Хейлит на устните, видове, лечение на атопичен и ангулярного хейлита

Всеки човек периодично страдат от сухота на устните, но малцина знаят, че зад този симптом може да се крие опасно заболяване. Хроничен хейлит не се различава силно изразени симптоми, а защото рядко пациентите се обръщат към лекар. Въпреки това трябва да се помни, че пукнатините на устните си, могат един ден да се превърне в предраковое състояние.

Процедурата хейлита

Хейлит – възпалително поражение на червената джантите, лигавицата и кожата на устните. Това е болезнено състояние, което възниква по различни причини, но почти винаги има едни и същи симптоми.

Основните симптоми на хейлита:

 • подпухналостта;
 • зачервяване;
 • лющене;
 • кървене язви;
 • гнойный кора;
 • усещане за парене;
 • болка при контакт със засегнатите райони.

Често хейлит е дългосрочен характер и често рецидивирует. При млади пациенти заболяването, обикновено, се случва по-лесно, е възможно пълно самоизлечение. В толкова напреднала възраст с хейлитом си струва да се консултирате с лекар, тъй като заболяването може да се провокира лейкоплакию или да се превърне в злокачествен патология.

Хейлит често се нарича заедами, тъй като много често се почувствахме симптомите му по краищата на устните. Заболяването може да бъде самостоятелно или да е симптом на опасна патология на вътрешните органи и лигавиците.

Причините хейлита

Една от най-често диагностируемых на причините за възникване на зайед на устните се считат за дерматози. Лигавицата на устните и кожата могат да участват в възпалителен процес при туберкулоза, червено планус, сифилисе, эритематозе и псориазис.

Също заслужава да се отбележи влиянието на климатичните условия върху развитието на болестта. Хората, които редовно работят или просто са на открито, страдат от хейлита по-често, тъй като при въздействието на студен или горещ въздух риска от възпаление на устните се повдига.

Хейлит може да бъде признак на алергична реакция. В този случай той се появява вследствие на сенсибилизации устните на химически вещества, радиация и др. Често хейлит носи професионален характер. Така жените на възраст 20-60 години страдат от алергично възпаление на устните, най-често други.

Средно хейлит, изпъкнали симптом на друго заболяване, може да се нарече нейродермитом, екзема или атопичен дерматит. Има също макрохейлиты, които показват неврит на лицеви нерви. В този случай възпалението ще се слее с нагъната структура на езика.

Диагностика хейлита

Дори въпреки факта, че симптомите на хейлита не пречат на способността на човек в живота, болестта може да е сигнал за наличието на по-сериозни заболявания. Така че навременна диагностика в този случай е задължително. Освен това е важно да се предотврати преминаването хейлита в хронична форма.

Въз основа На оплакванията на пациента и разглеждане на лекар може да постави предварителна диагноза. Диференциална диагноза се прави чрез изследване на хистологичен тъкани.

Разновидности на хейлита, техните симптоми и лечение

Эксфолиативный хейлит

Това заболяване се характеризира възпалително поражение на червената джантите устни. Често се откриват при жени. Основният симптом на эксфолиативного хейлита – силно лющене на устните. Забележително е, че лющене засяга само червената кайму и не се разпространяват по лигавицата.

Важно е и това, че заболяването е рядко засяга цялата размер на джантите. Обикновено хейлит не засяга ъглите на устата си и парцелите, които граничат с кожата. Когато эксфолиативный хейлит се съчетава с повишена сухота на кожата, възникват допълнителни симптоми: сухота на устните, чувство за парене, образуването на люспи.

Подобно явление може да се наблюдава при депресия, възбуда и силна тревожност. Предполага се, че причина за това хейлита може да стане гиперфункция на щитовидната жлеза. Эксфолиативный вид заболяване често е наследствено.

Заболяването е предимно слаб характер, периоди на ремисия понякога се заменя с решетка. Забележително е, че эксфолиативный хейлит рядко изчезва от себе си, може би само затихание симптоми.

По време на проверка на лекар разкрива наличието на сухота на устните, на скалите, които видимо утолщают и вдигна червения кайму. Премахване на люспи, обикновено не причинява болка, но барес ярко-червени петна. След 5-7 дни везните се образуват отново, този път те по вид приличат на mica.

READ  В какво количество е нужен на калций за зъбите и като им се насити организма?

