Характеристики на инсталацията на имплантите на дъвчащи зъби

За дъвчащи зъби се оказва голяма тежест в процеса на дъвчене и размельчения храна. Именно те най-често са засегнати от кариес, и в крайна сметка на много пациенти се налага да ги изтриете.

Днес е много популярна стана извършване на имплантиране. Каква е процедурата, как правилно към нея се подготвят и какви са опциите на имплантите на дъвчащи зъби? За това и много други неща ще говорим в тази статия.

Причините за и последствията от липсата на моляров

Според статистиката именно моляры и премоляры най-често губят много от пациентите. Причините за това огромно количество:

 • пушенето и пиенето на алкохол и алкохолни напитки;
 • неспазването на хигиената на устната кухина;
 • пиенето на горещи или кисели храни, които постепенно разрушават емайла;
 • развитие на кариес;
 • възпаление на венците;
 • кистозни образования на зъбни корени.

В началния етап на кариозного поражението е унищожаването на най-горния слой — емайл. С напредването той прониква по-дълбоко и да причинява различни заболявания тип пульпита или периодонита. Ако навреме не се сложи пломбу върху болния зъб, това ще доведе до пълното му унищожение и да се наложи отстраняване на корена.

С проблема стоматит (кървене и възпаление на венците) са изправени пред много хора. При този происходи оголение самото моляра и своя корен, с течение на времето се случва неговата загуба. Затова е много важно да се провежда профилактика на тези заболявания. При някои пациенти се диагностицира наличието на кисти на кореновата система и болният зъб подлежи 100 % на отстраняване.

След загуба или отстраняване на зъба на пациента задължително се извършва процедура протезиране. При липса на дъвчащи моляров и премоляров му трябва да се извършват, без да се провалят, за да може човек да е нормално дъвчат храната и няма да навреди на органите на храносмилането при поглъщане на по-големи парчета.

Методи за възстановяване на моляров

При инсталиране на имплантите на моляры и премоляры използват такива видове методики:

 1. Преносимо протези. В този случай протези са изработени от меки материали и придават го за здравословен моляр и десну.
 2. Класическа имплантиране. Може да се проведе в няколко етапа, тази техника се счита за най-добрата в този момент, при провеждането на процедурите здрави моляры не се задейства.

Предимства на имплантите

Този метод има редица предимства пред други стоматологическими операции:

 1. Благодарение на имплантиране пациент може пълноценно да правят дъвченето на движение, тъй като се случва процесът на възстановяване не само на зъба, но и на неговата коренова система.
 2. Липсата на атрофия на костните тъкани, на пациента се запазва правилната захапка, не се случва нарушение на естествените обменни процеси.
 3. Удобство при експлоатация. На пациента не е необходимо да правят някакви специални манипулации, достатъчно ще бъде просто да извършват почистване на протези както и останалата част на зъба. Той не се различава от другите, така че пациентът не почувства никаква разлика.
 4. Продължителност на експлоатация. Монтирани дъвченето на алвеолата с подходящи грижи, може да продължи до 10-15 години.
 5. Липсата на увреждане на съседни здрави зъби, за разлика от подвижни протези.
READ  Нощни тиранти - спим и исправляем захапка

Характеристики на имплантиране

Местоположение моляра има значение в процедура на имплантиране. Съществуват някои различия в имплантиране на зъби на горната и долната редица. Също така може да подчертае одноэтапную и двухэтапную имплантиране на дъвкателните зъби.

Най-горния ред

В този случай се дължи на близък местоположение на гайморовым пазухам на пациентите прекарват костнопластическую операция. При този лекар малко приподнимает долната част на синусите и изпълва полученото пространство специален материал, който е подобен на човешкия.

Тази процедура се нарича синус-лифтинг, да я изпълни, трябва само опитен специалист, който да не се е случило ненужни усложнения.

Долен ред

Инсталацията се случва, така и за горните моляров. В този случай процедурата се различава само с продължителност на присаждане дизайн.

На долния ред, то се случва по-бързо, отколкото на върха. Средно този период е около 90 дни (за горната част е 6 месеца). Процедурата за имплантиране на по-долните моляров и премоляров се нарича костно пластмаса.

Одноэтапная

В случай одноэтапной процедура пациентът минава обстоен преглед от стоматолог, прави необходимите рентгенови снимки, за да се установи състоянието на корените и им се представя като бавна тъкан.

След това лекарят подбира необходимите материали за импланта, определя хода на провеждане на процедурата. Нататък се провеждат почистване на устната кухина, я санация и непосредствена инсталация.

Двухэтапная

Ако е необходимо на няколко етапа за извършване на имплантиране, а след това всичко се случва по следния начин:

 1. Премахване на повредени зъба и кореновата система.
 2. Проучване на вашия лекар за състоянието на костната тъкан. В случай на загуба на моляра най-добре веднага да се обърнете към специалист, тъй като забавянето на процеса може да доведе до началото на процесите на атрофия. Това значително усложни процеса на имплантиране, а пациентите могат да определят процедура за неговото изграждане. Това изисква допълнителни финансови разходи.
 3. По-нататък в костната тъкан се въвежда тупираните алвеолата. Започва процес на регенерация и присаждане (от 3 до 6 месеца в зависимост от здравето на пациента и адрес моляра).
 4. Инсталиране на протезата.

