Хлорхексидин – инструкция за прилагане в стоматологията

Хлорхексидин се отнася до лекарствените средства, с антисептични и антибактериални свойства. Той широко се прилага в медицинските заведения за извършване на дезинфекция на различни инструменти.

Неговата популярност се дължи не само на способността ефективно да унищожи бактериите, но и възможност да запази своите свойства в продължение на дълго време след прилагане.

Хлорхексидин се извършва в различни форми: таблетки, разтвор, гел, спрей. Но за уста се използва за точно течно средство (0,05% воден разтвор). За това, как да използвате лекарството в стоматологията поговорим по-нататък.

Хлорхексидин, използван в стоматологията (0,05% разтвор) се състои от активното вещество, а именно хлорхексидин биглюконата в размер 0,05 g и вода до общ обем 100 мл.

Показания за използване на инструменти в стоматологията

Това е антисептик, често се включва в състава на ополаскивателей за устната кухина. Основното им предназначение е предотвратяване и отстраняване на такива заболявания, като възпаление на венците.

По своята същност това е заболяването има възпалителен характер. Възниква поради натрупване и бързо размножаване на голямо количество болестотворни микроорганизми върху зъбите и венците.

Без навременното и подходящо лечение заболяването може да усугубиться и да доведе до по-сериозни усложнения.

Как да използвате антисептик в този случай? Изплакнете устата с разтвор на хлорхексидин биглюконата позволява да се справят с гингивитом още е в ранен стадий.

Разтворът се използва за промивки при стоматитах и някои други възпалителни заболявания на устната кухина (пародонтит, глоссит).

Освен това, процедурата може да се препоръча стоматолог след премахване или лечение на зъба.

Как се прилага разтвора за профилактика?

Хлорхексидин е отлично средство за предотвратяване образуването на зъбната плака и камък.

READ  Фиссурный кариес: причини, фази, диагностика и лечение

Поради своите антибактериални свойства, тя е добре предпазва от тези неприятни явления. Прилага се за обработка на сменяеми зъбни протези.

Указания за употреба на наркотици

За постигане на максимален ефект изплакнете устата с разтвор антисептично средство следва непосредствено след като зъбите са били почищены.

По аналогия с почистване на зъбите, изплакване на устата трябва да се извършва 2 пъти на ден. За това 10 ml от 0,05% воден разтвор трябва да въведете в устата и изплакнете го за около 30 сек.

След това в продължение на 15-20 минути не се препоръчва да се храните или пиете течност. Това ще доведе до измиване на разстояние под хлорхексидин биглюконата с зъбите и венците.

Въпреки факта, че разтвор на хлорхексидин се счита за безопасно – поглъщането му все пак е по-добре да се избягва.

Механизъм на действие

Средство разполага с ефективна способност да променят свойствата на мембраната на клетките на бактерии и микроорганизми.

При прилагането на повечето бактерии е унищожаването на цитоплазмени мембрани. От тях се губи осмотическое равновесие, което води до неизбежна гибел.

При обработка с разтвор на устната кухина, той се упражнява само локално действие, не напоена с кърпа и не се появи в кръвта. След изплакване на част от средства остава на мукозните мембрани на устата до 24 часа. През този период им се оказва антисептично действие.

Предимства и недостатъци на лекарството

Широко приложение на лекарството, включително и в стоматологията, дължи на следните моменти:

 • той е много ефективен в борбата с повечето микроорганизми;

 • средство запазва антисептични свойства дори и при допир с кръвта и гнойными масите;
 • може да се прилага в ниска концентрация, което позволява да се избегне раздразнение на лигавицата на устната кухина (особено важно в стоматологията);
 • продължително действие на препарата и след прилагането;
 • е безвреден, случаи на предозиране на практика не са изпълнени;

 • ниската стойност.

Недостатъци на лекарството може да се нарече:

 • неприятен вкус, с нотка на горчивина;
 • ниска ефективност в борбата с вирусите;
 • наличието на странични ефекти.

Противопоказания и странични ефекти

Средство е противопоказано да се насладите на хората с висока чувствителност към основния активното вещество – хлоргексидину биглюконату.

При прилагането на възможно проява на алергична реакция. Малко над 50% от пациентите, които използват лекарства за изплакване на устната кухина, ще забележите, изразени като промяна в цвета на езика, венците, зъбите. При това те придобиват по-светъл или тъмен кафяв цвят. В някои случаи чак до черно.

Към по-редки, но възможни странични явления са:

 • промяна на вкусовите възприятия, появата на устойчив вкус на горчивина;

 • усещане за парене в областта на прилагане;
 • изтръпване и сухота в устната кухина, възможни са болезнени усещания;
 • засилване на кървене на венците;
 • повишаване на чувствителността на венците.

Съвет за използването на Хлорхексидин за изплакване на устата при афтозном стоматит:

Форма на продукта и условията за съхранение на

В стоматологията хлорхексидин се прилага под формата на 0,05% воден разтвор, които нямат цвят и мирис. За изплакване на зъбите се използва не разреден разтвор.

Да се съхранява лекарството трябва да са в една и опаковката, в която той се освобождава. Преливане в друг контейнер не е желателно.Средство трябва да се пази от пряка слънчева светлина и перегревания над 25 °C.

Не се допуска да попадне в ръцете на деца. Валидна в рамките на 3 години от датата на производство.

Миро Сибикорт с хлорхексидин

Хлорхексидин в количество 1% е включена в състава на мехлеми Сибикорт. Освен него лекарството съдържа хидрокортизон (1%) и помощни вещества.

Маз е предназначен за облекчаване и лечение на заболявания и увреждания на кожата, като екзема в остра или хронична форма, дерматит (кожно възпаление), невродермит, съпътстващи инфекции от бактериален произход.

Допуска се само външно нанасяне на Сибикорта за премахване на дерматологични проблеми. В стоматологията лекарството не се прилага. Обработка на устната кухина phpshop_checkout_err_ccdate_inv.

Високата ефективност на средства доказано през годините и не предизвиква спорове. Широко се използва в стоматологията, така и от други области на медицината. Тя заслужено заема водеща позиция сред останалите антисептични лекарства не само в Русия, но и в целия свят.

MAXCACHE: 0.4MB/0.00086 sec