Умерен размер хейлит провокира появата на големи крусти, които значително усложняват процеса на хранене и говор. Освен това, пациентът също се оплаква от подуване на устните и болезненост.

При эксфолиативном хейлите трябва да се въздейства върху психо-емоционалното състояние на пациента. В този случай трябва консултация от невролог или психоневролога. Пациентите с този тип хейлита предписват успокоителни лекарства и дори успокоителните.

Корекция на работата на жлезите се извършва по необходимост. Локално лечение хейлита предполага прилагането на лазеротерапии, ултразвук и хормони. Понякога на пациентите се предписва на лъчева терапия. На всички пациенти без изключение, предписването на витамини (УФОК, аутогемотрансфузия).

За да се премахне изсушаване, може да се използват овлажняващи хигиенни червило. Обикновено е достатъчно за няколко месеца терапия, за да се изкорени болестта.

Травматичен хейлит

Механични, термични и химични повреди на устните също може да провокира появата на зайед с последващото им инфицированием. При тази лигавица ще оточни и упорита. За травматични хейлита се характеризира с изразено зачервяване и ограничение на подвижността на устните.

Понякога хейлит действа усложнение микотического и герпетического поражение. Лечението ще бъде по прием на антибактериални и противовъзпалителни лекарства, напояване на устната кухина (Ингалипт). Обикновено лекарите предписват Гентамицин или Синтомицин.

Гландулярный хейлит

В основата на това заболяване е разрастването на малките слюнчена жлеза (вродено или придобито). В такива условия жлези са податливи на ес, така че при хора с аномалии на слюнчените жлези почти винаги се наблюдават симптоми гландулярного хейлита.

В групата на риска са пациентите с хронични патологиями пародонтоза, зубными камъни и зъбния кариес. Тези заболявания предизвикват разширяване на каналите на слюнчените жлези (слюнка подхранва бактериална плака), които след това лесно инфицируются.

Гландулярный хейлит може да е следствие на интоксикация на организма от токсините и други продукти на жизнената дейност на микроорганизми. От тази болест в еднакво са засегнати и двата пола, но най-вече в тридцатилетнем възраст и по-късно.

Забележителната особеност на гландулярного хейлита е често срещано поражение единствено на долната устна. В началото на развитието се наблюдава само една малка сухота, която лесно може да се премахне с помощта на хигиенна козметика. Също така могат да се появяват пукнатини по устните.

С течение на болестта на пукнатини усложнява, започват да кървят. След това се появяват болезнени ерозии. Тези симптоми карат пациента често оближе устните си, като по този начин увеличава симптомите на това хейлита. Това води до засилване на сухота и появата на мокнущих пукнатини. Без лечение на напукани гландулярного хейлита, ще се появят на постоянно нарушаване на еластичността на деликатната кожа на устните.

Лечение на патология предполага използването на противовъзпалителни мазила (тетрациклиновая, оксолиновая, эритромициновая, лекарства с глюкокортикостероидами). Крайна мярка на лечение на гландулярного хейлита се счита за электрокоагуляция гипертрофированных жлези, или ги вылущивание. Понякога се изисква лазерна аблация.

За да се предотврати рецидив на заболяването след експозиция, се предписва процедури за отстраняване на сухота или мокнущих рани. Важно е да се поддържа нормална микрофлору устната кухина и санировать на огнища на хронични инфекции.

При лечение на гландулярного хейлита не спира, след изчезването на симптомите. Пациентите трябва да бъдат на диспансерном регистъра за превенция на рецидив.

Атопичният хейлит

Патология е симптом на атопичен дерматит и нейродерматита. Рискът от атопичен хейлита се увеличава, ако пациентът има алергична предразположеност. При този дразнещи могат да действат лекарства, козметика, храни, токсини и различни микроорганизми.

При атопичен тежки случаи болните се оплакват от зачервяване на устните, сърбеж и лющене на червената джантите, изразени поражения на ъглите на устата. Постоянна сухота, в съчетание с инфилтрация, предизвиква появата на пукнатини.

Период на ремисия се характеризира с наличието на лющене и лихенизации (удебеляване на кожната покривка). При хората с атопичен хейлитом и се проявяват симптомите на нейродерматита и атопичен дерматит, усугубленные шелушением и сухота на кожата.

