Херпес на устните – причини за възникване, лечение

Появата на херпес на устните – често срещано явление. Това заболяване се причинява от вируса HSV-1 и е много заразно. Проявява то под формата на водянистых мехурчета по устните, заедно с тях се появяват и неприятни, болезнени усещания.

От херпес е невъзможно напълно да се отървете от лечение води до отстраняване само външните прояви на болестта. Той много лесно се предава от човек на човек, което допринася за нейното широко разпространение.

Какви са причините за появата на херпес, симптоми и начини на лечение? И може ли да се предпазим от тази болест?

Причините за появата и причинители

Херпес Вирус присъства в организма повече от 90% от населението на Земята. При това, той може да си упражнява редовно или «спят» продължителен период от време. Причинява херпес, както и фактори, провокира неговата поява, са доста разнообразни.

Има два основни начина за проникване на вируса в организма на човека:

  • въздушно-капково;
  • щифт.

Въздушно-капельная предаването може да се случи по време на обикновен разговор с носител на вируса, чрез купа, ако е здрав и болен човек се радват на едни прибори за хранене и тарелками, при целувка.

Болт начин включва използването на един кърпи, спално бельо и други стоки за домакинството. Възможно е предаването и по време на целувка или полов акт.

Попаднал в организма, вирусът на херпес не е задължително да започне да води активна жизнена дейност, до определен период от време той може да остане в латентно състояние.

Провокира преминаването на болестта в активна форма може, например, намаляване на имунитета. Да доведе до това може да преохлаждането (настинка) или стрес. Тези състояния на организма, често стават причина за рязко активизиране на вируса и появата на обриви по повърхността на кожната покривка или лигавиците.

Редовно повтарящ се херпес обикновено се случва при хора със слаба имунна система, което води до същия погрешен начин на живот. Ако заболяването се проявява много често (най-малко 2 пъти в рамките на 3 месеца) – това е сериозен повод да се замислим за здравето си и да положат изпит на организма.

Освен това, отслабването на имунитета и проява на херпес на устните може да предизвика сезонен липса на витамини, прегряване на организма, физическа истощенность, отравяне, пренесени заболявания (ангина, грип и други), продължителна алергия.

Че ще ви насочи към проблема?

При първично заразяване и рецидиве заболявания се проявяват подобни качества. През първите 6 – 8 часа на активиране на вируса човек се чувства изтръпване и леко парене на вътрешната или външната повърхност на устните. Малко по-късно в тази област се усеща сърбеж.

READ  Дъвка за скоби - как да се ускори процеса на корекция на зъбите

В следващите няколко часа (до дни), възниква локално зачервяване на засегнатия участък. След известно време в тази област се появяват прозрачни мехурчета, пълни с течност.

Първоначално тя е прозрачна, но по-късно става мътна и се появяват бели мехурчета. Често този етап се нарича «настинка на устните си» (снимка вляво).

След няколко дни мехурчета се спукат, и информацията, съдържаща се в тях течност изтича навън. След това на това място се образува коричка, която след известно време започва да отлепите. Средно заболяването трае 5-10 дни в зависимост от тежестта на течението.

Герпесные обриви по вътрешната страна на устните често са придружени от малка отечностью засегнатата област, повишаване на температурата и възпаление на лимфните възли.

По какво се различава от алергии и други обриви по устните

Херпес трудно се бърка с други заболявания, включително за алергия. При него се появяват много характерни обриви, радикално отличаващи се от обриви, алергичен характер. Се появяват воднисти мехурчета също така на определени места, характерни предимно герпесу.

Алергични обриви по устните (хейлит) са сходни с герпесными външно, но те са характерни и други места за локализация. Заболявания на устата, като стоматит, също може да бъде като «настинка» на устните. Но това заболяването започва с появата на раните в устата (венците, вътрешната повърхност на бузите, гърлото), по време на херпес, язви се появяват едва в средата на болестта.

Какво можете да направите?

Лечение герпесных обриви е в основата на симптоматическим, така че напълно да унищожат вируса в организма на човека, в този момент е невъзможно. Така че се извършва лечение на външни прояви на болестта, с цел намаляване на времето на остър период.

Медикаментозно лечение

Тъй като херпес се причинява от съответния вирус, за неговото ефективно лечение се прилагат на антивирусни лекарства. Това е В основата на различни цикловиры под формата на средства за външно или перорално приложение.

Най-популярният представител на тези антивирусни лекарства е Ацикловир под формата на мехлеми или таблетки.

Освен Ацикловира за лечение на «настинка» на устните се използват следните препарати: Valtrex, Вектавир, Фамвир, Риодоксоловая маз, Маз, Кацогел. Мехлеми трябва да се прилага върху засегнатия участък до 5 пъти в продължение на деня.

Хапчета пьются в съответствие с определена схема, препоръчана от вашия лекар или посочени в инструкциите към наркотици.

