Хапчета от дъх: действието на средства от галитоза и тяхната ефективност

Явление галитоза в медицината, и в частност, дентална практика е доста разпространена. С този проблем се сблъсква голям брой хора на различна възраст, включително и деца. По дефиниция, галитоз – неприятна миризма от устата.

Не е специфично заболяване, което представлява симптом на някакво заболяване, дадено явление доставя на човека и някои неудобства, води до трудности с комуникацията, понижава самочувствието. Това може да има отрицателно въздействие върху личния си живот, работа и в други сфери на дейност.

Има редица лекарствени препарати за отстраняване на причините или симптома галитоза, например хапчета от дъх. Но за начало трябва да разберем защо.

Причините галитоза

Причини за появата на такъв симптома, като галитоз, има доста много. На пръв поглед може да изглежда, че проблемът се крие само в стоматологични заболявания, но в действителност това далеч не винаги е така. Този симптом може да е сигнал за проблеми в различни органи и системи на организма.

Проблеми със стомашно-чревния тракт

Така, към вероятните причини за появата на този неприятен феномен, тъй като галитоз, гастроэнтерологи са такива заболявания:

 • гастрит;

 • язва на стомаха и дванадесетопръстника;
 • възпалителни процеси на лигавицата на стомаха и червата;
 • нарушения в работата на черния дроб и жлъчния мехур.

В допълнение, този симптом може да се появи при спазване на някои диети, несбалансированных за съотношението на хранителните вещества. Както е известно, черният дроб – това е един вид филтър на тялото, и в ситуация, когато органът не може да се справя със собствените си функции, токсичните вещества се натрупват и водят до образуване на симптома.

Заболявания на дихателната система

По воздухоносным пътища неприятна миризма може да се проведе от бронхите, става ясно не само за самия пациент, но и за околните.

До галитозу от гледна точка на бронхолегочной система, може да доведе, най-вече, протичащи хронични заболявания на белите дробове – абсцеси, болестно разширение на бронхите.

В горните дихателни пътища също може да се крие причината галитоза. Симптом може да се появи при хроничен рините, синусите, когато се образува прекомерно количество слуз или гной. Тонзилит, вследствие на възпалителни процеси на сливиците често може да доведе до това симптому.

Болести на отделителната система на организма

Бъбречна недостатъчност, нарушаване на функциите на органа, който го удари, води до това, че постъпили в организма с вещества се екскретират не напълно, или не са получени всички. Запомнящ в кръвта, те предизвикват отравяне на организма и могат да провокират галитоз.

Захарен диабет

Ситуацията, в която се произвежда недостатъчно количество на желания хормон, води до нарушения в обмяната на веществата, което води до по-късно симптом галитоза.

READ  Какво е временна пломбата и за това, което се поставя

Пушене

При пушачите освен цигарения дим също така се усеща и друга неприятна миризма на устната кухина.

Това се дължи на факта, че частиците на различни вредни вещества в състава на цигари, потъват в устната кухина и дихателните пътища.

Паразити

Наличието в организма паразити причиняват галитоз, продукти от жизнената провокира този неприятен симптом.

Стоматологични проблеми

При по-голямата % от пациентите, засегнати от проблема галитоза, при проучване бяха открити едни или други заболявания на устната кухина. Да разгледаме тези фактори са повече.

Парадоксално е, че проблемът често неприятната миризма се крие в простата причина, да се премахнат която пациентът може самостоятелно.

Става дума за недостатъчна или неправилна хигиена. Частици от храна, останали по повърхността на зъбите, венците и лигавицата на устата, изгниване, водят до разпространението на микроорганизми, бактерии, причиняващи зловонен мирис.

Следващата причина галитоза има пряко заболявания на зъбите и венците (гингивиты, пародонтиты).

Диагностика галитоза

Основно значение при лечението на симптома е диагноза. В края на краищата, в зависимост от причината, лечението може да бъдат коренно различни.

На първо място, събирането в медицинската история определят от съпътстващите оплаквания на пациента, с цел изолиране на група от фактори, довели до заболяване.

В случай, че бъдат установени проблеми на дихателната, отделителната, храносмилателната или друга система на организма, човек трябва да бъде насочен към съответните специалисти за по-нататъшно проучване.

Ако става дума за стоматологични проблеми, трябва да се намерили вън още, колко време пациентът посочи неприятна миризма, честота на външния му вид, характера и интензивността на явлението.

При диагностициране понякога е мястото на така наречените фалшиви галитоз, когато жалбата се основават на догадки и предположения на човека и неговите психологически особености, вярвания и страхове.

Ако истинността на симптома лекар-стоматолог, не се поставя под съмнение, тогава по-нататъшна проверка включва разглеждане директно на устната кухина и откриване на проблеми.

Лечение галитоза в зависимост от причината

Лечение на проблеми галитоза трябва да се проведе в строго съответствие с причината, го доведе до. Специалистите могат да определят като форми на системното излагане (което е по-важно и за предпочитане), така и средства за симптоматично лечение, които имат за цел премахване или прикриване на неприятна миризма.

Ако става въпрос за заразяване на организма от паразити, често се предписват средства, при унищожаването на най-простите и многоклетъчни, или ги парализира. Така че, може да се препоръча хапчета Тинидазол от дъх, представляващи лекарства срещу микроби. Убива бактериите и паразитите, като хапчета могат да освободи пациента от галитоза.

READ  Ако трябваше да изтривате зъб: трябва да се страхуват от болката или не?