READ  Гранулематозный хроничен пародонтит: причини, клинична картина, лечение и прогноза

За успешното лечение на атопичен тип заболяване, първо трябва да елиминира източника на дразнене. Е Показано за локално лечение с прилагането на противозудных, противоаллергических и противовъзпалителни мазила. За тези цели се вземат мазила с хормони. За перорално приложение често се предписват антихистаминови препарати (Клемастин, Лоратадин, Фексофенадин и др.).

При лечение на зайед атопичен тип е важно да се придържат към диети. От диетата се изключват всички алергенни съставки: хайвер, червена риба, цитрусови плодове, пикантни ястия, алкохолни напитки.

Контактен алергичен хейлит

Тази патология се развива вследствие на дразнене. Основната причина за алергичен хейлита може да се счита за действие на вещества, които се съдържат в козметиката и средства за грижа за устните. Понякога щифт тип се развива в резултат на навик да държат нещо в устата (химикалки, кибрит, клечки за зъби). Това се случва и професионален алергичен хейлит. Често се диагностицира при музиканти, които дълго време запазват мундштуки духови инструменти в устата.

При контакт де-подчертава хейлита пациентите се оплакват от силно парене и сърбеж, се вижда подпухналост и зачервяване. На устните се появяват мехурчета, които могат да бъдат малки и големи. След аутопсията се образуват ерозии и пукнатини. Процедурата ще бъде разширена при контакт с аллергенном. Когато пин хейлит се превръща в хронични, основният симптом е, че постоянното лющене на устните и слаб сърбеж без изразено възпаление.

Метеорологична (актинични) хейлит

Тази патология е част от група заболявания, които се проявяват при пациенти със свръхчувствителност към атмосферни условия (вятър, слънце, студ, радиация). Най-често актинични хейлит се откриват при мъже 20-60 години, които са били подложени на uv радиация.

Да потвърди наличието на болестта, позволява на метеочувствительность в миналото, особено чувствителност към слънчева светлина. Экссудативная форма актинического хейлита се характеризира със сърбеж и парене, наличието на ерозии и крусти на устните си. Блокът фактор обуславя появата на малки мехурчета, картите, което води до образуване на ерозии. Актинични хейлит често придружени с изразена болевым синдром.

Сухата форма на този вид възпаление се различава такива симптоми: сухота, парене, по-малко болка. При продължително протекании хейлита е напълно възможна малигнизация болест (придобиване на клетките свойства злокачествена патология), когато пациентът пуши или да работи в запыленном закрито. Често актинични хейлит превръща в предраковую патология (хиперкератоза, хейлит Манганотти и други).

Терапия метеорологични хейлита трябва да започне с минимизирования вредното въздействие на климатичните фактори. Локална терапия включва хормонални мехлеми, кремове с UV-филтър. Често пациентите се предписва курс от витамини (В, С, РР).

Макрохейлит

Най-често този вид заболяване, което действа симптом на синдрома на Мелькерсона-Россолимо-Розенталя. За него е характерно наличието на триадата: неврит на лицеви нерви, хейлит, складчатый език. От съществено значение в патогенезата на този комплекс е инфекционно-алергичен фактор. Също така трябва да се вземат предвид наследственную предразположение.

При обръщение към лекар пациентите се оплакват от сърбеж и удебеляване на устни, подпухналост не само в тази област, но и други части на лицето. Характерна особеност на макрохейлита действа дълга подпухналостта. Някои пациенти отбелязват внезапно подобрение на състоянието, в което толкова рязко отстъпва на рецидив.

Забележително е, че цветът на кожата и устните не се променя, въпреки че може да лоснится и придобие синкав оттенък, на места силно подпухналостта. Болестта е в състояние да засегне едната или на двете устни, бузи, век и други части на лицето, които са в областта на инервация на нерв.

Диагностика на синдром на Мелькерсона-Россолимо-Розенталя често е трудно: не винаги се проявяват всички симптоми на триада. Научите болест могат да бъдат по невриту на лицевите нерви, която значително перекашивает лицето и изглажда носогубную гънка.

Терапия макрохейлита сложна, поради причината, че трябва да се обърне внимание на всички симптоми на триада. На пациента се предписва курс иммунокоррекции, десенсибилизирующих и антивирусни средства. Допълнително се предписват антихистамини и хормони. Имунната корекцията в този случай е да се приема глюкозаминилмурамилдипептида. Противовирусное лечение включва Ацикловир, Бромнафтохинон.

