Хигиена на устната кухина и стоматологична грижа за нашите деца

Зъби – това е първото, на което обръщат внимание на хората при общуването.

Преобладаващата част от всички случаи на възникване на стоматологични заболявания на устната кухина зависи от неспазване на санитарно-хигиенните изисквания от ранна възраст.

Какво да предприема възрастни като превантивни мерки за децата?

Защо е важно да се спазва хигиена на устната кухина от най-ранно детство?

Емайл минерализуется в рамките на първите няколко месеца след никнене на млечни зъби. Слаба минерализация я прави уязвима за болестотворните бактерии. Децата могат да страдат не само от кариес, но и от огнища на инфекция в областта на пародонта.

Разрушаването на съзряват емайла се случва поради извличане на калций. По причина на ендокринни и хормонални промени в детския организъм в процеса на растежа активно се образува плака, се превръща в камък.

От какво зависи здравето на устната кухина трохи?

Стоматологичното здраве на бебето полага много преди появата му. Генетичното наследство физическото лице — первостепенно, но грешки в употребата на хранителни вещества бъдещата майка може да предизвика и услуги » патологии.

Още по време на бременността на майката плодът трябва да получава калций в достатъчни количества. Химически елемент участва в полагането на зъбите. Тяхното формиране започва още в 5 седмица от развитието на плода. До 12-та — се случва отговорна фаза. В този период и през цялата бременност е важно храненето на майката.

Водещи в диетата на бременната жена и отглеждане на детето трябва да се храни, богати на:

 • витамини;
 • микроелементи;
 • протеини.

Начални първо място на зъбите често се случва бързо. Освобождаването им от дистальных могили, така наречените качулки якета, дръжката.

Особено това явление е типично за шести зъби при бебето. Качулка се превръща в място за кичури микроорганизми.

Формирующийся детски имунитет, устойчив на ес и уязвим за атаки от бактерии. Необходими са чести консултации с гигиенистами в периода грудничкового възраст.

Провокира кариозный процеса на микроби и благоприятна кисела среда за тяхното размножаване. Прости или бързи въглехидрати (захар, шоколад, сладкарски изделия от брашно висш сорт, зърнени култури сметана на пшеница) се унищожават в устната кухина при пережевывании и обработка на слюнка, преди киселина, засягащи емайл.

Данните продукти не трябва да се използват като отделни лека закуска, ако след рафинирани храни не последват растителни, по-гъста консистенцията., изм.

За детските зъби е изключително важно състава на питейна вода, съдържание в нея антибактериални агенти. Норма на флуорид е 1,0 мг/л.

Показатели концентрация на съединения флуор в много области на РУСКАТА федерация значително под допустимите граници. Флуориране на водата на водонапорных станции допринася за намаляване на заболявания на зъбния кариес. Обогатяване на флуорид на храни не е намерила широко разпространение поради проблеми с правилника на дозата на получените елемент. Излишък на флуор също може да доведе до заболяване на флуороза.

READ  "Метрогил Дента" след изваждане на зъбите използваме правилно!

Като вземем правилните средства за хигиена?

Използването на средства за лична хигиена на устната кухина (СГПР) за деца трябва да бъдат правилно насочени и редовни. Почистване на зъбите — самото събитие, помага:

 • да се справят с болест микрофлора;
 • премахване на наличното възпаление на лигавицата;
 • да се създаде в слюнката на необходимата концентрация на флуор.

Всяко дете знае, че трябва да си миете зъбите. Хигиена на устната кухина при деца има своите отличия от тази при възрастни. Приспособления за качествено почистване на устната кухина:

 • четка;
 • паста;
 • зъбни конци (флоссы), take, ершики, флоссетты;
 • ополаскиватели.

Първата четка за бебето, която му ще помогне да се ползват възрастните, трябва да бъде с дълга дръжка, 2-ри тип бомбе. На нея закругленном и добре отполированном края на космите трябва да бъдат разположени в 2 реда. Когато едно дете да бъде себе си да вземе четка, след това нейната дръжка трябва да се насипни, удобни за обиколка и задържане, без остри ъгли.

Електрически четки са разрешени за дете в училищна възраст.

Флуориди и abra — основните компоненти на пасти за зъби. Но е недопустимо да се насладите на малко дете обща паста за всички членове на семейството. Детска паста за зъби трябва да бъде с:

 • ниско процентно съдържание на абразивни частици;
 • концентрация на флуорид-йонна батерия от 500 ррм;
 • допълнителни ензими, които допринасят за разпадането на плака върху зъбите;
 • рН по-малко от 5,5;
 • без избелващи вещества.

От 2 до 7 години в пастите за зъби на детето концентрация на флуор трябва да се увеличи до 1100 ррм. След достигане на 8 годишна чужбина – 1500 ррм.

Количество паста за зъби в норма е не повече ноготка на малкия пръст на бебето. Ако детето все пак е ял средство за почистване на зъбите, тогава може да повредиться лигавицата на хранопровода и стомаха, да се появят симптоми на алергия и дисбактериоза. Специалистите смятат, че около 30% от децата случайно или нарочно проглатывают паста за зъби. Наличието на мятной парфюми в състава на почистващо средство няма да предизвика у тях желание да го направят.

Ползват зубными нишки може и с 4 годишна възраст трябва да обучава детето си на това. Ершики особено необходима по време на носене на скоби, които се използват за промяна на позицията на отделните зъби или ортодонтско лечение.