Като се има предвид фактът, че на валежите в по-голямата част от случаите се появяват в резултат на отслабване на имунитета, а след това по време на лечението освен анти се препоръчват и за повишаване на имунната лекарства. Към тях се отнасят: Ликопид, Изопринозин, Ридостин, Циклоферон, Виферон, Арбидол и други.

READ  Състав амальгамной пломби в съвременната стоматология: предимства и недостатъци

Лечението трябва да започне при проява на първите симптоми на заболяването, след това да успее значително да съкрати срока на остра форма и тежестта на обриви по устните.

Народни средства за защита

Ефективен при лечение на херпес и средства на народната медицина. Рецепти много, но за постигане на оптимални резултати трябва да се прилагат заедно с медикаментозна терапия.

Най-ефективна от тях са:

  1. Масло от чаено дърво. За лечение на «настинка» върху устните няколко капки течност да нанесете на памучен тампон или стерилна превръзка и прислонить до мястото на поражението. Повторете процедурата трябва да е 3 – 5 пъти на ден. Чаено дърво има благоприятен ефект върху имунната система на човека, пречи на разпространението и прогрессированию заболявания.

  2. Алое. Трябва да се приложи плът листа на растенията към воспаленному сайта устни за няколко минути. Когато тя губи цялата сок трябва да вземете друг лист. Алое може да се заключва на устните за продължително време. Сокът от растението има лечебни действия и допринася за отстъпление обриви.
  3. Чесънът е естествено антивирусно средство. За лечение на герпесных обриви по устните, тя трябва да се смила и се втрива в засегнатата област, не по-малко от три пъти на ден.

  4. Протирание «настинка» отвара от жълтурчета помага временно да се отърве от проблеми. Процедурата трябва да се повтаря на всеки 2 часа.
  5. Лимонов сок помага за намаляване на болковите усещания при поява на обриви и да се ускори тяхното изчезване.

Как никога да не се сблъскате с проблема?

Всяко заболяване е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува. В ситуация с херпес и огромна роля има профилактиката. Той намалява риска от първична инфекция и намалява честотата на пристъпите, прави заболяване по-малко агресивен и по-ярко изразен.

Първата и основна предпазна мярка е спазване на правилата за хигиена на: редовно миене на ръцете, използване само на лични тоалетни принадлежности. Самият човек лично може да се разпространява с херпес на устните в други части на лицето и тялото, просто потрогав техните мръсни ръце.

Тъй като заразяването с вируса и пристъпите на заболяването се случват главно в момент на спад на защитните свойства на организма, за профилактика на заболяването трябва систематично укрепване на имунната система. Трябва да се втвърдяват на тялото, е да се хранят правилно, да се откажат от лошите навици.

В случай на заболяване трябва да се опитаме да мине без прием на антибиотици, тъй като тези лекарства се отрази неблагоприятно на имунната система. Укрепване на имунитета насърчава редовното пиене на отвара от шипки.

Ако болестта е хронична форма с чести рецидиви, след това на пациента се препоръчва периодично лечение с противовирусни средства за предотвратяване на обриви. Най-често като такова лекарство се назначава Valtrex под формата на таблетки.

По време на сезонни епидемии от вирусни заболявания трябва да избягват оживени места, да се обличаш в съответствие с времето, през зимния и пролетния период се консумират витаминни комплекси.

Хората се интересуват,

Най-често срещаните въпроси на хората, които са се сблъскали с този проблем.

Защо болестта не вървим?

Основната причина за честите рецидиви на херпес е отслабва имунитета носител на вируса в комбинация с други неблагоприятни фактори.

Най-вероятно редовно повторение на «треска в устна» при хора, страдащи от настинки, чести стрес, безсъние, работещи в опасна среда производство.

Във всеки случай основната причина е отслабване на защитните функции на организма.

Вирусът на устните си — колко мъка ще бъде?

Обикновено от появата на първите симптоми на заболяването, преди пълното изчезване на обриви минава 7 – 10 дни. В случай на тежки форми на херпес и голяма площ на поражение, той може да бъде отложено за по-дълъг срок.

Да може да се лекува при бременни?

По време на бременност се допуска лечение на герпесных обриви средство Панавир. Също така можете да използвате Ацикловир, Маз, Ацигерпин под формата на мехлеми.

По предписание на лекаря може да се прилага оксолиновая миро. От народните средства: пихтовое или морски зърнастец масло.

Херпесът е силно заразно заболяване. Да се отървете напълно от него е невъзможно, а ето възпре е съвсем реална. За това трябва редовно да укрепва имунната система на организма и внимателно да следят за тяхното здраве.

А при появата на първите симптоми на нарушение, трябва незабавно да започне лечението му.

Видеото ще ви помогне да разберете каква е истинската причина за развитието на херпес на устните и какви методи за лечение предлага съвременната медицина:

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00087 sec