READ  Колко често трябва да се сменя четката за зъби: всичко е много просто

Лазерна терапия на устните и в областта на неврита на лицевите нерви помага за облекчаване на симптомите на синдрома на Мелькерсона. За да забавят симптомите хейлита, трябва да се лекува неврит. Това е осъществимо с помощта на физиотерапия. Лекарите отбелязват висока ефективност електрофореза с гепариновой мехлем, както и апликации гепариновой мазила и Процента на горната устна.

Гиповитаминозный хейлит

Тази патология е резултат от недостиг на витамини от група В, особено на витамин В2. Симптоми гиповитаминозного хейлита ще сухота и парене, разпространяващи се върху лигавицата на устата, езика и устните.

При проверка е лекар, може да забележите подуване и зачервяване на лигавицата, наличието на мелкочешуйчатого лющене в областта на червени джантите и вертикални пукнатини. Показателно е, че на пукнатини при този вид хейлита често кървят и не предизвикват неприятни усещания. Често гиповитаминозная патология засяга и език (увеличение, наличието на отпечатъци от зъби).

— Тежки случаи и детски хейлит

Лечение на сложни случаи се извършва чрез стимуляционной терапия. В период на ремисия предписват пирогенные лекарства.

Когато пациентът има свръхчувствителност към микробам, към терапия хейлита свързват гипосенсибилизационное лечение. При наличието на силен козметичен дефект правят лазерна ексцизия на устните. Въпреки това трябва да се помни, че този метод не предпазва от рецидиви.

Лечение хейлита при деца:

 1. Эзематозный, аллергенный. Децата се предписват антибиотици, облекчаващо лекарства (натрий тиосульфат, калциев хлорид, глюконат). Сред антихистамини може да изберете Диазолин, Фенкарол, Супрастин. Прием на витамини е задължително (пиридоксин, калциев пантотенат, витамин В12, рибофлавин). Като локално лечение се препоръчват лосиони с борна киселина, рецорцином и антоцианом, глюкортикостероидные мазила.
 2. Эксфолиативный. Терапията е подобна на описаната по-горе, с добавянето на транквиланти и седативни лекарства (Тезапам, Рудотель, Реланиум).
 3. Актинични. Препоръчани лекарства против малария, компламин, аскорбинова киселина, калциев пантотенат, рибофлавин. Външно лечение се извършва чрез нанасяне на кремове и мазила с глюкокортикостероидами и Ируксола.
 4. Микотический. Когато хейлит се съчетава с кандидозом, се изисква определяне Нистатита, рибофлавин и аскорбинова киселина. Локална терапия: декаминовая, левориновая, нистатоновая мазила, глицерин.
 5. Гландулярный. Слаб хейлит този тип се лекуват само в случай, когато той се усложнява при комбинация с екзема, лейкоплацией и пиодермией. На пациента се предписват антихистаминови средства, комбинирани калций, лосиони с глюкокортикостероидами. При осложнении се изисква поэтапная электрокоагуляция на слюнчените жлези.

Мерки за предотвратяване на хейлита:

 1. Спазването на правилата за лична хигиена.
 2. Използването на индивидуална червило, четка за зъби и продукти за лична хигиена.
 3. Задължително почистване на устната кухина и на зъбите два пъти на ден.
 4. Да се отървем от вредните навици (тютюнопушене, обгрызание нокти, посасывание дръжки и други).
 5. Обогатяването на хранителния прием на витамини и микроелементи.
 6. Навременното лечение на кариес, възпаление на венците и други заболявания на устната кухина.
 7. Борбата със сухота на устните. Можете да използвате защитни кремове и хигиенни червило.
 8. Прием на лекарства само с разрешение на лекаря.
 9. Корекция на неправилно привеждане в съответствие хапят.
 10. Здравословен начин на живот.
 11. Повишаване на толерантност стрес.
 12. Не може да се допира на устните не мытыми ръце, оближе устните си във ветровито време.

Своевременната диагностика и лечение хейлита – гаранция за успех. Винаги трябва да се помни, че дори най-незначителни на заболяването може да доведе до провал. И хейлит не е изключение, защото без лечение, тя може да се превърне в злокачествен патология.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.42MB/0.00107 sec