При избора на балсама-ополаскивателя за деца след 6 години трябва да спират на тези, в състава на които няма дух основа на компоненти. Изборът е ограничен. Препоръчително е да се използват билкови настойки домашно готвене (на базата на градински чай, лайка, кори от дъб) за изплакване на устата.

READ  Как да се грижим за брекетами - подробна информация

Малките деца не могат да се насладят дървени клечки за зъби, за да се изключи възможността от възникване на травмоопасной ситуация.

Когато трябва да си миете зъбите и как да го направим правилно?

Според СЗО, се грижи за детски зъби се оказва погрешно и 92% от всички случаи. В идеалния случай, почистване на зъбите е необходимо след всеки прием на храна.

Трябва да следват принципа: «яде – почисти!». Почистване на зъбната редица с паста, поне два пъти на ден: след закуска и преди лягане.

Твърде силно надавливание на четка за зъби по време на почистване или да си твърда четина имат отрицателен ефект. Ранени, а след това става заразени венци около корените на зъбите, разбива ги кровеносное хранене.

Значение има продължителността на времето, отводимый за пълноправен процедурата – около 2 минути. Това е достатъчно, за да унищожи и премахване на натрупването на вредни бактерии.

Същността на стоматологична грижа за съвсем малки деца

Хигиенична навик у детето се поставя с появата на млечни зъби. При новородени деца е необходимо да бъдат предотвратени бутылочного на зъбния кариес, да се грижи за венците, да се бори с молочницей, стоматитом.

Възрастни избърса устата на бебето със слаб разтвор на сода за хляб, след пускането на специален напальчник или въоръжени със стерилна кърпа. Използването на тези шаблони от хладилника (на хладно на температура) облекчава състоянието на венците по време на никнене на млечни зъби.

Процедурата се изпълнява всеки ден в продължение на една минута. При повишаване на температурата при бебето са необходими преглед и

консултации от лекар-педиатър.

Първите процедури за почистване на зъбите на детето си прекарват родителите в продължение на 20 секунди. До 2 годишна възраст – препоръчва се 1 път на ден, след това – два пъти. Постепенно се увеличава и продължителността на полезни занимания.

Възрастните трябва да се опитаме да рутинните събитие да се направи интересен. Варианти:

 1. «Правете като татко (мама)!». Децата обичат да копират поведението на възрастните хора.
 2. «Микробите атакуват!». В този необятен сюжета красота-четка успешно се бори с невидими врагове.
 3. Вкус на паста за зъби с плодов или шоколадов. Паста в епруветка с атрактивен дизайн трябва да се харесат на бебето. Важно е да се следи за това, че той не я проглатывал.
 4. Дъвченето на дъвка (без захар). Средство в продължение на 10 минути, ще се възстанови алкален баланс. Детето трябва да възпитаваме и се отнасяме към жеванию дъвка, като до необходимите хигиенни процедурата навреме, за да я свърши.
READ  Ketanov от зъбобол: как да приемат, противопоказания, ръководство за употреба

Възрастни с стоматологическими заболявания могат да се зарази и устната кухина на детето, когато оближе устните на зърното, преди да се върне на бебето, или пък се опитват храната му е лъжица за хранене.

Хонорар пространство и други устройства

Смяна на млечните зъби на постоянни става по различно време. Ако има място във венеца до прорезающимся зъб, тогава той може да расте и неправилно, нарушава стройность серията. Специални конструкции не позволяват на зубу да влизат на територията, предназначена за друг.

Прислужници пространство (ОП) са подвижни и постоянни (определени в определен период от време). Основните разновидности на фиксаторов:

 • едностранно;
 • коронката с линия;
 • отдалечен транспорта;
 • лингвальный.

Решение за необходимостта, за да поставите на венеца на бебето един или друг ОП взема детски зъболекар. Им са изработени по поръчка от акрил или метал. По време на преносимо устройство устната кухина на бебето се нуждае от специални грижи и редовно прилагането на хигиенни средства.

При избора на други специални приспособления за деца, облекчаване на появата на зъбите (зърната, прорезыватели, вестибулярные плочи), е необходимо внимателно да се проучи информация за материала, от който е изработено и инструкции за употреба. Преди закупуване на родителите трябва да изискват от продавачите сертификат за качество на стоката.

Помощ от специалист

Редовна проверка на зъболекар устната кухина на бебето, както и изпълнението на получените препоръки за грижи, предупреждава стоматологични проблеми в бъдеще.

Професионална хигиена на устната кухина включва следния набор от процедури, някои от които са особено актуални за деца:

 • теглене на микробна плака;

 • обработка на устната кухина UV-радиация;
 • твърдите натрупвания под формата на камък;
 • запечатване фиссур (трапчинки във венеца, естествени задълбочаване);
 • покритие повърхността на зъба със специални фторлаком.

Услуги зъболекар търсени постоянно. Производството на лекарства, прави огромни скокове в лечение на зъбни заболявания и патологии. Използва се широк набор от материали за реставрация на зъбите.

Програма за опазване на детски зъби включва следните основни елементи:

 • използването само на фторидных пасти за зъби:
 • обучение за правилна грижа за устната кухина;
 • редовен професионална проверка (два пъти годишно).

В някои страни запазване на стоматологичното здраве е в основата на национална политика. Има опит в създаването на цяло едно поколение децата, които нямат кариеси.

Като продължавате да използвате сайта, приемате използването на "cookie". повече информация

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

MAXCACHE: 0.41MB/0.00091 sec