколко пъти, тъй като устройството позволява премахване на плаката и остатъците от храна дори и в недостъпни за четка за зъби места.

В допълнение, силната струя вводы произвежда масаж на венците, стимулира местното кръвообращението, укрепва меката тъкан.

Фаза трета — избор на паста

Избор на паста за зъби зависи от това, какви проблеми трябва да реши в момента:

 1. Така, за ежедневна процедура за почистване на зъбите са подходящи хигиенни паста. Те добре се отстранява с мека зъбна плака и придават дишане свежест.
 2. Превантивни средства се използват за предупреждение на основните стоматологични и възпалителни заболявания на органите на устната кухина. В състава на тези продукти обикновено са включени необходимите за поддържане на здравето на зъбите минералите (флуорид, калций, фосфор), екстракти от лечебни растения, естествена храна, антимикробни вещества.
 3. Пасти за зъби с лечебен ефект трябва да се предписват на зъболекар. Състава на тези лекарства може да бъде различен от действия, насочени към лечение на дадено заболяване на венците, зъбите.
 4. В състава на избелващи пасти се предлагат специални химични съединения, абразивни съставки, киселини. Те са добре избели емайла, но се ползват такива составами се разрешава не по-често от 2-3 пъти в седмицата.
READ  Колко бързо и безболезнено да изтръгне зъб в домашни условия

Омекотители за устата

След почистване на устата трябва добре да изплакнете с вода, а по-добре ополаскивателем за устата. Мнозина смятат, че тези средства за хигиена на устната кухина се нуждаят само, за да освежите дъха си. Това не е така.

В състава на съвременните ополаскивателей за устата влизат биоактивные компоненти, намалява кървенето на венците и чувствителност на зъбите, за да се предотврати развитието на кариес, пародонтоза, възпаление на венците и други заболявания.

Изплакнете устата с еликсир трябва в рамките на 30 секунди. След това сплюнуть. Възможно течност трябва да се «прецедете няколко пъти през зъби, за да се сдобият с меки тъкани, разположени в труднодостъпни места.

За да сложите в устата си, е идеалната чистота, в допълнение към стандартните устройства и средства за хигиена на устната кухина в ежедневната домашна грижа за зъбите са необходими специални ершики за почистване на трудно достъпни места, скрепери за премахване на плака с език.

Като алтернатива на миене на зъбите може да се използват обикновените ябълки. След всеки прием на храна стоматолозите препоръчват да се яде една ябълка, плът, която перфектно почиства емайла на плака, масажи венци, насища организма с витамини.

Изплакнете устата от време на време се препоръчва цвекло сок или екстракт от листата на цвекло. Това лекарство е отлична профилактика на възпалителни заболявания на венците и помага за премахване на лош дъх.

От кървене на венците ще ви помогне да се отървете сок от листа на живовляк. Превантивна мярка срещу възпалителни заболявания е изплакване на устната кухина с воден екстракт от живовляк.

Основите на храненето

Хигиена на устната кухина и на зъбите– това е правилното хранене. Има храни, полезни за зъбите и венците, но има и такива, които могат да им навреди и да стане причина за възникване на сериозни проблеми.

До полезни продукти причисляват:

 • мляко и млечни продукти;
 • зърнени култури;
 • риба и морски дарове;
 • месни продукти;
 • зелен чай, цветя;
 • ядки.

Полезно за зъбите и венците груба храна от растителен произход, включително плодове и зеленчуци с твърда плът, в суров вид, зелени зеленчуци.

Образование за устойчиво мека плака и твърди зъбен камък допринасят за кисели сортове ябълки, лимони, грозде, отвара от шипки. Пюре, мазна, мека храна, а също и тестени храни, не е желателно твърде често се включват в хранителния режим.

На особено опасни продукти се отнасят всички видове заведения за бързо хранене, сладкарски изделия, бонбони, шоколад, мюсли, пуканки, чипс, дъвчащи бонбони, шоколади. На напитки, вредни за зъбите, причисляват плодови сокове, всички енергетиката, сладки напитки, лимонада.

READ  Стоматологични филм Диплен Дента — техните възможности и определяне

Бележка на родителите

За да се зъбите на детето са здрави, свиквам малко дете до личната хигиена трябва да е с две-годишна възраст. В задължение на родителите е включено обучение на детето за правилното използване на четка за зъби и паста, контрол за редовността на хигиенни процедури.

Също така е Важно да кажете на детето си популярен, защо е толкова важно всеки ден да си миете зъбите, и което може да се случи, ако не го направя.

Четки за зъби трябва да се купуват специално проектирани за детски скилидка – с мека четка и малка работна повърхност. Паста, ополаскиватели за уста също трябва да се купуват специални, предназначени за деца.

На плещите На родителите ляга и задачата за гарантиране на правилно балансирано хранене. Диетата на детето трябва да се състои от продукти, съдържащи в голямо количество калций, калий, флуор, фосфор, протеини, растителни влакна. Употребата на вредни продукти следва да се ограничи строго.

На първия профилактичен преглед при зъболекар на детето трябва да се облекчи на възраст 3 години. Това е изключително важно, тъй като кариес започва да се развива именно в детска възраст. Ранното лечение предотвратява прогресията на заболяването и ще запази не са повредени от кариес зъбите здрави.

Професионална хигиена на устната кухина, стоматология

Веднъж в годината стоматолозите препоръчват да се провежда професионално почистване на зъбите. Цел на процедурата – изтриване на мек и твърд плака с повърхността на зъбите, в околодесневом и межзубном пространство. Процедурата се извършва с помощта на хардуер или мануальных методики. По време отнема не повече от час.

Чрез редовни изпълнение професионално почистване на зъбите от стоматолог-хигиенист в пъти намалява риска от развитие на кариес, пародонтоза и стоматит.

Освен това, при преименуването на пигментного плака цвят на емайла става на няколко по-леки тонове, а в резултат на прилагането на специални полировочных пасти и гелове на емайла на зъба, укрепва, става по-малко чувствителна към въздействието на разрушаващите вещества.

Поради това, редовно посещение на лекар, своевременно лечение на възникнали заболявания, професионално почистване на зъбите при зъболекар, заедно със стриктно спазване на хигиена на устната кухина в домашни условия и подходяща диета е най-ефективна мярка за предотвратяване на различни стоматологични заболявания.

Не забравяйте, здравето на зъбите зависи изцяло от степента на отговорност, действие и начин на живот!

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00099 sec