В някои случаи пациентите по време на присаждане може да се постави временна протеза. Дали този процес взема решение лекар.

Често задавани въпроси

Интернет потребителите често задаваните въпроси по темата за имплантиране. Ние сме се постарали да съберат и да отговори на най-вълнуващи въпроси за нашите читатели.

Поставят ли зъбните импланти на дъвчащи зъби?

На този въпрос вече сме отговорили в тази статия, но също така искаме да добавите няколко уточняющих моменти.

Да, имплантиране се извършва, без да се провалят. Въпреки това, тази процедура е малко по-различно от имплантиране на други видове зъби. Процесът на инсталиране на импланта се случва на няколко етапа.

На първо място в костта на пациента да се приложи самият алвеолата, след това трябва да изчакате около половин година, за да го пуснала корени, и се е случило, заздравяването на венците. Само в случай на нормална присаждане определят специална коронку. Тази конструкция ще служи много дълго време.

Какви са зъбните импланти се поставят на дъвчащи зъби?

За всеки пациент лекарят подбира индивидуално алвеолата, не е на две еднакви. За дъвчащи моляров, е строго забранено е да използвате кратки и тънък дизайн, те просто няма да издържат на натоварването. Размер лекарят подбира индивидуално, в зависимост от ширината на межзубного пространство.

Като правило, в случай на долната и горната челюст се използват класически имплантиране на два етапа. Това ще помогне за намаляване на риска от евентуално отхвърляне и извършване на повторна процедура. Днес има огромен брой производители на тези системи, те се различават материал и неговата стойност.

Помислете за най-популярните форми на дъвкателните на имплантите:

 • пластиночного тип се използват при недостиг на костна тъкан от пациента;
 • корневидного тип, да има форма на конус с резбленным края;
 • комбинираната.

Най-ефективни и трайни, се считат за такива видове проекти:

 1. Эндооссальная. Инсталира вътре в костите.
 2. Субпериостальная. Използва се при тънък алвеоларна отростке.
 3. Внутрислизистая. Тя не вживляется в костта, а е част от сменяеми протези.
 4. Эндодонтически стабилизиран. Използва се за удължаване на кореновата система моляра.

Сред най-популярните производители могат да се разграничат фирма Nobel Biocare, Straumann и Astra Tech. Тези системи са много скъпи, но и служат по-дълго от другите. По-достъпни се считат за система фирми ИСУН (Медицински Импланти System), Alpha-Bio и Dentium.

Правилно, за да вземете дизайн трябва да се консултирате с вашия лекар. Основните критерии за имплантите на дъвчене моляры се считат: дължина, материал за производство на повърхността на протезата (в случай на наличието на малък шершавость процес на присаждане се ускорява), видове резбления, място съединение коронки със себе имплантом трябва да бъде много силен, продължителността на експлоатация, наличието на документи за конструкцията.

Че е по-добре мост или алвеолата?

Много от пациентите стават пред избор: мост или дъвчене на зъбните импланти? Естествено най-добрият вариант ще бъде провеждането на имплантация, обаче, тази процедура е доста скъпа.

Така че много хора предпочитат да залагат на дизайн във формата на мост, който се позовава директно на здрави зъби. Въпреки това, недостатък на този метод е постепенно унищожаване на здрави зъби, поради силна тежест върху тях.

Коя е марката на имплантите най-добре да заложите?

На моляры най-добрите сред пациенти и лекари се считат за зъбните импланти на фирма Nobel Biocare, Straumann и Astra Tech. Те са изработени от висок клас материали, по-малко да се отхвърлят (което не е вярно за по-евтини варианти). Във всеки случай, изборът на материали и дизайн за имплантиране се извършва най-добре с помощта на опитен специалист.

Мнения на пациенти

В повечето случаи за имплантиране на дъвчащи зъби пациентите отговарят положително. Отрицателни мнения се намират в случай на използване на некачествени материали или провеждане на процедура за неопитен специалист.

Поради заболяване на венците е загубил горен и долен за дъвчене зъбите. Лекарят препоръчал да прекарате имплантиране. Аз дълго време си мислех, не може да вземе решение поради високата цена. Но сега не съжалявам, инсталирани на зъбните импланти на фирма Astra Tech, много доволен естетически вид.

Татяна, 55 години

Инсталиран върху най-горния моляр алвеолата на Nobel Biocare, той приживался около половин година. В това време ми се поставя на временна коронку. Сега е много доволен, мисля за имплантиране на други липсващите зъби.

Анатолий, 60 години

Цена

Ценовия диапазон на достатъчно голям и зависи от използвания материал. Средно процедура ще пациента в 30000-150000 хиляди рубли за един. Тук се включва провеждане на процедурата на инсталиране на импланта, временна протеза, а след това и за постоянно. В случай на недостиг на костна тъкан или други допълнителни процедури (снимки, лечение на венците и т.н.) цената се увеличава.

Днес процедурата за имплантиране на зъби става все по-популярна. Моляры човек най-често са засегнати от кариес, и те трябва да бъдат отстранени. За монтаж се използват престижна биоматериали, процес на отхвърляне е малък.

Трябва да се помни, че тази процедура се извършва при липса на противопоказания. В избора на импланта и размерите му помогне лекар-стоматолог. Благодарение на широк набор от имплантирането става достъпна за почти всеки.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00103 sec