Говорим за проблеми с храносмилателната и дихателната системи, трябва да се отбележи комплексността подход. Лекарства за лечение на такива проблеми, трябва да вземе изчерпателно, за да елиминирате причината за него и по този начин да се отървете от проблема с лошата миризма.

Методи да се отървем от миризма

Методи за да се отърват от галитоза в общия случай може да се счита за пряко лечение на причините мирис.

За да премахнете миризмата като симптом може да се прилагат таблетки за свеж дъх, разтвори за изплакване на устната кухина, освежаващи дъха бонбони, спрейове, дъвки, хапчета с ментов вкус и на други средства от дъх.

Освен това, от първостепенно значение е надлежна хигиена на устната кухина, предусматривающая почистване на зъбите, венците и езика, използване на зъбни четки, конци, ароматизатори дишането на устата и клечки за зъби.

Тук също може да се дължи периодично професионално почистване на устната кухина, в кабинета на зъболекаря, и навременна санацию на устната кухина.

Видове средства от миризма

Хапчета, помага да се отървете от проблема галитоза, могат да се разделят на такива видове:

 • антимикробни;
 • антисептични;
 • противогъбични;
 • противовъзпалителни.

Говорейки за леденцах, препоръчително е прилагането на тези хапчета за резорбция:

 • Холлс;

 • ТикТак;
 • Ментос;
 • Рондо.

Освен това, има спрейове и разтвори за изплакване, неутрализиране на тези и маскиране миризма. В аптеките и супермаркетите, те са представени с богат асортимент и не са лекарствени средства. Има в линейках почти всяка марка, която е специализирана в пастите за зъби.

Трябва да се отбележи, че част от таблетокв от миризмата на лечение на причината, а други само маскират проблема. До таблеткам, лекуващия причината са лекарства с антимикробно и антисептично действие, например:

 • Фукорцин;
 • Хлорофиллипт;
 • Септогал;
 • Фурацилин;
 • Смеликс.

До спреям и течности с лечебно действие може да се дължи на:

 • Листерин;
 • Air-Lift;
 • Эмофреш;
 • Dentaid;
 • БиоНорма;
 • Никодент;
 • Минторол;
 • средство от серията на Amway.

Всички тези средства се съчетават в себе си ефекти антисептично и освежителя. Всички бонбони, желе боб, дъвка и спрейове, не са на терапевтичния ефект, както и временно прикрива миризмата.

Активно вещество средства от миризма

Действащи вещества антибактериални, противомикробных и антисептични лекарства действат:

 • екстракт от хлорофиллипта;
 • борна киселина;
 • фукцин;
 • овлоксацин;
 • бензалкония хлорид.

В припаратах, помощ от паразитарного заразяване, активно вещество действа:

 • тинидазол;
 • левамизол.

В средствата за новатори, които правят симптом на:

 • ментол;
 • мента.

Резултат и продължителност на действие на средствата от галитоза

Ефективността на лечението таблетки зависи от правилно определен произход симптома, и като следствие, нали диагноза. Работейки не за разследването, а с първата причина, може успешно да се отървете от този неприятен феномен, тъй като галитоз.

READ  Гел за венците, аналгетичен - избираме най-ефективен!

Продължителността на ефекта при прилагане на лекарства се определя от вида на въздействието им: ако средство трябва да се лекува първопричината, то е в състояние завинаги да отърве пациента от лош симптома, или да реши проблема до следващия влошаване на основното заболяване.

Говорейки за леденцах, хапчета, хапчета за резорбция, тяхното действие трае по-малко от общо – около два часа. Спрейове и разтвори за изплакване оказват ефект в продължение на около полусуток.

Вредность за организма на различни средства от миризма

Не всички средства срещу мирис са категорични в своето действие върху организма: освен полза, те могат да причинят и вреда. Така, убива болестотворни микроорганизми, някои лекарства допринасят също и смъртта на полезна микрофлора.

Освен това, някои от тях, особено мощни, имат редица странични ефекти. Част от средствата е в състояние да доведе до временни нарушения в работата на стомашно-чревния тракт и отделителната система.

Желаещи да се сведе до минимум възможните негативни последици от приема на лекарства, устраняющих неприятна миризма, може да се прибегне към народни методи и средства за лечение. Така, сред тях има и изплакване на устната кухина отвара от лайка, невен, мента и маточина.

Профилактика галитоза

За да се предотврати появата на галитоза, трябва да се прилагат превантивни мерки.

Основна мярка е правилната хигиена: четка зъбите си след нощен сън и вечер, да се ползват качествени паста за зъби и четка за зъби. При миене на зъбите да се обърне внимание също и за очистването на езика, за което има специални четки. Навреме извършва санацию и лечение при зъболекар. Не е за пренебрегване полосканиями.

Добави в диетата си повече твърди неща, които механично почистване на плаката от повърхността на зъбите: ябълки, моркови и други продукти от подобен вид. Избягва прекалено голямото количество продукти, които предизвикват процеси на гниене и ферментация, на първо място става дума за сахаросодержащей храната.

Обобщавайки, може да се каже, че причината за това неприятно явление както галитоз могат да бъдат определени. Диагностика фактори е най-добре да лечащему лекар, който в зависимост от корена на проблема ще ви предпише адекватно лечение. Осигуряване на подходяща стоматологична профилактика, пациентът може да бъде сигурен, че проблемът неприятна миризма го не докосва.

 

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00142 sec